TGS 2018: Japánban leáll a PS Vita gyártása

  • Írta: zoenn
  • 2018. szeptember 20.
  • Gyászhír
Link másolása
A szigetországban csak 2019-ig gyártják a Sony legutóbbi hordozható konzolját, de nem lennénk meglepve, ha a többi régióban is meglépik ugyanezt. A hányatott sorsú PS Vita hét évet élt, de egy darabig még érkeznek rá játékok.

A Sony Interactive Entertainment alelnöke, Hiroyuki Oda a Famitsu magazinnak adott interjújában megerősítette, hogy Japánban az év végén leáll a PlayStation Vita gyártása. Oda szerint "jelenleg nincs tervben egy újabb handheld eszköz" kiadása a Sonynál, onnantól a meglévő készleteket szórják már csak ki.

Nem ért minket váratlanul a hír, hiszen 2012-es premiert követően a kézikonzol kezdeti lendülete alábbhagyott. A Sony minden erőforrását a PlayStation 4-re fordította, és ami a legrosszabb, nem jelentek meg Vitára nagy költségvetésű sikercímek. A handheld tulajdonosai máig csak az indie játékokban bízhattak.

Idén februárban kaptuk a hír, hogy a dobozos játékok árusítása megszűnik, innen pedig csak egy lépés volt, hogy magának a konzolnak is búcsút mondjon a gyártó. Hivatalosan csak a japán régióra vonatkozik a dolog, ám mérget vehetünk rá, hogy az USA-ban és Európában is hasonló lépésre készül a Sony.

12.
12.
Cell4
#11: De a Vita esetén nem tudunk hivatalos számokat. Soha sem tudtunk. A legoptimistább becslések 15-16 millióról írnak, de lehet, hogy 12 millió sem ment el belőle.

Lényeg a lényeg: egy PlayStation sem teljesített ennyire gyengén, mint ahogy a Vita. Pedig, mint írtam, a tudását elnézve ennél jóval többre volt hivatott.
11.
11.
delphijos
#9: "(lássuk be, kb. 15 millió, ha elment belőle összesen, még a WiiU-ból is több ment"

A WiiU-ból 11.5 millió fogyott...
10.
10.
Back2U
Pedig Kevin Spacey-nek tetszett a House of Cards-ban..
Szegény most szomorú lesz
9.
9.
Cell4
Jövő márciusban nem csak a cartridge-ek gyártását és forgalmazását állítja le a $ony, hanem a Plus-ból is kiviszi a gépet (a PS3-al együtt).

Nagy reményeket fűztem annak idején ehhez a konzolhoz, hogy micsoda móka lesz majd PS3-minőségű játékokat ezen játszani, úgy, mint ahogyan PSP-n lehetett PS2-minőségű játékokkal.
Ez úgy-ahogy 2013-ig ment is, majd miután megjelent a Killzone: Mercenary, ezen játékok fejlesztése szépen abba is maradt. Pedig de jó lett volna, ha erre is jött volna egy God of War, egy GTA, egy MGS, egy minőségi Burnout, Tekken stb. Elismerem, sok indie és japán játék van rá, de én nem ezekért vettem anno gépet.

Lehet itt a mobilokra mutogatni, mint az egyik fő ok, amiért a Vita megbukott (lássuk be, kb. 15 millió, ha elment belőle összesen, még a WiiU-ból is több ment), de a fő probléma az volt, ami a hírben is írva van: a $ony felhagyott szinte minden PS Vita tartalom gyártásával és forgalmazásával és a fókuszt a PS4-re helyezte. Végülis hosszútávon bevált, mert a PS4 remek gép lett, de kár, hogy így a Vitát már idő előtt kinyírták.
Maradjanak is inkább az asztali konzoloknál, a handheld részt meg hagyják meg olyanoknak, mint a Nintendo! A Switch (és a 3DS) az élő cáfolat arra, hogy van igény egy dedikált handheld eszközre, ha azt minőségi tartalommal látják el.
8.
8.
Heldengeist
#7: Jó, most nyilván akad kivétel. Például a Valiant Hearts, aminél az első fejezet, ha jól emlékszem ingyen van, a többit pedig alkalmazáson belüli vásárlással lehet megvenni. Az ilyeneknél csak egy rövid utánanézés, hogy csak kula időrablás, mint a Fallout Shelter, vagy olyan, mint az előbbi. De igen, akad olyan játék is, ami tiszta fialás. Többnyire asztali platformos indie vagy retro játékok portjai.
7.
7.
PaprikaJancsi
#6: "Na én olyan játékra rá sem nézek, aminél szerepel az alkalmazáson belüli vásárlás szöveg."

Van olyan? Szerintem a legtöbb fizetős játéknál is van mikrotranzakció.

#5 Így hirtelen azt mondanám, hogy a Monument Valley lett a leghíresebb fizetős cím. Ott van még a Kingdom Rush, Motorsport Manager, viszont nagy arányban (kB. 95% felett) tényleg nem mernek fizetősen kiadni címeket, mert a mobil felhasználók nem szeretnek költekezni, és ezért inkább mikrotranzakció.

+Én nagyon sokat játszom mobilon, napi 2 órát biztos mobilos címmel, viszont tény, hogy sokkal kényelmesebb volt DS-en, vagy PSP - n játszani. Mondjuk a mobil mindig kéznél van, akkor játszol amikor akarsz, és nem kell plusz konzolokat cipelned, ez nagy plusz mellette.
6.
6.
Heldengeist
#5: Na én olyan játékra rá sem nézek, aminél szerepel az alkalmazáson belüli vásárlás szöveg. Biztos van néhány, ami amúgy használható, de a legtöbb szemét, ha fizetsz érte, ha nem.
5.
5.
delphijos
A legnagyobb gond a mobilos játékokkal az hogy ott egyszerűen nincs kultúrája az egyszer fizet “normális” árat módszernek. Amit nem lehet “ingyen” letölteni, az a kutyának sem kell ( legalábbis nem éri meg ) a GO sorozat is ezért állt le. Az persze senkit nem érdekel letöltéskor hogy később mennyit fizet, csak “ingyen” legyen. És most már gyakorlatilag csak ilyen játék van. Ez meg nekem nem kell.... még akkor sem ha szeretnék mobilon játszani. Hozzáteszem engem az ilyen “játszom két percet amíg jön a busz” játékok sem érdekelnek.
4.
4.
RangerFox
Jött rá 5-6 cím, amik tényleg jók voltak, nem bántam meg, hogy anno megvettem.
3.
3.
Sandic1994
#1: Én egyáltalán nem vagyok oda a mobilos játékokért, de szerintem bármelyik igazi játékosról elmondható ez. Egyszerűen az érintőképernyővel nem lehet normális játékokkal játszani. Az ilyen Asphalt-os játékok még elmennek, ahol csak döntögetni kell a telefont, de az fps, vagy kicsit komplikáltabb címek élvezhetetlenek a fizikai gombok hiányában. Szerintem a Nintendo Switch is bizonyítja, hogy megfelelő támogatással igenis van még igény a handheld konzolokra. Kár, hogy a Sony leszarta a Vitát, a régi PSP-t imádtam, és erre is vevő lettem volna, ha jönnek rá értelmes játékok.
2.
2.
Heldengeist
#1: Ők biztos nem fognak, miután felsültek a mobilozással is. Podig az jó kiindulópont lett volna. Fognak egy telót, hozzáfsapnak egy kontrollert, feltöltik értelmes tartalommal a storet azt jóccakát. Van/volt nekik minden, szerintem a platform beindítása így már minimális költségekkel járna nekik, a Sony takaréklángon csinálja is, de úgy látszik, akkor lesz itt ilyen szolgáltatás, ha a Valve azt mondja.
1.
1.
ollie92
Kár, hogy erre a vitára csak szar japán mangákat adtak ki. a PSP-re azért volt egy zsák játékom, sose villanyozott fel konzol, mint a PSP akkoriban. Reménykedem, hogy az egyre baszóbb HW idejében még kaphatunk egy méltó PSP utódot, de az egyre jobban növekvő mobiljáték piac miatt ez kevésbé valószínű :( De jó lenne megint PSP-n codozni, GTA-zni, vagy garn turismozni. Vagy akár a redmondiak is kiadhatnának hasonlót !
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...