A Sony a PlayStation 5 árával küzd

  • Írta: gorien
  • 2020. február 14.
  • Hardver
A Bloomberg értesülései szerint a Sonynak meggyűlt a baja az új konzolgenerációjuk árával. A drága alkatrészekből gyártott eszközöket ugyanis nagy veszteség árán tudnák olcsóbban adni, a magas ár azonban vásárlókba kerülhet.

Hat éve már, hogy piacra dobták a PlayStation 4-et, a konzolok generációváltása pedig idén esedékes. A Microsoft még tavaly bemutatta az Xbox Series X-et, a Sony azonban még várat a hivatalos leleplezéssel – bár a PlayStation 5 weboldalát már elindította. A Bloomberg értesülései szerint ennek az egyik oka az lehet, hogy bajban vannak a konzol árának meghatározásával.

A japánok rendre február környékén állnak elő a konzoljaik árazásával, a PlayStation 5-ről azonban még semmit nem árultak el. Az újság forrásai szerint azért, mert azt várják, milyen árkategóriával áll elő a Microsoft, az új PlayStationök gyártása ugyanis túl sokba kerül. Két lehetősége van a Sonynak: vagy megtartják a magas árat, vagy veszteségesen adják a saját konzoljaikat, hogy versenyre keljenek az Xboxszal.

A cikk emlékeztet, hogy a PlayStation 4 annak idején 399 dolláros nyitóárral jelent meg, darabját nagyjából 381 dollár lehetett legyártani. Ezzel szemben egy PlayStation 5 gyártása 450 dollárba kerülhet, ami a fentiek alapján 470 dolláros árat valószínűsít – ez azonban potenciálisan elijesztheti a vásárlókat. A konzolokat egyébként hagyományosan nagyon szűk nyereséggel, de inkább veszteséggel adják el, a fő bevételi forrást a játékok jelent.

A magas költségeknek az egyik forrása a DRAM-ok és a NAND flashmemóriák beszerzése, ezekre ugyanis nagy igénye van az okostelefon-gyártóknak is. Ezzel együtt a Sony a konzolok hűtésére is nagy összegeket fordít.

A Bloomberg ezenkívül arról ír, ettől függetlenül a japánok egy új virtuális valóság-headsetet is terveznek a konzol elindulása után. A Sony nem reagált a lap értesüléseire.  

Ezek is érdekelhetnek

217.
crytek
#216: Xbox series x is ennyiért volt kiirva :)

De neten van még 600 svájci frankós xbox series x is szóval lassan borítékolható a 180-200 ezres ár..
216.
Kyriaz
#215: Alzánál tudnak talán valamit? :) Kb.ennyire tippelek én is, de ki tudja mi lesz?! :D
215.
Kyriaz
https://kepkuldes.com/image/3Aiovc

214.
Crow77
#212: Hát megüti a snake 3 Nokiás fizikáját meg játékmenetét,ha a videókat kivesszük! Mondjuk a szomorú az,hogy valóban egy mobil játékot sem közelít meg a gameplay,de hát sony ex na! 0 fizika,al,commondoros játékmenet,de van tortenet Az Van!!!
213.
Ultimate
#211: Igaz igaz elnézést...biztos már szórja a malacperselybe a senkinek sem odaadott 10-20 forint jattokat csak erre a célra..:)
212.
Ultimate
#209: Amiért feltehetőleg ordasmód elbukott a játéka? :D
211.
Kawada
#210: Alig várja, hogy tudja, mennyi pénzt kell félretegyen, hogy elő tudja rendelni őket pc-re végre. Ne légy már ilyen rosszhiszemű....
210.
Ultimate
#208: Tudjuk, meg mikor jön bundleba.
209.
Crow77
#207: Nem ez Kojima átka!
208.
crytek
#205: Engem valahogy az sokkal jobban érdekel lesz-e egyáltalán sony game pc-re jövetel és ha igen mi
207.
Ultimate
#206: Akkor ez a vírus is már biztos a Soros terv része volt.
206.
Yanez
#205: Persze, meg a rák ellenszerét is ott leplezték volna le, az örök élet szérum és az ártalmatlan heroin bemutatói között.
205.
Ultimate
BRÉÉKING:
Sony a koronavírus miatt lelőtte az East Pax bemutatóját ahova játszható Last of us 2 demóval mentek volna illetve ps5 bemutatóval. :(
204.
hajbel
#203: Én úgy tudom és a cikk szerint is így van, hogy nem veszítettek rajta, persze itt a fejlesztési és a disztribúciós költségek kizárt, hogy benne vannak az álatalam és a több cikkben megjelent önköltségi árban. Érdekes a ma megjelent Digital foundry videó:
https://youtu.be/Sx9uC78DMPA?list=WL
Szerintük kihozza a sony 400 dollárért, attól függetlenül, hogy 470 az önköltségi ára, mivel a digitális eladások azóta 60%-al nőttek. Szerintem inkább 470 körüli ára lesz.
203.
Kawada
#202: Nyilván várnak egymásra, ez teljesen természetes. Ahogy szerintem az is, hogy buknak valamennyit eleinte. Bár nyilván ezt is lehet különböző módokon számolni. Hiszen maga az alkatrész, csak egy dolog. De ott a fejlesztés, a gyártósorok, stb. ami szintén nem kis lóvé.

Na de akárhogy is. Ha igaz, hogy a ps4-en eleinte 60 USD-t buktak (alkatrészben vagy egyéb járulékos költségekben is mérve, az már kérdéses...), és most a sajtó azon próbál ubiszezonpótlékoskodni, hogy "úristen, mennyié' aggyák ha, ha ennyi a csipp és a propeller beléje?!"... SZERINTEM kurvára nem érdekli őket, ha konzolonként buknak akár 10-20-30 dollárt addig amíg eladják az első 10-20 milliót mondjuk. Nyilván pénzügyi évre is számolnak, de ez egy hosszú távú befektetés és megtérülés.

Szerintem amikor bejelentik, egyből írják az árat is majd. Nekem ne mondja senki, hogy egy ilyen cégnél (bármelyik, ami ekkora kaliber, bármilyen piacon), fingjuk sincs, hogy mennyiért adják. :) Már rég tudja a MS is, és a Sony is. Talán le is dumálták már... :)
202.
hajbel
#201: Nem tudom. Én most arra tippelnék, hogy az xbox árára várnak. Valamennyivel az alá lövik majd be a ps-ét.
201.
Kawada
#199: Amúgy ezt az egész gyártási ár körüli és "a sony szenved az árral" dolgot nem értem, hogy őszinte legyek... Anno is ez volt.

https://www.forbes.com/sites/erikkain/2013/09/20/sony-to-take-a-loss-on-playstation-4-sales/#7d399c886f1d

200.
hajbel
#199: jav. 190 hozzászósnyi, delátom, azóta már majdnem 200.
199.
hajbel
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-14/sony-is-struggling-with-playstation-5-price-due-to-costly-parts
Ez vótmá? Nincs kedvem 190 oldalnyi anyázást végigolvasni.

#192: Gondolom ez is olyan ótvarfos lesz, mint a nemrég megjelent wanking simulator. Pedig nem voltak nagyok az elvárásaim, csak annyi, hogy a 2003-as Postal 2 szintjét hozza, de még viccből sem összehasonlítható vele.
198.
Kawada
#196: Boldog Karácsonyt.
197.
Duken
#195: Ok, tiszteletben tartom. Csak sajnálom mert szimpi fickó vagy egyébként.( no homo)
196.
Ultimate
#189: Sony cikk alatt vagyunk egyébként fejleszd a matek készséged mert ez így karó.
195.
Nyarlako
#194: Nem szeretek beszélni.
194.
Duken
#193: Miért csak írásban? Sosem fogom megérteni ezt az agymenésedet. Tök jót dumáltunk múltkor is.
193.
Nyarlako
#191: Driveclubon mit van beszélni?
Tróget szokás az iparban ez a season pass ami nem is season pass megoldás.
Ha meg beszélni akarsz este vagyok, de csak írásban.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...