A CD Projekt Európa második legnagyobb játékcége

  • Írta: gorien
  • 2020. február 21.
  • Biznisz
Link másolása
A The Witcher-szériáról elhíresült CD Projektnek jól megy a szekere. Kevés olyan cég van, amely ennyire töretlenül élvezi a rajongók bizalmát, és ez jól meglátszik a bevételeiken is. A cég piaci értéke egy hónap alatt az egekbe lőtt.

A lengyel CD Projekt játékok lokalizációjával kereste kezdetben a kenyerét, CD Projekt RED néven később saját játékfejlesztő stúdiót nyitottak, majd jött a The Witcher első része, és vele a világhír. Ezt követte két további rész, DLC-k, spin-off játékok, a Cyberpunk 2077 pedig az idei év egyik legjobban várt címe.

Azon túl, hogy a varsói srácok a rajongók töretlen bizalmát élvezik, ez a pénzügyek világában is tükröződik: a CD Projekt piaci érteke 8 milliárd dollárra ugrott, ehhez pedig érdemes hozzávenni, hogy egy hónapja a becsült értéke csak 6,8 milliárdnyi volt! A hirtelen ugrásért a netflixes Vaják-sorozat az egyik felelős, hiszen a debütálása óta 500 százalékkal nőttek a The Witcher 3 eladásai – a másik, hogy a játék már Nintendo Switchen is beszerezhető.

Ez a csak nagyon sok nullával kiírható összeg azt jelenti, hogy a CD Projekt jelenleg Európa második legnagyobb játékfejlesztő cége. Egyedül a Ubisoft előzi meg, aminek a piaci értékét most 9,6 milliárd dollárra becsülik. Ezek a számok napról napra változhatnak, úgyhogy, ki tudja, talán a Cyberpunk 2077 szeptemberi debütálásával még talán trónfosztásnak is szemtanúi lehetünk.

35.
35.
#34: Van egy 30 éves melegszendvics sütőm.Árban többet ér mint a mai modern társai.Egyszerűen csak azért, mert ez még jó szendvicset csinál.
Szerintem is vicces, csak más oldalról.Az Ubi nagyon sok címmel rendelkezik, míg a másik csak 3-al. Mégis piaci értékük között nincs nagy különbség.Lehet elég lenne 3 jó játékot készíteni, mint 20 közepeset.
Bár én is féltem a CDPR-t, mert baromi nagyok az elvárások .
32.
32.
user101
#31: Félreértés ne essék, nem várom, hogy kipukkanjon ( isten ments ) és folyamatos sikereket és diadalmenetet kívánok nekik, mert ha valaki ezen a piacon ma megérdemli, az pont ők... Csak kicsit furcsállom, hogy pusztán piaci alapon az Ubisoft-al hozzák őket párhuzamba... Persze ott a GOG és az állami támogatottság ( hátszél :) is, de valahogy mégis olyan fura...
31.
31.
#30: Nem hinném, hogy pukkanna a lufi.MIvel elhárult minden akadály, sikereser CP debütálás után, egy új Witcher játék bejelentése baromi nagyot fog dobni rajtuk.
30.
30.
user101
Minden tiszteletem a CDPR-nek és imádom őket a Witcherek miatt és a GOG is egy igen megbecsülendő kezdeményezés a részükről, de azt gondolom, hogy ez ost egy nagyon túlfújt állapot és ha az UBI-val kellene összehasonlítanom, akkor őket azért törpének nézném mellettük, nem egyenrangúnak. No mindegy, csak aztán ne pukkanjon ki az a lufi, mert az fájni fog...
29.
29.
SLi
#26: https://www.youtube.com/watch?v=5GgflscOmW8
26.
26.
#23: Heheh, már csak az kéne, hogy jöjjön valami másik is, aztán azok is belém álljanak XD A lényeg, hogy ez az én hibám is volt, mert azért nekem tudnom kellene, hogy egyes szellemileg nem erős figurák, akik nem olvastak könyveket, nem voltak emberek között, vagy csak egyszerűen teljesen normálisak, de éppen más passzban vannak, azok nem értik egyes szarksztikusnak, vagy valami másra utaló megjegyzéseket. Most ez általában úgy megy le, hogy ha valaki nem érti, akkor ugye nem ír vissza, vagy nem foglalkozik vele.

Hát most nem így volt, de aztán nálam is elszakadt a cérna, mert az ekkora tömör sötéséget nem bírom elviselni. Ez nyilván újfent az én hibám. Most nézd: persze, hogy "ezek elférnek" a CP-ban. De azt gondolom minden értelmesebb ember tudja, hogy konkrétan, annak, hogy egy adott karakter melyik rasszhoz tartozik, meg pont semmi köze az egész univerzumhoz. Érted, úgy kezdtek el itt pattogni ezek, mint ha azt mondtam volna, hogy egy CP dologba nem fér bele, hogy városban játszódik, vagy a frakciók és cégek, illetve implatátumok vannak benne. Még ha ilyet írtam volna, akkor okés lett volna az okítás, de nem abban a stílusban, hogy hazajön a melóból satu részegen és itt vezeti le az oldalon a nyomorát - mint minden egyes nap.

Az a hsz arról szólt, ahogy a CDPR kapott jó nagy basht-t az arcába, mivel nem volt tele mindenféle rasszokkal a W3 és ugye egyes szervezetek, akárkik nekik estek. (De ezt írtam is utána, de még így, világosan megfogalmazva sem jött át nekik. Talán Sorosozni kellett volna, az ilyenek azt csinálják és azt megértették volna?) Újabban meg az volt, hogy a CP-hoz kapcsolódóan volt egy plakát, amin egy transznemű karakter volt és másik szervezetek meg akárkik meg emiatt estek nekik. Arról szól az egész, hogy mindegy ki, milyen jó játékot csinál, ebben a témában úgyis nekik fognak esni. Most ha valaki gaming, vagy konkrétan ebben a témában tájékozott, annak a napnál is világosabb lehetett, hogy erre utaltam. Valakinek meg biztos nem esett le, gondolom legyintett egyet.

De ezek. Ha megnézed az összes topic-ot, SLi is nagyon ritka, hogy egy bármilyen egy-két soros valamit odaír, aminek hozzávetőlegesen bármi értelme van, azon kívül meg csak egy sorosokban (tessék a Sorosozás) kötekedik és csak vitát akar szítani. Az Ultimate/cod40 karakter viszont talán 1000/1 hsz-ban nem vitatkozik és személyeskedik másokkal. Megnézed, akkor a DS, Star Wars, stb akármi és nagyon sok témában kvázi évekre visszamenőleg, csakis a tömör, agresszív személyeskedős nonszensz hülyeséget zúdítja rá mindenkire, akit eltalál két fröccs között. Aztán ha hetek alatt elmagyarázzák neki, akkor meg az jön, hogy ő nem is mondott ilyet, meg nem azt mondta. Én ugyan úgy kibasznám innen, ahogy régen is ki lett többször is.

Ez, hogy világosan totál lövése sincs, hogy miről van szó és csak erőlteti a saját hülyeségét, ismételgeti a sérült elméjével a nonszenszt, ez ledobta nálam is a láncot. Egyszerűen másról beszél és csak tolja, tolja, tolja. Egyszerűen nem való az ember ebbe a közösségbe és nem azért, mert belém állt, hanem azért, mert a butaságával állandóan csökkenti a közösség színvonalát, miközben sokan mások pont azon vannak, hogy ezt növeljék. Ugye nem mindegy, hogy valamiről vita van, vagy vitatkozás és személyeskedés.

Így már remélem mindenki érti. Nekem pedig, ha olyanom van, akkor továbbra is úgy fogok fogalmazni, hogy azt csak a 80 IQ felettiek és témában jártas emberek értsék meg. Persze megvan a veszélye egy nagyon magas röptű utalásnak arra, hogy pont a legalja fog rajta megbotlani, de mivel egy-két emberen kívül ezt mindenki tudja kezelni, így marad ez a szűrő arra, hogy mindenki tudja, hogy ki van meghívva abba a beszélgetésbe és ki nem kívánatos.
24.
24.
hedzsooo
#3: Na, én is írok akkor most azonnal pedig a CDPR-nek, hogy CSAK a te kedvedért legyen az összes szereplő fekete, vagy legalábbis semmi esetre sem fehér, beleértve persze a főszereplőket is! Örülünk? :)))
23.
23.
#13: "Nyugi én nem a romákat nem szeretem"
Ne rontsd a helyzeted, mert a másik oldalt is magadra haragítod :D
Én sem kedvelem a pozitív megkülönböztetést, de a CP világába ezek a ... elférnek.25 éve mikor először volt kezemben CP szabálykönyv, eszembe sem jutott volna , hogy pár évtizeddel később sok minden megvalósulhat belőle.
22.
22.
Már megint ti. Ezen a hülyeségen rugóztok még mindig? Mind a ketten nagy szakértők lehettek, ha az egész témából annyit tudtok kihozni, hogy magatoknak bizonygatjátok a hülyeséget. Micsoda önigazolások, te úr isten. Az előbb pl itt ment el egy macska az utcán, de tudom, ezzel is csak ellent mondok magamnak és azt bizonyítom, hogy nem értek a cp univerzumhoz. Ne haragudjatok, igazatok van. Két hülye XD
20.
20.
csongor1996
Hogy van az hogy minden második cikk alatt ilyen kretén rasszista kommenteket látni itt? :D
19.
19.
SLi
#18: " Ismerem a CP univerzumot"

"bármi videót nézek, csupa hatalmas, izmos fekete embert látok csak benne. Nyilván, erre szükség volt azért, amit a stúdió kapott amiatt, hogy a Witcher 3 nem volt velük tele. ez ennyi sztori."

magadnak mondasz ellent, fogalmad sincs miről beszélsz de nálad más komoly bajok is vannak ahogy látom, kár is ezt ragozni.
18.
18.
Szerintetek nem ismerem a játékot, vagy nem láttam a videókat belőle? Az, hogy egy valakinek éppen nem ment át az, amit írtam, utána meg az összes olyan nekem esik, aki csak másokat oltogatni jár ide, nem jelenti ezt. Olcsó képmutatás ez tőletek. Mondjátok a nagy szavakat SLi, meg főleg Ultimate, ti, akiknek egy értelmes hozzászólásuk még az életükben nem volt. Gondolom most aztán nagyon-nagyon megdöbbentetek és mély fájdalmat okozott nektek az a hatalmas rasszizmus. Ennyit tudtok. Hozzászólás semmi, nyavajgás meg rimánkodás meg ezerrel.

És most nekem szégyellnem kellene magam, vagy úgy érezni, hogy két internetes senki troll beszólt és irgalomért könyörögni, vagy mi? Ismerem a CP univerzumot, ahogy a kiadót és a játékait is. Ez is elő van rendelve tavaly nyár óta és bizony bármi videót nézek, csupa hatalmas, izmos fekete embert látok csak benne. Nyilván, erre szükség volt azért, amit a stúdió kapott amiatt, hogy a Witcher 3 nem volt velük tele. ez ennyi sztori.

De ugye ti ketten nem tudtok még ennyi értelmes dolgot sem kiköhögni, csak idejönni nekem jajgatni, hogy jaj, rasszizmus. Majd mindjárt megsajnállak titeket és észbe kapok. Aztán majd jövök és bocsánatot kérek tőletek. Ugye? Ezzel csak magatokat minősítitek.
17.
17.
SLi
#13: pedig nyílt és nagyon primitív rasszizmus amit ideokádtál, méghozzá annyira hogy még az oldal egyik legbigottabb tagja szerint is rasszizmus amit írtál, ráadásul elárultad hogy halvány fingod sincs a Cyberpunkról és még te akarsz elzavarni másokat? kapjál már észhez...
14.
14.
GAMEROD
Legalább a Mass Effect-ek is magyar felirattal jöttek mikor még CD Projekt logó díszelgett az elején. Játékok készítése mellett megtarthatnák ezt a tevékenységüket is. Az viszont elgondolkodtató hogy szinte az összes környező keleti országnak van valami nagyobb videojáték címe, tőlünk önállóan pedig néha kiesik valami arcade, vagy egyszerűbb stratégiai játék. Horvátoknak van egy Serious Sam-ük, Cseheknek egy Mafia-juk és Arma-juk, Lengyeleknek Witcherük, Ukránoknak Stalkerük.
13.
13.
#12: Nyugi én nem a romákat nem szeretem, hanem az ilyen halmozottan hátrányos helyzetű kommenteket ezen az oldalon, amit most írtál. Egyszerűen - ne haragudj - nem tudom másképp mondani, de ostoba fogyatékos vagy, ha egy ilyen megjegyzésre nyílt rasszizmust emlegetsz és leírsz minden trailerből minden szereplőt. Járj iskolába, olvass könyveket és menj emberek közé.

Nonszensz. Mindenkinek megvannak a nonszensz körei és álláspontjai velem együtt ezen az oldalon, de szerintem a te szinteden max 10 éve lehetett ez az oldal.

Most tényleg. Ha csak vicc akart lenni, akkor szorri, nem értettem, de inkább arra tudok csak gondolni, hogy nálad nagyon komoly bajok vannak. Szerintem tedd meg azt a szívességet, hogy elhúzol innen a büdös picsába, mielőtt még nagyobb hülyét csinálsz magadból.
12.
12.
ABorealis27
#3: "ha nem lesz benne egyetlen fehér ember sem, csak ezek a kanci_ányok, akkor írok én is majd róla pár érdekes sort"

Már csak egy kis nyílt rasszizmus hiányzott erről az oldalról, bravó.
Másrészt, te tényleg ennyire ostoba vagy, ekkora baj van a szemeddel, vagy csak továbbra sem tudsz egy gameplay trailert, illetve bármilyen mozgóképet értelmezni a legalapvetőbb szinten sem (tartalmi elemek besorolása: ember, állat, autó, épület, golyóstoll, villanyoszlop, rántott csirkecomb, stb). Már a Death Stranding gameplay-nél is gondjaid voltak mind a szövegértelmezéssel, mind pedig egy nyamvadt speed skeleton felismerésével, de hogy fehér embert nem láttál eddig a CP 2077 gameplay-ekben?! Anyám borogass.
Csak felületesen emlékezve, a szemünket feljavító augmentumot beépítő NPC, a mindkét gameplay-ben szereplő és a taxiban kimúló társunk (talán Javi a neve) a teljes Maelstrom banda (a piros szenzoros érzékszervűek), a pókrobot küldetést ránkbízó vállalati nőszemély, az egyik küldetésünk céljaként kádból kimentett meztelen nő, a kalapácsos dromedár miniboss-féleség mind-mind fehér és ők fontos karakterek. Az art conceptek alapján a várost bűnözés szempontjából felosztó 4(-5?) nagyobb banda közül a Valentino gang is fehér (vagyis spanyol ajkú, de lehet, hogy az sem minősül már fehérnek nálad és inkább kancigány kategória).
Bazmeg, bármilyen meglepő, Keanu Reeves is fehér. Bár még befeketíthetik, mint Robert Downey Jr.-t a Trópusi viharban.
7.
7.
Ooorky
#6: Jah, pont a túltolt aberráció a cyberpunk központi motívuma.
6.
6.
manderel
#3: Biztosan lesznek benne fehér emberek. De azt érdemes szem előtt tartani, hogy minden cyberpunk világ tele van az átlagtól eltérő dolgokkal, sőt, aberrációkkal, ez a műfaj velejárója. Érdemes eszerint tekinteni erre is.
5.
5.
KopyAti
De remélem csak nagyon pesszimista vok.
4.
4.
KopyAti
#2: A részvényesek szokták szétcseszni az ilyen jól induló vállalatokat. Majd ők megmondják mit hogy, és kész is a katasztrófea.
3.
3.
Kedvelem őket és a játékaikat is. Viszont nekem hiába pont telitalálat a cp koncepciója is és a játékból eddig látottak tetszettek, kíváncsi vagyok, hogy mekkora sikert arat. Azt tudom, hogy hiába fogja minden magazin 10-re értékelni, ha nem lesz benne egyetlen fehér ember sem, csak ezek a kanci_ányok, akkor írok én is majd róla pár érdekes sort.
2.
2.
Hab
Kiváncsi vagyok mikor jön majd el az idő, amikor ők is úgy fognak működni mint egy átlagos nagyvállalat, csak a haszont lesve.
1.
1.
manderel
Az nem lep meg hogy ők a másodikak, az sokkal jobban, hogy ilyen közel vannak az Ubisofthoz. Azt hittem szakadék lehet köztük, annyival nagyobb az Ubi a rengeteg stúdiójával meg különböző frenchiseaival.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...