Sony: élnek és virulnak a single player játékok

  • Írta: Baloo
  • 2020. december 4.
  • Hír
Link másolása
Biztos mindenki hallotta már a klasszikus kijelentést: "a single player játékoknak leáldozott". Erre nemrég rácáfolt a Sony, ugyanis a felméréseik szerint a PlayStation-felhasználók több időt játszanak offline, mint online.

Nagyon érdekes cikket közölt az elmúlt napokban a Vice, miután az oldal szert tett egy belsős Sony-prezentációra. Ezt ugyan értelemszerűen nem mutathatták meg, de így is rengeteg érdekesség derült ki belőle a single player játékokkal kapcsolatban.

A közhiedelemmel ellentétben az egyjátékos címek egyáltalán nem haldokolnak, hanem éppen ellenkezőleg, egy felmérés szerint virágoztak az elmúlt években - derül ki a prezentációból. A PlayStation-tulajok jóval több időt töltenek offline játékok társaságában, mint online, és ez a tény alapvetően befolyásolta PlayStation 5 újdonságainak tervezését is.

A Sony a következő, a single player játékok kontójára felírható problémákra keresett megoldást:

  • "Nem tudom, mennyi időre lesz szükségem, úgyhogy nem állok neki a sztorinak, ha nincs legalább két szabad órám."
  • "Sok időbe telik végigtúrni a videókat, ha elakadok valahol, és segítségre van szükségem."
  • "Félek, hogy társaságban spoilerekbe futok."
  • "Elfelejtettem, hogy hol tartottam utoljára, ezért nehéz visszarázódni a játékba."


A japán cég többek között ezért is implementálta az "Activities" funkciót a PS5-be, amelynek a segítségével rögtön egy-egy küldetéshez ugorhatnak a játékosok, és még azt is megjósolja, hogy nagyjából mennyi időt fog igénybe venni az adott misszió. A korábban már prezentált, játékból elérhető segítségnyújtó videók szintén a fenti visszajelzések alapján kerültek a konzol új fícsörjei közé.

Egy ideális világban persze mindenkinek rengeteg ideje lenne játszani, ugyanakkor sokaknak a tanulás, a család vagy az iskola (esetleg az együtt az összes) miatt ez nem így van, ezért a Sony szerette volna legalább egy picivel megkönnyíteni a single player játékok élvezetét a számukra.

Amik továbbra is élnek és virulnak, ahogy azt a Demon's Souls-remake legutóbbi trailere is jól ábrázolja:

34.
34.
crytek
Nem csak a sony szerint :)

Elég ránézni a steamchartsra mi vezeti most..
33.
33.
Őrnagy
32.
32.
Őrnagy
#28: Figyejé, itt nem bírjuk ám az ilyen nagyarcú toleráns libsiket. Mond meg melyik a szar : a multi vagy a szingli! Aztán álld az ütéseket! Nem ám, hogy "minden szép meg jó"!
Ez nem megy itt. Ne csodálkozz, ha bannolnak
29.
29.
Ooorky
#26: Na igen.
Mikor rádöbbensz, hogy azért grind-olsz, hogy még többet grind-olhass (mondjuk ez sajnos sok single játékba is beférkőzte magát).
Aztán jön a jóskapista, hogy GOTY, mert több száz óra tartalom van benne.
26.
26.
GAMEROD
Csak addig szórakoztató a multiplayer, amíg rá nem jön az ember hogy se eleje, se vége. A csalókról, hackerekről meg nem is beszélve.
25.
25.
delphijos
#11: Velem pontosan ugyanez szokott történni. Bár Fortnite-ba egér + bill-el a “futottak még” kategóriát már csapom.
24.
24.
Guba32
Nem gondoltam,hogy a Nintendo elmaradottsága online chat terén inkább pozitív lesz,Switchen ugyanis nem lehet halált kívánni,beleordítani és válogatott gusztustalanságokat művelni online játékban.:)
23.
23.
#22: De egyébként most, hogy írtam rögtön két multis élményt is, szinte kizárólag csak single játékokkal vagy single kampányokkal játszom. Gondolom ez mindent elmond arról, hogy melyiket tartom jobbnak. Én abból az időböl jövök, amikor még "nem volt" internet, úgyhogy már kezdetben sem kaptam rá, most meg annyi változott, hogy ...van internet.
22.
22.
#11: Pl a Mortal 9 teljesen játszhatatnan volt online bekapcsolt voice chat-tel. Én abban bunyóztam azért rendesen, de azokat amik ott mentek sem az agyam, sem a dobhártyám nem bírta. Valamikor csak az jött nyél hangerőn, hogy valakivel üvölt az anyja, mint az állat, de olyan nyelven, ami nem is létezik az Omega relén innen. Azért ranked meccs volt és azért szarrá vertem közben az afk kariját (gonosz röhögés).

Én rendes pofázással az életben csak MMORPG játékban találkoztam, a guild saját TS szobájában. Amúgy meg mindig némítva + mikrofon nincs a gépre csatlakoztatva, vagy nincs bedugva a fülesbe.
21.
21.
JohnSpartan
Nyílván a múlti címek sokkal jobban mennek manapság mert van már rá lehetőség hogy online frissítgessék és játtsza az ember bàrhol is van. De szerintem a single gamek most fogják majd igazán az aranykorukat élni mert sokkal jobb a technologia hozzá hogy egy jó mozi szintű alkotást összedobjanak. Itt már csak az a buktató hogy a több éves fejlesztés, rendezés, szereplő válogatás stb stb belefér e a fejlesztő csapatnak és legfőképp hogy ez mind megéri e pénzügyileg, hiszen a multikból sokkal több pénzt tudnak kisajtólni. Ezért is mondom azt hogy le a kalappal azok a fejlesztő csapatok elött akik single gameb gondolkodnak. Bármilyen is legyen az a single game.
20.
20.
Faint1993
Haverokkal 2 hetente egyszer jön össze multizós est. Ezt leszámítva ha összejön a játék meló után, akkor is inkább az irgalmatlanul felgyült backlogomat takarítom (most Nier automata, majd Dead Stranding, esetleg Doom Ethernal)

A multikkal a bajom hogy ha egyedül játszok, nem érzem, hogy haladok valamerre.
19.
19.
18.
18.
Stranger
#15: Ha megjelenne egy baszó MMO mint amilyenek 2005-2010 körül voltak random elszórva, akkor én simán visszafüggenék. A legjobb videojátékos élményeim ez a műfaj adta. Jó közösségek is voltak és tényleg összekellett tartani. Nem kellett rp-t játszani, jöttek a történések maguktól, működött a világ mint a valódi életben. Fasza volt.

Pont az a baj, hogy az összes ami megmaradt kb. egy single player játék szintjén lebeg ahol néha összefuthatsz másokkal. Szóval ilyen szempontból MMOzhatsz. A WOW is tök sztori központú szerintem.

#12
Akkor kifogtad a szar közösségeket. Én jól éreztem magam azokkal akikkel játszottam régen.

#11
Jó hát az esport marketing mindenkit KDR buzivá tett. PC-n csúcs konfigon is lowon játszanak mert amúgy "nem látnak" meg "kevés" az FPS. Plusz mindenki ugrál, pörög mint állat.

De vannak olyan címek ahol nem (csak) ez a lényeg. Az összes ilyen arena shootert dobni kell, mert ott ha nem vagy jó akkor nem tudsz mit csinálni, mert mást kontentet nem tud nyújtani a játék.
17.
17.
Aanash
Èn kb csak multizok.
Ha single player, akkor max indie cuccok.
Old man's journey ès hasonlók.
Igazából már nem akarom bele èlni magam egy játèk világába se, elèg volt az assassins creedekkel ebből.

De a multiban meg az a rossz, hogy pc-n elèggè sok egyrèszt a csaló, másrèszt az olyan hülyegyerekek, akik falon rohangálnak meg repkednek ès arra èlveznek, hogy ők az elsők.

De azt is aláírom, hogy egy jól összerakott ès hangulatos offline játèk èrtèkes tud lenni.
Diablo 2, Heroes 5 jajj de jók voltatok.
16.
16.
Ooorky
#14: Ebben van igazság, nem is kevés. Nálam is teljesen kikopott emiatt a multi mára, pedig 10 éve még szinte csak azt toltam.
15.
15.
DragonBleacPiece
#14: 10 évet wowoztam, és a gondolata is taszít hogy online játsszak másokkal..ráadásul a mai gimis korosztály annyira alpári és rosszindulatú, hogy max úgy játszanék újra wowwal ha teljesen egyedül küldizgetnék, és így single player játékot csinálnék belőle :D
14.
14.
Chrysh
Mondjuk a kisebb korosztály azt is figyelembe vehetné, hogy mivel az videojátékos átlagéletkor már egy ideje nem 20 év alatt van, hanem már talán van az 30 is, lehet hogy van olyan aki szimplán csak azért nem játszik annyira profin, mert a heti 40 óra meló mellett egy multit max kikapcsolódás jelleggel szeretne játszani és nem szeretné magát rögtön e-sport bajnokká koronázni.

Ilyen gondolatbeli váltásnak mondjuk marhára örülnék.
13.
13.
Chrysh
#11: Voice chat kikapcsolása meg jó, de sok esetben az adja a legnagyobb mankót, szóval ez szintén egy lábfejen lövés, de nem tagadom én is élek vele, amikor 4x kombó cyka blyat-ot hallgatok :D
12.
12.
Chrysh
#10: Csak a tisztánlátás végett: én vagy 10 évet MMO-kkal, meg multis lövöldékkel töltötem el, most pedig a CS GO maradt, mert az 1.6-ot még gyerekkoromban toltam.

Hidd el, hogy 10 év után az embernek teleszaladhat a töke az MMO-közösségekkel például, és így is lett, ezért sajna szinte esélyt se adok egy jó multinak, max elismerem a sikerét tisztes távolból.
11.
11.
kryszisz
#10: Vagy csak ki kell kapcsolni a voice chat-et, ez senkinek sem jut eszébe?:D Én pár napja bepróbáltam Battlefront 2-t egy 2-3 óra erejéig, hogy aztán ismét rájöjjek, irgalmatlanul béna vagyok én ezekhez, bármennyire is jó lenne néha multizni.
10.
10.
Stranger
#9: Hát ha olyan játékokkal játszol, akkor ne csodálkozz. Mindig leálltok annál amit a pofátokba nyomnak. Pedig egy kis kereséssel lehet jobb játékokat találni, sokkal jobb közösségekkel.
9.
9.
Chrysh
#2: jó az, ha leszögezed fejben, hogy kizárólag haverokkal multiztok és még akkor is lehet, hogy az ellenfél pár kis tizenéves/orosz/török/mindenegyben genya, aki nem bírja befogni a pofáját, amikor épp neked kéne valami nagyot menned.

CS:GO az egyetlen amit tolok multiban furcsa mód, mert bár vannak cimbik, de a közösség egy részét elküldeném Irakba aknát keresni.

Ezt leszámítva, nem vagyok hajlandó még egyszer multi/mmo-játékkal közösséget vállalni, valahol ez szégyen, hogy 20 éve megy komolyabban a multi, de a közösség megrekedt a seggfej szinten sok esetben, és nem úgy fest, hogy felfogásbeli változás bekövetkezne.
8.
8.
br1Koo
#4: A piac óriási. Van felnőtteknek szóló multi játék is.
7.
7.
Nothing
#2: Abszolút egyetértek.
6.
6.
Oistrakh01
Kifejezetten utálom ha egy játékban nincs multi..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...