Az Xbox esetében is felmerült a jutalékcsökkentés

  • Írta: fojesz
  • 2021. május 3.
  • Hír
Link másolása
Az Apple és az Epic közötti pereskedés kapcsán derült ki, hogy a Microsoft az xboxos játékok esetében is jutalékot csökkentene, hogy több pénzt hagyjon a fejlesztők zsebében. Habár a cég egyelőre cáfol, nagyot szólna egy ilyen húzás.

Amióta elterjedtek a digitális alkalmazásboltok, ökölszabállyá vált, hogy az eladási ár 30 százaléka a platformtulajdonosok zsebében landol. Ebbe rondított bele az Epic, amely arra építette fel az üzletét - az ingyenes játékok mellett persze -, hogy 12 százalékra csökkentette a jutalékát. A cég tapasztalatból döntött így, elvégre a Fortnite kapcsán rengeteg pénzről kellett lemondania ezért; ide vezethető vissza az Apple-lel történt összezördülés is, ami végül egészen a bíróságig jutott.

Ez a per pedig sok más érdekességet is hozott magával, napvilágot látott például egy microsoftos dokumentum (via The Verge), amelyből kiderült, hogy a Microsoft is jutalékcsökkentésre készül - és a papírok szerint nem csak PC-n, hanem Xboxon is. Noha a számítógépes programok esetében a cég már megerősítette azóta, hogy a jutalékát egészen 12 százalékig viszi le, a konzolok esetében egyelőre cáfol: habár a dokumentumból feketén-fehéren kiderül, hogy az Xbox Store-ban is átáll az új rendszerre az idei év folyamán, a sajtónak eljuttatott közlemény szerint nem terveznek változtatni az üzletpolitikájukon.

Elképzelhető tehát, hogy a dokumentum megszületése óta megváltoztak a redmondiak tervei, de az is lehet, hogy egy ilyen lépést szeretnének kontrollált körülmények között levezényelni. Mindenesetre nagyot szólna, ha sort kerítenének rá: PC-n több jelentősebb üzlet is képviselteti magát, tehát verseny van, az Xbox viszont teljes mértékben az ő terepük, azt csinálnak, amit szeretnének, ráadásul a rivális konzolgyártók is 30 százalékos jutalékkal dolgoznak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...