Phil Spencer: meg kell őriznünk a régi játékokat

  • Írta: szlav
  • 2021. november 18.
  • Homo Nobilis
Link másolása
Ahogy jönnek és mennek az újabb generációk, annál komplikáltabbá válik a régi videojátékok lejátszása. Az Xbox fejese is egyetért abban, hogy a gyakran jogi szürkezónában tevékenykedő emulátorok jelenthetik a megoldást erre.

Phil Spencer szerint itt az ideje, hogy a játékipar komolyabban vegye a klasszikus címek digitális megőrzését. Az Axios interjújában a Microsoft videojátékos részlegének fejese kifejtette, hogy a legális keretek közt folytatott emuláció jelenthet megoldás arra, hogy modern hardveren is futtathassuk a letűnt generációk címeit - az iparág azonban jelenleg nem tesz eleget azért, hogy ez kellően széles körben megvalósuljon.

Tény, hogy a Microsoft az elmúlt években remek munkát végzett ezen a fronton. Habár a játékkönyvtár koránt sem teljes, az Xbox Series-konzolcsaládon négy generáció címeit érhetjük el a visszafelé kompatibilitásnak és a régebbi Xbox-konzolok belső emulációjának köszönhetően. Ennek azonban legális keretek közt is megvannak a korlátai.

Az eredeti Xbox huszadik születésnapját ünnepelve a Microsoft nemrég 76 címmel gyarapította az ilyen módon elérhető játékok listáját, később azonban Peggy Lo, az ezzel foglalkozó program igazgatója elárulta, hogy nem érkezik már több visszaféle kompatibilis klasszikus a legújabb Xbox-konzolokra - ennek nem csupán technikai, de jogi okai is vannak.

Spencer tehát az ehhez hasonló gátakat szeretné áttörni a legális emuláció propagálásával. Az Xbox fejese a múltszázad zenéihez, a klasszikus filmekhez vagy tévésorozatokhoz hasonlította a jelenséget - a videojátékok is olyan értéket képviselnek, amit hiba lenne a hardveres korlátok miatt veszni hagyni. Mindezek mellett az úriember azt is fontosnak tartja, hogy a játékosok hosszabb idő távlatában is bármikor hozzáférhessenek a kedvenceikhez, ha már egyszer megvásárolták azokat.

11.
11.
Heldengeist
#10: Ezért javasoltam megoldásként, hogy mint derivatív művészeti termék, végleges zenelicencet kapjon. Eleve hülyeség, hogy a stúdiók a végtelenségig hosszabbíthatják a szerzői jogi védelmet. Egy 80 éves terméknél is benyújtják a számlát, aminél az eredeti előadók/stábtagok már réges régen nem élnek. Ez teljesen abszurd.

Mondjuk a szabadalmi/használati minta oltalom is legalább ennyire abszurd. A 3D nyomtatás már évtizedek óta a mindennapok része lehetne, de az arra vonatkozó utolsó 20 éves oltalom alig több mint 10 éve járt le (Apparatus for production of three-dimensional objects by stereolithography. 1986; Fused deposition modeling, 1989), vagyis ez az oltalom 20 évre gyakorlatilag szinte teljesen megállította az innovációt az additív gyártás területén.
10.
10.
delphijos
#9: Ebben a részben igazad van, de egyrészt egy filmben felhasznált zenékre jóval hosszabb időt fizetnek ki ( persze drágábban ) és igenis van olyan hogy egy film forgalmazását ( pl. az említett DVD , de pl. tévécsatornának se adják már el a sugárzás jogát ) megszüntetik pont ilyen okok miatt. Egy játéknál túlságosan drága lenne 20-30-40 évre fizetni a jogokért. Az más kérdés hogy ha fizikai terjesztés van, sokkal nehezebb a dolog, elvileg a boltoknak ilyenkor vissza kell adnia az el nem adott példányokat, de ezt ellenőrizhetni jóval nehezebb mint a digitális vásárlást megszüntetni. De ez csak technikai kérdés, azon hogy igenis ott is megvan ez, ezen nem változtat. Csak mint mondtam egy játék “hasznot hozó” ideje jóval rövidebb, nem fizetnek olyan hosszú időre a jogokért.
9.
9.
Heldengeist
#8: Teljesen más dologról beszélsz, mint én. A filmeket azért veszik le a streamer oldalakról, ha leveszik, mert mondjuk a hulunak lejárt a szerződése a 20th Century Fox-szal, nem pedig azért, mert a 20th Century Fox-nak lejárt a szerződése az EMI Records-szal a filmben elhangzó zenére.
8.
8.
Zuzmo
#7: A streamer oldalakon is addig van fent egy film, ameddig érvényes a szerződés a forgalmazóval.
Manapság már inkább lejárat nélküli szerződéseket kötnek a zenékre a videójáték kiadók, főleg azokra a zenékre, amiket nem lehet rádióból kivágni, vagy egy sima háttérzene listáról (szemben a gta, sport vagy autós játékokkal). Csak persze ez megnöveli a költségeket.
Egy licenszelt zene esetén pedig sok az érintett fél, a zenészek szerződése a kiadókkal sem örök érvényű. A zene felhasználási módjára is különböző licenszek vannak, emiatt más a fizikai hordozón árult, és online store-ból vásárolt játék esete.
Az sem mindegy, hogy hány darabot adnak el egy játékból, vonatkozhat erre is a szerződés. Az sem lenne fair, ha dollár százmilliókat keresnének egy játékkal, a benne szereplő zene után pedig semmi nem járna a készítőknek.
7.
7.
Heldengeist
#6: Az ördög maradjon a pokolban. Kellene valami jogszabály, hogy derivatív(?) művészeti termékre véglegesen kell odaadni egy licencet. A régi filmeket sem törlik a streamer oldalak, és a boltokból sem vonják ki a DVD-t, csak mert van bennük néhány zeneszám. Youtube-on is van fair use, ahhoz meg még licencdíjat sem kell fizetni.

Egyébként a szomorú épp az, hogy sokszor akinek már megvan, annál is kipatchelik a lejárt licencű zenéket a digitális változatból. Részben ezért is nem adtam fel a lemezes játékgyűjteményem.

#5:
Még multis játékoknál sem feltétlenül, ha lehetőség van dedikált szerverek futtatására.
6.
6.
delphijos
#4: Azért az ördög ügyvédjeként -főleg egy ilyen címben - rengeteg licencszelt zene van, de nem hiszem hogy annyian akarnák ma megvenni hogy ezeket érdemes legyen megújítani. Azért van olyan helyzet amikor valami egyszerűen nem éri már meg. Akinek megvan, az játszhat vele.
5.
5.
Extol
Teljesen igaza van, de az is ki kell emelni, hogy ez a Single Player címekre érvényes. A Mutliplayer címek szerverei ha leálltak mert már a kutya se foglalkozik vele, az természetesen marad a feledésben, éppen ezért kellene több sztori alapú játékot gyártani a tucatultik helyett. Nekem mint PC-s játékosnak megvannak a hardvereim, még a lassan 20 éves vasamat is megőriztem ott van a szobámban CRT monitorostól mindenestől, ha esetleg egy régebbi címre ácsingóznék
4.
4.
AbsurdShark
Meg kell őrizni a régi játékokat: Törlik a saját exkluzív címüket, a Forza Horizon 3-at és dlc-it a storeból.
3.
3.
Gaboo77
Egyéb a szívét! Ennek az embernek múzeumot kellene vezetni, nem az Xbox divíziót. Annyira ragaszkodik a régi dolgokhoz.
2.
2.
semike
#1: :)))))))
Ez mekkora duma volt!!!
:))))
2.
2.
semike
#1: :)))))))
Ez mekkora duma volt!!!
:))))
1.
1.
crytek
Meg. Azt lelövik a BC-t. Nagy koponya.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...