25 évet ünnepel a Gran Turismo

  • Írta: szlav
  • 2022. december 24.
  • Érdekesség
Link másolása
Idén ünnepli a 25. születésnapját a Gran Turismo-széria. A nagysikerű versenyszimulátorok a kezdetektől követték a PlayStation-konzolok életútját.

1997. december 23-án, vagyis huszonöt évvel ezelőtt jelent meg Japánban a Gran Turismo. Az eredeti PlayStationre kiadott versenyszimulátor az első 3D-s autós játékok közt robbant be a piacra, azóta pedig a széria hűen követte a PlayStation-konzolok életútját és azok fejlődését. Ezt az evolúciót gyönyörűen demonstrálja az évfordulót ünneplő videó is:

Kazunori Yamauchi csapata, a Polyphony Digital mindössze két grafikus művésszel és három programozóval a fedélzeten állt neki a fejlesztésnek 1992-ben, ma azonban már több mint 200 főt számlál a technikai élvonalat képviselő japán stúdió. A széria összesített eladásai mára átlépték a 90 milliós álomhatárt, a töretlen sikernek köszönhetően pedig már egy mozifilm is készül a franchise alapján.

Úgy néz ki, mégsincs tervben a PC-s Gran Turismo

Sajnos egy rossz hírünk is van a nagy ünneplés közepette. Novemberben mi is említést tettünk Kazunori Yamauchi elszólásáról, amikor is a széria tervezője elhintette, hogy nem lehetetlen, hogy egy napon PC-re is ellátogathat a Gran Turismo 7. Úgy néz ki, hogy egy kis félreértés csúszhatott a gépezetbe az eredeti, japán nyelvű interjú után, Yamauchi ugyanis most kénytelen volt pontosítani az elszólásán.

"A PC-s átirat kapcsán, mint játékfejlesztő, csupán annyit nyilatkoztam, hogy elméleti szinten elgondolkodtam már a dolgon, vagyis gondoltam minden lehetőségre. Egy PC-s verzió létrejöttére nyilvánvalóan nem nulla százalék az esély, de ha azt kérdezik, hogy történik-e bármi konkrét a színfalak mögött, akkor arra nem a válasz. Egyszerűen nincs miről beszélnünk ennek kapcsán." - pontosított Kazunori Yamauchi.

1.
1.
crytek
Premiumba ennek örömére igazán betehették volna a GT sportot
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...