Midway: Arcade Origins villámteszt

  • Írta: Daks
  • 2013. január 16.
  • midway: arcade origins, teszt, x360
Link másolása
Kövér nosztalgiacsomaggal jelentkezett a Midway. Harmincegy cím a videojátékok hőskorából, multiplayer támogatás, leaderboard és kőkemény retro. Ez az Arcade Origins.

Sárgakazettás tévéjáték, Commodore 64, Videoton Supercolor, Tetris, Tamagotchi, 286, 386, nagyfloppi, kisfloppi, CGA, EGA, VGA. Ha emlékszel ezekre, akkor valószínűleg nagyon jó gyerekkorod volt, imádunk a múltban merengeni, játék még nem tetszett annyira, mint mikor az egész négy színből, és alig pár tucat kockából állt. A Blackbone Entertainment és a Warner Bros. nem kisebb feladatra vállalkozott, mint megdobogtatni a 80-as évek videojátékos generációjának szívét, a Midway: Arcade Origins a pénzbedobós játéktermek életérzését hivatott feltámasztani, nagy kár, hogy mindez már nem ugyanaz, mint régen volt.


Midway feliratú érme robog végig egy képzeletbeli játékgép belsejében, a 8 bites címek háromdimenzióssá válnak, a zene magába szippant, s nem ereszt, a játék első fél perce annyira hangulatos lett, hogy újra tízévesnek érezzük magunkat. Kíváncsian forgatjuk a játék dobozát, a hátán kövér lista árulkodik a tartalomról, harmincegy cím kapott helyet benne, akadnak igazi legendák köztük, s olyanok is, amit magyar ember talán most lát először. Hiába, míg Amerikában, Japánban, s a világ szerencsésebb részein a 80-as évek a csillogó játéktermekről, és a tömött mozikról szóltak, addig nekünk a balatoni vitorlástábor és a C64 jutott csak, igazi játékgépet is csak a szerencsésebbek, és persze gazdagabbak láttak csak.  


720, APB, Arch Rivals, Bubbles, Championship Spirit, Cyberball, Defender I-II, Gauntlet I-II, Joust I-II, Marble Madness, Pit Fighter, Rampage, Rampart, Robotron 2084, Rootbeer Trapper, Satan’s Hollow, Sinistar, Smash TV, Spy Hunter I-II, Stargate, Super Off Road, Super Spirit, Tobin’, Total Carnage, Vindicators Part II, Wizard of Wor, Xenophobe, Xybots. A lista tápos, megtalálni benne a kedvenceinket nem lesz nehéz, jó hír pedig, hogy mindegyiket lehet különböző játékmódokban is tolni. A free play a klasszikus játékok otthona, beállíthatjuk a nehézségi szintet 0 és 9 között, az életek számát legfeljebb 99-ig, illetve a bónusz életeket is, míg a multiplayer azoknak készült, akik nem szeretnek egyedül semmit se csinálni. Végül, de nem utolsó sorban pedig a score attack a pontvadászoknak kedvez, a feladat elérni benne egy meghatározott rekordot, achievement és trófea is jár értük cserébe, nem is kevés, továbbá van online leaderboard is, ahol összevethetjük eredményeinket a többiekkel.


Régi címekről van szó, 4:3-as képaránnyal, ami azt jelenti, hogy mindegyik játéknak van egy kerete. Egy-egy grafika a bal és jobb oldalon, az adott szám hangulatához illesztve, aki 16:9-es tévén akar nosztalgiázni, annak számolnia kell ezzel a kis kellemetlenséggel, ezen kívül viszont nem nyúltak semmihez. A grafika, a hangok és a játékmenet maradt a régiben, nem lett felújítva egyik sem, a régi játékok olyanok, mint a régi autók. Eredeti formájukban kell őket megőrizni az utókornak, és olyannak szeretni, amilyenek fénykorukban voltak. Így áll helyre a világ egyensúlya.


Hogy mi a Midway: Arcade Origins baja mégis? Egészen egyszerűen annyi, hogy ezeket a játékokat már nem élvezet otthon nyomni. Kényelmesen elhelyezkedünk a bőrfotelben, bekapcsoljuk a drága konzolt, a hatalmas HDTV-t, a házimozi rendszert, és kezünkbe vesszük az évekig tervezett, designerek és mérnökök által tökéletesre csiszolt kontrollert, hogy pár neonszínű kockát tologathassunk. A régi játékoknak új környezetben már nincsen varázsa, Gears of War, Far Cry és Uncharted, amire ma vágyunk, amennyire nem jó böngészős flash emulátorral nosztalgiázni, legalább annyira pocsék mindez konzolon.


Aki újra át akarja élni a videojátékok aranykorát, az tegye azt úgy, ahogy ezek a játékok megérdemlik. Eredeti konzolon, képcsöves kistévén. A január 8-án véget ért Game On tökéletes helyszíne volt ennek, a VAM Design Centerben egy napot el tudtunk tölteni úgy, hogy egymást váltottuk az Atari, ZX Spektrum, Nintendo 64, NES, SNES, Dreamcast és SEGA gépek előtt, de máshol is belecsöppenhetünk a retro életérzésbe. A különböző játékos kiállítások és találkozók mindegyike készül nosztalgiasarokkal, ha fiatal vagy még, és nem érted, hogy mit szerettünk a gépeken, akkor azért érdemes betérned oda, ha pedig öreg vagy, és hiányoznak ezek a masinák, akkor azért. Az érzést pótolni más nem tudja.


A Midway: Arcade Origins közepes csomag lett. A felvonultatott címek fantasztikusak, a Spy Hunter, a Gauntlet és a többi legenda nagysága letagadhatatlan, aki szereti őket, és napi szinten hódol nekik még mindig, annak érdemes megvennie a gyűjteményt. Nagyjából 200 forintért megkapunk egy címet, ami igencsak szép ajánlat, aki viszont egyszeri játékosként a régi hangulatot keresi benne, az kerülje el, de messziről. 

9.
9.
PAtr0n
Te jó ég, elfogott a nosztalgia! Mennyire szerettük ezeket!
8.
8.
Supra
#5: Azt én is imádtam!! Még ma is néha megjön hozzá a kedvem és kitolom MAME emulátorban :))
6.
6.
ground
#5: Arra én is vevő lennék.
5.
5.
dBLOOD
A Cadillacs & Dinosaurs-t is kitolhatnák (tudom, capcom) valami ilyen formában...
4.
4.
sleki666
Ez csak XBOX-ra jött ki?
3.
3.
Yanez
"Nincs semmi hangulata, nem képes visszaadni azt az érzést, amiért egy régi Atari vagy C64 gépet máig imádunk"-talán az eltelt idő és a mai játékok miatt.Némelyik még ma is lázba hoz,de a többségük bizony már tényleg nem képes visszaadni AZT.
2.
2.
Jinbobo
Azért HD konzolokra kiadni ilyen nagyon retro játékokat, hát...elég merész ötlet volt.
1.
1.
DON GONDOCS
Igazi klasszikusok, végre egy jó teszt a régi játékokról.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...