Bus Simulator 16 teszt

Link másolása
Bár a névből úgy tűnik, hogy évek óta jönnek Bus Simulator-játékok, igazából a 2016-os az első rész a sorozatban. Nem tudni, hogy jövőre készülnek-e újabb epizóddal, de ha igen, reméljük, addigra összeszedik magukat a fejlesztők.

Kiskoromban nagyon sokáig buszsofőr akartam lenni, de végül másképp alakult az életem, így elég távol sodródtam ettől a szakmától. Szerencsére a videojátékok lehetőséget adnak arra, hogy az akciósztár-, a szuperhős- és a kalandorszerepek betöltése mellett akár teljesen hétköznapi szakmákban is kipróbáljuk magunkat.

Az ausztriai székhelyű Stillalive Studios egyetlen játékával, a Son of Norral nem hagyott nagy nyomot a játékiparban. A Bus Simulator 16-ot külső megrendelésre készítették el úgy, hogy előtte semmiféle szimulátoros vagy járműves játékot nem fejlesztettek. Nem tudom, hogy a szakmai tapasztalat hiánya, vagy a téma iránt való érdektelenség miatt sikerült-e úgy a Bus Simulator 16, ahogy, de okozott pár kellemetlen percet számomra.

A technikai résszel kezdem, mert itt vannak a legnagyobb problémák. Ha a képekre és a videókra néztek, akkor hamar rájöttök, hogy a játék nem fog szépségversenyen indulni, több évvel el van maradva a mai címekhez képest. A motorból, úgy érzem, többet is ki lehetett volna hozni, és inkább a fejlesztők voltak lusták kidolgozni jobban a világot. A buszok még egészen jól mutatnak, részletesek, azonban a környezet nagyon igénytelen. Olyan, mintha egy ovisok által épített kartondoboz-városban furikáznánk, nem pedig egy élő környezetben.

Ennek ellenére még akár a grafikai hiányosságokon is átsiklottam volna, de amit az optimalizálással műveltek, az valami hihetetlenül botrányos. Kezdjük azzal, hogy a játék két patch után kifagy, ha menet közben merjük szekálni a beállításokat. A ronda látványvilág ellenére képtelen játszható sebességgel futni a program. Hihetetlen, de a látóhatárt vissza kellett vennem egy PS1-es játék szintjére, ahhoz hogy elérjem a 30 fps-t.

A második javítás leírásában a fejlesztők euforikusan hangoztatták, hogy új beállításokkal bővítették a repertoárt, és így jobban testreszabhatjuk a grafikát. Például immár kikapcsolhatjuk az utcai tereptárgyakat, így az a három darab kuka is eltűnik az utcákról, hogy még ingerszegényebb legyen a környezet. Hihetetlen igénytelenség jellemző a játék technikai oldalára, és a javítások ellenére a teszt alatt végig szaggatások és lassulások keserítették meg az életem.

Az első indítás borzalmait enyhítette, hogy nagyon jó oktatórészt sikerült összedobni. Az első küldetés mindenre kitér, megtanítja az irányítást, de végig szórakoztató módon teszi ezt és hagy némi felfedezni valót is. A Bus Simulator 16 ellesett egy-két ötletet az Euro Truck Simulator 2-től, így nem csak sofőrködhetünk, hanem egy busztársaságot is igazgatnunk kell. A játék egyetlen városban játszódik, aminek tömegközlekedését nekünk kell megszervezni.

Nagyon jó ötlet, hogy a térképen mi alakítjuk ki az autóbuszvonalakat. A vonalakon először nekünk kell végigmenni, majd ezután ráállíthatunk egy alkalmazottat, így termelve bevételt. A pénzünket aztán nagyobb, modernebb buszok vásárlására költhetjük el. Bár a játék szabad kezet ad a vállalat irányításában, mellette különféle célkitűzéseket is kapunk, amik teljesítésével új városrészeket nyithatunk meg. Ilyen célkitűzés lehet például, hogy csináljunk egy olyan útvonalat, ami mindhárom elérhető városrészben érint két megállót, vagy hogy rakjunk össze rövid körjáratot a kertvárosban.

A játék kampánya tehát egész jól össze van rakva, na de milyen a játékmenet? A fejlesztőknek sok jó ötlete volt, azonban rengeteg átgondolatlansággal találkozni. Vegyük például a megállókat: a valóságban a sofőrök nem mindig nyitnak ki minden ajtót, csak ahol leszálló van. A játékban azonban muszáj mindig mindet kinyitnunk, mert egyes utasok nem szállnak fel, csak a számukra kedves ajtón, és akkor kapjuk a pontlevonást az otthagyott kuncsaft miatt. A leszállás hasonlóan működik, azaz nem szállnak le, csak ha minden ajtót kinyitunk. A leszállásjelző emiatt egy teljesen felesleges funkció a játék világában.

Annak ellenére, hogy a játék egy szimulátor, a buszok irányítása valójában még a GTA V-ben is jobb volt. Bár a vezetőfülke teli van aggatva mindenféle gombbal, a remek tutorialnak köszönhetően hamar megtanuljuk, mit mikor kell nyomni, így nem fogunk polipként kapálózni játék közben. Sok extra funkció van, a vezetőülésből ki is lehet szállni, és körbejárni a buszokat, mely még a ronda grafika ellenére is szórakoztató a témára fogékonyak számára.

A vezetés magában unalmas lenne, ezért a fejlesztők próbálták feldobni útjainkat. Az egyik ilyen funkció a jegyeladás, ami nem rossz ötlet, de egy kissé túltolták, mert szinte minden megállóban mehet a matekozás. Néha ki kell szállnunk a vezetőülésből, hogy lenyugtassunk egy részeg utast vagy megjavítsunk egy beakadó ajtót, de ezek csak elsőre jópofák, a sokadik alkalom után unalmassá válnak.

Bár a városban egész sok járművel találkozunk, mégis elég élettelenre sikerült. Az autósok csak egy sínen haladnak, mindig betartva a közlekedési szabályokat, még előzni se tudnak. Ez akkor a leglátványosabb, amikor egy mentő száguld szirénázva és ahelyett, hogy megelőzné a pirosnál álldogáló kocsisort, inkább kivárja, míg zöldet kapnak. Néha vannak véletlenszerű események, amikor a busszal kerülőúton kell mennünk. Ezeket az eseményeket azonban csak szövegesen dolgozták ki, mivel a város nem változik meg. Egyszer például ki kellett kerülnöm egy szakaszt, mert állítólag ott valami felvonulás volt, de a gyakorlatban nem történt semmi…

Sajnos a kampány akármennyire is ötletes, nem valami tartalmas. Az egyetlen város, ami helyet kapott a játékban, hamar kiismerhető és lefedhető, így pár óra után elveszik a felfedezés öröme. A járműválaszték szintén szűkös, hiszen csak 6 busz közül választhatunk, és ebből csak kettő licencelt. Nemrég megérkezett az első DLC is a játékhoz, ami egyetlen új buszt tartalmaz, és két eurót kérnek érte. Hozzá kell tenni, hogy Steam Workshop-támogatást is kapott a cím, azonban egyelőre nem valami aktív a közösség.

Sajnálom nagyon a Bus Simulator 16-ot, mert vannak benne jó ötletek, így több odafigyeléssel egy egész jó játékot is összerakhattak volna a téma kedvelőinek. A rossz kivitelezés miatt azonban nem valami szórakoztató, a botrányos optimalizálás pedig mindent tönkretesz. A folyamatos szaggatások, lassulások még azokat a pillanatokat is tönkreteszik, amikor kicsit beleélnénk magunkat a sofőrködésbe, majd jön valami bug vagy egy kifagyás, ami miatt egy életre elmegy a kedvünk a játékból. Ha buszos címre vágytok, inkább nézzetek rá az OMSI 2-re, mely 2011-es létére még mindig vállalhatóbb, mint a Bus Simulator 16.

A Bus Simulator 16 kizárólag PC-re jelent meg.

17.
17.
kopic
#16: Te inkább a nyelvtankonyveddel vagy a legoiddal jatszogassal kisgyerek.
16.
16.
lion king
en meg nm is tudok rajta jacani nem tudom mért de nem adja be ahol bekel irni a nevem ?????? ha tudtok segitsetek ??? kosy elöre is :)
14.
14.
xanatos0911
#13: 3M? Komolyan? Lol. Szerintem csak kettő :D (Meglátni, Megbánni. Pont.)
13.
13.
Cooper Channel
#8: Bus-Hido :D Ez jó.
Ez egy igazi 3M-es játék. (Meglátni, Megvenni, Megbánni)
Itt a videóm róla: https://www.youtube.com/watch?v=1I2AV2Xkf6o
11.
11.
Vigohouse
#2 Feldobtad a napomat de nagyon. Rég nevettem ilyen jót. :) XD
10.
10.
Garfartix
Én megvárom a Game of the Year editiont, amiben benne lesz a Conductor DLC is, ahol a második játékos FPS nézetben ellenörzi a jegyeket, bérleteket, és bírságol.
9.
9.
semike
:)))))))
6.
6.
GAMEROD
Megint csak azt mondom amit 8 éve is, nem lenne rossz ha jó lenne. Majd talán az ETS2 buszos kiegészítője felkavarja kicsit az állóvizet. A grafika semmit nem változott, maradt ugyanolyan ratyi, pedig ilyen szimulátor játékokat csak a grafika tud elvinni a hátán. Ilyen élettelen rajzfilmes látvánnyal nem nyújt többórás szórakozást.
1.
1.
Yanez
Ez a jatek gondolom mazohista buszsoforoknek lett kitalalva. Ledolgozzak a napi 10 ora buszozast, majd hazajonnek es jatszanak ezzel is kb 5-6 orat. Sot, mar melo kozben arrol almodoznak, hogy minel elobb erjenek haza, es jatszhassanak vele!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...