Quake 4

  • Írta: BeX
  • 2005. február 22.
Link másolása
Ki ne hallott volna a Quake sorozatról? A 95-ben megjelent játék volt az első igazán vérbeli FPS. Az Id. 2005-ben egy hatalmas durranással készül nekünk, ugyanis kipattant a hír hogy készül a Quake 4 amiben minden benne lesz! Lássuk csak eddig milyen hírek érkeztek a játékról…

A Quake sorozat múltja igen terjedelmes ezért én most kicsit összeszedném nektek, hogyan indult és folytatódott a játék. 1995-ben jelent meg a Quake és nem sokkal utána a QuakeWorld, ami az első multis játék volt (ettől kezdve a legtöbb FPS játéknak volt már multija) Nagyon bejött az embereknek és ezzel a játékkal megalapult a cybersport. Egy kis idő elteltével megjött a Quake 2 is. Ez rossz húzás volt az Id-től mert éppen megszokták az emberek a Q1-et és senkinek sem volt kedve átrázódni a Q2-re, amiben ráadásul teljesen más fegyverek voltak, és igazán nem is multira hanem egyjátékos módra volt írva. Így a legtöbben maradtak a Q1-nél. Azonban 1999-ben fordulatot vett minden! Megjelent a Quake Arena, ami gyakorlatilag csak multira volt kihehyezve. Hatalmas sikert aratott és a versenyek egyre jobban elszaporodtak. És persze most jön majd 2005-ben a Quake 4. Meglátjuk majd mekkora sikert arat ez a játék.

A Quake 4-et a Raven és az Id stúdiója fejleszti együttes munkaerővel. A Q4 a Q2 történetét kívánja folytatni. (aki nem játszott volna vele, annak itt leírom a Q2 sztoriját: A Földet egy ismeretlen faj támadja meg, a Strogg (félig gép félig ember-szerű lények). A Föld nem bír el ezekkel a bestiákkal, így szervez egy speciálisan kiképzett kommandós egységet. Feladatuk lesz a Strogg bolygót megtámadni (a vezetőség azt reméli, hogy nem számítanak erre a Stroggok) persze számítanak rá és az egész flottát szétlövik, kivéve persze amin te vagy. Innentől már sima az ügy: szét kell lőnünk mindenkit, beleértve a Stroggok vezetőjét és vissza a Földre) nagyjából ennyi volt a Q2 sztorija. A Q4 ezt kivájna folytatni, miszerint a Strogg fő gonosz feltámad és még erősebb lesz. Persze megint majd neked kell elpusztítanod, de állítólag most majd kapsz segítséget is magad mellé egy, két katona formájában. A készítők szerint kapunk még járműveket is, ami eléggé furcsának, de mégis igen jó ötletnek tűni. Miért furcsa? Minden valamit magára is adó Quake-es elgondolkozott, hogy a járművek hogyan kapcsolódnak majd a multis részhez. De szerintem ezt is meg fogjuk majd szokni.
A készítők azt ígérték, hogy azon kívül, hogy folytatja a Q2 sztoriját, a multis részében a Quake Arenát fogja folytatni a játék. Ezt eléggé bonyolult lesz megcsinálni, mert ha igazán jó sztorit és multit is akarunk, akkor az valamelyik mód rovására is fog menni (én remélem, hogy az egyjátékos mód rovására megy és nem a multira) De majd meglátjuk.

A fegyverek. Nos, a fejlesztők azt ígérték, hogy szinte az egész fegyvertárat átcserélik kivéve persze egy két nagyon jellegzetes fegyvert (ilyen a blaster, a Quakes shotgun és a nailgun.)
De ez csak töredéke az eredeti fegyvertárnak. A többi fegyver helyére újakat gyártanak majd. (Nem is lesz rocket launcher? Nagyon csalódott lennék… - Daks)

A járművek (ugyan nagyon sok dolog nem derült ki) között biztos lesz páncélozott katonai dzsip, homokfutó, felderítő motorbicikli, ha pedig a Stroggokal vagyunk, akkor hover tankok illetve mindenféle légi jármű.

A grafika. A motor már ismeretes, hiszen az biztos, hogy a Doom 3 motorját használja majd ami nem kispályás. A fejlesztők azt mondták, hogy a Doom motorján semmit sem változtattak így lett elég idejük a történet és a multi kidolgozására. Ez szép és jó, csak az itt a kérdés, hogy akkor hogy akarnak nagyobb tömegeket, illetve járműveket beleilleszteni a játékba, hiszen a Doom 3 motorja 3-4 ember megjelenítésére lett készítve, nem pedig nagy embertömeg és járművek mozgatására. Szóval vagy változtatnak a motoron, vagy valamit nagyon titkol az Id. Az emberek esés modellje, illetve a tárgyak törése és egyéb dolgok nagyon realisztikusan lesznek megoldva a játékban, ezt megígérték a készítők. Ugyan úgy megmaradnak a félig ember félig Strogg ellenfelek is. A fegyverek jól ki lesznek dolgozva. És, mint később megtudtuk, a Raven egy külön kis stúdiót alkotott az emberek kidolgozására, így állítólag ez nagyon részletes lesz. Ezért nyugodtan kijelenthetem grafikailag eléggé komoly játékra számíthatunk.

Volt szó az ellenfelek MI-jéröl is. Állítólag vetekedni fog majd a HL2 lényeinek okosságával. Ha az MI-s hírek fele is igaz, akkor értelmes ellenfelekkel nézhetünk majd farkasszemet. Kis csapatunk is lesz. (értsd: rajtad kívül még 2-3 ember.) Hogy csapat társaink mennyire lesznek okosak, az majd kiderül. Azt még nem tudni hogy fedezék keresés illetve ilyen extrák szerepelnek e majd képességeik között de az biztos, hogy majd segítenek nekünk egy-két dologban.

Az egyjátékos mód helyszíne ismét a Strogg bolygó lesz, ahol megint csak rendet kell raknunk. Le kell öldösnünk egy csomó Stroggot és a vezetőjüket kiiktatnunk. Egyszóval nem lesz nagyon könnyű dolgunk de hát majd meglátjuk…

Összefoglalva: Ha a fele igaz lesz azoknak a dolgoknak, amikről most itt írtam akkor egy nagyon király játékot kapunk, szép grafikával elég jó történettel és kiváló multival. Csak szorítani tudok a Ravennek és a Id-nek mert ha így haladnak, 2005-ben még sokan fognak beszélni a nevükről.

Kapcsolódó oldal:
http://quake4.ravengames.com/

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...