Cozy Caravan próbakör

Link másolása
Útra kelni egy barátunkkal a méhecske vontatta karaván kocsinkon, és bejárni a vidéket, hogy barterben segíthessünk a termelőknek és vendéglátósoknak, miközben szól a lágy elektronikus jazz – na, ez az élet!

Sokakban él még az az elképzelés, hogy a lazulós, cuki és családbarát játékok otthona a Nintendo Switch, és bár a Cozy Caravan is üvölt egy kézi konzolért, mégis PC-re jelenik meg. Ennek legfőbb oka az early access modell lehet, ami minden természetes velejárója ellenére is számtalan nagyszerű játékot adott már a számunkra úgy, hogy a fejlesztőknek már az aktív munka közben is biztosított bevételt. Emellett mindig szem előtt kell tartani, hogy mennyire kész a játék a korai hozzáférés indulásakor. Míg a nem olyan régen tesztelt Hades II verziószám alapján már szinte kész van, addig a Cozy Caravan előtt még hosszú út áll, viszont az alapok jók.

A 5 Lives Studios játéka nem vállal sokat: Bubba nevű barátunkkal egy céhbe csatlakozunk vándorpiacosként. Feladatunk bejárni a vidéket, segíteni az embereknek a termés betakarításában, vagy épp leszedni egy túl bátor kecskét a pajta tetejéről. Ténykedésünkért cserébe boldogságpontokat kapunk, amelyeket szintlépésnél céhtokenre válthatunk be, amelyekből pedig fejlesztéseket vásárolhatunk. Segítségünkért cserébe terményeket is kaphatunk, de persze magunknak is szedhetünk, ha találunk. A hétköznap a gyűjtögetésé, a hétvége pedig a piacé, amikor eladhatjuk a hétköznap összegyűjtött árut az erre kijelölt falucskákban. Mondanom sem kell, hogy pénzt itt sem kapunk, csak repkedő szívecskéket, de ez kifejezetten jól áll a játéknak.

A piacozás gyakorlatilag csak egy minijáték a sok közül. A vásárlók igényei szerint kell kipakolnunk a leltárunkból a cuccot, majd pedig a kasszánál eladni azokat a sorban állóknak. Bár egyszerűnek hangzik, nagyon könnyen káoszba fulladhat egy-egy vásár. Szerencsére kudarcról, mint olyanról, nincs szó, majd legközelebb ügyesebbek leszünk.

Ugyan ilyen minijáték lesz a felszolgálás, ahol enni- vagy innivalót kell a megfelelő asztalhoz vinnünk, és persze leszednünk az üres terítéket, vagy a főzés, ahol megfelelő időben kell lenyomnunk a megfelelő gombot, vagy épp az analóg karral keverni az ételt. Kavicsokat kacsáztathatunk a tó vizén, békakölyköket gyűjthetünk, a gyerekekkel bújócskázhatunk vagy ugró iskolázhatunk, és akkor még nem is beszéltünk az egyébkénti küldetésekről. Valószínűleg a promó képeken látható pecázás is idővel bekerül majd a játékba.

Tartalom tehát akad a játékban, viszont sokkal fontosabb a nyugodt hangulat, amire a könnyed elektronikus jazz is rásegít. Egy idilli kikapcsolódás lesz a Cozy Caravan, amikor teljesen elkészülnek vele, mivel pillanatnyilag ez a játék legnagyobb problémája: hogy még nincs kész. Kicsit darabosan, már-már stop motionszerűen fut, ami még alapvetően megbocsájtható, az viszont már zavaróbb, hogy hiába játszottam a készítők ajánlásának megfelelően kontrollerrel, a gombkiosztás hajlamos volt átváltani billentyűzetre. A tutorial sokszor nincs a helyzet magaslatán, például a piacozást is tapasztalat útján tanultam meg, ahogy a többi minijáték szabályait és mechanikáit is. A zene pedig nagyon hamar önismétlésbe csap át, ami miatt nem is pihentető, hanem fárasztó lesz egy idő után a játék.

A térképünk alapvetően mutat minden települést és farmot, illetve a pontos útvonalakat is, viszont ha egy-egy karaktert keresünk, akkor bizony a memóriánkra kell hagyatkoznunk. Ha nem tettünk oda manuálisan egy matricát, akkor csak a segítőkész, cuki NPC-kben bízhatunk, hogy útba igazítsanak. Ehhez kapcsolódik, hogy ugyan vannak küldetéseink, de nincs küldetésnaplónk. Történetet ugyan kapunk, de inkább csak alibiként szolgál a vándorpiacozáshoz.

Korai hozzáférésű játékot mindig nehéz értékelni, hisz nemcsak a jelenlegi állapotot kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy mi lehet belőle az 1.0 érkezésével. Ebből a szempontból a Cozy Caravan jelen állapotában csak nyúlfarknyi adagokban, a játék öröméért tud érdekes lenni, lévén komolyabb motivációt még nem kapunk akár a kocsink fejlesztéséhez, vagy akár a helyiek kisegítéséhez. A potenciál viszont mindenképpen ott van, hogy egy tartalmas és szívmelengető játék legyen belőle.

Mindent összevetve viszont egy igen kellemes és a fejlesztők előző játékait (Satellite Reign, Windbound) figyelembe véve meglepő játék lett a Cozy Caravan. Remélem, hogy hamar befejezik a játékot, mert élvezetes szórakozás a karavános kikapcsolódás, még ha csak kisebb adagokban is. A tesztet a korai hozzáférés indulása előtt készítettem, és ugyan érkezett egy nagyobb frissítés, tartalmi bővítésről és roadmapről egyelőre nem kaptunk részletesebb infókat. 

A Cozy Caravan 2024. május 16-án jelenik meg PC-re korai hozzáférésben.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...