Horizon Chase 2 teszt

  • Írta: szlav
  • 2024. június 4.
Link másolása
Vakító naplemente, lüktető zene, suhanó pálmafák és a távoli horizont, amit padlógázzal üldözve sem érhetünk utol. Megújulva tért vissza a Horizon Chase, ezúttal már nagykonzolokon is!

Csalunk egy kicsit, mert a Horizon Chase 2 nem egy új játék. Valójában közel két évvel ezelőtt jelent meg az Apple Arcade kínálatában, egy évre rá PC-n és Nintendo Switchen, de csak most érkezett meg a nagykonzolos kiadása, így pedig ismét relevánssá vált. Ha tehát a borítóképből nem sikerült, ebből a platformlistából már egyből ki is találhattátok, hogy az Aquiris Game Studio játéka nem egy kőkemény szimulátor. Éppen ellenkezőleg.

A Horizon Chase 2 annyira árkádos, amennyire csak egy versenyjáték árkádos lehet. Igaz, talán nem annyira, mint az első rész, amely a jóval szögletesebb és egyszerűbb látványvilágával, a parallaxosan sodródó 2D-s háttereivel simán elfért volna bármelyik poros, ragadós játéktermi gépen is a 80-as vagy 90-es években, de az összkép a folytatásban is nagyon hasonló. Adott egy halom gyönyörű, színes, de viszonylag aprócska pálya, néhány imádnivalóan kivitelezett sportjárgány, meg egy olyan irányítási modell, amit nem lenne túlzás az on-rails kifejezéssel illetni. 

Valahol a Subway Surfers és a Temple Run botegyszerű, sávváltós mechanikái és a komolyabb versenyjátékok kötetlensége közt kell elképzelni a Horizon Chase 2 irányítását, mivel az autók padlógáz mellett is maguktól követik a kanyarok irányát, de mégis könnyen leszaladnak róla a játékos fürge inputja nélkül. Ennek az eredményeként kapunk egy olyan versenyjátékot, ami érintőképernyőn és kontrolleren is szuper élményt ad, és van annyira intuitív, hogy nagyjából az első kör után már teljesen bele is tanulhatunk az irányításába. 

Ez pedig tökéletesen kiszolgálja azt az apró, fókuszált élményt, amit a játék kínál. Hatalmas sebesség mellett száguldhatunk át az USA, Brazília, Marokkó, Olaszország, Thaiföld, és Japán legkülönbözőbb tájain, égethetjük a nitrót, amíg csak a csövön kifér, egy-egy ütközés után pedig csak megpördül és kissé lelassul az autó, de máris nyomhatjuk újra a padlógázt. Az előző rész szándékosan 2D-s elemekkel dolgozó látványvilága helyett ezúttal teljesen háromdimenziós környezetet és autómodelleket kapunk, telis-tele színes és részletes pályaszéli elemekkel. Száguldunk különféle nagyvárosokban, erdőkben, vidéki utakon hegyeken és völgyeken át, időközben pedig könnyen ránk esteledhet, bevonulhat a köd vagy elcsíphet minket a felhőszakadás. Mi pedig mindeközben csak tovább nyomjuk a gázt, Barry Leitch elektronikus taktusaira bólogatva.

Habár kifejezetten imádom a Gran Turismo 7 vagy a Forza Motorsport komolyabb online versenyeit, ahol időmérők és gyakorlókörök előzik meg a hosszúra nyúló szimulátoros versenyeket, még az én gyűjteményemben is van helye a Horizon Chase 2 maximum két-háromperces futamainak. Néha csak arra van szüksége az embernek, hogy egy-két gyors sprintet levágjon egy szabad tízpercben, erre pedig tökéletes társ a Horizon Chase 2. Ez a laza könnyedség és a mobilos gyökerek viszont ne tévesszenek meg senkit: a könnyen kiismerhető alapok mellett került elegendő tartalom is a játékba.

Először is a World Tour névre hallgató kampányt érdemes szemrevételeznünk, mint a játék fő attrakcióját. Itt a korábban említett országok különböző területein futhatunk sprint- és körversenyeket vagy time trialokat egy bármiféle sztorikeretet nélkülöző bajnokságsorozatban. A teljesített versenyeink után újabb régiók és újabb autók nyílnak meg, ráadásul fejlesztésekre és testreszabásra kapható pontokat is gyűjthetünk, amiket néhány extra festésre és kasztnira, belső tuningra vagy felnikre költhetünk. Persze, ember legye a talpán az, aki az utóbbit látni fogja verseny közben. 

A World Tour önmagában sem jelentéktelen tartalmai mellett kapunk egy úgynevezett Playground módot is, ami a publikus online versenyek, módosítókkal megbolondított kihívások és a szezonális jutalmak játszótere. Itt érezhető leginkább, hogy a Horizon Chase 2 mobiljátékként kezdte a pályafutását, hiszen találkozhatunk a napi belépési jutalmakra emlékeztető visszatérő versenyjutalmakkal és egy olyan szintezési struktúrával, ami kísértetiesen hasonlít a szezonális bérletekre vagy battle passekre, csak éppen a Horizon Chase 2 esetében nem kell külön fizetnünk érte.

Akinek azonban nem ez a sebessége, az a Tournaments menüpontja alatt is találhat még kihívásokat. Itt amatőr, profi és mester nehézségi fokozatokra bontott versenysorozatokat találhatunk. A teljesített egyjátékos bajnokságok bejegyzett rekordjai egyébként felkerülnek az online leaderboardra is, így aki a barátai előtt szeretne hencegni a tizedmásodperces előnyökkel, az itt bátran megteheti ezt is. 

Végül, de nem utolsó sorban lehetőségünk van privát baráti versenyzésre is, legfeljebb négy fővel. A helyi osztott képernyős módban vagy saját jelszavas lobbiban történő versenyek struktúrája remek, a bajnokságok felállítása is félpillanatos művelet, de sajnos most jön a fekete leves: a Horizon Chase 2 online funkciói, a leaderboardot leszámítva, jóformán használhatatlanok. Mivel a megjelenés napján és az azt követő csúcsidőben sem talált a matchmaking ellenfelet az online futamokra, a privát többjátékos módban tettem néhány igen fájdalmas kört a játékkal.

Sajnos a Horizon Chase 2 olyan borzalmas netkóddal rendelkezik, hogy azzal online játékmódot forgalomba engedni felér egy bűncselekménnyel. Amíg az egyjátékos versenyek során problémamentesen süvít a játék, addig az online versenyeket ugráló autók, beszakadó frame rate, szinkronizációs problémák és a verseny első másodperceiben felbomló lobbik jellemzik. Ha valaki azért venné meg a játékot, hogy azt a barátaival együtt játssza, akkor ezt semmiképp ne tegye meg! Addig legalábbis ne, amíg az Aquiris csapata elő nem áll egy jókora frissítéssel. 

Ez tehát egy igen masszív negatívum és egyértelmű baklövés egy olyan játéknál, amely egyébként már más platformokon évek óta forgalomban van. Mindez azonban mégsem árnyékolhatja be a Horizon Chase 2 további érdemeit. Igaz, a második rész egyáltalán nem robban akkora nosztalgiabombaként, mint az elődje, de a tartalmait és a prezentációját tekintve jóformán mindenben túlmutat annál. Ha szereted a gyors, pofás és iszonyatosan laza árkádversenyeket, amelyekben padlógázzal vehetsz minden kanyart és elveszhetsz a zene és a suhanó táj hipnotikus élményében, akkor mindenképp tegyél vele pár kört! Az online módok problémáit azonban mindenképp tartsd észben, ahogy azt is, hogy a játék mobilos címként kezdte, így pedig nem feltétlenül érdemes az AAA-kategóriás nagy versenyjátékok mellé tenni őt.

A Horizon Chase 2 először az Apple Arcade kínálatában jelent meg, majd befutott PC-re és Nintendo Switchre is. Most Xbox- és PlayStation-konzolokon kapta meg a portját. Mi Xbox Series X-en teszteltük a játékot.

1.
1.
Nothing
Már olyan régóta vártam, le is mondtam róla, hogy valaha is nagykonzolos verziója lesz, szóval most nagy az öröm - és várhatok tovább, amíg beslisszol valami akcióba. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...