Angyalok és démonok - A könyv

  • Írta: Ca$h
  • 2006. szeptember 2.
A CERN egyik vezető tudósa lányával együtt felfedezi az antianyagot, ami mióta világ a világ, akár az emberiség legnagyobb találmánya is lehetett volna - feltéve, ha nem lép képbe az évszázadok óta kihaltnak hitt Illuminátusok titkos társasága...
„A világ legnagyobb tudományos kutatóintézetének – a svájci Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) – nemrégiben sikerült előállítania az első antianyag-részecskékből álló atomot, az anti-hidrogént. Az antianyag mindenben megegyezik a fizikai anyaggal, kivéve, hogy olyan részecskékből áll, amelyek elektromos töltése pontosan az ellenkezője a normális anyag részecskéinek.
Az antianyag az ember által ismert leghatalmasabb energiaforrás. Százszázalékos hatékonysággal szabadítja fel az energiát (az atommaghasadás 1,5%-os hatékonyságával szemben). Az antianyag nem bocsát ki szennyeződést vagy sugárzást, és egyetlen cseppje egy egész napra New York teljes áramszükségletét.
Mindössze egyetlen baj van vele…
Az antianyag erősen instabil. Azonnal begyullad, amint érintkezésbe kerül valamivel… akár csak a levegővel is.„

Részlet a könyvből, a GABO kiadótól.

Ezekkel a sorokkal kezdődik Dan Brown harmadik regénye, ami egyszerű mégis nagyszerű történettel rendelkezik. A CERN egyik vezető tudósa lányával együtt felfedezi az antianyagot, ami mióta világ a világ, akár az emberiség legnagyobb találmánya is lehetett volna. Ha nem lép képbe az évszázadok óta kihaltnak hitt Illuminátusok titkos társasága, mégpedig olyan módon, hogy a tudóst megölik, az antianyagot meg elrabolják. A meglehetősen titokzatos események kiderítésére, a CERN igazgatója felkeresi, a híres szimbólumkutatót, Robert Langdont, aki az áldozat lányával, Vittoriával karöltve elindul, hogy az események végéjére járjon. Később kiderül, hogy minden történésnek nyomós oka volt, ami nem más, mint a katolikus egyház teljes megsemmisítése!

Dan Brown, aki a karrierjét irodalomtanárként kezdte, hamar rájött arra, hogy több van benne, mint holmi idióta lurkóknak a fejmosása. Ezért úgy döntött, hogy leül a gép elé és karcol valami maradandót, hátha viszi valamire. Hála istennek, hogy így döntött! Első regénye a Digitális Erőd hatalmas sikert aratott, pár hét alatt a New York Times bestsellere lett, amit nem sokkal később a Megtévesztés Foka követett. Mindig is érdekelték az ehhez hasonló, szupertitkos ügynökségekkel kapcsolatos témák, mint ahogy a nemzetbiztonsági ügyek is. Ezen kívül kiélhette hatalmas vonzalmát, a korukat magasan meghaladó szupertechnológiákkal kapcsolatban is. Ezúttal, a harmadik könyvében már teljesen más irányba halad el. Tulajdonképpen olyan kényes témákat feszeget, amik a vallással, az ezzel kapcsolatos filozófiai fejtegetésekkel, és a hittel kapcsolatosak. Mint ahogy a leghíresebb könyvében a Da Vinci-kódban is érezhető, hihetetlen kutatómunka áll minden egyes regénye mögött. Képes olyan módon elénk tárni egy egyszerű thrillert, vagy krimit, hogy az egyszeri olvasó elhiszi minden egyes szavát. Főleg hogy ebben a könyvben is megtalálható az első oldalon, hogy minden egyes hivatkozás és helyszín illetve az Illuminátusok szövetsége is létező dolog. Ez rögtön felkelti minden egyes ember érdeklődését, ahogy sajnos olyanokét is, akik abból élnek meg, hogy a kérdéses eseményeket ízekre szedik. Mint ahogy a Da Vinci-kód sem úszhatta meg, az Angyalok és Démonokat is kielemezték rendesen a nagyokosok. Erről filmet is készítettek, amit meg lehet venni a boltokban DVD-n és a Discovery Channel is nyomatja időnként. De vigyázat, hihetetlenül unalmasak és egyáltalán nem érik meg a pénzüket. Főleg azért nem, mert akik igazán szeretik Dan könyveit, még marha idegesek is lesznek tőlük.

Sajnos mindenkinek fel fog tűnni az első 100 oldal után, hogy a könyv félelmetesen hasonlít a legendás sikerű Da Vinci-kódra, nem csak azért mert ugyanaz a főszereplője, hanem mert az elején a történések szinte ugyanazok, csak a helyszín más. De szerencsére ez nem tart sokáig, rövid idő után teljesen meg fog változni a fonalvezetés. Viszont azt kell, hogy mondjam, koránt sem olyan igényesen és lebilincselően, ahogy azt a nagy utódban tette Dan barátunk. Az embernek nincsen az olvasása közben olyan érzése, hogy egyszerűen képtelen lerakni. Lehet hogy csak nekem volt ilyen gondom vele, hiszen nem egy embert ismerek, akinek jobban tetszik a Da Vinci-kódnál. De engem valahogy nem fogott meg. A könyv akkor éri el a csúcspontját, amikor kb. a 2/3-nál, a Camerlengo kiáll a nép elé, hogy elmondja az igazságot. Na ettől a pillanattól fogva viszont már valóban zseniálisan izgalmas, és majdnem letehetetlen a könyv. DE! Sajnos csak majdnem. Nem akartam szétfikázni ezt a remek kis irományt, mert valóban sokkal jobb, mint más ebben a stílusban íródott termék. De az a gond, hogy ahhoz a bizonyos sztorihoz képest, ami több mint 50millió példányban elkelt, ez igencsak kevésnek bizonyult. Persze azért ne felejtsük el, hogy ez előbb íródott és ha előbb olvastam volna, lehet hogy jobban is szerepelt volna nálam. Ki tudja? Talán egy időutazással ki tudnám deríteni!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...