Angyalok és démonok - A film

  • Írta: Ca$h
  • 2009. május 28.
A pápa halott, az egész keresztényvilág gyászol. Miközben a püspökök összeülnek és megtartják azt a pár napos ceremóniát, amikor új pápát kell választani, valami olyasmi történik amire senki sem számított...
A hosszú évtizedes kutatásoknak köszönhetően neves tudósoknak végre elő sikerül állítaniuk az antianyagot, aminek a segítségével minden energiaellátással kapcsolatos probléma végére pontot lehetne tenni. A gond csak azzal van, hogy egy rég halottnak hitt rend, az Illuminátusok, erőszakos módon szert tesznek rá, közben pedig elrabolnak négy püspököt, közülük is a legesélyesebbeket a pápai címre és azzal fenyegetőznek, hogy végleg eltörlik a föld felszínéről a keresztény vallás központját. A vatikáni rendőrség Robert Langdonhoz (Tom Hanks) fordul, a pápa személyes tanácsadójának a Camerlengonak (Ewan McGregor) a kérésére és abban reménykednek, hogy ő majd képes lesz a rejtélyes Illuminátusok nyomába eredni…


A hatásvadász és ominózus történetek mesélésének nagymestere, Ron Howard ezúttal másodszor próbálkozik meg azzal, hogy a zseniális író és tudós Dan Brown nagysikerű regényét a mozivászonra varázsolja. A Da Vinci kóddal bebizonyította, hogy egy ilyen regényt nem valami könnyű megfilmesíteni, lévén a végtelenül tartalmas és minden szempontból profin kidolgozott, hatalmas kutatómunka eredményeképpen született regénynek csak egy apró szeletét sikerült a vászonra álmodni. Éppen ezért gondolt egyet a rendező és ezúttal csak nagyvonalakba érintette a hasonló nevű regényt, tulajdonképpen csak a főbb történeti vonalhoz volt hű, de ehhez sem minden szempontból.


Akik olvasták a könyvet, azok előre sejthették, hogy ez a történet a Vatikán számára igencsak kínos kérdéseket feszeget és tekintettel arra, hogy a modern világban a vallás eleve meglehetősen instabil lábakon áll, Ron testvérünk nem tehette meg, hogy teljesen hű legyen eme regényhez. Ezért egyfajta „hollywoodizálásos” folyamaton esett keresztül, szépen kihagyva majdnem mindent, ami kompromittáló lehetne az egyháznak és a végeredményben egy Angyalok és Dámonok light változatot fog kapni a kedves néző, felturbózva némi látványosan parasztvakításos jelenettel.


Tom Hanks természetesen a tőle megszokott hideg profizmussal játssza el nekünk ismét Robert Langdon szerepét, ezúttal már egy kis cinizmust és lényegesen több humort is csempészve a szerepébe. Ewan McGregor színészi zsenialitásával kapcsolatban szerintem senki sem fog velem leállni vitatkozni, igaz ezúttal csak a számára legjobban fekvő jedi lovagos vonalat kellett egy kicsit átdolgoznia a szerephez, kölcsön véve pár vonalat kollegájától, Anakintól. Hans Zimmer muzsikája kifejezetten tökéletesre sikeredett, annak ellenére, hogy csak a Da Vinci kódos motívumokat kellett egy picit továbbgondolnia.


Gondolom most mindenki azt hiszi, hogy nem voltam megelégedve ezzel a mozival, amikor igazából csak arról van szó, hogy deviáns érzelmek kavarognak bennem vele kapcsolatban. Bevallom őszintén; a regényt pontosan olyan régen olvastam (a róla írt cikkemet a jobb oldali cikklistában találhatjátok meg), csak annyira emlékeztem belőle, hogy elégedett mosollyal jöhessek ki a moziból. Elsőre nem tűnt fel, hogy milyen hihetetlenül sok mindent átírtak a forgatókönyvben, a könnyebb emészthetőség illetve a kevesebb támadási felület elkerülése érdekében. De miután beszéltem pár emberrel, akik a film előtt újraolvasták a regényt és csalódottan jöttek ki a moziból, azt kell hogy mondjam szomorú lettem, hiszen én is áldozata lettem a hollywoodi gépezetnek.


Az Angyalok és démonok egy nagyon jól sikerült, izgalmas, látványos, pörgős akciófilm lett, némi előre kiszámítható meglepetésekkel, de közben egy percre sem felejt el minket szórakoztatni. Jó rendezés, jó alakítások és zseniális muzsika jellemzi eme produktumot, az egyetlen gond vele talán csak az, hogy a hangulata és az esszenciája teljesen más, mint amilyen a könyvnek volt. Dan Brown regényét olvasva - ahogyan azt már megszokhattuk - egy vérbeli értelmiségi élményben lehet részünk, rengeteget tanulva belőle és közben remekül szórakozva, míg a mozi változat nem több egy akciófilmnél. Remélem azért az a pár millió dollár továbbra is inspirálni fogja Dant arra, hogy regényeket írjon, én pedig már csak abban reménykedem, hogy egyszer Ron végre megtanulja hogyan csinálhasson ebből egy valóban első osztályú filmet.

Rendezte: Ron Howard
Forgatókönyv: Davi Koepp, Akiva Goldsman
Zene: Hans Zimmer
Szereplők: Tom Hanks, Ewan McGregor,
Ayelet Zurer, Stellan SkarksGard
Játékidő: 138perc

IMDB: 6.9
Saját vélemény: 7.5

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...