A dolog

  • Írta: Daks
  • 2011. december 4.
  • the thing
Antarktika, Déli-sark. Tizennégymillió négyzetkilométer színtiszta jég, -70 Celsius fokos szélsőséges hideg, és 320 kilométer per órát is elérő hóviharok. A néhány fős norvég kutatóállomás személyzetén kívül a kontinens teljesen lakatlan. Aztán találnak valamit.

Az expedíció egyik lánctalpasa alatt egyszer csak megnyílik a gleccser, a több méteres zuhanás után a kis sárga hójáró a hasadékba szorulva, orral előre áll meg. Utasai levegőért kapkodnak. Felkapcsolják a reflektort, hogy megnézzék, mekkora az árok, tekintetük megmerevedik, ilyet még nem láttak. A jégpáncél alatt hatalmas fémfelület húzódik, a végét nem is látni rendesen; hogy mi ez, s mióta van itt, azt csak a jó ég tudja, de egy biztos. Nem ember építette.


Kate Lloyd éppen mindennapi feladatait végzi a Columbia Egyetem egyik laboratóriumában, amikor egy idegen férfi lép be az ajtón. A látogató Dr. Sander Halvorsonként mutatkozik be, azonnal szüksége van egy tapasztalt paleontológusra, bármi is legyen az, ami most a boncasztalon fekszik, hagyja itt, új munkát kap. A kaland utáni vágytól, vagy a megbízásért járó vastag átutalástól vezérelve Kate eldobja a nagyvárosi életet, helikopterre száll, s azonnal a sarkkörre siet.


Egy űrhajót találtak. S nem csak a jármű, de a pilóta is megvan. Egy több méteres, bogárszerű lény fekszik mozdulatlanra fagyva néhány kilométerre a roncsoktól, nem csinálhatnak nagy hírverést, a kormány egy pillanat alatt kivenné a kezükből az irányítást. Kivágják a szörnyet a jégből, s a bázisra szállítják, ám mire le lehet venni az első szövetmintát, beesteledik, a csapat vacsorához készül, a felfedezést nem is lehetne mással megünnepelni, mint néhány korsó, magas alkoholtartalmú, norvég sörrel. A jégtömb pedig ezalatt lassú olvadásnak indul.


A The Thing egy igazi klasszikusnak szolgál modern előzményként, a James Arness főszereplésével készült eredeti film a The Thing from Another World címet kapta, s 1951-ben mutatták be az amerikai filmszínházak. Generációnkhoz viszont közelebb áll az 1982-es The Thing mozi, John Carpenter feldolgozásában, fiatalkorunk egyik legsötétebb, legfélelmetesebb, és leghihetetlenebb horrorja volt ez, melynek nagyságához csak az Aliens, a Nightmare on Elm Street, vagy a The Fly hasonlítható. Napjainkban nem készülnek már ilyen alkotások, még játékfronton is talán a Dead Space az egyetlen, melynek a hangulata ezeket a klasszikusokat meg tudja közelíteni, mivé lett Hollywood, kérdezik ilyenkor a kritikusok, nem veszett el, csak átalakult.


A kutatók története hamar rémálommá válik, a szörny hatalmas robajjal kitör a jégtömbből, s nyomát vesztik. Nem kell azonban messzire menni, hogy meglegyen a fenevad, az egyik faház alatt megbújva a rohadék még aznap éjszaka elkap egy embert, a többiek lángszórókkal veszik fel vele a harcot, az égett test holtan csuklik össze előttük. Kate azonban nem hiszi, hogy ennyi lett volna. Elmélete szerint a szörny egy vírus formájában tovább él köztük, bármelyikükben benne lehet, vagy ha pontosabban akarunk fogalmazni, a szörny bármelyikük lehet.


Az őrület lassan elhatalmasodik a bázison, megmagyarázhatatlan dolgok veszik kezdetüket, a túlélők pedig egyre kevesebben vannak, egymásra mutogatnak, s lassan már abban se biztosak, hogy ők maguk emberek. Minden gyanússá válik körülöttük, nem hisznek a másik szavának, s nem mernek egymás szemébe nézni, ha nem a dolog végez velük, ők maguk rohannak a saját vesztükbe. A fagyos hideg, az elszigeteltség, a félelem és a kiszámíthatatlanság fogságában őrlődve elhatározzák, hogy megállítják ezt a valamit, ám hogy sikerrel járhatnak, azt a Carpenter-folytatásból tudjuk, nem.


A félelem magával ragad, s nem ereszt, a film igazi, méltó kiegészítése a nagy elődnek. A sajtó sokszor illeti őt kemény szavakkal, a túlzásba vitt számítógépes animációk, s a klasszikus értékek eltaposása visszatérő negatívum, részben igazuk is van, az előzményfilmek ritkán tudnak kilépni az eredeti művek árnyékából, s most is ez a helyzet. Emlékeinkben olyan édes képeket dédelgetünk a történetről, hogy már az új rész létét is szkeptikusan fogadjuk, a játékoknál is mindig ez van, csak azt nem látjuk be, hogy ami 30 évvel ezelőtt eszméletlen ütős volt, az már nevetségesen kevés egy jó produkcióhoz, változtatni kell rajta, maivá kell tenni, s csak így lesz újra jó.


Tény, hogy nincsenek maradandó színészi alakítások, s az is igaz, hogy a rajongók komolyabb kibontakozást érdemeltek volna, de hogy a The Thing rossz film lenne, az hazugság. Izgalmas és cselekményes, megismerteti velünk az eredeti történet előzményeit, új csavarokat és ötleteket visz a lény elleni harcokba, ami viszont a legfontosabb, hogy hangulatban igenis van olyan jó, hogy az utóbbi évek legjobb horrorfilmjei közé soroljuk. Az emberen ugyanaz a hangulat lesz úrrá, mint mikor másolt VHS-en nézte a német RTL-ről felvett Carpenter-művet, ha szeretnéd, hogy a szíved a torkodba dobogjon, s ott érezd magad sebesülten, kiszolgáltatottan a déli sarkkörön, rettegve a haláltól, akkor ezt a filmet látnod kell. De csak az 1982-es előd után.


Rendezte: Matthijs van Heijningen Jr.
Producer: Marc Abraham és Eric Newman
Szereplők: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Eric Christian Olsen
Írta: Eric Heisserer
Eredeti ötlet: John W. Campbell (Who Goes There?)
Amerikai premier: 2011. október 14
Magyar bemutató: 2011. október 27
Hivatalos európai, brit premier: 2011. december 2
Játékidő: 102 perc

IMDB értékelés: 6.5
Gamekapocs értékelés: 8.0

65.
salamonszabi
Az új rész a régi rész előzménye!!!!!
az értetlenek kedvéért
64.
markoci555
az alien vs predator-ban is ott valahol északon találták meg azt a templom izét, úgyhogy sajnálom de az a hely már foglalt ez kitaláció, a predátorok jártak előbb ott
63.
herrluciff
Nem merem megnézni, a régi verzió után egy újabb csalódás lenne. Olyasmi mint a titánok harcánál. :/
62.
Hofi3
A mostani nulla filmekhez képest nagyon jó. Viszont semmi olyat nem mutat amit az 1982-ben ne láttunk volna. Minden dolgot ismétel. Semmi egyedi ötlet nincs benne. Attól függetlenül az utóbbi idők rémisztgetős filmjeihez képest megérdemli a 7/10 -et.

[spoiler] Amit nem értek, hogy a végén, honnan kerül elő egy újabb norvég helikopterrel? Eszébe jutott a rendezőnek, hogy azzal a jelenettel kell lezárni amivel az 1982-es kezdődik? A lángszórós norvég, akit az amerikaiak berántottak az ajtón, hol volt addig? Talán leütötték? Érdekes kérdések [/spoiler]

60.
Papus
#59: Wtf?Most oda pörgettem és tényleg nem néztem végig:) Így viszont megérdemelnek egy vállveregetést a készítők,a film maximálisan kapcsolódik az eredetihez!
59.
Scoo
#58: Ezek szerint nem nézted végig!!! Azzal van vége a filmnek!
58.
Papus
Jó film! SPOILER!!! a régi film úgy indul,hogy a norvégok üldözik a kutyát,mert benne van a lény,de ennek a filmnek a végén egyáltalán szó nincs a kutyáról,sőt nem is nagyon marad senki aki üldözhetné SPOILER!!!! pedig a film elég jól összefonódik az előddel,szóval ezt nem nagyon vágtam
57.
Scoo
Jó film ez, bár jóval többet is kitudtak volna hozni ebből. Mindenesetre akár jóval rosszabb is lehetett volna. Gondoljunk csak a folytatások filmekre: Ha azt nézzük, hogy milyen az Alien 1. és a 4. rész, akkor máris ez egy jó feldolgozás (Vagy Majmok bolygója és feldolgozása (nem a mostani) )
Megnéztem újból a '82-es filmet is és rá kellett jönnöm, hogy tulajdonképpen ott is baromi sokszor mutatják a szörnyet. Amiben feltétlen erősebb az eredeti az a ki kicsoda, ki a szörny jelenetek.
56.
#55: úgy, hogy hülye...
de egyébként pont annyira kapcsolódik mint a többi komment amikből kiderül hogy xy nem tud olvasni, vagy miért szar a magyar szinkronok többsége vagy a felirattal való filmnézés pfff
52.
amadeusz gyermeke
Tisztes iparosmunka. S azért az eredeti film a gyüjteményem része, de erre nemruházok be.
48.
Daks
#39: Oda van írva, hogy "spoiler:" - minek olvasod tovább? :)
45.
siskanyi
#38: Én a mostani szinkronoktól legalább annyira frászt kapok,nem szeretek feliratosan filmet nézni,de néha inkább megnézném felirattal mint egy ócska magyar szinkronnal,jó példa lenne erre a Die Hard sorozat,én a káromkodós szinkronon nőttem fel,és nem a "kifinomult" RTL meg TV2-ős szinkronon,és nem azért tetszik jobban,mert káromkodnak hanem,mert sokkal eredetibb,ha belenéztél a filmbe angolul,és értesz is egy picit,egyből leesik,hogy miről beszélek,és ez a kifinomult szinkron szinte minden ma szinkronizált filmre igaz,3. műszaknak volt utoljára sorozatokból jó szinkronja,a többit tényleg nem sok választja el a szappanoperáktól.Régen világhírű volt a magyar szinkron,amióta megjelentek a kereskedelmi csatornák,egyre "hígabb" ez az állítás,egy-két filmnél tényleg kategóriákat ront egy magyar szinkron,de persze én se mindig tudok odafigyelni egy pörgősebb jelenetnél a feliratra,nem azért,mert nem tudok olvasni hanem,mert lenyűgöz a látvány,és jobban érdekel mint amit mondanak.
Erről a filmről nem tudok mit mondani,nem akarok egy előzetes után elhamarkodott ítéletet hozni,de sok ismerős jelenet volt ,sztem ez már egy negatív pont,persze ettől még lehet jó film,mindenesetre nálam a 82-es egy 8 pontos alkotás volt,és már csak az ismerős jelenetek miatt egyel lejjebb értékelném a filmet.
44.
bsg09
#38: "de nehogy már a fogyasztó igazodjon az árucikkhez"

Pedig az utóbbi években ez vált általánossá.
43.
Urahara
#38: szerintem az olyanok miatt haldoklik a magyar nyelv, akik minden adandó alkalommal megerőszakolják és az egyszerűbbet képesek 1xűbbnek írni, miközben a nyelvük fontosságát bizonygatják

am zseniális, hogy milyen dolgokon össze tudtok vitázni, keep up the good work
41.
altF4
10 filmből egyet nem szinkronizálnak, és egyből megy a sírás hogy "úristen olvasni kell" meg hogy "angol nyelv? azt nem csak az amerikai ördögök beszélik?" :D Behalok komolyan :D Szerintem minden film, az eredeti szinkronnal a legélvezetesebb, mert a szinkronszínész soha nem éri utol az eredeti színészt. Erre millió példát lehet hozni... A magyar nyelv amúgy nem haldoklik... :D
40.
kopic
39.
kopic
#12: Kösz a spoilert ! Grat ! Oszt még máskor ti írjátok hogy ne írjunk spoilereket!
38.
X-Master
#34: Az ilyen emberek miatt haldoklik a magyar nyelv, mint te (és a szar szinkronizálás miatt is, persze). Igaz, sokkal 1xűbb lenne angolul megtanulnia mindenkinek, de te szeretnéd, ha majd száz év múlva már csak múzeumban találkoznál magyar nyelvű dolgokkal? Aki akarja, nézze eredeti nyelven, de nehogy már a fogyasztó igazodjon az árucikkhez (jelen esetben a filmhez). Pár éve végre elkezdték, hogy játékokat is kiadnak magyar szinkronnal, és egyre több mindent magyarosítanak, de ha önként, birka módjára behódolunk az angol nyelv előtt, akkor majd előbb-utóbb nem fognak semmit sem lefordítani. Vagy azt akarod, hogy úgy legyen , mint a svédeknél, hogy jóformán nincs is szinkronos külföldi film a TV-ben. "Szép új világ" lenne, mondhatom... De kösz, inkább maradok egy szarabb magyar szinkronnál, ha vágyok egy kis kikapcsolódásra. Nehogy már egy film abból álljon, hogy olvasással fárasztom a szememet. Ha olvasni akarok, előveszek egy könyvet, ha filmet nézek, akkor nem olvasni akarok. Persze én is megnézem a feliratos filmeket, sőt még olyat is, amin felirat sincs, csak angol nyelv, ha nincs meg máshogy, de már dobnám is a francba az összeset, amint szinkronizálják, és nem nézek meg moziból felvett szar kamerás okádékokat, hanem türelmesen kivárom, amíg megjelenik DVD-n vagy BD-n. De lehet, hogy én vagyok ilyen begyöpösödött paraszt, aki nem tudja felfogni, hogy csak az az ember ér valamit, aki keni-vágja az angolt és eredeti nyelven nézi a filmeket...
37.
kopic
33.
Jinbobo
Szó mi szó, a régi jó filmeket fel kell javítani a mai generációnak! Néha sikerül (Tron) néha nem (Conan). De szükség van rá, hogy ne süllyedjen el a feledés kútjába.
Kíváncsi vagyok erre a filmre! Láttam a 82-es elődöt, feltétlen megnézem ezt is! Csinálhatnának a Star Wars 4.-5.-6.-dik részéből is egy update verziót, ugyanis ha valaki sorba nézi a részeit, nem bírja gyomorral milyen megvalósítás jön a 3.rész után. Természetesen nem szólom le, de valljuk be, megérett az újulásra!
30.
ribizly
Igazából a mai igencsak sovány horror felhozatalban egy üde színfolt is lehet(ne). Egyetlen egy gond van vele. Nagyon hasonlítani akart az eredeti részhez, miközben egy előzmény film. Hiába vannak meg ma azok a vizuális technikák, amivel brutális filmet lehet összehozni, ha a rendező leragadt az 82-es film képi világánál. Ezzel kb. mindent elmondtam, amit érdemes tudni róla. És valóban egy nézhető mozi. Azért a 8.0-ás értékelés olyan erre, mint amikor valaki 10-esre ítéli az NFS run-t... ;)
28.
DON GONDOCS
szerintem előzményfilmnek elég érdekes, de önmagában is nézhető.
26.
Stranger666
#9: Nekem is ez a túl sok zene tűnt fel, sokat rontott a filmen, hogy egyfolytában zenélnek.
24.
altF4
Szerintem nem volt rossz egynek, az tény hogy a '82-es jobb, de a mai horrorokhoz képest magasan jobb ez a film. Meg hát ugyan azt mégsem adhatták ki mint 30 évvel ezelőtt, változások kellettek. A szörnyet meg nem gáz hogy mutogatták, mert aki megnézte ezt, az valószínű hogy már látta az eredetit, szóval nagy meglepetést nem tudott a szörny okozni. Így volt az Alienben is. Az elsőben alig alig mutatták, a másodikban pedig már élesben láthattuk őket, itt is ez történt. Szerintem egy 7 pontot megérdemel a 10-ből, a mai horrorok színvonalát tekintve...
23.
jszili32
Uhhh, ezt már végigtoltam régen!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...