Életrevalók - filmajánló

  • Írta: annimari
  • 2012. május 13.
  • cooltúra, dvd, életrevalók
Életrevalók. Több helyen elégedetlenséget váltott ki a magyar cím, az eredeti, érinthetetleneknek fordítható címhez képest. Szerintem találó, hiszen egy olyan moziról van szó, ami többek között azt mutatja meg nekünk, hogy mitől válik valaki, és mitől válik egy kapcsolat életrevalóvá.

Ha egy mondatban szeretném összefoglalni, hogy milyen választ ad erre a film, Müller Péter gondolatát kellene kölcsön vennem: „Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti.”


A francia film története nem újszerű. Adott egy gazdag, arisztokrata férfi Philippe (Francois Cluzet), aki ejtőernyős balesete következtében olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy kerekesszékbe kényszerül. Szinte szertartásos körülményességgel keres maga mellé ápolót, és itt lép be a történetbe Driss (Omar Sy), a szenegáli származású fiatal férfi. Jelentkezik ugyan az álláshirdetésre, de meg sem fordul a fejében, hogy megkaphatná a munkát, így csak egy aláírást kér, hogy megkaphassa a számára szükséges segélyt. Sallangmentesen, őszintén beszél az állásinterjún, nyers, szinte már durva poénokkal illeti a mozgásképtelen férfit. A sablonos empatikus és szánakozó szövegekkel jelentkezők után, Philippe meglátja azt ebben a férfiben, hogy tragikus sorsa kicsit sem érdekli őt, a szánalom legkisebb jelét sem mutatja felé. A munka így másnap már az övé.


Azt hinnénk, hogy a másság elfogadásáról szól majd ez a film, miközben a rendezőpáros letisztult egyszerűséggel, sokkal inkább az őszinte emberi kapcsolatok mozgatórugóival foglalkozik, mindezt legtöbbször humorosan, néhol drámaian, de kicsit sem giccsesen. A francia vígjáték egyébként Eric Toledano és Oliver Nacache nevéhez fűződik. Ők együtt dolgoztak a nem különösebben ismert, de igen jó kritikákat kapott Csajozós páros és Volt egyszer egy nyár című filmeken, ez utóbbiban a Drisst alakító Omar Sy is szerepelt. A rendezőpáros nagyon jó érzékkel kezeli az egész sztorit, aminek alapja Philippe Pozzo di Borgo A második nekifutás című önéletrajzi regénye. Az arisztokrata férfi 1993-ban 43 évesen egy paplanernyővel lezuhant, ennek következtében mozgásképtelenné vált, majd ápolónak fogadta Abdel Sellon-t, az algériai származású, büntetett előéletű algériai származású férfit. Az ő történetüket örökíti meg a könyv, valamint a film is, amelynek utolsó képkocáin meg is jelennek. Nem könnyű dolog egy igaz történetet úgy feldolgozni, hogy az ne legyen giccsbehajló, a rendezőknek azonban ez sikerült.


Vannak a filmben ugyan olyan részek, amelyek nagyon meghatóak, de ezek is általában humorral fűszerezett, őszinte jelenetek, amelyek során nevetve nyeljük a könnyeinket. Nagy erősségei a párbeszédek, melyek szintén rövidek, tömörek és lényegretörőek, ezzel együtt pedig kellően sokatmondóak is. Nem véletlen, hogy több, mint 2 és fél millióan váltottak a filmre jegyet a franciaországi bemutatót követő tíz napban.  Bizonyára ez a kasszasiker motiválja az amerikai Weinstein Company-t, hgy remake-t készítsen belőle. Az amerikai verzióról jelenleg még csak a terveket tudjuk: rendezőnek Paul Feig, míg főszereplőnek Collin Firth neve merült fel; azt hiszem, egyik információtöredék sem túl bíztató. Sőt azt gondolom, nem érdemes ehhez a filmhez igazából hozzányúlni, nem lehet ebből többet vagy jobbat kihozni, mert ez így jó, ahogy van.


Miről szól tehát az Életrevalók? Szól az őszinteségről, az emberségességről, az emberi kapcsolatokról, a társadalmi és egyéb különbségek áthidalhatóságáról, és elsősorban egy barátság kialakulásáról. Ajánlom minden életkorban, bármilyen érdeklődési kör esetén, azoknak, akik végre egy igazán tartalmas mozival szeretnék eltölteni a szabadidejüket.


Rendezte és a forgatókönyvet írta: Eric Toledano és Oliver Nakache
Főszereplők: Francois Cluzet, Omar Sy
Operatőr: Mathieu Vadepied
Játékidő: 112 perc
IMDB értékelés: 8.4

Gamekapocs értékelés: 9.0

42.
Quicky
Ritkán látni ennyire jó filmet! Én szívem szerint nem is pontoznám! Tudjátok van a jó film kategória. NA EZ AZ! Akár családdal, a pároddal, egyedül, haverokkal, mindegy eléülsz és élvezed!
41.
Quicky
Ritkán látni ennyire jó filmet! Én szívem szerint nem is pontoznám! Tudjátok van a jó film kategória. NA EZ AZ! Akár családdal, a pároddal, egyedül, haverokkal, mindegy eléülsz és élvezed!
40.
Vurgi
Épp most néztem meg, és szóhoz sem jutok. Elképesztő módon sikerült ezt az egész történetet a vászonra vinni, a párbeszédek pedig megkoronázzák az egész filmet. Mesterien sikerült, ajánlom mindenkinek!
39.
kiskenguru
A sok 0 tartalommal rendelkező amerikai hulladék között igazi gyöngyszem.
38.
markoci555
megnéztem, nekem is tetszett, humoros is meg benne vannak az élet gondjai is
37.
Ca$h
#36: Én szinkronosan láttam, szuper volt így is! :)
36.
Daks
Nemrég jelent meg szinkronosan, gondolkozom rajta, hogy újranézzem harmadszorra is. Franciául nagyon jó volt.
35.
Ca$h
Csodálatos film volt ... vicces, megható, emberi, meglepő ... egy igazi filmes mestermű, öröm a szívnek és a léleknek!
34.
drat576
A cikk hatására ma (azaz tegnap) délután megnéztem eme alkotást, és szerintem a 9 pont nagyon is helyén való, de még egy 9,5 is, szvsz az utóbbi évek legkiemelkedőbb műremeke.
32.
rappit
31.
rappit
nem ejtőernyő hanem silóernyő -.-"""" és a kettő nem ugyanaz!
30.
ReNegAdE
Tegnap olvastam a filmajánlót úgyhogy esti filmnek ezt terveztük el a feleségemmel!Iszonyatosan tetszett,nem volt benne semmi erőltetett!Többet nevettem rajta mint az utóbbi idők bármelyik vígjátékán!Bátran ajánlom mindenkinek aki még nem látta!GK-nak meg köszönet hogy felhívták rá a figyelmemet!
29.
SpilerOne
Pont tegnap este néztem meg. Tényleg zseniális az egész. Giccs mentes, igaz történet alapján, kellő humorral. A francia filmek közt is kiemelkedő.

Először én is azt hittem Fillipre, hogy Dustin Hoffman.:D
28.
bema695
#25: én egy szóval sem mondtam, hogy egyenlő. sőt! pont azért amerikai filmeket írtam pozitív példának, hogy ne az jöjjön le, hogy egyenlőnek gondolom.
27.
markoci555
az életrevalók cím jobban tetszik, egy csomó filmet semmit nem úgy fordítanak ahogy lenne, a leírás alapján is jónak tűnik, majd biztos megnézem
26.
randall13
Megnéztem én is, tetszett, talán többet röhögtem rajta mint egy vígjátékon. Viszont még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy miért néztem a filmet 112 percen át. Én 7.5-öt adnék rá.
25.
SLi
#23: A Donnie Darko-nál nem tudom lehet e egy film "amcsibb", nem igen hiszem.
A 12 angry men is egy igazi amerikai klasszikus. Azért az amerikai film nagyon nem egyenlő a popcorn mozikkal, meg az üres látvány filmekkel.
24.
csonti02
Kozsó : szeressük egymást...ez pont a másik oldala. Na mind1 viccet félretéve szánjátok rá azt a másfél órát, mert megéri. Akár többször is.
23.
bema695
már sokszor meg szerettem volna nézni, vagy egy hónapja itt volt már a gépen de mindig el ment tőle a kedvem mielőtt nekiálltam volna. ettől az ajánlótól kedvet kaptam és megnéztem. nagyon jó film, talán a legjobb 2011-es film amit láttam (a sorozatokat leszámítva), de a 9 pontot túlzásnak érzem (max akkor helytálló, ha a pontozó eddig csak amcsi popcornmozikat látott). szerintem egy erős 7-es vagy talán egy 7.5. nekem a 9 pont mondjuk a donnie darko, vagy a 12 angry men, ezektől azért szerintem távol áll a film.
22.
Göndör
Eszméletlen jó ez a film! egy félórája fejeztem be,csak ajánlani tudom mindenkinek!
21.
Seat007
Nagyon jó film volt nagyon tetszett :)
20.
sinister
...majd ápolónak fogadta Abdel Sellon-t, az algériai származású, büntetett előéletű algériai származású férfit. :D...egyébként jó cikk,jó film...
19.
giga321
Első ránézésre azt hittem a Dustin Hoffman.
18.
bzsp
egy újabb nagyszerű francia film, sztem is kihagyhatatlan. :)
17.
Nagyon jó film. Bár meg nem mondanám, hogy mi, de számomra valami hiányzott belőle. Ennek ellenére jól szórakoztam. Én 8-at adnék rá.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...