Ideglelés Csernobilban - filmajánló

  • Írta: zoenn
  • 2012. július 30.
  • cooltúra, ideglelés csernobilban, mozi
Radioaktív sugárzás, Csernobil, Pripyat, rejtélyes hangok a szellemvárosban. Oren Peli abba a zónába kalauzol el bennünket, ami minden S.T.A.L.K.E.R-rajongó szívét megdobogtatja. A misztikumot csak le kell nyúlni, és átszivattyúzni egy fiataloknak szánt horrorfilmbe. Vajon ez lenne a siker receptje?

Vajon hogy nem jutott eddig eszébe senkinek, hogy elkalauzoljon bennünket a mutánsoktól hemzsegő Zónába – legalább egy film keretein belül -, ha már a GSC Game World becsődölésével egy jó darabig biztosan nem járhatjuk be Csernobil környékét? Szerencsére volt valaki, akinek mond valamit az az érzés, amikor a Geiger-Müller számláló eszeveszett sípolásba kezd: ő pedig Oren Peli, az izraeli filmes, akinek a Paranormal Activityt köszönhetjük. A posztnukleáris rémálom persze nem mindenkit izzaszt meg – főleg nem a tengerentúlon, de nekünk, a régi szocialista állam örököseinek szimpátiája szinte kézenfekvő. Ha pedig videojátékos szemmel nézünk a filmre, már akkor az egekben érezhetjük magunkat, ha csak a képeket nézzük, és ügyet sem vetünk a cselekményre. Utóbbi esetben járunk jól. 


A rendező kilétét megvizsgálva értetlenül pislogunk: Bradley Parker első dirigálása előtt csupán digitális effekteken szorgoskodott olyan filmekben, mint az xXx, a Harcosok klubja, vagy a Pán Péter. Nem értjük azt sem, hogy Peli bácsi miként osztozhatott a forgatókönyvön olyan fércgyárossal, mint Carey Van Dyke, aki olyan produkciókban szorgoskodott eddig, melyek az Asylum boszorkánykonyhájából kerültek felszínre, és ott gyarapították az ipari hulladékok (Titanic II, Megapiton kontra óriásaligátor) sorait. Ilyen alkotóstáb mellett a műértők már messziről elkerülnék az Ideglelés Csernobilban című produktumot, de a túlságosan is hatásvadász előzetes és maga a környezet iránti sóvárgás is erősnek bizonyult. A szív győz az ész felett. Pripyat törmelékekkel teli óvodájában, a távolba meredő tekintetű, fröccsöntött baba lesüti koszos tekintetét szégyenében. 


Az alapfelállás sem tér el a megszokott dogmákon: adva van négy amerikai fiatal, aki nem tud mit kezdeni apuka pénzével és egy kelet-európai kirándulást terveznek. A végcél ugyan Moszkva, de Kijevben elfogadnak egy visszautasíthatatlan ajánlatott, ahol egy köpcös helyi turistavezető, Uri (menő a GTA IV-es mackófelsője) extrém túrára invitálja őket Pripyat kihalt városába. Csatlakozik hozzájuk egy szerelmespár is, akikről látszik, hogy azért vannak ott, hogy meglegyen az áldozati báránykák minimum létszáma. S mikor nem túl legális módon bejutnak a szellemvárosba, jönnek a nem várt fordulatok, és elsősorban az időhúzás, hiszen tudjuk, hogy az utolsó háromnegyedórában zajlik le az érdemi rész. A szereplők persze nem váltják meg a világot, sikoltoznak és futkosnak, ahogy kell, mély háttértörténetet és identitást ne várjunk tőlük, hiszen amerikaiak – akik nem esznek, nem isznak, és még vécére sem kell menniük a rémálom idején. Némi testvéri szeretet és mindhalálig szerelem azért bekerül a kalapba. Csapdának ugyan nem neveznénk a kialakult helyzetet, hiszen bármikor elrohanhattak volna, még akkor is, ha egy valaki nem bír lábra állni. 


Aki nem úti filmet vár jelen darabtól, előbb-utóbb kliséhegyekbe botlik: Parker nem érezte szükségét előre lelőni a poént, inkább altat, ahogy kell, és ócska ijesztgetésekkel próbálja elütni az időt. Fordulatnak nem tekintenénk a helyi állatvilággal való találkozást: nem értjük, hogy a barnamedve mit keres egy évtizedek óta lakatlan panelház valahányadik emeletén, mert biztos nem málnáért ment oda a derék brumi. Miért szalad át a folyóson, anélkül, hogy egyetlen szereplőt is megszagolt volna. A kutyafalka pedig nem farkasfalka, nem támad emberre önként, pláne nem többre. Valaki persze irtózik a vicsorgó jószágok látványától, de néhány rühös, vedlő négylábú nem a jéghegy csúcsa. A kárörvendő mosoly pedig ott következik be, amikor a szerencsétlen kompánia arra a döntésre jut, hogy mindenáron együtt kell maradni – naná, hogy ez nem sikerül. S mikor már nem maradt olyan klisé a horrorlexikonban, amit már ne mutattak volna, ideje volt Parkernek a sarkára állnia, és bő fél óra alatt elintézni a megmaradtakat. 


Minden kiszámítható húzás ellenére az alkotók azért megpróbálnak minket rejtélyek közt hagyni: nevezetesen a főkolomposok kiléte sokáig tabunak számít. Oké, árnyékban mozognak, mindenáron az antipatikus szereplők vérére szomjaznak, nem áll távol tőlük a csordaszellem, és tökéletesen látnak a sötétben. Mi viszont nem fogunk. Az idegbeteg kamerajáték nem mutat semmit, csak árnyakat és néhány kivehetetlen képkockát valamilyen mutánsszerű izékről a kézikamerás szegmensekben. Ez biztosan Peli utasítására történt, aki „a nesze semmi, fogd meg jól” zsánerének mestere. A legjobb az egészben, hogy a nézők erre harapnak is. Vagyis harapnának, ha a megvalósítás is szilárd lábakon állna, nem pedig ilyen sokat markoló, de kicsapongó elgondoláson. Itt nem találkozunk premier plánban mutatott belsőség evéssel, vér is csak nyomokban - egy olyan világban, ahol még mindig nincs megfelelő térerő, s a fiatalok mindig debilnek születnek. Pedig ők magzatkorukban nem is kaptak sugárfertőzést ’86-ban. 


A filmet kétségtelenül maga Pripyat és környéke viszi el. Mikor meglátjuk az ikonikus óriáskereket, s a némán árválkodó tömbházak romos képét, már erősebben ver a szívünk. Mikor az egyetlen értékelhető szereplő, Uri a távolba int, s ott tornyosul az atomerőmű sziluettje, már tudjuk, érdemes volt a Play gombra kattintani. A szocreál világkép ferde tükre ez, ezrek baljós emléke, a beton és a kommunista eszmék akasztófavirága, egy letűnt kor radioaktív sírhelye – nincs is erre több metafora. Valami persze nincs rendjén, nem minden olyan, ami az emlékeinkbe ivódott: a felvételek zömét a kiskunlacházi szovjet laktanyában és a Kelenföldi Hőerőműben forgatták – igen, van benne némi magyaros íz is. Ne legyünk ennyire illúziórombolóak: a helyszín miatt bőven megéri a rááldozott másfél órát, ha nem félünk a sablonos dramaturgiától, pláne akkor, ha évekig kalandoztunk itt virtuális formában. 


Az Ideglelés Csernobilban egy vakvágányra futott film, de ez a zsákutca is vezet valahová. Minden pontján érződik, hogy a készítők nem mertek elrugaszkodni a már unalomig ismert normáktól, nincsenek szerethető hősök, olcsó húzások sokaságával próbálnak meg kibillenteni a nyugalomból és megzavarni az elkeserítően hívogató táj látványától és a hangulatától, mert azzal tényleg nincs probléma. Aki pedig mutánsos-szellemes S.T.A.L.K.E.R. filmet várt eme darabtól, kérjük, látogasson el élőben a szellemvárosba: itthonról is szerveznek buszos túrákat, de ha mindezt önszorgalomból, a helyszínen ütjük nyélbe, akkor a felébe kerül (nagyjából 100 rugóból megúszhatjuk kajával-piával, szállással és egynapos odavonatozással). Az élmény is garantáltan maradandóbb lesz – csak vigyázzunk a mackófelsős idegenvezetőkkel…


Rendezte: Bradley Parker
Forgatókönyv: Oren Peli, Carey és Shan Van Dyke
Zene: Diego Stocco
Fényképezte: Morten Soborg
Szereplők: Ingrid Bolso Berdal, Dimitri Diatchenko, Olivia Dudley, Devin Kelley, Jesse McCartney, Nathan Phillips, Jonathan Sadowski
Játékidő: 86 perc
IMDB: 5.3
Metascore: 32

Gamekapocs értékelés: 6.5

51.
bendikee
Gagyi utánzat a actra még akkor is ha ugyan azok a késztíők.
50.
Elyas
#49: lehet hogy a vonat alatt még írt eggyet :D

#48: kösz...

egyébként hogyhogy nem lett meg az ügyvédi állás? :)
49.
laptopos
#48: hááát ügyesen válassz olyan József Attila verset ami illik a cukormázhoz...
48.
randall13
#47: Bárcsak úgy lenne ahogy hiszed, akkor most lenne egy tök jól fizető ügyvédi vagy újságírói állásom :(

De csak a nyugodt lelki világot védelme érdekében, legközelebb virágokról és cuki elefántfókákról fogok írni cukormázas körítéssel, majd egy József Attila verssel zárok. Ha egyszer neked ez kell...
47.
Elyas
#46: Ha majd megérem hogy egy olyasvalaki mint te meg tud sérteni akkor biztos hogy szolok de ezt egyenlőre elfelejtheted...

Nem mondtál semmi olyasmit hogy aki megnézi az bunkó meg hasonlók hanem az a baj ,hogy nem érzékeled hogy akiknek netalántán mégis tetszik a film azoknak a véleményét egy az egyben leszarod,sárba tiporod...(bár nem tudom ki rajongana ennyire ezért a filmért... max a rendezőről tudom ezt elképzelni).

Egyébként a film szerintem is szar már a bemutató alapján is és nem ajánlom senkinek... ebben az egyben teljesen egyetértek randallal.
46.
randall13
#44: Kit sértettem meg? Kezdem azt hinni, hogy nem is velem van a gond, hanem te nem bírod elfogadni, ha valaki nem úgy vélekedik, mint Te. Kötelességednek érzed a kötekedést tán? Az ég világon semmi alapod nincs arra, hogy ne fogadd el véleményem mikéntjét. Javaslom, hogy ugorj neki az egésznek újból és újból, mert Én veletek ellentétben senkit sem sértettem meg, nem mondtam olyat, hogy aki megnézte a filmet az egy tuskó tanyasi (pláne azért, mert én is megnéztem), sőt, ha szövegértési készséged meghaladná egy bokorét, akkor még tudnád, hogy elnézést is kértem a senkiktől a semmiért. És igen, ezt már veheted sértésnek nyugodtan. Én csakis a filmet és annak rendezőit kritizáltam, ellentétben veletek. Javaslom, hogy nézz magadba mélyen és ne másokat basztass a saját hibáiddal.
A film pedig továbbra is: SZ@R
45.
Elyas
#43: mert te még életedben nem hibáztál ugye? Oké hogy tényleg eléggé "sajátságos" a helyseírása(rossz) de ettől függetlenül még ő is ember aki még változhat... mindenki változhat ha akar---> neked nagyon javaslom randall
44.
Elyas
#27: tulajdonképpen neked már nincs mit mondtanom.... az hogy szar a film az egy tény... szerintem is szar. De van különbség aközött hogy kinyilvánítod a véleményed és akközöt hogy megsértesz olyanokat akiknek tettszet(oké hogy kevés van .... nagyon kevés de ettől még lehet hogy vannak).

#29: Ott van a saját kommentedben ,hogy -idézem-
"Mindössze leírta a nagy büdös igazságot, amit az emberek 75%-a gondol a szóban forgó filmről. A maradék 25% meg erőteljesen ízlésficamos. Csak ugyebár ezt nehéz elviselni." Na mármost barátom akkor az a 25% nem is ember? Csak azért mert izlésficamosok lennének akkor már nem is lehetnének emberek.... mert ugyebár ha azt nézed hogy 7milliárdan lakjuk ezt a kibaszott sárbolygót és teszem azt mondjuk 1 millióan látták a filmet akkor az 250000 ember... de oké szerinted ezek nem emberek.
43.
kopic
#42: pffffff...... szánalmas. És még ez a tudatlan osztja itt az észt másnak ezzel a helyesírással. Szánalom a köbön komolyan.
42.
rics92
#40: Igen, ő írta ezeket a szépséges szavakat.
#41 Igen, megértem csak véleményét nem lenne kötelező tapló paraszt módjára kifejteni. Ha valaki ezzel a helyesírással retardáltnak nevez egy másik embert, az nézzen magába és gondolkodjon el, hogy érdemes volt-e vérpistikévé vagy esetleg trollá transzformálódni. Magyarok vagyunk, akkor legalább legyünk tisztában nyelvünk helyesírásával....
41.
Szlacika
Ez a veszekedés szánalom már bocs...ilyeneken veszekedni -_-"Meg olyanokba belekötni hogy ki milyen helyesírással ír....attól még megérted nem?????A másik meg hogy mindenkinek van saját véleménye,amit ide szépen kiírhat hiszen tudtommal ez azért van.(bár igaz kicsit finomabbul is fogalmazhattad volna)
Jah!és a filmről meg csak annyit hogy már a bemutató alapján sem tud megfogni.Szóval ezt most kihagynám.
40.
kopic
#39: Vagy Berencsit írta ezt a szép szót ?
39.
kopic
#37: Mellyen ? Inkább melyen nem ?:D
37.
rics92
#36: Kreténkém, ilyen hellllllesssírrrrááásss után meghúznám magam a helyedben ;)
Mellyen, ralytad, eredménye képpen után nemigazán neveznék bárkit is retardáltnak, ja igen ha már a 3. osztálynál tartunk.... atom kutatás nálad lehet külön van, de mi 3. óta egybe írjuk. A levegőbe fröcsögés nemigen vezet eredményhez, és ezzel csak saját magadat írod le, szép napot! ;)
35.
shifteeh
#33: nem maradtál le semmi lényegesről...
33.
randall13
#28: Bocs, de a ralytad után valamiért abbahagytam az olvasást.
32.
kopic
#10: Az első mondatod kivételével egyetértek veled.
31.
bledzer
az olyan horror film amiről tudod, hogy úgy sem lehet igaz, ritkán ért többet egy kalap sz*rnál. S aki ismeri a chernobyli eseményeket és van valami fogalma a sugárzásról az végig fogja röhögni ezt a filmet :D
30.
kopic
Nagyon szar film. Nem ajánlom senkinek sem!
28.
Berencsit
#27: Öreg... Veled van a probléma, és a felfogásoddal sincs minden rendben.
Korod valószínűleg megegyezik Elyas "kollega" tippjével... A szüleid talán még időben észbe kapnak, és elküldenek egy illem tanfolyamra. (de lehet már az sem segít ralytad...)

Ha 25 évesen is ilyen retardált leszel akkor majd elgondolkoznak ők is, hogy milyen teremtményt neveltek fel....
Szerény véleményem szerint az emberek egy része, a sok évnyi atom kutatás/kísérletek "eredménye" képpen, elfajzottak, génjeik módosult, és olyan organizmusok jöttek létre mint te magad... szóval atomhulladéknak is nevezhetnélek.

Pár év, és talán a fajod kontra emberek felégetik eme bolygót mellyen élünk.
Válaszinú ti élnétek túl, mert mára már 2x annyian vagytok mint mi, és míg a mi fajunk hanyatlásnak indult, hála nektek, ti 100 számra szaporodtok....
27.
randall13
#22: Nem az, hogy nem vagyok képes, hanem nem értem mi vagy te, hogy megszabd, hogyan s miként fogalmazom meg a véleményem. Tán kérvényt kell benyújtani az oldal üzemeltetőinek, hogy egy jóváhagyás után megjelenhessen a hozzászólásom? Mutasd meg a szabályzatban, hol van leírva, hogy a regisztrált felhasználóknak miként kell megfogalmazniuk a véleményüket.

#23: Kinek is söpörtem el a véleményét? :D Menj pénzügyminiszternek, mert jól tudsz a semmiből valamit csinálni. Maga a film Hardy haverján kívül senkinek sem tetszett, így végképp nem értem mit szívsz, kinek a lelki világába tapostam bele azzal, hogy nem tettem oda a "szerintem" szócskát, amit egyébként senki sem. Akkor most hajrá, essetek neki mindenkinek a saját hülyeségetek végett, a nagy többségnek nem tetszett a film, a különbség csak az, hogy én hosszabban fejtettem ki, hogy milyen szar...

Akinek pedig beletiportam a lelki világába és emiatt nem tud aludni, elhagyta a barátnője, kirekesztette a társadalom és tartozása van a mucsaröcsögei maffiának, attól elnézést kérek!
26.
Papus
#10: A Rec minden idők egyik leghatásosabb horrorja,de a The Tunnel és az Atrocius is bitang jó,úgyhogy a hiba az ön készülékében van...
25.
bobi97
Láttam a filmet engem nem fogott meg semmi benne.
Az előzetes az sokkal jobb filmet ígért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...