Lincoln - filmajánló

  • Írta: InGen
  • 2013. február 23.
  • cooltúra, lincoln, mozi
1865. Az amerikai polgárháború már négy éve tombol, egy nemzet öli véres halomra egymást Észak és Dél határán. Az emberiség újkori történelmének egyik legfontosabb szakasza ez.

Az unió elnöke, az újraválasztott Abraham Lincoln minden áron el akarja törölni a rabszolgaságot, akkor ugyanis végre befejeződhetne a történelem eme tragikus időszaka, ahol több százezer amerikai esett már a csatatéren. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a képviselőháznak háromnegyedes többséggel kell elfogadnia a 13-as alkotmány-kiegészítést, mely végre szabadságot adna mindenkinek az Államokban, és megszüntetné a rabszolgaságot. A probléma, hogy nem mindenki a feketék szabadságáért akarja a 13-as kiegészítést, sokan csak azért, hogy vége legyen a háborúnak. Mi történik, ha a Konföderáció azelőtt ajánl békét, hogy megszavaznák a kiegészítést?


Lincolnnak emberfeletti döntéseket kell meghoznia ebben a pár évben, különösen a polgárháború utolsó évében. Volt egy álma, egy elve, mely szerint mindenkinek szabadnak kell lennie. Ezért az álomért hajlandó volt százezreket feláldozni a csatatéren, meg volt győződve róla, hogy az Egyesült Államoknak csak így lehet jövője. Ahhoz, hogy célját elérje, gyakran semmibe vette a demokráciát, sokszor szinte diktatórikus módszerekkel és illegális trükkökkel próbálta keresztülvinni elképzeléseit. A Lincoln azért egy végtelenül érdekes és feszültséggel teli film, mert pontosan ezeket az apróságokat mutatja be: egy ember küzdelmét, hogy megvalósítson egy olyan elképzelést, amely történelmet ír. Ezeket nem ismerhetjük meg a történelemkönyvből.


A film címe azonban kicsit félrevezető, és úgy vettem észre, hogy sok csalódás ide vezethető vissza. Ez a film ugyanis nem Lincolnról szól, nem egy életrajzi jellegű film, nem mutatja be az elnököt fiatalkorától, és tulajdonképpen nem is ő a főszereplő. Persze, ő kapja a legtöbb időt a vásznon, tehát tulajdonképpen mégis ő a főszereplő, de ez a film valójában a 13-as alkotmány-kiegészítésről szól. Persze, ebben Lincoln a legnagyobb mozgatórugó, de a film témája mégsem körülötte, hanem a kiegészítés átvitelének körülményei körül forog. Ez egy politikai dráma, amiben a nyitójelenettől pár másodpercét kivéve nem fogunk csatajeleneteket látni. És ez jó. Mert ezt a filmet tökéletesen elviszi a hátán az emberi és politikai vonal izgalma és feszültsége.


Amihez persze kellett egyfelől egy jó rendező. Steven Spielberg már sokszor bizonyította, hogy nagyon otthonosan mozog a történelmi drámákban, elég csak a Schindler listájára gondolni. Eszméletlen tehetsége ezúttal is megmutatkozik, Hollywood nagy öregje ő, akinek egy ilyen dráma látszólag a kisujjából jön ki. A legfontosabb azonban a jó színész megtalálása volt Lincoln szerepére. Egy ideig úgy volt, hogy Liam Neeson fogja alakítani a címszereplőt, a forgatókönyv elkészítésének hosszadalmas folyamata, és a film körüli késedelmek miatt azonban már úgy érezte, túl idős lenne ehhez. Így került képbe Daniel Day-Lewis, aki ugyan először visszamondta a szerepet, később mégis elfogadta. Hála az égnek!


A két Oscar-díjjal már rendelkező színész ugyanis vélhetően idén meg fogja kapni harmadik szobrocskáját, mert ami Lincoln szerepében lehozott, az egész egyszerűen tökéletes. TÖKÉLETES. Az irgalmatlan felelősség súlyát folyamatosan érezni a vállán, minden egyes sort úgy ad elő, hogy egy pillanatra sem gondoljuk azt, hogy ez itt egy színész előttünk. Ő maga Lincoln. S azt hiszem, ez a maximum, amit egy színész a karrierje során elérhet és kívánhat. Olyan részletekig igyekezett megeleveníteni a karaktert, hogy heteket dolgozott csak a megfelelő hang megtalálásán: történelmi tény ugyanis, hogy habár az amerikaiak szeretik mélyhangú keményarcként elképzelni elnökeiket, Lincolnnak valójában vékonyabb, gyengébb hangja volt. Éppen ezért egyértelmű, hogy a filmet kizárólag eredeti nyelven szabad megtekinteni.


S habár a színészi felhozatal tele van nagyobbnál nagyobb nevekkel, számomra a legnagyobb meglepetés mégis Tommy Lee Jones volt, Thaddeus Stevens szerepében. A négerek felszabadításáért évtizedek óta küzdő Stevens karakterének minden egyes másodperce aranyat ér a vásznon, beszéde pedig végigbizseregteti a hátat. Brutális. Persze a film azért lehetett ilyen jó, mert a „háttérben” is kizárólag zsenik tevékenykedtek. Megszokhattuk, hogy Steven Spielberg a bejáratott embereivel dolgozik, így szokás szerint a zenét John Williams írta, a fényképezést pedig Janusz Kaminski végezte – utóbbinak köszönhetően tökéletes látványban elevenednek meg előttünk ezek a neves történelmi helyszínek, és valahogy még az egyszerű beszélgetésekben is dinamika van. Ilyen jön át, milyen az, amikor valamit abszolút profik készítenek: valahogy nem megfogalmazható, nem leírható módon, de a film minden részlete tökéletes, és egy egésszé áll össze.


Persze, meg kell hagyni, hogy a Lincoln esetenként nem egészen történelemhű: épp most jelentkezett be Connecticut képviselője, hogy kérdőre vonja a filmeseket amiatt, hogy a filmben az állam képviselői a 13-as kiegészítés ellen szavaznak, holott a valóságban ez pont fordítva történt. Hasonlóan, az ellenszavazók vezetékneveit megváltoztatták, hogy a ma élő leszármazottakat ne hozzák kellemetlen helyzetbe vele. S biztos fog még az internet tetemes mennyiségű történelmi pontatlanságot találni a filmben, de őszintén: ez a történészeken kívül érdekel bárki mást? Nos, miután felálltatok a moziban a székből, valószínűleg ti is azt fogjátok mondani, hogy nem.

Rendezte: Steven Spielberg
Forgatókönyv: Tony Kushner, Doris Kearns Goodwin könyve alapján
Szereplők: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones
Zene: John Williams
Fényképezte: Janusz Kaminski

Játékidő: 150 perc

IMDB:
7.8
Metascore: 86/100
Gamekapocs értékelés: 10/10

41.
41.
KőbányaKispest
#40: Ja, a film egy 10/8 szerintem. De tényleg csak azért, mert szinte semmi nincs benne, se harc, még csak egy verekedés sincs benne. Az elején mutatnak egy jelenetet, (harc), de ennyi. Aztán 2 órán keresztül lényegében csak a politikai pofázás megy meg az iszonyat lelki dolgok családon belül, mivel Lincoln is ember volt. De késő este semmiképp se nézze meg senki, mert bealszol rajta.
40.
40.
KőbányaKispest
Na tegnap megnéztem

Hát most sokat nem tudok erről mondani. Ez a film gyakorlatilag ahogy a cikk is említi, az amerikai szolgaság felszabadítása mellett, a törvénymódosításokról szól. Arról, hogy Lincoln mint elnöknek, kell szereznie X embert ahhoz, hogy az alkotmányt meg tudják módosítani és a négerknek ha nem is teljes jogokat, hanem törvény előtti egyenlőséget adjanak.

Na már most, ha az illető nem tudja, mi az a XII. törvénymódosítás meg a 13. akkor fingja nincs, hogy most miről megy a vita és milyen súlya van az egésznek. Tehát előtte érdemes egy kis wikit áttanulmányozni, mert bele megy az egész unalomba, ha az ember nem tudja, miről beszélnek. Ebben a filmbe ami nagyon durva, a színészi alakítások. Akit itt Lincolt játszik, az olyan, mintha a Lincoln élne. Ő lenne a képen. Én nem tudom, ez a faszi hogy csinálta, de elmehetne Lincoln hasonmás versenyre. A hangja, megjelenése, mindene olyan rémísztően valódi, el se hittem.
Plusz, amiket mond, ilyen tanulságos, megtörtént sztorikat (mert ezek a mondandók a lényegek, mert mindenkit ezzel győz meg), elmeséli, valami iszonyat. Ez az az ember, akivel leülnél beszélgetni, és akármilyen lángész vagy, vagy iQ fighter, tuti leamortizál agyilag. És érzi az ember, hogy emnnyire egy senkik vagyunk egy ilyen Lincol.-féle emberhez!
39.
39.
KőbányaKispest
#38: Értem mire célzol. De szerintem egy filmet ugyanúgy lehet ésszerűen pontozni, mint játékot. Szerintem az a jó tesztelő, aki ha nem is telejsen, de tud objectíve értékelni, és ha tetszett neki a film, és mámorba jött tőle, akkor se mondja rá, hogy 10/10, mert olyan nincs. Az évtized filmjének kéne hogy legyen. De megértem, mindenki ugy pontoz, ahogy akar. tőlem 11-et is adhat rá, mert nekem attól se jobb se rossazbb nem lesz.
38.
38.
#37: Most azért megvédeném a GK-t. Filmet nem lehet úgy értékelni mint játékot, utóbbinál egészen más tényezők játszanak közre a végső pontozásban. A játékok végértékelésénél is inkább az szokott az elégedetlenség hátterében állni, hogy a leírtak alapján sehogyan sem akar kijönni a végső pontszám.

Az azonban hogy kinek hogyan tetszik egy film, mely egy teljesen passzív szórakozás, már teljesen lényegtelen. Tetszett nekem már olyan film is 10/10-re, amelyet a legtöbben valószínűleg nem is ismernek. Mások szerint gyenge alkotás, nekem alap. Ez van. A művészetet mindenki másképpen értelmezi. Ez is a különbség a GK játék- és filmértékelései között: a film művészeti forma, a játék (még) nem egészen.

Habár érdemes megfigyelni hogy itt a Gamekapcson minél jobban közelít egy játék a filmszerűséghez, íróink annál inkább hajlamosak elfogultan pontozni, lásd: Aliens vagy Mass Effect 3.

(Azt hiszem kezdek belelátni a logikájukba...)
37.
37.
KőbányaKispest
IMDB: 7.8
Metascore: 86/100
Gamekapocs értékelés: 10/10


Az igazi GK pontozás, ahogy szeretjük és imádjukxD
36.
36.
Azeroth87
Nekem tetszett. Minőségi darag a film és tetszik, hogy Lincolnak volt humora is ;)
33.
33.
#31: Hoppá, be-pasteltem egy korábbi verzió részletét. Ezt akartam írni:

Mondhatni többnyire mindenki által fogyasztható, mégsem egy primitív szórakozást nyújtó film a Forrest Gump vagy akár a Vissza a jövőbe, ám hiába akartak ezek mindenkihez szólni, értékeiket mi sem jelezhetné jobban minthogy egyeseknek* látszólag máig túl magas szintű szórakozást nyújtanak...


(EDIT gombot plíz!)
32.
32.
#28: A Forrest Gump értékeléséhez kell egy bizonyos szintű intelligencia, humorérzék, emberség és jóérzés, melyekkel nyilvánvalóan kevesen rendelkeznek ebben az országnak csúfolt kis putriban. Nem állítom hogy az nem giccses, sőt, mint írtam is, gyanúsan tökéletesen elvarrt szálak és végtelen optimizmus jellemzik, szép kerek kis történet, egy valódi feel-good movie. Nem állítom azt hogy a Forrest Gump lenne minden idők legjobb filmje, vagy hogy Zemeckis korunk legjobb rendezője, a hangsúly itt a TALÁN szócskán volt. Talán. Persze mindennél találunk egy jobb filmet, a lényeges különbség azonban mindig a szempont, mely szerint válogatunk. Ha a szépirodalom filmbeli megfelelőjét keressük, akkor azt megkapjuk a Forrest Gump képében. Ha szeretnénk igazi pokoljárást, ugyanakkor sok tanulságot és egy megrázó storyt, akkor ott van nekünk a valóban zseniális Rekviem, melyet azonban nem ajánlanék mindenkinek, mert iszonytatóan sötét és nyomasztó. Mondhatni a bárki által fogyasztható, mégsem primitív szórakozást nyújtó film a Forrest Gump, de akár a Vissza a jövőbe filmek, ám hiába akart mindenkihez szólni, értékeiket mi sem jelezhetné jobban, minthogy úgy tűnik egyeseknek azért máig túl magas szintű szórakozást nyújtanak...

Vannak filmek melyeket szétszedhetünk apró darabokra, elkezdhetünk filmes szempontok szerint rágódni a hibáikon, persze, meg lehet tenni: azonban vannak filmek, melyekhez először idekint, a mozitermeken kívül, a való életben kell felnőnünk hogy láthassuk az értékeiket. Pont mint az emberek esetében, nem igaz? ;)
31.
31.
#29: Nos, nem véletlen bukott el ma hajnalban a Lincoln is. A főszereplő kapott egyedül említésre méltó szobrot, ő tényleg kiváló volt a filmben.

De a film elhasalt, lófaszt sem kapott, nem is csoda.

Amerikai polgárháborúból doktorált történészprofesszorok rendkívül élvezni fogják, az átlagembernek egy rendkívül unalmas, vontatott, semmitmondó film, kivéve a korhű ábrázolást, és két karaktert.
30.
30.
benjo6
#29: Nyílván jó a Forrest Gump is persze...Am az Oscar díjas érvelésed nem teljesen helytálló, mivel elég sok retek film kapta már meg a legjobb filmnek járót és még mellette rengeteget ( Az angol beteg csak egy példa) , sőt ha belegondolok túl sok retek is, olyannyira sok, hogy nekem az Oscar már nem mérvadó:)
29.
29.
Yanez
#28: Nyilván véletlenül kapott vagy 7 oscar díjat, a sz@r filmek megérdemlik.
benjo6: Én mindhárom filmet nagyon bírom, de engem a Forrest Gump jobban megfogott.És szerintem, hogy melyik a jobb, az csakis ízlés kérdése.
28.
28.
#22: A Forrest Gump-ot vagy tízszer próbáltam végignézni, egyszer sem sikerült. Kevés annál szarabb filmet tudnék mondani amióta világ a világ!
27.
27.
benjo6
#25: Az alap nálam mindig a sztori, illetve a színészi játék, és hát abban mind a kettő jobb a Forrest Gumpnál... a Kutyaszorítóbanban még ott vannak a Tarantinos manírok is, a penge éles karakterek, a zseniális dialógusok a történetmesélés, és ezeknek a gengsztereknek a világa. A tökéletes trükk a mélységében, a fordulatosságában, a Nolan által megteremtett lebilincselő világában is mind-mind a Forrest Gump fölé emelkedik, ami véleményem szerint nem tud többet annál, mint semhogy szórakoztató...(megjegyzem szerintem a másik kettő még szórakoztatóbb is)
26.
26.
Most jöttem a moziból.

Balga ember az, aki erre a filmre 10 pontot ad! Egyrészt azért, mert egy ilyen történelmi filmtől alap lenne, hogy ne kúrja seggbe a történelmet:

http://index.hu/kultur/cinematrix/2013/02/07/a_lincoln_meghamisitotta_a_tortenelmet/

A másik, hogy a film első órája dög unalom! Akár remek zenéje is lehetett volna, de gyakorlatilag az 3-4 alkalommal csendült fel, minimális időre.

Ha a film témája a holland tulipánagymák exportja lett volna, minden más ugyanez, akkor ma éjjel ez a film nem kapná meg az Oscar-díjat.

Lincoln kiváló államférfi, 100 évben egy ilyen terem (O. Viktor jutott róla többször eszembe).

Nálam ez bizony 7/10
25.
25.
Yanez
#24: Miben üti a Forrest Gump-ot az általad megemlített két alkotás?
24.
24.
benjo6
#22: A Ryan közlegénynek vannak hibái pl: Tom Hanks stb.. de olyan szinten szórakoztató, hogy ez el tudja- legalábbis velem - feledtetni az ilyesmiket, és ezekre sok giccses film nem képes, sőt... egyébként meg a Ryan közlegényben zseniálisak a csata jelenetek és szép hazafias lüktetésű az egész, ebbe egy kis giccs becsúszott, de ez még nem rontja el a filmet, meg Spielbergnél amúgy is alap a giccs..
És Robert Zemeckisről nem jelenteném ki, hogy korunk legnagyobb rendezője egy Forrest Gump meg egy Vissza a jövőbe trilógia miatt. Véleményem szerint mind Chris Nolan, mind Tarantino sokkal nagyobb zseni, mint ő. Ezt az is mutatja, hogy mindkettejük filmográfiájában van olyan film, amely üti a Forrest Gump-ot( Kutyaszorítóban, A tökéletes trükk).. Ja és Darren Aronofskyról még egy szót sem szóltam, aki talán még a fentebb említett két géniuszon is túl tesz... a Rekviem egy álomért szerintem minden idők legjobb filmje... Tehát Zemeckis messze nem a legjobb sőt...
23.
23.
#22: Na, ez például giccses volt xD
22.
22.
#16: Te se érts félre engem: ez a giccsesség erősen túlreagált dolog: pl. az irodalom isteneinek tartott legendák jó része a giccs felszentelt királya, ma mégis úgy beszélünk róluk mint zsenikről, pedig ha egy modern alkotó ír, rendez úgy ahogyan ők, az már rossz. Szóval nevezhetjük pl. a Ryan közlegény végét pl. giccsesnek, de mondhatjuk rá azt is hogy klasszikus lezárása egy klasszikusok előtt tisztelgő világháborús filmnek.

Szerintem Spielberg örökítette át a 20. század végére ezt a kötelezően sírós végű formátumot, de én nem bánom, mert a nagy érzelmi viharok közepette ki sikerült képeznie korunk talán legnagyobb rendezőjét, Robert Zemeckist, aki nélkül, és a nagyszabású, mindent mindenkor túlhangsúlyozó Spielberg-féle stílus nélkül nem jöhetett volna létre a Forrest Gump, ahol aztán a művészi önkifejezés és a giccsparádé közötti határ végképp elmosódott, és tényleg utánozhatatlan élményeket adott a világnak.
21.
21.
Vamosz
A filmről még egy gondolatot megosztanék.Szerintem kellett ez a film a vámpírvadászos hülyeség után.Nem vagyok amerikai,így csak annyit tudnák nekik mondani a Lincoln a Vámpírvadászról,hogy én kérek elnézést.Úgy kellene ábrázolni a történelem nagyjait ahogy dukál nekik.Mint ebben a filmben,a cikket olvasva biztosan meg is nézem köszönöm.
20.
20.
#16: Ha a közlegény nem giccs, akkor nem tudom mi az! :P
19.
19.
Vamosz
#10: Azt hiszem egy embert már találtunk akit érdekelni fog,hacsak nem történésznek tanul a fiatalember. :)
18.
18.
Yanez
#16: Én Spiccbörgöt leginkább a Jurassic Park miatt szeretem.De a Ryan Közlegény Megmentése is abszolut profi munka.
17.
17.
benjo6
#16: Ne értsetek félre, a Munich sem jó film, csupán meg lehet nézni egyszer, a sok giccs miatt úgyis képtelen a néző újra betenni... Az idei listából ink a Django-t vagy az Arany Pálmás filmet (Szerelem) nézzétek.
16.
16.
benjo6
Én nem szeretnék az írásba belekötni, de a technikai és színészi kiválóságon kívül mást nem tud a film. Unalmas, vontatott, közepes forgatókönyv és a szokásos Spielberg féle giccs. Szerintem az öreg Steven messze nem akkora zseni, mint ahogy Holywood beállítja... vannak zseniális jelenetei, de mindig rak a filmjeibe giccset, szerintem maximum 3 nagyon jó filmje van az öregnek, az Indiana Jones első része, a Schindler listája, ill. a Ryan közlegény, de amit az utóbbi 10 évben csinált beleértve ezt a filmet is az számomra átlagon aluli és teljesen érdektelen ( a Münich nézhető).
15.
15.
randall13
#12: Van aki nem szeret moziban filmet nézni, pl én sem. :) Utálom amikor belecsámcsognak akár egyszer is a filmbe, "privát" beszélgetésekről meg ne is beszéljünk. Szóval inkább itthon nézem meg pár hónap késéssel (vagy ha nagyon érdekel, mozis verzióban) egyedül, néma csendben.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...