Jupiter felemelkedése filmkritika

  • Írta: Kronik
  • 2015. február 24.
  • cooltúra, filmkritika, jupiter felemelkedése, mozi
Watchowskiék ismét sci-fivel jelentkeznek, azonban a Felhőatlasszal ellentétben most egy komolytalan, és minden elemében gyenge alkotás lett a végeredmény. Megnéztük a Jupiter felemelkedését.

Ha valamit el szeretnél adni az életben, akkor általában nincs sok időd arra, hogy meggyőzd a vásárlót. Ez sokszorosan igaz a Hollywood és a mozifilmek világában. Mindenki elfoglalt, és ezernyi dolog verseng a figyelmünkért, legyünk akár nézők, akik a számos elérhető film közül válogatnak, vagy legyünk akár egy stúdió fejesei, akik új forgatókönyvet akarnak megvenni. Éppen ezért a legjobb, ha a portékád egy mondattal képes meggyőzni arról bárkit, hogy érdemes vele foglalkozni. Ezt az egymondatos összefoglalót a filmes világban logline-nak hívják, és egy forgatókönyvíró legelőször ezt írja meg, mielőtt még egyetlen párbeszédet, vagy akármit is papírra vetne.


Erre két dolog miatt is szükség van: egyrészt ez tartja fókuszáltan a teljes forgatókönyv megírása alatt, másrészt pedig ezt az egy mondatot tudja majd elmondani egy hollywoodi stúdió fejesének, ha az szán rá fél percet az életéből, mielőtt a következő meetingre indulna. Ha ez az egy mondat felkeltette a figyelmét, akkor lehet valami a forgatókönyvből, ha nem, akkor mehet gyújtósnak karácsony estére a kandallóba. Legtöbbször aztán ezek a logline-ok kerülnek be különböző újságokba is ajánlónak, meg ezeket olvashatjuk az IMDB-n rögtön az értékelés alatt, a kép mellett egy-egy film főoldalán. Érdemes megnézni, hogy a legjobb filmek milyen egyszerűen, érthetően és hatásosan képesek elmondani a lényeget egy mondatban.

A remény rabjai: "Two imprisoned men bond over a number of years, finding solace and eventual redemption through acts of common decency."

A keresztapa: "The aging patriarch of an organized crime dynasty transfers control of his clandestine empire to his reluctant son."

Vagy, hogy egy Watchowski-filmet is hozzunk, a Mátrix: "A computer hacker learns from mysterious rebels about the true nature of his reality and his role in the war against its controllers."

És akkor ezek után itt van jelen cikkünk alanya, a Jupiter felemelkedése: "In a bright and colorful future, a young destitute caretaker gets targeted by a ruthless son of a powerful family that live on a planet in need of a new heir, so she travels with a genetically engineered warrior to the planet in order to stop his tyrant reign."

Mi a fene? WTF? Ki az, aki ezt egyáltalán képes megérteni? Ha egy film annyira kaotikus, hogy csak ennyire nehézkesen és érthetetlen katyvaszként lehet leírni egy mondatban, akkor ott az esetek többségében már gond van. És ez az egy mondat számomra is előrevetítette azt, ami a film megtekintése után be is igazolódott: sajnos a Jupiter felemelkedése nem egy jó film. Én azok közé tartozom, aki megbocsátja a Wachowski-fivéreknek (nővéreknek? testvéreknek?) a Mátrix folytatásait, mert azok a filmek még úgyis bőven az átlag felett voltak, hogy messze elmaradtak az első résztől. A Felhőatlasznál pedig már egyenesen azt éreztem, hogy igen, az egykor sikeres páros ismét visszatért, és mostantól újra részletesen kidolgozott, elgondolkodtató, mély sci-fiket kapunk majd tőlük.


A Jupiter felemelkedése azonban nem ilyen. De először is, próbáljuk meg kihámozni a történetet. Szóval itt van nekünk maga Jupiter (Mila Kunis), aki egy csóró orosz családban él, akik különböző épületek takarításával foglalkoznak. Miközben a hölgy a vécét pucolja, valahogy mindig azt érzi, hogy ennél azért többre hivatott, és hamarosan ki is derül, hogy tényleg ez a helyzet. A film ugyanis egy alternatív teremtéstörténetet talál ki, amiben az emberiség már évmilliárdokkal ezelőtt megszületett egy másik bolygón, azóta pedig vadul hódít is kolonizál, leginkább azért, hogy ezeket a bolygókat később learassa egy nem túl szép cél érdekében. Ez az egész űrbéli birodalom azonban a legrosszabb földi kapitalista rendszereken is túltesz, ahol különböző családok harcolnak egymással a bolygókért, meg a minél nagyobb profitért.


Mi az Abrasax-család drámájába csöppenünk bele, ahol három testvér marja egymást a bolygókért meg a részesedésért. Közben pedig láthatóan mindenki meg van őrülve a genetikáért, mert folyamatosan arról hadoválnak, és ha jól sikerült értenem, akkor arról van szó, hogy ha elég sok millió évig vár az ember, akkor előbb-utóbb újra felbukkan a saját genetikai lánca (mert a véletlenszám-generátor újra azt a sorrendet dobja ki), így tulajdonképpen reinkarnálódik. Bár ez nem a reinkarnálódás "klasszikus" vallási értelmezésében történik meg, hanem szigorúan tudományos alapon. Röviden: egy idő után biztos születni fog még egy ugyanolyan ember, mint te.


És akkor a lényeg: a mi drága Jupiterünk pont az Abrasax-testvérek elhunyt édesanyjának reinkarnációja, és mint ilyen, mindenféle bonyodalmat hoz az amúgy sem nyugodt életükbe. Valamelyik testvér el akarja rabolni, valamelyik szimplán csak meg akarja ölni, a lényeg, hogy a lány élete az egyik pillanatról a másikra eléggé akciódússá válik. De szerencsére felbukkan Caine Wise (Channing Tatum), aki egy ember-farkas hibrid, de korábban amúgy szárnyai is voltak (ne kérdezzétek), és meg akarja őt védeni. Innentől kezdve pedig röhejesebbnél röhejesebb jelenetek váltják egymást, miközben szegény Jupitert már harmadszor rabolják el a filmben, és ahol (számomra) az egyik csúcspontot az jelentette, amikor az egyik testvér feleségül akarja venni őt - tehát tulajdonképpen a saját anyját, legalábbis az ő felfogásuk szerint.


Ennek a filmnek egyetlen része sem áll össze, vagy működik rendesen. Mila Kunis úgy lóg ki a GTA IV-es lepukkant, ronda orosz családból vécépucolás közben, mintha egy előre beállított szupermodellt látnánk valami jótékonysági szervezet fotózásán pózolva takarítani. A forgatókönyv bármiféle színészkedést sem tőle, sem pedig Channing Tatumtól nem követel meg, ami nagy kár, mert a Foxcatcher az utóbbiról legalább bebizonyította, hogy tényleg nagyon tehetséges. A kettejük közt kibontakozó (elkerülhetetlen) szerelmi szál pont olyan érthetetlen és váratlan módon jön, mint Anakin és Padme kapcsolata A klónok támadásában.


Sajnos a mellékszereplők sem jobbak. Az Abrasax-testvérek közül Titus és Balem érdemel figyelmet. Előbbit Douglas Booth alakítja, aki pont úgy néz ki, mintha egy Abercrombie & Fitch fotózásról jött volna meg, míg utóbbit (és a film igazi főellenségét) az az Eddie Redmayne játssza el, aki éppen most kapott Oscar-díjat A mindenség elméletéért. Reméltem, hogy az itt nyújtott performansza alapján nem vonja vissza a jelölést az akadémia, bár meg kell hagyni, hogy ennyire közhelyes és üres karakterből nem nagyot lehetett többet kihozni. A harmadik, női testvért Tuppence Middleton kelti életre a vásznon, akinek egyetlen "emlékezetes" mondata, hogy "érintsd meg a bőröm". Ilyenekkel egyébként tele van a film, Mila Kunis egyszer például azt mondja Channing Tatumnak, hogy "szeretem a kutyákat", míg az ismét mellékszerepet kapó Sean Bean azt találja kiejteni a száján, hogy "a méhek nem hazudnak". Oké.


A sztori teljesen zavaros, súlytalan és csak eltúlzott, nagy ecsetvonásokkal van felrajzolva, ám ennek ellenére rengeteg az expozíció. Képtelen bárminemű feszültséget felépíteni, éppen ezért a hosszú, eszméletlenül látványos akciójelenetek is unalmassá válnak. Ráadásul ebben a filmben minden olyan cheesy. Nincs benne egy rendes, sima űrhajó, minden hatszáz különböző lebegő darabból áll, minden túldíszített, aranyazott, faragott, minden kaotikus. Persze, a látvány néha megdöbbentő tud lenni, és akad egy-két olyan felvétel, ahol bizony a padlón koppant az állam, de összességében inkább túl sok az egész.

Összességében úgy gondolom, hogy a Jupiter felemelkedése nem egy jó film, azonban lesz majd egy réteg, akiknek nagyon tetszeni fog. Ők leginkább a gyerekek és a fiatalok lesznek, simán el tudom képzelni, hogy nekik eszméletlen élmény lesz nézni a levegőben antigravitációs korcsolyával repkedő Channing Tatumot.

Gamekapocs értékelés: 5,5
Metacritic: 6.0
Rotten Tomatoes: 23% 

Jupiter felemelkedése
Eredeti cím: Jupiter Ascending
Rendezte: Watchowski-testvérek
Írta: Watchowski-testvérek
Szereplők: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne
Zene: Michael Giacchino
Játékidő: 127  perc
Magyarországi premier: 2015. február 5.

31.
31.
#30: a felhőatlaszban kb az első kör után megértettem a filmet, de számomra túl volt erőltetve. a karma a téma, ha ettől jobban érzed magad; de úgy meg van keverve, hogy jujj :)
amúgy a jupiter szerintem nem rossz film. csak amit mondani akar azt közli rosszul... így aztán egy laza szórakozás lesz az egészből, amit képtelenség komolyan venni. és itt is a karma a téma (és a profitszerzés, a hatalom megtartása)
mellesleg a mátrixban is a karma a téma. szóval úgy néz ki a watchowskiék "erre hugyoznak".
nem mondom, hogy rosszak a filmjeik, mert pl a mátrix nagyon jó volt.
csak azt mondom, hogy nem tudják eltalálni az arany középutat a tálalásban. :)
30.
30.
LCoder
Nem tudom, nekem nem volt gondom a történettel, és általában a filmmel sem. Ellentétben a sokat dicsért Felhőatlasszal amit kb. a közepénél hagytam abba, mert ott aztán tényleg nem láttam az összefüggést az egyes dögunalmas részek között. Lehet, hogy a végére összeállt valamiféle kép, de azt képtelenség alvás nélkül kibírni.
29.
29.
kopic
Mozis trailer alapján tudtam, hogy egy nagy kula lesz.
26.
26.
frankdelgado
Csájning tatum már önmagában durva támadás a néző ellen.
24.
24.
#23: a akkor +1 főként csatlakozom a Felhőatlasz kedvelők "ízlés ficamosok" mellé.... :)
23.
23.
Anti4730
Felhoatlasz szerintem eszmeletlen jo volt, ugyhogy ezt is meg fogom nezni.
22.
22.
Kronik
#14: "Egri csillagok: a pedofil törökök megtámadják az egri erkölcsrendészetet"

Ezek jók :D
21.
21.
Kronik
#8: Az a helyzet, hogy nyilván nem mindig ideális, de sok esetben az életben muszáj egy mondattal összefoglalnod ha valamit csinálsz, eladsz, reklámozol, stb...

Például amikor az új Gamekapcsot csináltuk, mi is egy 1 mondatos összefoglalóval kezdtünk :))

A filmek esetében ezt egyébként az Entourage gyönyörűen bemutatja több epizódban is.

Nyilván M. Night Shyamalantól, Tarantinótól meg a Wachowskiéktól (stb.) már nem egymondatos összefoglaló alapján kéri be vagy utasítsja el a forgatókönyvet a stúdió, hiszen korábban már több száz millió dollárt hoztak nekik a konyhára. De ettől függetlenül ezeknek is egyfajta mérce a logline, ha másnak nem, hát saját maguknak meg a későbbi nézőknek.
20.
20.
Cipo3
#18: +1 Ezzel ugyanígy vagyok. Én leszek az akinek ez a film nagyon fog tetszeni. Amikor erre beülök nem egy remény rabjait várok, nagy monológokkal. (Még nem láttam a filmet)

18.
18.
godach
#16: Én aláírom, hogy lehet tényleg nekem van ízlésficamom.
Wanted, Negyedik Vagyok, Csatahajó, Csata Los Angeles stb nekem mind tetszett a nagyközönség pedig lehúzta.
Van, hogy nincs kedvem semmihez, csak puszta akciót vagy látványt akarok. Olyankor leülök egy ilyen film elé és élvezkedek Nulla elvárással. Általában így nem is csalódok.
Skyline, Rec és még sorolhatnám, hány kellemes meglepetés ért így, amit a többiek viszont zs kategóriába sorolnak. (ami szerintem nevetséges, de mint mondtam, lehet nekem van ízlésficamom :D
14.
14.
Drraco
Még sosem hallottam, hogy ilyen egymondatosokkal kellene házalniuk a forgatókönyvíróknak, rendezőknek, de poénnak elmegy:

Egri csillagok: a pedofil törökök megtámadják az egri erkölcsrendészetet.
Csillagok háborúja: egy apa nem akar gyerektartást fizetni, ezért izéket küld a hogyishívjákok ellen.
Mátrix: a megfelelő tabletta utáni izgalmas hallucináció (a drogmaffia támogatásával).
Fűrész: életvezetési tanácsadó szerepjátékokat tanít a pácienseinek.
12.
12.
godach
#11: Bár, nekem teljesen ismeretlen, meglepetésfilm volt.
8.
8.
Giggsy
A filmet nem láttam, de ez az egymondatos felütés rohadt nagy marhaság. Valóban minden film, könyv, stb sztoriját bele lehet szuszakolni egy mondatba, ha feltétlenül szükséges, de ez általában pont azt veszi el a műtől, ami naggyá tette. Például próbáld meg úgy egy mondatba leírni a Blöff sztoriját, hogy a témát is átfogja, és világos is legyen, miért érdemes megnézni. Nem fog sikerülni, túl sok főbb karakter, túl sok történetszál, ami túl sok helyen fut össze és válik szét aztán, hogy végül megint összefusson.
Hogy mennyire nem mond el semmit az egymondatos zanzásítás azt pont a felhozott példák bizonyítják. Remény rabjai? Mégis mi ebben az érdekes? Két tisztességes ember barátságot köt a börtönben. Ki nem szarja le? (arról nem is beszélve, hogy az idézett angol mondatot nagyjából három szó választja el attól, hogy tökéletesen igaz legyen a Halálsoronra is) Keresztapa? Az öregedő maffiafőnök átadja a bűnszervezet vezetését a vonakodó fiának? Na és? (Hol marad az a rész, hogy nem annyira önszántából teszi? A vérbosszú, Apollónia, Sonny halála, az esküvő? Mindazok, amik miatt az emberek a mai napig is emlékeznek a filmre)
Annyira semmitmondóak ezek az egymondatos meghatározások, hogy az valami hihetetlen. Ezzel az erővel lehetne: Forrest Gump: "A szellemi fogyatékos férfi egy park padján ülve meséli kalandos életét az arra járóknak." Érdekelne ez bárkit is? Nem. Ha valóban meg lehet fogni egy történet esszenciáját mindössze egy mondattal, akkor valószínűbb, hogy nem valami nagy szám, mint az, hogy az új Remény rabjai lesz belőle.
6.
6.
predator90
#3: 5,5 reálisabb köszönöm

#2 a mátrixos rendezö testvérpáros ezzel ki is írta magát a mozikból ez fix.
szerintem a pénzel a producerek adtak egy bizalmat is nekik hogy mátrix-felhöatlasz volumenes alkotás legyen de tuti ez volt az utolsó nagyfilmes kapufájuk
5.
5.
PaprikaJancsi
5,5 vicces :D
Inkább 8 pont. Jópofa párbeszédek, nagyszerű látvány és monumentális jelenetek. Ja és a sztori sem volt rossz. Az, hogy neked zavaros az nem azt jelenti, hogy az is :D
4.
4.
Ecneb
#2: A film nem egy nagy was is das, 1x nézhető látványfilm kategória nálam. Amit viszont nem értek, hogy miért kell így kiakadni? :D

#3 Előbb még más képe volt a helyeden ;)
3.
3.
Kronik
Sorry, a 8 pont az értékelői sémából maradt bent véletlenül, amit át copy&paste-eltem, csak aztán elfelejtettem átírni. 5,5 pont a végeredmény.
2.
2.
predator90
8 pont még is mire? szuper a látvány,aprólékosak a díszletek, tele van a sci-fi fanjainak szemet gyönyörködtetö dolgokkal és pont.
a történet kaotikus és nekem emészthetetlen, a párbeszédek-szinészi alakítások nagyon gázak. hatalmas foltok,érdektelen szálak a forgatókönyvben. a többit meg te is leírtad a cikkben, erre fel kap 8 ?!??!? pontot? de most komoly? magad ellensége ne légy már ember,az meg nem pozitivum hogy rakat pénzt eltapsoltak ami látszik is. 8 pont....érthetetlen
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...