Mentőexpedíció filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. szeptember 30.
  • a marsi, matt damon, ridley scott, Sci-Fi, the martian
Mark Watney, a botanikus. Mark Watney, az űrkalóz. Mark Watney, a gyarmatosító. Mark Watney, a túlélő, akinek a segítségnyújtás 225 millió kilométerről érkezik, de ő nem esik kétségbe és türelmesen vár a vörös bolygón a mentőexpedícióra.

A marsi nem csak a remény, a humanizmus és az összefogás diadala, hanem egy jó ideje mellőzött, geekek milliói által kedvelt stílusé is. Andy Weir kezdetben hobbiprojektnek indult, majd blogján ingyen, fejezetenként publikált, később pedig az Amazonon jelképes összegért értékesített regénye ugyanis az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb és legintelligensebb sci-fi-je, amiben a hangsúly leginkább a tudományon, nem pedig a fikción van. A vörös bolygón ragadt asztronauta története nem űrlények elleni küzdelemről, hanem sokkal inkább a túlélésről és a kitartásról szól. A marsi lényegében egy modern kori Robinson Crusoe-kaland, amiben Mark Watney kicsit olyan, mint egy egybegyúrt MacGyver és a Számkivetett Chuck Nolandje. Ridley Scott le is csapott a jogokra, mi pedig elmentünk és megnéztük, Hollywood mit tudott kezdeni A marsival, vagy ahogy a hazai filmesek nevezték el, a Mentőexpedícióval.

Mark Watney (Matt Damon) napja remekül indult. Az Ares 3-expedícióval épp hatodik marsi napját tölti a vörös bolygón. A szokásos napi rutint végzi, csipkelődik a társaival, miközben kőzetmintákat gyűjt. A csapat azonban idő előtt kénytelen megszakítani a küldetését, a környékre ugyanis az előrejelzettnél sokkal nagyobb porvihar csap le. Melissa Lewis (Jessica Chastain) parancsnok úgy dönt, a Lak se nyújt biztos fedezéket, így elrendeli, hogy a legénység minden tagjának el kell hagynia a vörös bolygót, ezzel megszakítva a teljes küldetést. A csapat megcélozza a Marsi Felszálló Egységet, de a tomboló viharban leszakad az egyik antenna, ami oldalba kapja Watneyt. Az elsodort asztronauta biomonitora is tönkremegy, a többieknek pedig esélyük sincs megtalálni a testet, így a halottnak hitt társukat végül otthagyják. A csapat botanikusa azonban szerencsés pasas, csodával határos módon, de túléli a balesetet. Csak egyetlen bökkenő van, néhány hónapra elegendő élelemmel, készlettel és nulla kommunikációval kellene túlélnie a Marson, méghozzá négy évig. A tudomány és az optimizmus azonban ha nem is könnyen, de jó eséllyel minden problémán át tudja lendíteni az embert.


A marsi azért is volt akkora siker, mert a már említett tudományosságot helyezte fókuszba. Tette mindezt úgy, hogy a különböző problémákra adott matematikai, fizikai, kémiai és biológiai válaszokat közérthetően, mindenki számára világos, letisztult, stílusban magyarázta el Weir. Így az olvasó egyetlen percig se érezte úgy, hogy Watney marsbéli túléléséhez szükséges megoldások ne lennének hétköznapiak, legyen szó vízcsinálásról vagy krumplitermesztésről. Drew Goddard forgatókönyvíró viszont ügyesen oldotta meg, hogy a Weir által akár oldalakon keresztül részletezett tudományos maszlagot még tovább csupaszítsa. Ezzel a Mentőexpedíció cselekménye még feszesebb és dinamikusabb lett, elfelejtette a felesleges köröket, miközben fokozatosan, jó ütemben adagolja a feszültséget, ügyelve arra, hogy a könyv esszenciáján egyetlen percre essen csorba. Ez azt is jelenti, hogy Goddard nem csak megtartotta, de kicsit fel is turbózta a regényre jellemző, sokszor szókimondó, de a feszültséget, egy-egy rázósabb helyzetet jól oldó humort.


Ez a csupaszítás azonban azt is magával hozta, hogy Watneyből sokkal kevesebbet kapunk, pedig alapvetően az ő attitűdje, a helyzethez való laza, "velem aztán ez a bolygó nem fog kicseszni"-hozzáállása az, ami képes újra és újra lendületet adni a cselekménynek. Ezzel szemben a film utolsó harmadára szinte teljesen háttérbe vonul, a fókuszt pedig a földi események, a mentőexpedícióra való felkészülés és annak kivitelezése kapja - de ez is csak annak fog feltűnni, aki jól ismeri a regényt. A könnyed hangvétel azonban megmaradt, és ehhez remekül asszisztáltak a színészek is, élükön Matt Damonnal.


A Mentőexpedíció ugyanis egészen ütős színészgárdát vonultat fel. Matt Damont lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy kiváló megtestesítője az átlagembernek. Ugyanis itt van Watney, egy teljesen átlagos fickó, aki végzettségét tekintve gépészmérnök és botanikus, és aki nem esik kétségbe, ha szorult helyzetbe kerül. Képes a fejét használva megoldani bármilyen problémát, miközben nem mindennapi helyzetét szókimondó, olykor öniróniában tocsogó, szarkasztikus viccelődéssel igyekszik oldani. Annak sajnos kevesebb tér jut, hogy Watney lelki megpróbáltatásait is megismerjük, de ami a regényből alig-alig jött át, azt a vásznon azért Damon egész jól lekommunikálja, némi fizikai átalakulással, reményvesztett tekintettel.


És akkor ott vannak a többiek, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, akik mind-mind képesek mélységet adni azoknak a karaktereknek, akiket eljátszanak, teszik ezt annak ellenére, hogy a regényben kevesebb hangsúly jut az Ares 3 legénységére és a földi szereplőkre. Aztán ott van Sean Bean (aki ezúttal nem hal meg, cserébe viszont kapott egy baromi vicces Gyűrűk ura-poént), illetve a mindig jól teljesítő karakterszínészek, Michael Pena, Kate Mara vagy Benedict Wong. Egyszerűen képtelenség ilyen tehetséges gárdával mellényúlni és Scott nem is engedi, hogy ez bekövetkezzen.


Ridley Scottra ráfért már, hogy a sokat ekézett Prometheus után ismét remek sci-fi-vel rukkoljon elő, és ha a Mentőexpedíció nem is tökéletes, egy mindvégig izgalmas, lendületes, energikus, szellemes mozi lett, ami remekül őrizte meg a regény alapjait, fűszerezte azokat a blockbusterek pozitív értelemben vett sajátosságaival és nem kevés hurráoptimizmussal. Amíg más esetben kissé zavarossá válik a cselekmény elbeszélése az időbeli ugrások miatt, addig itt Scott kényesen ügyelt rá, hogy a néző egyetlen percre se zökkenjen ki, és amíg egyszerre drukkolunk ennek a helyzetet nagyon lazán, de azért a tekintetében mégis aggódó fickónak, addig észre se vesszük, hogy a rendezés erényeinek (is) köszönhetően milyen gyorsan elszalad a 140 perces játékidő.

Amit A marsi szeretett volna elmesélni, vagyis a humanizmust, az összefogást, a reményt és a kitartást, azt a film az elejétől a végéig ügyesen, szórakoztatóan és nagyon látványosan tollba mondja, így azon se akadsz fenn, hogy a segítség 225 millió kilométerről érkezik. Mert ez a film bizonyítja, az összefogás ereje bármekkora távolságot képes legyőzni.

Gamekapocs értékelés: 8
Metascore: 73/100
Rotten Tomatoes: 94% 

Mentőexpedíció
Eredeti cím: The Martian
Rendezte: Ridley Scott
Írta: Drew Goddard, Andy Weir
Szereplők: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Sebastian Stan, Sean Bean, Donald Glover, Mackenzie Davis, Michael Pena
Zene: Marco Beltrami
Játékidő: 136 perc
Magyarországi premier: 2015. október 1.

51.
Kartács mondja pssszt...:), ha kitomboltátok magatokat, szeressétek egymást gyerekek, az olyan széép..
50.
Perseus84
Moviout kommentet latva mondtma h nem nezem meg ennek ellenere megnezte megis es nagyon tetszett. Ez egy film es semmi tobb. Ha tudomanyosat akarsz nezni ajanlom a discoveryt.
47.
movieout
#45: Retardált mit erőlködsz? Értelmi színvonal: #27 "#18: figyu' má' te lángelme!..." No comment
46.
movieout
#44: Hú, akkor ez már egy "tudományos-fikciós" :-))) film volt? Így már azért egészen más. Lehet, hogy az volt a baj, hogy nem így kértem rá a jegyet? Tudományos-fikciós. Az ostobaságod pedig fantasztikus.
43.
movieout
#40: A személyeskedést nem én kezdtem, görgess csak vissza! A film nem publikált vígjáték-paródia jellege és rossz poénjai miatt méltatlankodtam, amire a reakció csak és kizárólag személyeskedés volt. Te is beálltál a sorba és személyeskedéssel reagáltál, amit még mindig folytatsz majd a végén azt írod, hogy az a problémád, hogy én személyeskedek. Nem fogom "asszertívabb" módon leírni ugyanezt neked, mert szerintem attól még ugyanúgy nem fogsz tudni érdemben hozzászólni a témához, tehát biztosan nem érné meg.
42.
movieout
#39: Te olvasni is tudsz vagy csak írni? 1."...attól volt max. "sci-fi", hogy a közeli jövőben játszódik..." Sci-fi=science fiction, magyarul kb. tudományos-fantasztikust jelent, nem pedig azt, hogy a jövőben játszódik vagy sem. 2."...Ha te egy tudományos fantasztikus filmre ültél be akkor köszönd magadnak a tájékozatlanságodat, de emiatt elriasztani másokat..." Mi vaaan? Ezek szerint szerinted sem sci-fi ez a film vagy nem ezt akartad írni? 3."...Arról meg nem is beszélve, hogy egy Gamekapocs filmkritika alapján ültél be..." Ne is beszélj róla, mert nem igaz, nem is tudom honnan veszed ezt. Viszont - ha már szóba hoztad végig olvastam. Sztem ez inkább film dicsőítés, mint sem filmkritika és sajnos nem említi a film sci-fi paródia - vígjáték jellegét, ezért félrevezetőnek tartom. 4."...és a könyvet nem is olvastad, de itt mindenkit leoktatsz." Mondja ezt Aki viszont nem is látta filmet vagyis fogalma sincs miről van szó, de be(le)szól. 5."...ez egy fiataloknak (illetve örök gyerekeknek) szóló gamer oldal, tessék ez alapján komolyan venni akárhány éves is vagy." Nem is tudom, szerinted a hülyeség korfüggő? Szóval ezekből lehet következtetni arra, hogy a szövegértés nem az erősséged. Nem akartam ezzel igaziból foglalkozni, de Te kezdtél üres fejjel beszólogatni, a 33 -as hozzászólásoddal - amit nehéz lenne überelni - pedig kiérdemelted fórum Isten marhája címet.
41.
Paint
40.
Nicodemus
movieout! Nem azzal van problema hogy elter a velemenyed a tobbieketol. Hanem hogy habzik a szad a sok indulatos agressziv szemelyeskedestol. Probald meg asszertivabb modon kifejezni magad! Hidd el megeri.
39.
Ruga
#37: A szövegértés és hasonló frázisok, tipikus személyeskedő troll kommunikáció. :) Ennyi vagy..
38.
movieout
#36: Te pedig cserélj telefonszámot Rugával, és tanítsátok egymást ha már az érdemi hozzászóláshoz suttyó vagy. Leginkább pedig otthon rendezkedjél, már ha megengedik.
37.
movieout
#33: Látom a szövegértés nem az erősséged. Inkább olvasgass még szmájli küldözgetés meg röhigcsélés helyet. Ha pedig nem láttad a filmet miért írogatsz róla - csak halkan jegyzem meg.
36.
Nicodemus
nessum, movieout! Ti a valo eletben veletlenul nem ismeritek egymast? Ha nem akkor szerintem csereljetek telefonszamot es tartsatok egymassal a kapcsolatot! A tobbieket meg lehetoleg ne farasszatok tovabb a hulyesegetekkel, koszi
34.
nessum
#33: Akkor jó egy könyv alapján készült film, ha önmagában is megáll.
33.
Ruga
#32: Nekem a könyv nagyon bejött, a filmet még igaz nem láttam, de ezt az egyszerű történetet elég nehéz eltolni.. A könyv nekem ez egy izgalmas, közeli jövőbe helyezett Robinson Crusoe történet volt, középpontban az emberi leleményességgel és egyszerű, érthető humorral. A történet csak attól volt max. "sci-fi", hogy a közeli jövőben játszódik. Ha te egy tudományos fantasztikus filmre ültél be akkor köszönd magadnak a tájékozatlanságodat, de emiatt elriasztani másokat, hogy nehogy megnézzék mert egy szar és nem az amire te gondoltál hááát...
Arról meg nem is beszélve, hogy egy Gamekapocs filmkritika alapján ültél be.. ezen azért felröhögtem.. :D és a könyvet nem is olvastad, de itt mindenkit leoktatsz. Csak halkan jegyzem meg, ez egy fiataloknak (illetve örök gyerekeknek) szóló gamer oldal, tessék ez alapján komolyan venni akárhány éves is vagy.. ;)
32.
movieout
Az IMDb "kaland-dráma-sci-fi" címkézése és az egyéb publikált kritikák és vélemények meg pl. a foxmovies.com -ra kitett meggyőző screenshoot -ok alapján döntesz és "beülsz" a moziba. Ott meg kapsz egy sci-fi-paródia meg egy fájdalmasan gyenge és gyerekes poénokkal megtűzdelt pocsék vígjáték fárasztó elegyét és ez nem a film hibája? Kár érte, mert ilyen technikával és szereplőkkel nagyot is lehetett volna alkotni ebben a témában.
28.
Perseus84
Nah en nagyon vartam a filmet. Kollegammal meg fogadtunk is ra a rottenen mi lesz. Nyertem a certified fresh-el.
Movieout kommentjet figyelve viszont mar nem is akarom megnezni. Tudomanyos filmet vartam tole de ezek szerint nem lett az.
Koszi
24.
movieout
#22: Köszönjük Emese, ezek szerint Te is megsértődtél, gratulálok! Gáz, hogy Te sem tudsz érdemben reagálni csak valami személyeskedő hülyeséggel, amit valakitől hallottál és szeretnél dicsekedni vele, de nem érted igazából, hogy mit jelent, különben nem írnád be ide. Egyébként ez inkább egy szar vígjáték, mint sci-fi. Láttad a filmet egyáltalán, vagy Te minden elhiszel amit leírnak? Faszkalap!
23.
movieout
#14: Elnézést ha megsértettelek, de én tényleg jóindulattal és figyelmeztetésként írtam ezt a filmmel kapcsolatban. Megkérdezném Tőled, hogy amit ajánlasz, az éjjel-nappal Budapest, az jobb ettől? Ha nem jobb ettől szerinted, akkor miért ajánlasz még sz*rabbat nekem, mint ez? Ha meg szerinted jobb, akkor meg miért ócsárolod? Ez a film szerintem Űrgolyhók (Spaceballs) kategória csak a Marsról szól és drágább vagyis nem is biztos, az viszont biztos, hogy nehéz lenne paródiát csinálni rá, mert már saját maga is az. Egy igazi szemét, amibe lehetett volna még egy félvér kisfiút is beletenni meg egy kutyát és valami szerelmi szálat is, gondolom Nálad úgy is tökjó lett volna - hűen a könyvhöz. Tényleg, le tudnád írni a saját szavaiddal azt - mert azt sugallod, hogy olvasni tudsz - hogy szerinted mitől lesz egy film sci-fi vagy sci-fi paródia esetleg vígjáték? Itt a fórumon bizonyára sokan érdeklődve olvasnák vagy érdemi hsz-t ne várjunk Tőled. Védd már meg az álláspontodat a filmmel kapcsolatban ha van egyáltalán! Vagy ahhoz már gyökér vagy?
20.
nessum
#18: A Gravitáció minden tekintetben jobb volt. Sőt, össze sem lehet hasonlítani a kettőt. (Persze abban is voltak marhaságok, de arányait tekintve közel sem ennyi.)
18.
nessum
Aki a "tudományos" jelző miatt nem merte eddig, az nyugodtan megnézheti! Ez a film a tudományosság szemernyi szeletkéit csak elvétve tartalmazó hatalmas blődli. Akinek van legalább egy mogyorónyi agya, nem fogja élvezni, a többiek számára azonban remek szórakozás lesz!
Előre kiszámítható sablon-poénokkal operál, a poénok szintje nem üti meg a legrosszabb stand-up comedy-s előadást sem. Kereskedelmi TV-ken szocializálódott agyhalottaknak kitűnő kikapcsolódás lesz.
Aki járt már Wadi Rumban, nem fog tudni elvonatkoztatni attól, hogy ez a film nem a Marson, hanem Jordániában játszódik.
Számomra mérhetetlenül unalmas volt, kész kínlódás a huszadrangú, nyomorult poénokat hallgatni 136 percen keresztül, amikor némi tudományosságra készül be az ember.
13.
movieout
Botrány! Ez a film önmaga paródiája a tudományosságot teljesen mellőzi, szánalmasan beteg és végig van retardáltaknak való rossz ízű műpoénokkal. Az első harmadtól már végig kínosan feszengtem a moziban. A Comedy Central délutánonként jobb sorozatok mennek, tilos jegyet venni rá, botrány!
11.
gyerecske
https://www.youtube.com/watch?v=hxyq8Kv4m-E
9.
bodortamas1
Szombatra lefoglalva a jegy :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...