GDC 2011: Növekedett a PC-s piac, jelenti a PCGA

  • Írta: fojesz
  • 2011. március 1.
  • Biznisz
Link másolása
A PC Gaming Alliance ugyan nemrég két fontos tagot veszített el a Microsoft és az NVIDIA személyében, a minap azonban jó hírekkel szolgálhatott: 2010-ben 19 százalékkal növekedett a PC-s piac, és várhatóan ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Az ingyenes online játékok hozták a formájukat.

A PC-s piac védelmére felesküdött PC Gaming Alliance figyelmeztetett: nem kell temetni a PC-t, mint játékplatformot, a számítógépes játékpiac forgalma 2010-ben 19 százalékkal, 16,2 milliárd dollárra duzzadt. A bővülés ráadásul nemcsak Kínának volt köszönhető, a DFC által végzett felmérések szerint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Japánban és Dél-Koreában is emelkedés volt tapasztalható. A kínai piac mindebből 4,8 milliárd, a többi említett ország pedig 7,3 milliárd dollárral vette ki a részét. 

Ahogy az várható volt, a bővülés a digitális disztribúció terjedésének, az ingyenes üzleti modelleknek és az online játékoknak volt köszönhető. Manapság egyre több kiadó próbálja online is terjeszteni a játékait, s bár a piacon egyeduralkodónak számít a Steam a maga 30 millió felhasználójával, az elemzők szerint előbb-utóbb lesz versenyképes kihívója neki is. Az ingyenesen játszható online játékok (legyen szó a Gyűrűk Ura Online-ról vagy a facebookos Farmville-ről) pedig óriási népszerűségnek örvendenek, és a hírek szerint a kiadók még mikrotranzakciók útján is bőséges bevételhez jutnak.

A PCGA szerint folytatódni fog a növekedés, 2014-ben 23 milliárd dolláros lehet a PC-s piac.

15.
15.
Quent1n
Szép-szép csak az a baj, hogy játék fronton (nem pénzügyileg) egyre gyengül a PC. Technikailag (mivel szinte minden játék elsődleges platformja a konzolok), lelassult a fejlődés, az exkluzív címek elfogynak szép lassan, az igazán kreatív játékok meg mennek budget kategóriába vagy csak konzolra. PC-re inkább az jön ki ami legjobban eladható, mert amibe nincs erős multi, vagy rétegjáték azt jó eséllyel szétwarezolják.

Lehet, hogy a számok azt mutatják, hogy a Farmville a mikrotranzakció stb felhúzzák a PC-s ipart, de addig én azt látom, hogy minden FPS egyre konzolosabb, az Assasins Creeden kívül nincs értelmes TPS játék, nincs verekedős játék, kevés a sportjáték, stb. A játékok minősége a béka feneke alá csökkent, a support gyengébb mint valaha, megjelentek a játékból kivágott dlc-k...

Tehát tapsolok, hogy növekszik a PCs piac, de amíg a technikailag állítólag csúcs Crysis 2 nem támogatja a DX11-et megjelenéskor, vagy amíg Uncharted, GoW, LA, Noire, Alan Wake, Halo, LBP, MGS, GT stb. játékok után csak csoroghat a nyálunk addig ez szerintem csak ámítás.
14.
14.
Folti90
Én soha nem játszom pc-n, mivel az első saját gépemet (laptop) kb.1,5 éve kaptam, na jó picit hazudok a warcraft 3 kurv@ jó. De amúgy nekem idáig a "játék" az konzolon létezett!! Persze a pc gamenek is megvan a varázsa!!
13.
13.
Skyer
#11: Hát unokaöcsémnek van minden, kinect, meg ps, xbox.. ott toltam náluk a Halo ODST-al, enyhén földhöz akartam már a pálya végén vagni a kontrollert :D
12.
12.
Sun9us
Most nem azért, de az előbb még nem temettük a Pc-t ??? :)
(ahogy az elmúlt 5 évben)
11.
11.
Apostol360
#2: gyakorolni kell :) eleinte engem is idegelt(nagy cs 1.6os voltam :D ) azt mamár ugy megy mint a karikacsapás...mondjuk néha má a mappákra is alig tok rákattintanixDD
7.
7.
princeps27
Koreában mindenki újított hogy elmenjen az sc2 :D
6.
6.
Berencsit
de a steam még egy darabig mard egyeduralkodó. vajon mért..... :D
5.
5.
ACDC 4ever
#4: dehogy van, csak vaklárma az egész
4.
4.
Mortis
2014? Addigra olyan új platformok lesznek, hogy nem lehet megjósolni igazán a PC sorsát.

Én sosem hittem igazán annak, hogy leáldozóban van a PC-nek. Igazság szerint semmi jele sincs...
3.
3.
vesszoman
Nekem is van pc-m meg konzolom is és mind2 ő jó.
Bár azt nem tudom mit csinált a PCGA ennek érdekében.
2.
2.
Skyer
Én játszottam ps2-vel, ps3-al, xbox-al, és persze pc-vel. Mind közül a pc volt a legjobb, konzolokon engem csak az irányítás tud felb@szni, de nagyon.
1.
1.
krunkhc
Hiába van mindenféle konzolom . a Pct se szabad elfelejteni. Mai napig játszok pcn is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...