Heavy Rain - tízmillió mínusz a becserélések miatt

  • Írta: fojesz
  • 2011. szeptember 12.
  • Érdekesség
Link másolása
A Quantic Dream társalapítója egy interjú során gyors fejszámolást végzett, majd arra jutott, hogy körülbelül egymillió potenciális Heavy Rain-vásárlót veszítettek a használt játékok miatt, és 5-10 millió eurót buktak azon, hogy a játékosok másodkézből vették meg a PS3-exkluzív címet.

A használt játékokkal való kereskedelem alapvetően legális, viszont a kiadók és a fejlesztőket érthető okokból bosszantja a létezése, hiszen ilyenkor úgy jut el újabb és újabb emberekhez egy címük, hogy nekik egy kanyi sem jut belőle. Megoldás még nem született a problémára, a különféle online passok sokszor inkább elriasztják a gamereket, mintsem segítenének az üzletnek.

Az mindenesetre biztos, hogy a használt játékok piaca veszteséget okoz az alkotóknak, legutóbb a Quantic Dream társalapítója, Guillaume de Fondaumiere a GamesIndustry.biznek adott interjújában árulta el, hogy a Heavy Rain után egymillió vásárlót és 5-10 millió eurót buktak. Pontos adatok ugyan nincsenek erről, de Fondaumiere gyors fejszámolás után megállapította, hogy miután kétmillió vásárlót regisztráltak, de a trófearendszer adatai szerint hárommillióan játszottak a játékkal, ezért durván egymillió olyan embert veszítettek el, akik esetleg megvette volna a játékot. (Persze ez sarkított eredmény, de most maradjunk ennél.) Fondaumiere szerint ez a fejlesztőknek 5-10 millió eurós veszteséget okoztott - ennyi jutalék esett ki az elvesztegetett egymillió eladott példány után.

Az úriember úgy véli, hogy a használt játékok piaca részben a gazdasági válság és a játékok magas ára miatt erősödött meg, Fondaumiere szerint le kellene ülni, és megtalálni az egyensúlyt az árazás terén, amivel a játékosok, az üzletek, a kiadók és a fejlesztők is jól járnak. Jelen pillanatban azonban a játékipar "lábon lövi magát", mert a programok készítői a gyengülő eladások láttán letesznek a játékfejlesztésről, esetleg a kizárólag online játszható címek fejlesztésére állnak át.

30.
30.
Alapvetően az online pass-al nem volna semmi probléma, ha lejön az eredeti játék árából és nem kell hozzá állandó net, mert az kiveri a biztosítékot. :P

Másfelől 5k-nál nem adok többet egy játékért (egyszer tettem, azóta is bánom, na vajon melyik volt az :?), szóval ha 2 évig nem megy le az ára akkor két évig nem veszem meg (és lehet újraszámolni, hogy vajon mennyit is buktak :)
29.
29.
barack1
Ha 2 millió eladott példánnyal 3 milióan kezdtek trófeát gyüjteni, akkor az hazugság, hogy 1 millió játék cserélt gazdát. Sokkal kevesebb!!! Nekem Pl. 3 profilom van (Angol, Amerikai, Német) , hiszen ha nem lenne, nem tudnék DLC -ket venni a régiókód miatt. Én mind a 3 profilon elindítottam a Heavy Raint, vagyis 1 ember 3 trófea. Vagy netálán úgy gondolják, hogy ahányszor végig akarom játszani a játékot annyiszor fizessek 13 000 Ft -ot ??? Amúgy is szemét módon kicsesztek velem, mert vettem egy DLC -t hozzá, de nem indult el. Pedig a dobozon levő régiókód és a stórban levő régió kód megegyezik. Végül eladtam a játékot 9000 Ft -ért.
28.
28.
kharami
#26: Ezzel viszont rátapintottál! Régen egy játék készült és nem 2 évente fostak valamit ki az asztalra!:(( Most is F2011 mi a lépfenének! Adjanak ki egy DLC-t hamár úgy szeretik ezt a szót, de neeeem ők ismét egy több 1000 ft os játékot adnak ki! Sajnos nem tudunk mit tenni, de annyira szégyen és gyalázat, hogy a pénz uralkodik! És most nem szegény emberekről beszélünk!
27.
27.
kharami
#25: Már amelyik letesz az asztalra ezt ne felejtsük el!;) Ott van Carmack ő is sokmindent letett, de ha jön nekem a használt játékok elleni halandzsájával akkor ő is menjen oda....! És azért mert letettek valamit még nem kéne, hogy visszaéljenek vele, mert ők már raktak le jó dolgot az asztalra és lehetnek éhesek! NEM!
26.
26.
Quent1n
#24: Igen mert akkoriban volt idő rajta dolgozni, nem volt ennyire robotmunka mint ma. Megvolt a maga "romantikája". Mára ebből semmi sem maradt csak a budget kategóriában. A kiadók gyak. gyári munkásokat csináltak a fejlesztőkből akik persze így nagyobb zsét kapnak, viszont bizonytalanabb az egész, mert egy nagy céget kell fenntartani, így ha bukik a játék repülnek a fejlesztők. Ma gyak. a Blizzard az egyetlen komoly csapat akiket nem rúgnak fenékbe egy "when its done" elszólásért, de már ők se dolgozhatnak olyan szabadon. :S
25.
25.
Quent1n
#22: Akkoriban még nem ennyire a pénzről szólt az egész és a warez se tartott ott ahol most. Körülményes volt és drága. Plusz azt se feledd, hogy akkoriban PC Guruból stb tájékozódtunk. Ma már az is hír ha elfingja magát egy Squire Enxies mondjuk. Régen hol hallottunk ezekről naponta? Ha százalékba kéne megosztani akkor SZERINTEM 70%-ba azért nem hallottunk ilyen nyilatkozatokat mert nem jutottak el ide, és 30%, hogy akkor még más világ volt és megvolt a játékfejlesztés varázsa. Akkor mindenki azt csinálta amihez értett, mára azonban a fejlesztők köré igazi óriáscégek nőttek, persze hogy egyből minden a pénzről szól.

Több játék is bizonyítja, hogy jó marketinggel a szart is el lehet adni.

Ne felejtsd el, hogy ezek a "pénzéhes mocskok" azért letesznek az asztalra 1-2 dolgot és továbbra sem kényszerít senki, hogy a bankszámlájukat gyarapítsd. :)
24.
24.
kharami
#23: 20 év múlva én inkább nem gondolok bele mi lesz itthon!:D:D:D Amúgy te is mondasz valamit! Csak tényleg a mellett ne menjünk el, hogy lehet most is kb annyi az ár mint akkor, de az akkori helyzethez képest mennyivel készebbek voltak a játékok!
23.
23.
Quent1n
#19: Nyugaton aki csóró az nem XBOXal meg PS3al nyomul. Jellemzően keleti jelenség, hogy "ki van a seggünk a nadrágból" de azért a konzol meg az lcd tv az kell áruhitelre. Persze, hogy van ott is warez ami ingyen van az kinek ne lenne jó? :)

Az árcsökkenésről még annyit, hogy a játékok ára az utóbbi 15 évben jellemzően olcsóbb lett de leginkább nem változott. Nekem vannak nagyon régi PCGurujaim stb. meg lehet nézni milyen árak voltak akkoriban és bizony nem voltak PC fronton ilyen Cool Games stb. sorozatok nagyon. Nézzük meg ma mit ér az a 10 ezer forint és mit ért 10-12 évvel ezelőtt. Manapság kis idő év után szaré hugyé vágnak utánunk akár AAA címeket (ld. BFBC2 pl) régen évekig tartották az árukat és fele ilyen BOLTI akciók nem voltak (Steamet direkt nem veszem ide).

Én tartom, hogy a játékszoftverek árával semmi baj sincs. Türelmesnek kell lenni ennyi az egész. Konzolokra mindig is drágábbak voltak a játékok mert maga a konzol olcsó és azon jön vissza a pénz. A BD lemezes PS3 címekre ez hatványozottan áll. Én azt mondom, legyen 20 év múlva is 10k egy új játék és nagyon fogok neki örülni, mert ahogy értéktelenedik el a pénzünk addigra az lószart se fog érni.
22.
22.
kharami
Meg árulja el már nekem valaki és annak megköszönöm! mondjuk 2000 es évek elején vagy régebben mi a fszért nem zavarta a fejlesztőket a használt piac? Vagy ha zavarta is, hangja nem volt! Nagyon éhesek lettek igy 2011 környékére szegénykéim!
21.
21.
kharami
#10: Találó ahogy mondod! Én is hányszor leírtam már ezt! Pénzéhes mocskok mind!!
20.
20.
kharami
#15: Amit előttem is említettek! GT5! Ott a Dirt 3 jól elszórakoztam rajta de miaz hogy dlc formájában vásárolhatom meg hozzá a többi autót! Én az ilyen játékfejlesztőket nem fogom védeni sőőőőt! Meg nem kell sajnálni őket elhiszitek, hogy ez csak marketing, hogy sírjon a szájuk jaj mi jajj mi szegények, holott biztos van profit, különben nem csinálnák, csak éhesek és még többet akarnak zsebre rakni! Mi pedig jó, hogy magyar fejjel gondolkozunk mert itt élünk (sajnos) Összetett dolog tudom, de és most mondhatjátok, hogy ez 10 évvel ez előtt volt, de akkor milyen játékok jöttek ki! Sokkal de sokkal tartalmasabbak és nem ilyen fél kész vackok, persze tisztelet a kivételnek! És ezzel biztosan nem én vagyok egyedül!;)
19.
19.
Vopesz
#15: Nyugaton is vannak csórók. Plusz nyugaton is van warez és használt játék piac, nem a mi kis országunk sodorja a kiadókat az online passok felé. Az árcsökkentéssel én is egyet értek, annyira logikus és hétköznapi piaci lépés, nem értem, hogy a játékfejlesztés miért nem tudja elfogadni és alkalmazni, amíg minden más szereplő tudja. Meg ennyi erővel a használtruha boltokra is rá lehetne menni, vagy szét lehetne zilálni az ebay-t, amazont is, mert mi az már, hogy pl az Lg-nek nincs pénze egy meghirdetett használt lcd tv után? Túladni a saját dolgaimon egy elfogadott dolog, hiába vannak bizonyos jogi, be nem tartható, ergó felesleges jogszabályok a software-k terén.
18.
18.
simon 555
#3: ilyen már van.úgy hívják,hogy online pass.az is profilhoz van kötve.igaz,hogy a játék single módját nem korlátozza de a multit igen.szerintem ha minden játéknál alkalmaznák mint pl a BFBC2-nél,hogy akinek van online passa az exkluzív tartalmakat kap.persze az online passt meg lehetne venni PSN-en vagy XBL-en.
17.
17.
tsulok
#10: Használt autó és használt software között ég és föld a különbség...
15.
15.
Quent1n
Az a baj, hogy magyar zsebbe gondolkoztok, nem szabad. Nyugaton ami a fő piac, egy átlag PS3 tulajt nem vág földhöz egy játék. Az olcsóbban adással meg az a probléma, hogy nem mindig egyértelmű, hogy ami olcsó jól fogy. Ne felejtsétek el, hogy ha egy játék újonnan olcsóbb akkor használtan még olcsóbb tehát akkor is az fogja jobban megérni.

Használt piacról annyit, hogy MadDragon jól kifejtette a dolgot, szóval nem úgy van az.

kharami: PS-re meg Box-ra is van szinte mindenhez demo meg utána kell olvasni, nem szabad zsákbamacskát venni. Nem attól kész egy játék, hogy 400 óra játékidő van benne, mert van olyan aminél ezt nem lehet megoldani és nem is kell. De igazad, van a játékfejlesztés nem jó irányba megy de ez már csak a pénzről szól.
11.
11.
McDuff
szarok rá és mennyit nyertek rajta?gondolom nem vágta őket földhöz,mert még így is 1 remek játék és rengetegen megvették!
amilyen árai vannak a játékoknak,sztem örüljenek,hogy csak ennyi,persze ez csak nekünk sok,viszont nem hiszem,hogy ezt a 10 milliót csak rajtunk,magyarokon bukták,mert gondolom más országban is megfordul az emberek fejében,hogy használtan is be lehet szerezni,olcsóbban.
én a helyükben 1 tök logikus lépésnek tartanám lejjebb vinni az árakat,nem is olyan hülyeség mint amennyire elsőnek hangzik,nézzük csak:

1)ha olcsóbb a többi játéknál,nem kell sokkal,mondjuk(maradjunk a konzolos címeknél) pár ezer forinttal,máris hamarabb vennék le a polcról sztem,mint a riválisok,drágább játékait.én biztosan,főleg ha jó.(itt megjegyezném hogy a pofátlanság netovábbja pl. 1 filmadaptációs,3 óra alatt röhögve végigvihető legnehezebb szinten disney-s vagy pixar-os vagy fiszemfaszom játékot ugyanannyiért adni,mint a nagy AAA-s címeket)
a piacon is az olcsóbb almát keresik,nem a drágábbat!

2)ezzel 1 kicsivel csökkenthetnék a használt játékok "csereberéjét",mert ha olcsóbb lenne,premier napján is többen vennék meg és sztem még többet is hozna a konyhára így,mintha 13ezer-ért adnák.

3)harmadrészt pedig sűrűbben kéne árcsökkentést,pl egy 2 éves cím ne legyen már még mindig 10e-ft,mert így a kutya se fogja megvenni,mert józan paraszti ésszel hozzá dobok még pár ezret és veszek 1 friss címet...bár ez lehet hogy a kiskereskedők sara,nt...de akkor is!még 1 piacos példa:mit csinál Gizi néni ha nem viszik az almáját?csökkenti az árát és már tolonganak is.és ha később már megint nem viszik?megint csökkenti és megint tolonganak ennyi.jobban jár mintha rárohadna...

ennyi.én elhiszem hogy ezt nem merik meglépni,mert túl beszari pöcs az összes pénzen ülő óriás kiadó és azt hiszik,hogy nem fog visszajönni a fejlesztéssel járó költség+nyereség se lenne,de tévednek,szvsz többet is kereshetnének,rajtam biztosan,én még 1 játékot nem vettem meg újonnan!és biztos nem én vagyok az egyetlen...

vagy elmehetünk a másik irányba is: akkor építsenek 1 chipet lemezekbe,ami elégeti a lemezt x idő után és vegyük el a egyszeri polgároktól még ezt a kis spórolási lehetőséget is ha már ebben a kib.szott világban máson már nem lehet!

vége
10.
10.
demon68
érdekes, az autógyártóknak nem jut eszébe, hogy a használtautó-kereskedés erkölcstelen vagy illegális lenne. Ha megvetted tőlük a terméküket (mellesleg elképesztően drágán), akkor nehogy már azt is megmondják, hogy mit csinálhatsz vele.
9.
9.
kharami
#6: Pontosan! Soha nem fogom eladni az is biztos! Vannak hibái de a szavatosság ott van! Ne csodálkozzon az aki szart akar eladni a népnek, hogy előbb vagy utóbb túladnak rajta!
8.
8.
MadDragon
Már bocs, de ez olyan, mint mikor azt számolják mennyi kárt okozott nekik a kalózkodás. Honnan veszik, hogy amúgy megvették volna az emberek, ha az egyetlen hozzájutási mód a fizetés lenne és nem költenék a pénzüket inkább másra?
De úgy néz ki valahogy mindig támadni kell a fogyasztókat a pénzért, ami valószínűleg amúgy se tudtak volna beszedni, mert olyan az egész, mintha én siránkoznék minden lottó húzáskor, hogy vesztettem milliókat, mert nem az én számomat húzták ki(na jó nem a legjobb hasonlat, de érted).
6.
6.
ZsupiDav
#2: Erre jó példa a GT5. Még ma is jönnek rá az ingyenes versenyek heti szinten.
5.
5.
Necreon
#3: Ami azt illeti, a Games for Windows Live így működik, és konkrétan az XBL-on alapszik, sőt, egyesítik a kettőt...
4.
4.
biohazard rex
Adjanak minden játékot újonnan 8e ft-ért (konzol) és én ígérem nem veszek több használt játékot...
3.
3.
Dcrysis02
Itt egy a Steam-hez hasonló rendszerre lenne szükség. Nem értem, nem lehetne ezt megoldani a LIVE vagy a PSN segítségével? A játékok egy profilhoz lennének kötve, így nem tudná más aktiválni azokat.

Miért nem vezették be ezt? Szerintem logikus lépés lenne.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...