Patrice Desilets: a jövő digitális, törődj bele!

  • Írta: fojesz
  • 2013. június 28.
  • Hír
Link másolása
Patrice Desilets nem ért egyet azzal, hogy az AAA-játékok kihalnának, viszont a lemezes terjesztés szerinte biztosan eltűnik majd. Hozzátette, ideje lenne a kulturális körítést is figyelembe venni fejlesztéskor.

Patrice Désilets - igen, ő az, akit a Ubisoft kirúgott nemrég - a barcelonai Gamelab konferencián tartott előadást, ahol kifejtette: bár az AAA-játékok nem tűnnek majd el, a lemezek valószínűleg erre a sorsra jutnak.

"Elágazáshoz érkezett a játékipar, de nem hiszem, hogy az AAA-játékok eltűnnek, talán a terjesztésük módja megváltozik majd, de nem fognak eltűnni" - mondta, majd az Xbox One körüli hercehurcára utalva megjegyezte: "Igen, a játékok lemezen érkeznek, és tudom, hogy ki voltatok bukva, de valahol mélyen senkit nem érdekel többé, hogy legyenek CD-i. A jövő digitális, és ez ellen semmit nem tudtok tenni."

Désilets ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy változatosságra lesz szükség: "Négy E3-on voltam eddig, és mind ugyanolyan volt. Tudom, szeretjük az űrgárdistákat és a lövöldözős játékokat, de most már valami másról kell beszélnünk." Désilets szerint egyre fontosabb a kulturális körítés, ahogy az Assassin's Creed-széria az iszlámról, az olasz reneszánszról vagy az amerikai polgárháborúról szólt, és ahogy az 1666 is ezen vezérelv mentén készült.

Ha már az 1666: Amsterdam szóba került, Désilets azt is megemlítette, hogy küzdeni fog a játékáért, mert mindenképpen be akarja azt fejezni a játékosok és persze saját maga miatt is.

39.
39.
NoRush
Rohadt nagy tiltakozás lenne ellene + a virtuális vásárlástól sok mindenki óvakodna. Nagyot zuhanna az egész játékpiac. Én meg ezt üzenem ennek a szerencsétlennek...
37.
37.
Mr. Wagner
Ahogy már előttem is írták, a zene vásárlás/hallgatás ma már szinte 100%-ig virtuálisan történik, mégis minden híres előadóművész tonnaszám szarja a kézzel fogható lemezeket. Lehet, hogy sokan fognak majd online vásárolni, de lemerem fogadni, hogy legalább ennyien lesznek akik az tokot és a DVD-d akarják majd a kezükben fogni.

Lehet, hogy nagyot alkotott az AC elindításával, de ő akkor is csak egyetlen egy ember egy különálló véleménnyel. Lemerem fogadni, hogy vannak a játékiparban olyanok is akik nem osztják ezt az elképzelését.
36.
36.
rossitibi
Egy fillért sem kapnak tőlem egy virtuális valamiért,amit nem érzek az enyémnek! Ha nem kézzelfogható,nem fizetek érte! Ezen egy percig sem gondolkozom! Így is a régi játékaimat tolom mert nem tudnak egy normálisat kiadni! Elleszek én azokkal is!
35.
35.
Simonus18
#33: Ám persze van negatívumja a CD/DVD hordozó megoldásnak ebben az esetben, hisz jó pár év után meghibásodhat vagy ilyesmi, ami eléggé kellemetlen egy eredetinél. Pl nálam a Rune CD-vel történt ilyesmi, jó persze, 2001-es, és azóta generációkon mentünk keresztül, de mégis. Viszont legalább ezekkel a játékokkal bármikor játszhatsz Offline, de viszont a digitális megoldás esetében, ha bármi hiba történik bármikor megoldható Online, és több minden lesz elérhető, csakhát persze ehhez állandó kapcsolat kell, illetve karbantartás a cég részéről, mert akkor ez azt jelenti, hogy innentől kezdve nekik folyton ébernek kell lenniük, ami fárasztó, viszont lehet, hogy üzletileg nagyobb benefitet hoz a konyhára.
34.
34.
koltaia30
33# Szerintem itt nem a kinéze a biztonság vagy a kényelemrõl van csak szó, szerintme inkább a tárhely okoz problémàkat meg a betöltès gyorsasága
33.
33.
Ghost26Dave
Én úgy gondolom hogy a lemezes megoldás sokkal biztonságosabb hiszen ebben az esetben a dvd-n vannak az adatok a digitális esetében pedig a gepunk hardvereben ezek melett mégiscsak jobban néz ki mit gondoltok
32.
32.
Simonus18
#31: szintúgy vagyok ezzel, nincs is annál jobb érzés egy gémernek, ha egy Original Copy-t tarthat a kezében és csodálja magát a tisztaságát, szagolja azt az új illatot. (nem nem beteges), most már így teljesen személytelenné válik a dolog, letöltöd valahonnan (legálisan is) és elindítod, semmi fizikum, ergo újabb pont az elgépiesedésnek.
31.
31.
Type R
Èn nagyon nem örülök ,hogy eltűnnek az adathordozók ès ilyen felhős szaron lesz minden.. Egy gyűjtő számára maga a játék tárgyi megjelenése legalább annyira fontos mint az adott játék vagy esetenként még fontosabb! Mennyivel jobb átfutni a régi kazettákat ,lemezeket berakni a gépbe mint kiválasztani egy címet a menüből majd indítani. Jó ,hogy nem kettőt kell rá klikkelni mint egy baszott pécén.. Nem a számítógéppel van bajom ès nem is a digitális korral egyszerűèn az elmúlással!:-(
30.
30.
DracoShark
#29: ui.: Miért nincs komment szerkesztés ezen az oldalon? Bosszantó, ha vétesz egy hibát elküldöd és nem tudod javítani ^^
29.
29.
DracoShark
#28: "amelyik ezt a szar optikai technológiát kitalálta azt kellett volna lelőni mint egy kutyát"

Te mégis honnan veszed ezt a hülye dumát? Tisztában vagy vele mi mindent tett lehetővé az a "szar optikai technológia"? Előtted és az internet előtt is volt élet papa. Ha csak egy másodpercet gondolkodtál volna mielőtt írsz akkor rájössz mekkora marhaságot írsz éppen.

A cikkhez: Kb. 5 évvel ezelőtt azt jósolgatták 2 év múlva nem lesz lemez. Két évvel később még mindig 2 évet jósoltak, sőt állítólag a PC gaming már hat éve meghalt...
Nem tartom kizártnak, hogy kevesebb lemez lesz, de még nagyon sokáig megmarad opcióként.Egyszerűen mert a vásárlók egy jó része igényli. Ha el is tűnik majd jó sokára akkor is lesz lehetőséged boltban vásárolni játékot normal és collector formában is. Egyszerűen nem egy lemez, hanem egy aktivációs kód lesz a dobozban a többi cucc mellett. Abban az egy esetben teríthetné le a fizikai vásárlást a digitálist amennyiben mindazt az összeget amit a terjesztésre, előállításra, szállításra fordítanának azt leveszik a digitális példány árából. Vagy legalább egy részét. De amíg egy friss AAA cím pontosan annyiba, vagy többe kerül digitálisan úgy, hogy a digitálison még a 25% magyarországi áfa sincs fent ... nos addig én maradok a dobozosnál és pár remek akciónál a steamen. Remek dolog a digitális webáruház, imádom. De nem az a minden, még nagyon nem.
28.
28.
dBLOOD
Így van, a jövő digitális, amelyik ezt a szar optikai technológiát kitalálta azt kellett volna lelőni mint egy kutyát. Vicc hogy egy dobozos játék gyári lemezénél jobb minőségű az a lemez amiből három kofferrel veszel 20 Ft/db-os áron.
Az a baj, hogy egyenlőséget húznak a kémkedés és a digitális játékkiadás között.
27.
27.
Drazhar
#26: Nem fog. Ugyanúgy, ahogy manapság is a zenét 99%-ban digitálisan hallgatja mindenki, pont az "értéke" miatt vannak és lesznek is fizikai kiadványok, díszdobozok, esetleg bakelitek.
A játékoknál is egy hasonlót tudok elképzelni, mindig is voltak és lesznek is akik szeretik "megfogni" vagy a "polcra tenni" a játékot, és ezért hajlandóak kicsit többet is fizetni.
26.
26.
Uhu123
#25: Igaz, de egy idő után már az is kevés lesz. Egyébként én is szeretem a dobozos játékokat, mert azért még is van mit "megfogni", meg vannak díszdobozos kiadások, azok nagyon igényesek tudnak lenni, de be kell látni, hogy mindenképpen meg fog történni a teljes digitalizálódás. Nem ma, nem holnap, de eljön az ideje.
25.
25.
BrendOoN
#22: Már váltottunk CD-ről DVD-re. Miért ne lenne váltás 2-3 év múlva DVD-ről Blu-ray-re?
24.
24.
Neo1989
Na ha majd kaprok egy csinos kis petíciót az arcotokba hogy márpedig jó néhányan lemezen kérik a dolgot akkor majd nézhetsz, kedves Patrice.
Már pedig vagyunk így ezzel egy páran szerintem.
Am meg ha valami ki ment divatból szerintem az a marha nagy szakáll a pofikádon.
Borotvát ismered :D
23.
23.
Zombiekiller6
#3: Ez teljesen jogos. Én pl. szeretek játékdoboz hegyeket csinálni, szeretem az új doboz, lemez és kézikönyv együttes illatát és a borítókat is jó nézni. Engem nem zavar, ha mindig fel kell, hogy álljak csak azért, hogy be tegyek 1 játékot a PS-be, de ők tudják, ha el akarják cseszni az egész rendszert, akkor tegyék.
22.
22.
Uhu123
De valamennyire igaza van. Pont ma hozták nyilvánosságra a Rome 2 total war gépigényét és 35 GB-ot foglal majd. GTA5 is legalább ennyi lesz. Az újgenerációs konzolok megjelenésével a játékokban nőni fog a textúrák felbontása, mindennek emelkedik majd a minősége ami viszont rohadtul eszi a tárhelyet. Viccesen fog majd kinézni egy játék 10 DVD-n.
21.
21.
karneol81
Nem a cikkel kapcsolatos,csupán az AC:
Írjon már rám privátban aki szívesen multizna az AC valamelyik részével.
Köszi!
20.
20.
HUNteRecon
Én pont a napokban vettem egy Medal oh Honor gyűjtőit dobozosban és az elején csak a játékok voltak rajta.Amikor kinyitottam akkor ért csak meglepetésként a soundtrack aminél nem kell félnem ha elveszik a steam fiókom mert ott a CD ha kell berakom és kész.
19.
19.
BrendOoN
Ezt pont az Assassin's Creed atyja mondja amihez évről-évre x féle gyűjtői kiadás készül? És igen Steamen is tudsz venni gyűjtői kiadást de vegyük példának a Last of Us gyűjtői kiadását (igen egy PS exkluzív nem pont jó példa de.): sokkal nagyobb feeling amikor a Soundtrack-et keresed a dobozban akkor egy régi kazettát találsz (és persze benne van a pendrive) míg ha ez digitálisan történne meg akkor ott lenne a C/Downloads/Last of Us/Soundtrack mappában.
14.
14.
Rakottkrumpli
#1: A vásárlók nagy része pedig azt eszi, amit a piac a szájába rak és amire a gyártó azt mondja, hogy ez kell neked... ebbe kell beletörődni...
12.
12.
DevilGamer
Szerintem a lemezes terjesztéssel semmi gond, hisz a digitális vásárlás nem olyan élmény, mint egy fizikai tárgy kézben tartása. És a digitális vásárlás számos dolog szab korlátokat, mint pl. Az interneted (ha van) sebessége vagy a tároló hely mérete.
11.
11.
HUNteRecon
Én ennek ürülök is meg nem is. Egyrészt örülök mert ha jobban ráfekszenek a kiadók a digitális árusításra Magyarországon is könnyebb lesz így vásárolni illetve nem minden helyen van minden utcában PC game bolt. Másrészt viszont ha nincsenek fémdobozok vagy csak alap kiadások sok ember kedvét elveszik a vásárlástól ugyanis a kezedben tartani a játékot és berakni a DVD meghajtóba mégis csak jobb mint egy letöltés csíkot lesegetni.
10.
10.
KeXxX
Ha a játékosok nem fognak digitálisan vásárolni, és petíciókat készítenek avagy tiltakoznak, akkor az ellen ők sem tudnak semmit se csinálni. Én akkor is lemezes játékokat fogok vásárolni. Digitálisnak maradjanak meg az indie és társai játékok.
8.
8.
mrfire
Tőlem a sima verziókat úgy adják ki ahogy akarják, de ha elveszik a fémtokokat és az egybe csomagolt gyűjtői tartalmat a játékkal együtt, akkor egy buznyákot sem kapnak tőlem a digitális jövőjükben.

Amúgy szívesen megvettem volna online a Diablo 3-at (kivételesen, már amúgy is megvolt egyszer...), csak úgy 15k volt, a boltban meg 11k. Máig nem értem, ezt hogy sütötték ki, de megérdemlik, ha senki sem vásárol szívesen online.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...