Szokatlan PC-koncepciót mutatott be a Razer

  • Írta: fojesz
  • 2014. január 8.
  • Hardver
Link másolása
A Razert eddig sem kellett félteni: ha éppen nem méregdrága cuccokkal rukkol elő, akkor olyan kísérleti - és valószínűleg szintén elég drága - fejlesztéseket mutat be, amin csak nézünk...

Aztán van, hogy ezek a kísérleti projektek végül termékek lesznek, de arra is akadt már példa, hogy az ötlet nem, vagy csak átalakulva került ki a piacra.

A 2010-es CES-en például mozgásérzékelős kontrollert mutatott be a gyártó, ebből lett a Razer Hydra, a 2012-es Project Fiona pedig Razer Edge-ként került boltokba. Nem volt életképes azonban a billentyűzetet imitáló érintőkijelzős Switchblade, amit végül szétbontott a cég: az érintőkijelzős billentyűket részben átemelte a DeathStalker billentyűzetébe, és előrukkolt egy valamivel közönségesebb laptoppal, a Blade-del.

A mostani CES-en a Project Christine mutatkozott be, és bár még csak sejtésünk sincs, hogyan fogadja majd a jónép, a Razer azt mondta: ha jól, semmi akadálya annak, hogy piacra dobják. A PC, vagy inkább PC-koncepció személyében a gyártó a létező "legmodulárisabb" számítógépet akarta elkészíteni, aminek minden egyes alkatrésze külön - önálló olajhűtéssel rendelkező - dobozba van csomagolva, amiket azután játszi könnyedséggel szedhetünk ki, illetve dughatunk be a gép "gerincébe".

A Razer azoknak szánja az ötletet, akik mindig a legjobb PC-t szeretnék maguk mellett tartani, de nem igazán akarnak foglalkozni a gépépítéssel. Az egyszerűségnek megvan az ára viszont: bár a Christine-ben könnyű alkatrészt cserélni, a spéci kazetták miatt nehezebb is beszerezni azokat, nem véletlen, hogy a Razer megpendítette, hogy a koncepciót más gyártók számára is elérhetővé tenné.

Előfizetéssel?

A projekt egy másik érdekes vetülete, hogy a Razer nem feltétlenül kérne el egyben több ezer dollárt egy ilyen PC-ért, egy előfizetéses modellben is gondolkodik. Ennek lényege, hogy a játékos a gép szintjétől függő előfizetési díjat fizet a Razernek, aki ezért cserébe vállalja, hogy rendszeresen a legújabb alkatrészekkel látja el őt. A dolog pont úgy nézne ki, ahogy elképzeled: a Razer kihozza neked az új videokártyát, kiveszi a régit, azt elviszi magával, te pedig örülsz, mert már nem szaggat a Battlefield 4.


Az árról viszont nem tudunk semmit, de előfizetés ide vagy oda, a Razert valószínűleg nem kell félteni ezen a téren. A gyártó persze pont emiatt sietett is megjegyezni: az ár alapvetően attól függ, hogy milyen szintű gépet szeretnénk. A CES-en kiállított modellben csúcsproci volt három videokártyával, egyszerű bekapcsológomb helyett pedig egy flancos érintőkijelzővel kiegészített irányítópanel kapott helyet rajta - viszont ez sem kötelező.

Azt már nem volt hajlandó megmondani a cég, hogy a Christine-ből mikor lehet végleges termék. Már ha az lesz belőle.

29.
29.
Ooorky
#28: Qva nagy ötlet a bérelhető "játékgép", értelmes helyeken (értsd főleg nyugaton) azóta lehet konzolokat bérelni mióta léteznek.
Sőt pc-t is lehet irodai felhasználásra pl. az IBM-től.
De gamer pc-t bérelni... Folyamatos hardverfejlesztések miatt nem lehet évekre elosztani a gép árát, ezért rövid időn belül vissza kell termelni. Innentől bukik az egész, mivel max. a Valve tudná kitermelni játékeladásokból az olcsón bérbe adott gépekből bejövő veszteséget. Ha meg drágán adják akkor meg mindegy ha törlesztőrészletre veszi valaki, akkor legalább elmondhatja, hogy az övé.
28.
28.
Shotgun Blues
#27: Milyen veszteséget, miről beszélsz?:D (A Microsoft nemrég tért át az előfizetés alapú üzleti modellre az Office esetén, és bejött nekik.) Egy koncepcióról, ötletről van szó, amiről kb pont annyit tudunk, amennyi ide le van írva.
Ha egy vállalat, egy ilyen tervvel több embert tud elérni (olyanokat is, akik a jelen generációban idegenkednek a PC-től, mert valljuk be, még azoknak is nehéz kiigazodni a rengeteg alkatrész között, akik ezzel foglalkoznak), akkor az már jó pont. Nyílván nem ilyen egyszerű, rengeteg befektetést és egyéb dolgot igényel, de mindenesetre - lehet hogy az én előző hsz-em példája is hibás - ez egy megváltozott piacot is magával hozna, és nem az lenne hogy bemész a boltba, xy alkatrész ennyibe meg ennyibe kerül.

A játék pedig fontos, jelenleg a hollywood-i megaprodukcióknál is nagyobb bevételt tudnak termelni; a digitális értékesítéssel pedig nagyobb profitot. Tehát igen, azért, hogy én a legújabb játékokkal, zökkenőmentes tudjak játszani.
27.
27.
Ooorky
#24: Nem 150000-et fizetnél egy videokártyáért évente, hanem havi 15000-et...
Tényleg remek ajánlat. Nehogy azt hidd egy vállalat majd veszteséget fog generálni azért, hogy te játszogathass a legújabb játékokkal.
25.
25.
Thor Vath
Mekkora ötlet! Így még én is cserélgetném az alkatrészeket :) Remélem, elterjed.
24.
24.
Shotgun Blues
Szerintem nem rossz ötlet! Nem is maga a gép, hanem a koncepció. Megmaradna a fejlesztés lehetősége, de nem kellene ezerféle gyártó, ezerféle chipsetével, ezerféle megoldásával foglalkozni (nem csak a fogyasztóknak, hanem a szoftverkészítőknek se), hanem elég egy jóval kisebb hardverközönségre odafigyelni, optimalizálni, szoftver stb-.t írni.

Plusz maga az előfizetéses rendszer is sokkal barátibb, mint kiadni 150ezret pl egy csúcsvideokártyára - de ha a realitás szintjén nézzük, azért 50 ruppó egy erősebb középkategóriás videokarira se kevés lóvé (szerintem még külföldön se).
22.
22.
Ecneb
#21: Ezek szerint nem vagy annyira jártas a gamer világban, mint azok, akik írják ezeket.
#17 nemtudom az irigy szót honnan veszed.
21.
21.
p3ti
#19: Biztos van belőlük, de közel nem találkozok annyival, mint ahányszor olvastam a kommentekben.
20.
20.
br1Koo
#17: Hatalmas tévedésbe vagy. Csak rühellem az olyan embereket akik irigy, undorító módon sajnálnak más emberektől akármit ami annak megadatott neki pedig nem, és ezért alattomosan cinkeli a másikat, mert máshoz nem tud kezdeni. Szánalmas.. csak ennyi az egész
19.
19.
Ecneb
#18: Szerintem mindenki többet keres 80 "rugónál" és egyáltalán nem arról van szó, hogy sajnálja e valaki a pénzt rá vagy sem. Ezek szerint te még nem találkoztál nyálverő 10 évesekkel, akik mindenkit fikáznak és ők az istencsászárok, mert megvették a legjobb felszerelést legyen szó akármilyen játékról és hosszas vitatkozás után derül csak ki, hogy apuci besegített a kártyával.
18.
18.
p3ti
#17: Általánosítás. Ha már valami drágább vagy kicsit másabb egyből arra asszociálnak hogy más nem fogja megvenni, mint 12 éves gyerekek, akik apuci bankkártyájával garázdálkodnak. Ez nem más mint tipikus magyar hozzáállás... képzeld vannak emberek akik többet keresnek 80 rugónál, és szívesen áldoznak ilyenekre.
17.
17.
Ecneb
#14: Csak nem rátapintottam a lényegre, hogy így kiakadtál barátom?
Ismered: "akinek nem inge ne vegye magára"?
Egyetlen primitív dolog, amit látok az a te hozzászólásod eddig :/
16.
16.
ratchetfan
#8: pont hogy az lenne a lényeg hogy nem kell új alkatrészeket venned bele pl havi 6-7 stb ezerért kapsz egy gépet és 1 év múlva kijönnek és lecserélik benne a cuccokat
15.
15.
Ez valami gusztustalanul néz ki.
14.
14.
br1Koo
#2: Igen megveszik.és? miközöd hozzá és miért kell ezen fennakadni? a könyökömön folyik már ki ez a primitív, irigy hozzáállás.
13.
13.
Zombiekiller6
F@szán néz ki pedig nem vagyok PC-s!
11.
11.
Henry82
#9: A kazettás dolog nekem sem tetszik, jó az úgy ahogy most van, de az előfizetéses modellben van fantázia.
10.
10.
Henry82
#8: Viszont ez az előfizetéses móka nem tűnik rossz ötletnek, én ilyen rendszerben veszek autót is, fizetek egy fix havi összeget, három évente visszaviszem és kihozom az újat. Mivel itt egy gyorsabban fejlődő iparágról van szó, nyilván nem három év lenne, hanem mondjuk egy, de így nem kellene foglalkozni a folytonos vásárlással/régi alkatrész értékesítésével. Én benne lennék egy ilyenben.
9.
9.
gnossos
Szerintem aki olyan szinten foglalkozik PC-vel, hogy rendszeresen cserélgeti az alkatrészeket benne, annak nem okoz gondot, sőt külön örömet jelent amikor matathat a kábelek és alkatrészek között. Már ha magamból indulok ki, mert én imádok barkácsolni a számítógépeimen.
Ott van pl a plexi oldallapos ház, ami direkt azért terjedt el, mert marha jó ránézni egy fullos gépszörnyre. Szvsz mellé lőttek ezzel a kazettás dologgal.
8.
8.
Yami
Nekem nem tetszik ez a koncepció. Max azoknak van belőle előnye, akikbe annyi hozzáértés nem szorult, hogy össze tudjanak rakni egy PC-t. Viszont ezzel a Razer eléri, hogy aki ilyen gépet vesz, az csak tőlük tud majd alkatrészeket vásárolni hozzá. Persze gondolom tisztes felárral. A gyártónak ez tuti megéri.

Maga a design viszont bejön, én szeretem az ilyen egzotikus mégis letisztult formaterveket.
6.
6.
Lorthirash
komoly és a hűtés is elképesztően hatékony
5.
5.
Clayman
Nagyon okos elgondolás. Ha okosan lőnék be az árát, nagy előrelépés lehetne ez a világnak.
3.
3.
Dugong
Csini kis gép. Remélem elterjed majd, mert tetszik az ötlet.
2.
2.
Ecneb
#1: A sok kisgyerek apuci mastercard-jával megveszi!
1.
1.
Szudzsio
Durva cucc... A sok pénzes meg is veszi.,,
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...