Brutális mobilos techdemót mutatott be az Epic

  • Írta: fojesz
  • 2014. június 3.
  • Hardver
Link másolása
Az Apple tegnap zavarta le az éves fejlesztői konferenciáját, ahol az iOS 8-at is bemutatta többek között. A mobil operációs rendszer új, alacsony szintű grafikus API-t is kap majd - nézzük, mit hozott ki belőle az Epic!

Az Apple a tegnapi WWDC-n mutatta be az iOS nyolcadik főverzióját: a trendeknek megfelelően a frissítésnek egy alacsony szintű grafikus API is a része lesz, ami a Metal nevet kapta.

A Metal épp azt a célt szolgálja, amit például a Mantle és a DirectX 12 is: a segítségével a fejlesztők jobban kihasználhatják az Apple-kütyük GPU-ját, aminek a hatása végső soron a játékokon is érződni fog, a hatékonyabb fejlesztésnek hála szebbek lehetnek és simábban futhatnak majd. A Metalt az Apple A7 rendszerlapkákra, illetve az ebben lévő PowerVR Series6 GPU-ra tervezték egyébként.


A WWDC-n elhangzottak szerint a Metalt már a Crytek, a Unity, az EA és az Epic is támogatja többek között, a Crytek a The Collectablesből csinált egy Metal-verziót, míg az EA a Plants vs. Zombies: Garden Warfare-t demózta a segítségével - ez talán azt jelenti, hogy a Metal érkezésével együtt bemutatkozhatnak az első mobilos Frostbite-játékok is.

A leglátványosabb attrakció viszont az Epic demója volt: a Zen Garden az Unreal Engine 4 mobilos változatával készült, és ha megjelenik az iOS 8, mindenki letöltheti majd ingyen, hogy lássa, mit lehet kihozni a Metalból. Itt helyben csak egy képet tudunk mutatni róla (fent), a Polygonon viszont megtekinthető a teljes demó.

Az iOS 8 ősszel válik elérhetővé, de a fejlesztők már most tesztelhetik a bétáját. Ha érdekel, mi jót mutatott még be az Apple tegnap, olvasd el a HWSW kétrészes WWDC-összefoglalóját:

  1. Frissítette operációs rendszereit az Apple
  2. Új programozási nyelv és grafikus API az Apple-től
17.
17.
Stranger
Ezek a tech demók nagyon látványosak tudnak lenni... kihegyezik az egészet pár effektre azt bámuljad... az a kérdés, hogy a játékok mikor fognak így kinézni.
16.
16.
selejtes
Szerintem van értelme, persze nem önmagában.Ez csak a kezdet,ha mellétennénk egy szemüveget ami monitorként üzemel pl?.

Nem fog itt megállni a fejlődés.
15.
15.
GAMEROD
Lehet akármilyen realisztikus grafika egy mobilon, soha nem lesz annyira élvezhető a játék rajta mint bármi máson.
14.
14.
#8: Csak azzal meg retkes hulyen nez ki mindenki amikor a fejehez emel egy cserepet.
Fejhallgato is minek mikor ra lehet drotozni a fejere barkinek 2*200w-ott.
Csak kicsit fajni fog a nyaka....
13.
13.
#6: En meg a tiedet, mert neki legelabb van velemenye amit leirt.
Neked meg meg arra sem futja a hw-bol.
12.
12.
#2: Na ezert nem olvasok ph-t. Mert a cikk szerzoje ugyan vagja dolgokat hardver szinten. De olyan mint akik most maszott le a falvedorol es akkora lendulettel cumizza be parasztvakito hulyeseget (es aztan meg osztja is), hogy siman azt hinne az ember egy ovodasrol van szo.
"Mindezt komolyabb butítások nélkül, hiszen a legfőbb gondjuk a fejlesztőknek nem a hardverrel, hanem a grafikus API-val van."
WTF?
Ez mirol beszel?
Persze egy szaros tablet meg csucskategoriaban sem hozza meg egy 54xx-es radeon teljesitmenyet sem meg vagy 2-3 evig.
Arrol nem is beszelve ha hozna kb. 2 percet birna az aksi.
A masik meg ott a droid alatt az a csodalatos javas okadmany vagy mi, ami meg a dxnel is tobb eroforrast harap.
Nem tudom itt ki van tisztaban azzal pl., hogy azert lehet csak egy teloval kb 5 perc uhdt felvenni mert homegfutasa lesz a prociknak es le kell szabajozza magat.
Akkor ez mirol hadoval?

Apple-on meg nem kell csodalkozni, egy darab szaros hardvert kell tamogatni gyakorlatiag (raadasul mar az ájfonyák/tebletek es az az asztali gepek kozte sem lesz kulonbseg mert ARM-et akarnak asztalra is) ugy nem nehez (mindazionaltal nekik meg igy sem megy se a sebesseg lsd. ogl se a stabilitas).

PARASZTVAKITAS MEGINT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.
11.
toriell
#8: Hát te nagyon el vagy tévedve ezek szerint nemtudom milyen magas árakról beszélsz,mert a legtöbb APP program mind 600 Ft érték alatt max.1500 ft között mozog,ez szerintem nem nagy pénz.. Még a kocsiban is össze szedek ennyit:D
10.
10.
LargoPlanet4
Mivel iOS-es appokról van szó nem kell feltétlenül csak a telefonokra gondolni, mivel ott van az iPad is ahol azért "kicsit" nagyobb a kijelző mint egy okostelefonnak.
Az már megint más kérdés, hogy ki cipelne magával egy táblagépet játékok miatt.
9.
9.
mestermagyar
#7: Egy telefont is bármikor tv-re köthetsz, akkor mi a gond? Hogy "csak" 4k-s TV-re is ki lehetne vetíteni 4k felbontásban ha lenne megfelelő hdmi/miracast, és program ami támogatja a felbontást? Azért ne keverd a kettőt. XD
8.
8.
mestermagyar
Én speciel figyelmen kívül tudom hagyni, mert iphone-ra soha a büdös életben nem lesz pénzem, pláne a rajta lévő magasárú programokra.

És nem mellegleg hordozható játékra (a telefonokon belül maradva) évezredekkel jobbnak tartom az 5,5-6 hüvelykes phableteket.
7.
7.
Raam989
Szép és jó, hogy már a kezünkben is elfér az a szintű grafikai teljesítmény, amit egy home konzol képes kisajtolni magából. De én továbbra sem látom ennek komoly értelmét, mert egyrészt ilyen kis kijelzőkön nem lehet igazán élvezni az ilyen részletes grafikát, másrészt amikor a mai telefonok fél nap alatt csutkára merülnek, nem fogom ilyen cuccokkal terhelni a sajátomat. Itthon meg van 3 konzolom fullhd tv-re kötve, szóval biztos nem a kis szar 4 colos vackot fogom simogatni...
6.
6.
daneelolivaw
5.
5.
NoRush
Teljesen feleslegesnek tartom ezt...
4.
4.
Wizard8
Hihhhhhhetetlen ... csak erre vártam. :) Egy darab játék nincs a telefonomon. :P
3.
3.
Cristiano
ez aztán grafika javából
2.
2.
eszem
Miután a cikkben igazán nincs lényegi információ és mielőtt jönne a nagyérdemű és írkálná a hülyeségeket olvassátok el ezt is: http://prohardver.hu/hir/apple_elinditotta_grafikus_api_reform.html
1.
1.
medson
Jó ha szép graf van telon is csak a gond hogy én nem igazán látom hogy lehetne ki használni. mai napig sima alap 2d s játékokat keresek inkább play en mert azokat legalább normálisan lehet irányítani, meg Amúgy sem lenne kedvem a 20perces busz útra előcsapni egy crysis szintű játékot a kis 4 colosomra, marad a casual.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...