Bagóért vette meg a Witcher-jogokat a CD Projekt

  • Írta: Shifty
  • 2017. június 5.
  • Biznisz
Azt már korábban is tudtuk, hogy a Vaják-könyvek írója nem kap részesedést a The Witcher-játékok után, de azt nem gondoltuk volna, hogy a CD Projekt RED-nek nemigen kellett a zsebébe nyúlnia, mikor megvette a jogokat.

Március végén számoltunk be róla, hogy Andrzej Sapkowski, a Vaják-könyvek írója nemigen hitt a The Witcher-játékok sikerében, így a vele kötött szerződés értelmében nem kap részesedést a CD Projekt RED időközben elképesztő kritikai és anyagi sikert elért sorozata után. Az üzlet során egyszeri összeget kért csak az író, amiről most kiderült, nem bizonyult túl izzasztó befektetésnek, hiszen a stúdiónak nemigen kellett a zsebébe nyúlnia.

Sebastian Zieliński, a CD Projekt RED korábbi vezetője ugyanis elárulta, hogy mindössze  35 ezer lengyel zlotyt fizettek a jogokért, ami mai árfolyamra átszámítva közel 9500 dollárnak, vagyis nagyjából 2,6 millió forintnak felel meg. Ha figyelembe vesszük, hogy az azóta három részt megélt sorozatból időközben közel 25 millió példány kelt el, a The Witcher 3 pedig több mint 240 millió eurót hozott a konyhára, akkor jól látható, hogy nagyon rossz üzletet kötött Sapkowski.

Talán a nemrég bejelentett Netflix-sorozat kapcsán már jobban odafigyelt a szerző.

24.
BandiSecurity86
Azt mondják róla,hogy egy igazi nehéz természetű ember.A könyv dedikàlásokon pl kifejezetten bunkó megjegyzéseket tesz mindenre,és mindenkire :)
Az első 3 könyvet ovastam tőle,és nagyon is teccet.Teljesen más légkörre van az ő fantasy világának,mint a nyugati írók könyveinek.
21.
Oldman
#15: Tudom, hogy az ìrò nem vett rèszt a jàtèk kèszìtèsèben, pontosan emiatt irtam, miszerint a jàtèk lètrehozòi is kellettek a sikerhez. Sőt...
16.
hadzsime
#1: "Sapkowski studied economics at the University of Łódź, and before turning to writing, he had worked as a senior sales representative for a foreign trade company." - Wikipedia
15.
patka21991
#5: Az író nem vett részt a játék elkészítésében. Neki csak a világot köszönhetjük meg a sztori x részét (még nem olvastam a könyveket, nem tudom mennyit vettek át és mennyi hozzáadott tartalom).
Szóval a technikai dolgozók mellett dícséret érdemli a rendezőt és az egész kretív csapatát.
14.
#12: Kicsit megtévesztőnek is tartom a cikket, mintha a szerzője már alapból ránk akarná erőltetni a véleményét.
12.
felegyi
Azt azért említsük meg hogy nem kicsit dobta meg a könyves eladásait maga a játék utáni hype tenger... persze a két adatot nem lehet összehasonlítani, de azért pancsernak sem kell "beállítani" a szerzőt mert fix áron vette meg. Ennek az ellentéte is elsülhetett volna, utólag könnyű okosnak lenni ezt ne feledjük.
6.
Vopesz
Oke, ez tenyleg nem sok, foghatja a fejet, de azert a jatekok elegge megdobhattak a konyv eladasokat, szoval ha kozvetetten is, de biztos profitalt az egeszbol egesz szepen.
5.
Oldman
Vèlemènyem szerint a jàtèk sikere nem csupàn a törtènetènek köszönhető, hanem vitathatatlan èrdeme volt ebben a jàtèkot elkèszìtő profi lengyel programozòknak is. Ìgy együtt dolgozva lett sikeres a Witcher szèria! A hatalmas gyönyörűen kidolgozott terület, a jòl àtlàtható fejlesztèsi praktikàk, a sok nyelven lefordìtott szövegek, a rengeteg küldetèsi variàciò mind mind kellett ahhoz, hogy oda jusson a jàtèk ahovà vègül is került üzleti ès sikerszèria szempontjàbòl. Tehàt egyedül Sapkowsky kevès lett volna a sikerszèriàhoz, ebből kiindulva bizony az akkori lehetősègekhez / realitàsokhoz / kèpest jòl döntött. Szerintem...
3.
Pont szerencséjük volt, és ő meg pont megszívta. Megértem hogy nem is számított sikerre, gondolom ma is nagy ívben szarik a játékiparra.
Clive Barker próbálkozott anno és sosem sikerült túlzottan maradandót alkotnia. Ez ilyen.
1.
hedzsooo
Na bummm, szerintem nem ő az 1. ember a világon aki utólag már okosobban tenne 1-2 dolgot. Másrészről meg azért mert tehetséges író, alkotó + nem feltétlen biztos hogy az üzleti világban is annyira otthon van. Azért reméljük, h a netflixes sorozat előtt már jobban eltöprengett rajta/v. jobban kikérte mások tanácsát, h mennyi is legyen az annyi.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...