Huszonöt éves a PlayStation

  • Írta: fojesz
  • 2019. december 3.
  • Hír
Link másolása
Napra pontosan huszonöt évvel ezelőtt került boltokba az első generációs PlayStation, és így bemutatkozott maga a PlayStation márka is. A Sonynak egy Guinness-rekordot is hozott az évforduló.

1994. december 3-án került a japán boltok polcaira az első PlayStation, és ezzel kezdetét vette a PlayStation márka pályafutása. Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója egy blogposztban emlékezett meg a kerek évfordulóról, és egyúttal egész héten át tartó ünneplést ígért a rajongóknak, amiért a hivatalos PlayStation Blogot és a közösségi oldalaikat kell majd követni.

Ahogy arról Ryan megemlékezik, az első generációs PlayStationből 100 ezer példány talált gazdára már az első napon, és az első olyan konzol volt, amelynek az eladásai átlépték a 100 milliós álomhatárt. Egész pontosan 102,49 millió darabot adtak el a masinából, ezt az eredményt nemrég érte utol a PlayStation 4 - a legnépszerűbb konzol továbbra is a PlayStation 2 a maga 155 millió eladott példányával.

Az évforduló egy Guinness-rekordot is hozott a Sonynak, a PlayStationt hitelesítették ugyanis a legkeresettebb (otthoni) konzolmárkaként. A PlayStation, a PlayStation 2, a PlayStation 3 és a PlayStation 4 eladásai együttesen mára 450,19 millió példánynál járnak.

27.
27.
Yanez
#25: Azóta a mennyiség változott, nem más. Mivel kb tízszer több filmet és videojátékot gyártanak, ezért a mocsok is tízszer több és így még nehezebb kikanalazni a jót, hiába szorzódott fel a mennyisége annak is.
25.
25.
adamsfamily
#22: Nem feltétlenül volt jobb,de kevésbé volt elk*rvulva a világ.Régen sokkal több olyan produktum volt nem csak videójátékokban,hanem filmekben és zenékben is,aminél nem a profit maximalizálás volt az elsődleges szempont.Nyílván mindenki pénzt akart keresni,de azt kreativitással és egyedi ötletekkel próbálta meg.Manapság ha bemész akár egy moziba,a filmek többsége vagy valami futószalagon gyártott klisés szuperhős film,vagy reboot/remake amivel egy újabb rókabőrt próbálnak meg lenyúzni a régi sikercímekről.Forgatókönyvet már nem is akarnak lassan írni,mert a sztorik amiket az emberek elé tolnak faék egyszerűek a hézagokat pedig kitöltik valami cgi orgiával.Régen ha volt valakinek egy ötlete,akkor összekalapozta rá a pénzt és megcsinálta,manapság pedig megfordult a folyamat és megrendelésre megy az ötletelés,ez pedig szerintem a kreativitás legnagyobb gyilkosa.
24.
24.
DeKor
#23: Én viszont azt gondolom, hogy régen is és most is voltak/vannak olyan alkotók és játékfejlesztők, akiknek vannak vízióik, akik adni akarnak valamit, akik művészi kiteljesedést látnak a játékfejlesztésben. És nem csak most kell kutatnunk az ilyen produktumokat, hanem régen is kellett, ahogy nem csak most vannak hulladék játékok, hanem voltak régen is.
Az törvényszerű, hogy ha egy ipar még nincs telítődve és emiatt lehet még pénzt kivenni belőle, ott meg fognak jelenni azok a vállalatok is, akik elsősorban a profitot keresik az adott iparban és csak másodsorban igyekeznek kielégíteni a potenciális vevőkör magasabb rendű igényeit.
De summa summarum, most is lehet bőven találni nívós játékokat.
23.
23.
gorbesz
#22: Egyet ertek ezzel, teljesen raul a szenny a tobozmirigyunkre. De azzal azert egyetertunk, hogy nem minden volt jobb regen, csak minosegibb, nem tomegtermelt es kapkodo. De persze a mai gyermek mashogy latja
19.
19.
gorbesz
#13: Pontosan. Valaki nagyon mesterien kikeverte a hangokat, biztos pszichologus segitett neki. NA EZ tunt el a mai vilagbol a magic!!!!!
18.
18.
gorbesz
#1: 20k-ert? Hasznaltan? En 50ert vettem ujonnan csippelve :)) uristen xlsbol kinyomtatott a4es lapokrol valasztottunk lemezeket 1500ert. Egy baszottnagy hazimozin mutogatta az arc a jatekokat.
De mar torlesztettem a warezt, minden ps4 lemezem gyari :)
17.
17.
deso
#13: Igen nagyon durva, hogy az a dallam után mennyi endorfin ért és még mindig egyből engem is elfog a boldogság, amikor meghallom :D
16.
16.
14.
14.
szekeres91
Nekem a legjobb hangorgia párosa volt a ps1 boot utána egyből a tekken 3
13.
13.
#9: A PS1 indulása annyira ikonikus, hogy utána egyik gépnél sem volt meg ez a feeling. A boot képernyő és hang után mindig valami királyság volt, úgyhogy az agyunk összepárosította azt a boot-ot a minden királysággal. Mai napig tök jó érzéseket kelt, még youtube-ról nézve is.
12.
12.
mustang74
Mindegyik asztali Playstation-ből van egy példány. Sőt a PS2 HDD -vel tuningolva.
11.
11.
warrior1991
#7: Mindkettő szériát imádtam . Az mennyire beteg ,hogy összes rész dallama illetve javítom ,összes sárga kazettás játék zenéi napig a fejemben vannak ? :D
9.
9.
godach
A boot zene és intró olyan dolog, amitől még ma is feláll a szőr a hátamon és ezt az érzést sosem veheti el semmi. Elsők között voltam a PS1 varázsa miatt a ps2 megjelenéskor vásárlóként :D
8.
8.
ChrisKing84
Nekem is volt olyan sárgakazis és volt ilyen repülős játék, felülnézetes, mindig azzal nyomtam, nem tudom már a nevét
7.
7.
Marcus88
#5: Úgy látom nem csak én voltam ezzel így.
Emlékszem a piacon árulták az árusok,én is cserélgettem a belső kis lapokat,de idővel írtak egy lehúzhatós rakasztóra nevet és leragasztották a két oldalát,úgy már nehezebb volt megoldani,mert látszott ha leszedtük.
A két nagy kedvencem
https://www.youtube.com/watch?v=RM60nNFfw-E
https://www.youtube.com/watch?v=v_C-Yql7bHg
6.
6.
RangerFox
#5: Mindig 9999999 játék volt rajta :)
5.
5.
DarkLord
#4: Sárgakazis szerintem mindenkinek volt . A legjobb, mikor becserélhetted a kazikat és vihettél másikat és ugye mindenki kicserélte benne a játékot így mindig melléfogtál a cserével, mert más volt a játék, mint a címkéje :D
4.
4.
Ooorky
Mi olyan csórók voltunk, hogy csak egy selejtes sárgakazis "nintendóra" tellett, amihez édesapám eszkábált töltőt meg fércelt össze 3 irányítóból egy használhatót :D
3.
3.
Duken
Ennek örömére jöhet ps5-re a szines logó és a hasonló formavilág. :) be jó lenne!
2.
2.
logic5
Emlékeszem mikor megvettem. Destruction Derby, Alien Trilogy, Gran Turismo
Régi szép idők.
1.
1.
DeKor
1998-ban vettem meg az első PlayStation-ömet 20.000 forintért. Valójában nem akartam venni semmi ilyesmit, de volt egy kollégám Kecskeméten a postásszállón (20 évesen ott laktam), akinek kölcsönadtam 20.000 forintot, de nem tudta visszaadni. Felajánlotta helyette a PlayStation-ét néhány játékkal: Driver, Gran Turismo, Tomb Raider 2. Fogalmam sem volt még akkor, milyen gép ez, meg hogy mik ezek a játékok. :)
Na, azóta minden PlayStation megvolt és valamivel több, mint 300 játékot vittem végig rajtuk.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...