Az új PS4-játékoknak már futnia kell a PS5-ön is

  • Írta: fojesz
  • 2020. május 29.
  • Hardver
Az Eurogamer birtokába jutott dokumentumok szerint a Sony július közepétől már csak úgy hagyja jóvá a PS4-es játékok megjelenését, hogy azok kompatibilisek az év végén boltokba kerülő PS5-tel is.

Az Eurogamer számolt be róla fejlesztőknek szánt dokumentumok alapján, hogy az új PS4-játékoknak már PS5-kompatibilisnek kell lenniük. Ez a gyakorlatban azokra a címekre vonatkozik, amelyeket július 13. után küldenek be a Sonynak ellenőrzésre: ezeknek a játékoknak probléma nélkül kell futniuk az új konzolon is, továbbá a PS5-ön is legalább olyan funkcionalitással kell rendelkezniük, mint PS4-en. A kompatibilitást egy későbbi patch vagy remaster sem törheti meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a határidő nem a játékok megjelenésére, hanem a Sonyhoz történő beküldés időpontjára vonatkozik - a gyakorlatban utóbbi jóval megelőzi a premiert. Így például a július 17-én debütáló Ghost of Tsushima esetében ez nem lenne kritérium, igaz, az Eurogamer úgy tudja, hogy mind a Sucker Punch fejlesztése, mind a The Last of Us: Part II futni fog a PS5-ön is. A határidő előtti játékok esetében egyébként a Sony mindössze "erősen ajánlja" a fejlesztőknek, hogy utólag frissítsék a munkáikat, és tegyék kompatibilissé azokat az új masinával. 

A Sony még nem sokat árult el a PS5 visszafelé kompatibilitásáról, de a fentiek alapján láthatóan arra törekszik - a Microsofthoz hasonlóan -, hogy minél több előző generációs cím játszható legyen az új gépen is. Hogy a gyakorlatban miként kezeli mindezt a cég, még nem tudni, így például az sem világos, lesz-e a Smart Deliveryhez hasonló kezdeményezése.

A japánok márciusban egyértelművé tették, hogy szükségük lesz a fejlesztők közreműködésére ezen a téren, illetve azt is meglebegtették, hogy a visszafelé kompatibilis játékok ez esetben is profitálhatnak a PS5 extra kakaójából. Akkorra már több száz címet teszteltek így az állításuk szerint, és további több ezer tesztelést táraztak be a rajtig hátralévő időre. Mark Cerny ezzel párhuzamosan azt mondta, a PS4 száz legnépszerűbb játéka közül a legtöbbel PS5-ön is játszhatunk majd.

72.
hajbel
#71: Max 2060-at várt
70.
Kawada
#69: Különben is úgy promózta anno be az nvidia, hogy a ps5-nél és a sex-nél is erősebb lesz. :)
67.
Kawada
Jut eszembe. Egy szerintem eléggé informatív és jópofa video egy volt EA-s fejlesztőtől, folyamatosan nézi a PS5 bemuatót és megállítva kommentálja azt. Leszámítva, hogy angol, eléggé konyhanyelven beszél (én legalábbis nem értek különösebben -egyáltalán...- se programozáshoz, se technikához és eléggé érthető szerintem). 3 részben van amúgy, így egy egész estét "filmecske". :)

https://www.youtube.com/watch?v=erxUR9SI4F0
64.
Kawada
#59: Nem bántottál meg amúgy. Alapvetően hidegen hagy a teches faszméregetés, nekem az is mindegy ha 2060 szinten lesz (szerintem ez is hülyeség) és az is, ha 2080 ti. Szerintem egy teljesen reális elvárás vagy becslés, ha nagyjából egy 5700 XT szinten hoz. A 2070 super messze van. Persze nem nagyon, de pont annyival, amennyivel drágább is. Ár-érték arányban talán erősebb az XT. Na de ez is mindegy. A kommentem, amibe "belekötöttél" pont arról szólt, hogy leszarom. :)

Személy szerint ezt az oldalt szoktam hardveres méricskéléshez nézni. Elég korrekten szoktak tesztelni, osztályonként eltérő brandet "szeretnek", modellenként eltérő márkákat preferálnak, eléggé objektívnek és pártatlannak érzem, persze nem követem azért már olyan aktívan a dolgokat, mint mondjuk fél éve, amikor VGA hibásodás miatt csere volt aktuális.

https://www.youtube.com/watch?v=IK_Ue4d9CpE

Eddig sem a teljesítmény vezérelt személy szerint konzol vásárlásnál, ezután sem fog. És szerintem eddig is ki tudott hozni sokkal többet a Sony 1st party gárdája, mint amit multiplatform szinten ki tudnak hozni jóval erősebb hardverből is akár, és ezután is ezt várom el tőlük. Annyit azért el tudok képzelni, hogy nem hazudnak az ssd-vel kapcsolatban, és bármilyen VGA-nak is feleljen meg PC-re vetítve, elhiszem, hogy képesek lehetnek gördülékenyebb megoldásokat és élményt elérni összehasonlítva, de tartok attól, hogy ebből a multiplatform címek -tehát ahol az összehasonlítás a legjobban kijönne- nem fogják ezt azért 100%-osan kihasználni és megmutatni.

Szóval én még effektíve az optimisták táborába tartozom, de tényleg nem különösebben érdekel. Inkább csak a kiváncsiság van bennem. Ideértve azt, hogy a "fanyalgóknak" lesz-e igaza, vagy az ígéretek fognak közelebb állni a valósághoz. De bárhogy is legyen, számomra nem szempont úgyse vásárlásnál. Pont ennyire kiváncsi vagyok a változó órajel megoldásra, arra, hogy tényleg annyira könnyű lesz-e fejleszteni ps-re, ahogy ígérik, arra, hogy a third party fejlesztők hogy fognak viszonyulni a crossgen kompatibilitáshoz a MS esetében, stb. Ezek mind-mind érdekes dolgok szerintem. Kicsit örülök, hogy jóval messzebb áll egymástól most a MS és a Sony alapvető hozzáállása és elég nagy különbségek vannak a megoldások és a fókusz között. Kiváncsi vagyok melyik hogyan sül el.
60.
hajbel
#58: Ő meg 800 dolláros árat vízionált 2060 szinten, "ha fele megvalósul" a beígért cpu,nvme ssd, gpu pletykáknak. Szerinted ki lőtt mellé?
59.
hajbel
#47: Jogos, bocs ha megbántottalak, nem állt szándékomban!
https://www.techpowerup.com/review/evga-geforce-rtx-2070-super-ko/28.html
Ez a legutolsó 2070 S teszt techpowerupról, ahol köztudottan nvidia párti játékfelhozatallal tesztelnek, 9% a különbség a blowerhez képest. A blower még annyira sem tudja tartani a boost órajeleket, mint a PS5, ráadásul a mobile 4000-es szériához hasonlóan a cpu órajeléből fog visszavenni ha szükség lesz rá throttling miatt, ami a 1080p 60fps-t nem nagyon fogja érinteni, magasabb felbontásokon pedig a cpu szerepe elhanyagolható.
58.
delphijos
#53: Most nem azért, nem tisztem Ultimate-t megvédenem, de inkább pont fordítva van. Ha visszaolvasod a nextgen témákat, voltak / vannak akik valami nem is tudom milyen űber hw-t vizionáltak a nextgen konzolokba. Van itt minden: 4K/60, minden legalább high-ban, RT, 8k gaming.... az SSD-re is - ami amúgy nem lesz rossz - a mai leggyorsabb nvme kártyák dupláját... és mindezt 500-600 dollárért.
57.
Ps fanboy
Itt a Gk-án nincs TLoU 2 első benyomás cikk? Már mindenhol ezt tolják, még az utolsó YouTuber ek is. A Gk nem kapott tesztpéldányt vagy mi a f@szom?:)
52.
delphijos
Persze, lehet számolni alacsonyabb árral, mert nem végfelhasználói áron veszik a hw-t, de szerintem is nagyon-nagyon elvakultnak kell lenni annak aki azt gondolja hogy egy 200e fölötti árú VGA-hoz hasonló teljesítményt vár egy konzolba. Még ha a konzol kicsit “optimalizáltabb” akkor se....
48.
Ooorky
Ilyenkor örülök, hogy olyan szinten kiestem a gyakorlatból, hogy azt se tudom mire jó a tflops, csak játszani akarok a vackaimon.
47.
Kawada
#45: 1 percbe kerülne, hogy nézz egy aránylag friss hardver összehasonlító tesztet és konkrét játékban mért fps-ek alapján beszélnénk a játékbeli teljesítményről. Leszarom, hogy max boost teljesítmény mellett mennyi tflopsot produkál papíron. Játékokban nem 5% a különbség az 5700 xt és és a 2070 super között. Szerintem igyekszem normális hangot megütni, ezt az arrogáns buziságot tartogasd másoknak, ha kérhetem.
45.
hajbel
#43: 1 percbe tellett volna fölcsapni a googlet, hogy utánanézz. Ugye itt 5% teljesítménybeli különbségekről van szó, a PS5 pedig 5%-al több TFLOPS, mint az 5700XT, tehát elméletileg amennyiben nem fejlődik az architektúra és más körülmények nem játszanak közre, olyan erős lesz, mint a 2070 super.
43.
Kawada
#41: Ezt kétlem. :) Na de részemről mindegy is, multiplatform nálam továbbra is PC-n marad, vagy nagyon nagyot kell villantsanak az SSD kihasználása tekintetében, hogy meggondoljam magam. :) Nem hiszem, hogy a multiplatform címeknél ki fog ütközni lényegi különbség (bár remélem), én azt várom el, hogy a first party címek legyenek agyig hajtva, ezért is tudok azonosulni azzal a fiolzófiával, hogy nem a cross genre, hanem a hardver maximális kihasználására szeretnének fókuszálni.
41.
hajbel
#40: Az xt-nél a ps5 meg pont annyival erősebb, amennyivel a 2070 super.
40.
Kawada
#39: Nyilván játékok válogatják, de én azt mondanám, hogy az 5700 XT annyival jobb a 2060 supernél, amennyivel a XT-nél az 2070 super.
38.
Marcus88
#35: Szerintem a plafon a 180 max 200,én kizártnak tartom a 250 ezer vagy a fölötti árat!

Jól mondod egy konzol erőben soha nem üt egy pc-t és nem is fog.Mind a kettőnek megvan a maga vásárló köre és mind a kettőre van igény.
Konzolt pl azért mert erősebb gépet kap az ember mint amennyi pénzt fizet érte.Sokan a kényelmesség miatt,nem kell telepíteni van egy fix gép berakja és már megy is.Meg persze az exek.
PC-nek persze a nagyobb erő a több fps szám és több varrációs lehetőség.
Bár az én szívem mindig is a játékok felé vitt mint az erő felé és a konzol exek úgy PS vagy MS jönnek be inkább.Valahogy a pc felhozatal nem az én világom.
De kinek a pap kinek a papné.
37.
Kawada
#35: "Értem , hogy jó picit csipkedni az elvakult konzolosokat, hogy életben nem értek utol egy PC-t , csak felesleges."

Ez mondjuk ebben a formában nem igaz. Volt idő amikor a konzolok segge nyomába nem ért a pc. Se teljesíményben, se kínálatban, se látványban. (más kérdés, hogy a PS engem pl. azért is hagyott hidegen, mert rohadtul nem érdekeltek és ma se nagy gyengém a japán játékkínálat). Meg volt idő amikor nálam a játékok kizárólag RTS-t és FPS-t jelentettek, ebben pedig ugyebár...

Teljes mértékben faszságnak tartom a PC-s és konzolos hasonlítgatásokat. A konzol egy célszerszám. Sőt. A játék mellett az is szempont volt, hogy az asztali DVD/Blu-ray lejásztókat is kiváltsa. Egy azonos specifikációval rendelkező tömegtermék, ami cost effektív kell legyen. Számomra eleve nonszensz amikor egy konzol teljesítményét 4-szer annyiba kerülő gaming laptopok teljesítményével hozzuk bármilyen párhuzamba. Vagy ha már párhuzamba hozzuk, lessük meg milyen laptopokat lehet kapni mondjuk annyiért, amennyibe az új konzolok fognak kerülni. Ez mondjuk nem merül fel soha (bár személy szerint hasonlóan értelmetlennek tartanám) Aki konzolt vesz, leszarja a laptop géminget, és aki 2000 dolláros géming laptopot tart, valószínű nem az 500 dolláros konzol lesz a szűk keresztmetszet, ha ahhoz is kedve szottyanna. Kb. most van olyan teljesíményű pc-m, mint ami a PS5 teljesítménye lesz, ennek ellenére kizárólag a játékokon fog múlni, hogy lesz-e ps5 a háznál. És akkor is megvenném, ha 2080 ti-m lenne SLI-ben.
35.
#28: Ezt a PC/PS ár arány kérdést már másik posztban megbeszéltük.Nem tudom olvastad -e.Kinek mi kell, vagy a pénztárcája dönti el.Eleve azt sem tudjuk, mennyi lesz a ps5 .Kis számokat írtok, szerintem 250 alatt biztos nem fogják adni.Ha már lenyilatkozták korlátozott példányszám lesz kitudja meddig.
Azzal csak az elvakult PS fanatikusok vitatkoznak , hogy egy ps ütne pc-t.Nem is szánnék rá egy betűt sem.Mindenki eldönti mit engedhet meg magának, vagy akár megnézi a játék kínálatot és dönt.
Felesleges ezen rugózni, hogy PC /PS/MS mindegyik kell valakinek.
Értem , hogy jó picit csipkedni az elvakult konzolosokat, hogy életben nem értek utol egy PC-t , csak felesleges.

34.
Ebben a genben egyetlen játékban volt értékelhető fizika!Az pedig a Pray!
33.
#32: Cserébe sajnos a fizika is Super Mario 2D szint! :(
28.
MűszálasLőrinc
#25: Azt elfelejted hogy a konzol alapjat ado gpu-t alaposan megvagjak, hogy ne egjen el az a szar a tv allvanyban.
Az 5500xt kb. 140 watt (de ennel erosebbrol megy a cumiztatas ami inkabb 170) amelle jon a cpu 50w es a mindentbaszo ssd (az mvme ssd-k is kibaszottul melegszenek), ram, tap stb, bd meghajto.
Az egesz jo sok tdp lesz amit az ugyes kis szigetlakok egy cseresznyemagba akarnak majd beleszutykolni.
Melegedni fog mint a vadbarom.
Gyk. A turbo orajelekbol (amik pc-n siman nukodnek) itt le kell mondj.
Azaz kapsz egy papiron jonak mondhato gpu-t amit jol megnyirbalnak a fogyasztas miatt (ezt nem reklamozzak persze) majd mutogatjak a turbo orajeleken hajtott max telseitmenyt (ezzel megy majd a fanbyoktol a peldalozas), de ebbol soha semmit nem fogsz latni a jatekok alatt.
Mindenki ugy fogja megirni a jatekat, , hogy a minimalis nem idle orajelen fusson.
Ha jegveremben elsz akkor majd jobban fog futni nalad. Szebb nem lesz es szebbe se teheted mert nem lesz settings mert ettol konzol.
Vilagos?
25.
Ruvik
#24: Marketing vonat? Ez inkább tisztán látás. Ha járatos vagy a témában jól tudod hogy milyen célja van egy konzolnak és milyen lehetőségei a konzolok gyártóinak. Nemes egyszerűséggel: egy nem frissíthető hardware, 180k vagy az általad említett ár alapján sehol a világon nem fog tudni többet ennél. Ja és ha nem tűnt fel, tudom hogy mi lehet igaz és mi nem a markwtingből.Az igazi cél most az 1080p/60 fps nem pedig a csapból is folyó 4k gaming.
24.
MűszálasLőrinc
#17: Szelveszkent szaguld veled a marketing vonat.

Szerintem meg elegge vad leirni mind az arat mind azt mennyibol raksz ossze egy hasonlo pc-t.

Csumara min. 200 ezres arcetli lesz a ps4-en, vagy loszar koze se lesz a marketing hardver bullshithez.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...