Az új PS4-játékoknak már futnia kell a PS5-ön is

  • Írta: fojesz
  • 2020. május 29.
  • Hardver
Link másolása
Az Eurogamer birtokába jutott dokumentumok szerint a Sony július közepétől már csak úgy hagyja jóvá a PS4-es játékok megjelenését, hogy azok kompatibilisek az év végén boltokba kerülő PS5-tel is.

Az Eurogamer számolt be róla fejlesztőknek szánt dokumentumok alapján, hogy az új PS4-játékoknak már PS5-kompatibilisnek kell lenniük. Ez a gyakorlatban azokra a címekre vonatkozik, amelyeket július 13. után küldenek be a Sonynak ellenőrzésre: ezeknek a játékoknak probléma nélkül kell futniuk az új konzolon is, továbbá a PS5-ön is legalább olyan funkcionalitással kell rendelkezniük, mint PS4-en. A kompatibilitást egy későbbi patch vagy remaster sem törheti meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a határidő nem a játékok megjelenésére, hanem a Sonyhoz történő beküldés időpontjára vonatkozik - a gyakorlatban utóbbi jóval megelőzi a premiert. Így például a július 17-én debütáló Ghost of Tsushima esetében ez nem lenne kritérium, igaz, az Eurogamer úgy tudja, hogy mind a Sucker Punch fejlesztése, mind a The Last of Us: Part II futni fog a PS5-ön is. A határidő előtti játékok esetében egyébként a Sony mindössze "erősen ajánlja" a fejlesztőknek, hogy utólag frissítsék a munkáikat, és tegyék kompatibilissé azokat az új masinával. 

A Sony még nem sokat árult el a PS5 visszafelé kompatibilitásáról, de a fentiek alapján láthatóan arra törekszik - a Microsofthoz hasonlóan -, hogy minél több előző generációs cím játszható legyen az új gépen is. Hogy a gyakorlatban miként kezeli mindezt a cég, még nem tudni, így például az sem világos, lesz-e a Smart Deliveryhez hasonló kezdeményezése.

A japánok márciusban egyértelművé tették, hogy szükségük lesz a fejlesztők közreműködésére ezen a téren, illetve azt is meglebegtették, hogy a visszafelé kompatibilis játékok ez esetben is profitálhatnak a PS5 extra kakaójából. Akkorra már több száz címet teszteltek így az állításuk szerint, és további több ezer tesztelést táraztak be a rajtig hátralévő időre. Mark Cerny ezzel párhuzamosan azt mondta, a PS4 száz legnépszerűbb játéka közül a legtöbbel PS5-ön is játszhatunk majd.

58.
58.
delphijos
#53: Most nem azért, nem tisztem Ultimate-t megvédenem, de inkább pont fordítva van. Ha visszaolvasod a nextgen témákat, voltak / vannak akik valami nem is tudom milyen űber hw-t vizionáltak a nextgen konzolokba. Van itt minden: 4K/60, minden legalább high-ban, RT, 8k gaming.... az SSD-re is - ami amúgy nem lesz rossz - a mai leggyorsabb nvme kártyák dupláját... és mindezt 500-600 dollárért.
57.
57.
Ps fanboy
Itt a Gk-án nincs TLoU 2 első benyomás cikk? Már mindenhol ezt tolják, még az utolsó YouTuber ek is. A Gk nem kapott tesztpéldányt vagy mi a f@szom?:)
52.
52.
delphijos
Persze, lehet számolni alacsonyabb árral, mert nem végfelhasználói áron veszik a hw-t, de szerintem is nagyon-nagyon elvakultnak kell lenni annak aki azt gondolja hogy egy 200e fölötti árú VGA-hoz hasonló teljesítményt vár egy konzolba. Még ha a konzol kicsit “optimalizáltabb” akkor se....
48.
48.
Ooorky
Ilyenkor örülök, hogy olyan szinten kiestem a gyakorlatból, hogy azt se tudom mire jó a tflops, csak játszani akarok a vackaimon.
38.
38.
Marcus88
#35: Szerintem a plafon a 180 max 200,én kizártnak tartom a 250 ezer vagy a fölötti árat!

Jól mondod egy konzol erőben soha nem üt egy pc-t és nem is fog.Mind a kettőnek megvan a maga vásárló köre és mind a kettőre van igény.
Konzolt pl azért mert erősebb gépet kap az ember mint amennyi pénzt fizet érte.Sokan a kényelmesség miatt,nem kell telepíteni van egy fix gép berakja és már megy is.Meg persze az exek.
PC-nek persze a nagyobb erő a több fps szám és több varrációs lehetőség.
Bár az én szívem mindig is a játékok felé vitt mint az erő felé és a konzol exek úgy PS vagy MS jönnek be inkább.Valahogy a pc felhozatal nem az én világom.
De kinek a pap kinek a papné.
34.
34.
Ebben a genben egyetlen játékban volt értékelhető fizika!Az pedig a Pray!
17.
17.
Ruvik
#9 Neked fáj ha valaki inkább vesz egy konzolt a maga szórakozásához? Csak mert a kommentedből kiindulva fingod sincs semmiről. Ott kezdődik a történet hogy szerinted elavult gépet kapunk stb.. de az megfordult a fejedben hogy ennyi pénzért mit kapsz PC-n? Egy Asus Rog Strix 5700 ami kb. a megfelelője a next-gen konzolok videókártyáinak 150-160k és ez csak egy alkatrész ember! Mit gondolsz mi nem tudjuk hogy nem top-hardware a PS5? Hagyjál már bazdmeg.
16.
16.
crytek
#15: Biztos az én szegénységi bizonyítványom de én ezt totál nem értem. Ugyanazt az architektúra a ps5 mint a 4 csak erősebb + SSD.... és nem mennek alapból frissítgetni kell?

MS-nál az XBox 360 címeket még értem mivel ott más fajta IBM poci volt benne és kicsit mokolni kellett rajtuk hogy fussanak pc-s procikon ,de sonynál totál nem értem..

De azt jó lenne minél előbb tudni hogy ezek only digitál lesznek majd csak vagy minden ami megvan lemezen azok is fognak futni..
15.
15.
Fata Morgana
Csak óvatosan azzal a "backward"-al, mert ez a pletyka kering ezzel kapcsolatban.

https://www.gamestar.hu/hardver/a-playstation-5-csak-a-megjelenes-utan-fogja-tamogatni-a-visszafele-kompatibilitast-279478.html
14.
14.
Egyébként én is várom mindkét konzolt több dolog miatt is és nyilván felettébb érdekel (mint gondolom mindenkit), hogy milyenek lesznek a játékok, a beharangozott jó dolgok és szolgáltatások. Bár szerintem nem idén decemberben fogjuk megtudni, hogy milyen egy igazi next-gen játék, de szolgáltatásra már biztos elő lehet majd fizetni első naptól kezdve :)
13.
13.
Marcus88
#9: Én is várom úgy a Ps-t mint a Boxot.
És nem a pc-hez hasonlítom,mert ahhoz semmi értelme.A jelenlegi generációhoz viszont lesz fejlődés minden téren.
Viszont a lényeg akkor is a játékok lesznek.
12.
12.
crytek
#4: Az a 100 az elvileg csak tuningot kap ps5-re jobb grafika valamivel több fps esetleg stb..de a többi ps4 game elvileg fog futni eddig ezt mondták. De majd gondolom 4-én erről is csacsognak

Remélem a lemezes driveclub fog menni rajta
10.
10.
Duken
#9: Inkább mint hogy optimalizálatlan szarokat vágjanak hozzám pécén. Meg inkább várom azt mint hogy arra várjak nyálcsorgatva hogy na hátha talán kidobják pécére egy év múlva ezt vagy azt az exkluzív játékot! :D
Bocsi de le kellett csapni a magas labdát! By the way nice trolling bro! :)
9.
9.
#6: Azt várod ennyire, hogy egy megint egy több éves technikát hozzádvágjanak 8 évre?
7.
7.
#5: Nem, te nem vagy szkeptikus. Ez a bizonygatás és önvállveregetés és a vég nélküli reménykedés + várás ez mind-mind a PS játékos ismertetőjele. A tapasztaltabbak már beszámoltak sokszor róla, hogy bármilyen érdekes címnél 20 FPS lesz a PS sztori vége.
6.
6.
Duken
Nem tudom képes leszek-e kivárni de jó lenne ps5-ön játszani először a TloU2-vel és a GoS-val! :)
5.
5.
Obi Wan Kenobi
#4: Kiderül még ez. Ez egy ígéret csak, én mind a kettő konzollal szkeptikus vagyok még.
4.
4.
Keves nagyon az a szaz legjobbol a legtobb. A boxon az OSSZES xone game futni fog, ezt nem lehet uberelni csak ha a Sony is igy csinalna.
3.
3.
Ps fanboy
#2: Azt sem tudjuk pontosan mennyibe kerül egy mai játék büdzséje. Én olyat is hallottam már, hogy a százmilliós költségvetések olyan szinten túl vannak lőve, hogy jó ha ötvenmillát áldoznak egy AAA játékra, de legyen mondjuk százmilla. Számold ki mennyit adnak el egy Ps ex címből első héten teljesáron, pl GoW, Spiderman, Uncharted4, és hol a vége. Ráadásul a menő exeket nem akciózák le az első egy évben.
2.
2.
#1: Persze ettől még megnézném a Tsushima PS5 verzióját a PS4-es előtt (várás), bár szerintem ebből sokan inkább majd a PC verziót fogják megnézni. Arra meg nyugodtan tudok egy évet is várni. Ja, hogy nem mondta senki, hogy megjelenik? Szerintem ez a játék nem fogja visszahozni az árát PS4-en és az 5-ösön sem a külön fizetős remaster, úgyhogy a Sony oda fog jönni, ahol a pénz van és nem a használt kereskedelem. De én már azt várom, hogy a <3 Phil Spencer <3 beletegye a PS exeket a 3.99€-s gamepass-be.

(Na látjátok, ez az igazi trollkodás, nem a másik anyjának a szidása)
1.
1.
Nem hiába, ahogy említettem, a PS esetén az újra eladott játék (Remaster) tetemes részét teszi ki a bevételnek. Mind mondott volt a TLOU Reamster holtversenyben a negyedik (10 millával) minden idők legeladottabb PS4 játékprogjamjai közül. Szerencsére ezen MS/PC oldalon nem kell aggódni, a kompatibilitás és ingyen grafikai tuning exkluzív tulajdonság mindenhol kivéve a Sony/Nintendo vonalon.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...