Csoportos perek fenyegetik a CD Projekt RED-et

  • Írta: szlav
  • 2020. december 20.
  • Hír
Link másolása
Minden jel arra mutat, hogy még közel sem ért véget a Cyberpunk 2077 és a CD Projekt RED kálváriája. A befektetők félrevezetés vádjával támadhatják a lengyel fejlesztőstúdiót.

When it rains, it pours - mondaná az angol a CD Projekt RED és a Cyberpunk 2077 helyzetét látva. Az év legjobban várt játéka körül már a megjelenés előtt állt a bál, legyen szó a sorozatos csúszásokról, a fejlesztők túlóráztatásáról vagy a sokak által transzfóbnak ítélt játékelemek megjelenítéséről. Mindezt maga mögött tudva végre megjelent az alkotás, a végeredmény azonban kapott hideget és meleget egyaránt.

A játék elképesztő mennyiségű technikai problémával került piacra, melyek zömét egyik platform sem úszta meg, a legrosszabbul azonban azok jártak, akik a PlayStation 4 vagy az Xbox One eredeti modelljeire vásárolták meg a szerepjátékot. Itt ugyanis a számtalan bug mellett a teljes kifagyások is mindennaposak, a látvány pedig nagyjából a két generációval korábbi játékok vizualitásával vetekszik.

A nagy hajcihő eredménye az lett, hogy a játékot forgalmazó digitális üzletek életbe léptették a teljes visszatérítés opcióját, a Sony pedig ideiglenesen el is távolította a játékot a PlayStation Store-ból. Ezzel párhuzamosan a CD Projekt RED azon dolgozik, hogy a dobozos verziók visszaváltása is zökkenőmentes legyen.

Ez a kiábrándító sztori pedig annyira felkapottá vált, hogy eljutott a mainstream média füléig is. A tegnapi nap folyamán már a New York Times is beszámolt a játék helyzetéről, a cikkben pedig azt is megemlítették, hogy valószínűleg komoly jogi retorziók várnak a lengyel fejlesztőbrigádra. 

A stúdió egyik befektetője Varsó számos jogászával karöltve máris felvázolta egy csoportos peres eljárás körvonalait, a vádlók szerint ugyanis a stúdió olyan félrevezető marketingkampánnyal élt haszonszerzés céljából, amely nem reprezentálta a végleges produktumot. Ezzel párhuzamosan a New York-i Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP ügyvédi irodája is vizsgálat alá vette az ügyet.

189.
189.
Ooorky
Sikerült befutnom egy irritáló bugba, a fehér redneck karakterem n*gger lett a legújabb update-től...
180.
180.
Gerhman
A Song Of Cyberpunk
https://youtu.be/yUoo6vv0k2U
176.
176.
Marcus88
#175: Jól megmondta a kis rinyapina!
174.
174.
Obi Wan Kenobi
#172: A pasas gyakorlatilag videónként cáfolja önmagát..
172.
172.
Marcus88
#171: Nem is az ő véleménye itt a lényeg,hanem Phelané.
171.
171.
Obi Wan Kenobi
#170: Ne bassz fel hogy OW-t linkelsz.. az a maroknyi normális ember aki volt a csapatban is régen továbbállt vagy nem játékokkal foglalkozik, helyette maradt egy 16 éves mentális szintjén mozgó 40 éves faszi
170.
170.
https://www.youtube.com/watch?v=oHmRvg6U7wU&ab_channel=Otherworld
167.
167.
#166: És ez esküszöm, hogy nem az én alregem, lol.

Hatalmas respekt neked a 19 perces regeddel.
166.
166.
Red90
Én előrendeltem másfél éve. Bíztam benne. Amikor kézhez kaptam akkor is örültem. Játszottam vele szerintem 15 órát. Egyszer kidob ott kétszer újra kellett indítani. Ps4 slimen játszom nekem nincs olyan white szemem mint másoknak. Nekem tetszik. Persze nyilván vannak vele bajok. Sőt. Főleg a bugok. Játszottam sokkal rosszabb játékkal amit az egekig magasztaltak én pedig csak pislogtam. Mondom magamban hogy nem ugyanazzal a játékkal játszunk. Túl sok a rinyagép itt. A játékok hőskorában olyan szarokkal toltuk hogy hihetetlen és élveztük. A játék hangulata szerintem remek a város kissé üres. Remek szerepjáték ötletes történettel. Aki meg méltatlankodik azt pisiltesse meg anyu és fujkálja meg a kakaóját.
162.
162.
Jinbobo
Nem írok neveket, de néhány embernek itt nagyon lassú a felfogása. Az hogy tényeket is ellenérvnek vesznek, pedig külön nevetségessé is teszi őket.
160.
160.
#148: Ez egy nehéz téma, mert utólag mindenki nagyon okos. Persze ne vedd magadra, mert nem sértésnek szántam, de a dolgokat csak előre lehet elcseszni és utólag megjavítani - de akkor már mindenki tudja, hogy mi kellett volna.

Szerintem tudod mi kellett volna? (Már-már azt mondom:) Úgy csinálni a CD-nek, mint az EA, Ubi, stb, hogy semmit nem beismerni, semmit nem bocsánatot kérni, pénzt abszolút nem visszaadni, hanem kibaszni a bugtenger tetejére a DLC-ket meg a roadmap-et, hogy mi lesz 5 év múlva. Azt akkor nem zokog senki, meg nem teszi gallyra a céget a saját befektetője, mert lesz lóvé = lesz legközelebb is ilyen játék.
158.
158.
#155: Ebben speciel teljesen egyetértek, hogy ez nem next generation of the open world games (hacsak nem azért, ami a Witcher 3 is volt, hogy jó is volt meg ow is egyszerre). Ezt én sem szeretném megmagyarázni és amúgy sem lenne semmi hasznom ebből.

Viszont azt is meg kell érteni (és ez nem megmagyarázás, hanem tények felsorolása), amikor többek veszik a fáradtságot és blog méretben szépen kifejtik az esetleg kevesebb rálátással rendelkezőknek, hogy hogyan és miért futhat jobban PS4-en pl a RDR2, mint a CP2077. De a tények magas dolgok manapság (bárcsak ennyi baj lenne a világgal). Elég csak az igazat írnom, hogy nekem egész frankón bejön a játék és tanácsolni, hogy mindenki próbálja vagy most, vagy később erősebb konzolon nyomni: máris védem a gonoszt, a jókat meg fikázom. Nekem sem kell több ilyenkor, direkt úgy írok, hogy a tompáknak ennyi jöjjön le, az értelmesebb meg úgyis érti, hogy pl egy ilyen kommentben ikább ezen az egy mondaton kívül minden más 95% volt a lényeg.
155.
155.
_Rej
#154: a tény az, hogy ez a játék messze elmarad a "next generaton of the open world games" szinttől. Ez a tény, amit sokan megpróbálnak magyarázni, hogy hát ez így is van, mert nekik tetszik.
150.
150.
Marcus88
Amúgy most értünk abba a stádiumba,hogy a csírák halálos fenyegetéseket küldenek a vezetőknek és a dolgozóknak.
Vagy lemaradtam már volt?
143.
143.
_Rej
#140: hol állítottam, hogy jatszottam xbox one x-en vele? szépen fut? és hogyan néz ki rajta?
142.
142.
Marcus88
#140: Azt mondják minden csoda 3 napig tart!
Most ezt a csontot rágják a kutyák,aztán dobnak majd egy másikat!
140.
140.
delphijos
#134: “tehát mivel úgy gondolom h ps3as látvány belassulasokkal nem elfogadott egy ps4-en, ezért pszichológiai eset vagyok”

ONE X mellöl nem lenne mindegy milyen alap ps4-en ? Újabb bullshit alregje valakinek... Tudod mikor játszottál te ezzel ONE X-en.... azon ugyanis még a sima patch nélküli verzió is elég szépen futott.

Amúgy látom nem csitul a hülye vita, de tartom hogy ennél nagyobb problémát is átélt már az emberiség. Valahogy túl leszünk ezen is. Ma is felkelt a nap....
139.
139.
Marcus88
Lehet itt beszélni balról jobbra meg jobbról balra,de a lényeg a játék Ps4,OboxOne és PC-re volt anno bejelentve,ezeken kellene jól futnia.Ha nem birja valamelyik gép és ezt ők is tudták,akkor lentebb kell venni az igényekből.
Itt ez nem mentség,hogy gyengék és nem birják az alap gépek.Mint ahogy itt az oldalon páran már írták,hogy gépet kell venni hozzá (pc / következő gen).

A játék elleneben biztos nagyon jó,főleg majd a bugtalanitás után.Akik később kezdenek bele azok jobban járnak majd és jobb lesz az élmény is.
118.
118.
_Rej
#116: és ebben a játékban mit is csinálsz? mész az utcán, ahol senki nem csinál semmit, már ha van ember egyáltalán?:D ja értelek.
117.
117.
_Rej
#115: Hát igen, ugye 1080p az hatalmas dolog:) igen, 2020ban. Gépem van, meg x one x, veszek is majd új vga-t, de nem ez a ganajlé miatt, az biztos :)
116.
116.
Ooorky
#112: rdr2 aztán nagy cucc, mész a sivatagban, bámulod a ló seggét, kivered rá...
115.
115.
manderel
#112: "Az meg hogy 300 ezres videókártyákkal kinéz valahogy..."

Értem én, hogy most szidni kell őket, és illik ott beléjük rúgni ott ahol lehet, de baromságokat terjeszteni miért kell?
Egy 1660Ti-al már remekül fut high beállítások mellett 50-60 fps-el, és nem is csak "valahogy" néz ki.
113.
113.
#112: Vegyél gépet, ember, ne itt hisztizz.
110.
110.
_Rej
nem tudom miért védik ennyire fanatikusok a cdpr-t. Nem egy évük volt, hány évig is fejlesztették a játékot? 2 év?;) ja, hogy 7? hányszor is halasztották el? és így sikerült kiadni? a Witcher 3 egy jó játék volt, jól is nézett ki, volt benne élet is. De az 5 éve volt. Ez a játék talán azon a szinten sincs, prevgen konzolokon meg egy pár terület úgy néz ki, mint az első Red Dead Redemption:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...