Csoportos perek fenyegetik a CD Projekt RED-et

  • Írta: szlav
  • 2020. december 20.
  • Hír
Minden jel arra mutat, hogy még közel sem ért véget a Cyberpunk 2077 és a CD Projekt RED kálváriája. A befektetők félrevezetés vádjával támadhatják a lengyel fejlesztőstúdiót.

When it rains, it pours - mondaná az angol a CD Projekt RED és a Cyberpunk 2077 helyzetét látva. Az év legjobban várt játéka körül már a megjelenés előtt állt a bál, legyen szó a sorozatos csúszásokról, a fejlesztők túlóráztatásáról vagy a sokak által transzfóbnak ítélt játékelemek megjelenítéséről. Mindezt maga mögött tudva végre megjelent az alkotás, a végeredmény azonban kapott hideget és meleget egyaránt.

A játék elképesztő mennyiségű technikai problémával került piacra, melyek zömét egyik platform sem úszta meg, a legrosszabbul azonban azok jártak, akik a PlayStation 4 vagy az Xbox One eredeti modelljeire vásárolták meg a szerepjátékot. Itt ugyanis a számtalan bug mellett a teljes kifagyások is mindennaposak, a látvány pedig nagyjából a két generációval korábbi játékok vizualitásával vetekszik.

A nagy hajcihő eredménye az lett, hogy a játékot forgalmazó digitális üzletek életbe léptették a teljes visszatérítés opcióját, a Sony pedig ideiglenesen el is távolította a játékot a PlayStation Store-ból. Ezzel párhuzamosan a CD Projekt RED azon dolgozik, hogy a dobozos verziók visszaváltása is zökkenőmentes legyen.

Ez a kiábrándító sztori pedig annyira felkapottá vált, hogy eljutott a mainstream média füléig is. A tegnapi nap folyamán már a New York Times is beszámolt a játék helyzetéről, a cikkben pedig azt is megemlítették, hogy valószínűleg komoly jogi retorziók várnak a lengyel fejlesztőbrigádra. 

A stúdió egyik befektetője Varsó számos jogászával karöltve máris felvázolta egy csoportos peres eljárás körvonalait, a vádlók szerint ugyanis a stúdió olyan félrevezető marketingkampánnyal élt haszonszerzés céljából, amely nem reprezentálta a végleges produktumot. Ezzel párhuzamosan a New York-i Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP ügyvédi irodája is vizsgálat alá vette az ügyet.

191.
Putin csodás arccsontja
#189: https://m.youtube.com/watch?v=Zhgwy9y5ttA
189.
Ooorky
Sikerült befutnom egy irritáló bugba, a fehér redneck karakterem n*gger lett a legújabb update-től...
187.
Putin csodás arccsontja
https://www.youtube.com/watch?v=sQDtCKl0BWo
180.
Gerhman
A Song Of Cyberpunk
https://youtu.be/yUoo6vv0k2U
179.
Pistons1990
#178: Én is megnéztem a videot és egyet is értek felanal. Az otherword Zoli az szó szerint a vicc kategoria. Egyik szavát üti a másikkal. Ő mondjuk abba a kategoriába tartozik aki már az elött fikázta a cyberpunkot mielőtt az első megjelenést vagy az első videot megmutatták volna. A legdurvább az volt amikor a párjaval a novemberi beszélgessünk adásban azt mondták hogy a az utolsó két honapban sok a játék megjelenés ezert felváltva fognak játszani és a tesztek is ugy készülnek hogy ő csinalja a fő sztorit az aszony meg a mellék küldetéseket. :D :D nagyon hiteles tesztek :D én szoktam nézni mert mond jó dolgokat de amugy egy őnfejű. Előbb vagy utobb mindenki elmegy mellőle. Már csak a hűlye gyerek van mellete aki probalja megmagyarázni az embereknek hogy egy film ő szerinte mért szar. :D
178.
 Anemjóját
#170: Akkor sem fogják sokan megérteni hogy így egy magyar szaki game fejlesztő programozó akinek nyilván jócskán nagyobb a tudása mint a hőbörgők "bezzega reddidkettő!" hajtogatók színe javának.
Csak Zolit kéne mellöle kivágni, az az ember.....
177.
Pistons1990
#175: Nekem a mondat vége tetszik -:) sajnos fordult a kocka gyerekek -:) Miben ????? Egy multiplatform cim PC mindig is jobban nézet ki -:) ez kemeny fordult a kocka :D
176.
Marcus88
#175: Jól megmondta a kis rinyapina!
174.
Obi Wan Kenobi
#172: A pasas gyakorlatilag videónként cáfolja önmagát..
172.
Marcus88
#171: Nem is az ő véleménye itt a lényeg,hanem Phelané.
171.
Obi Wan Kenobi
#170: Ne bassz fel hogy OW-t linkelsz.. az a maroknyi normális ember aki volt a csapatban is régen továbbállt vagy nem játékokkal foglalkozik, helyette maradt egy 16 éves mentális szintjén mozgó 40 éves faszi
170.
Neotechtr
https://www.youtube.com/watch?v=oHmRvg6U7wU&ab_channel=Otherworld
168.
Ruga
#137: Szép munka, tökéletes összefoglalása a szarhalmaznak ami megy a fórumokon! De egy valamit sajnos nem szabad elfelejteni, a hülyét nem lehet felvilágosítani.. :)
167.
Neotechtr
#166: És ez esküszöm, hogy nem az én alregem, lol.

Hatalmas respekt neked a 19 perces regeddel.
166.
Red90
Én előrendeltem másfél éve. Bíztam benne. Amikor kézhez kaptam akkor is örültem. Játszottam vele szerintem 15 órát. Egyszer kidob ott kétszer újra kellett indítani. Ps4 slimen játszom nekem nincs olyan white szemem mint másoknak. Nekem tetszik. Persze nyilván vannak vele bajok. Sőt. Főleg a bugok. Játszottam sokkal rosszabb játékkal amit az egekig magasztaltak én pedig csak pislogtam. Mondom magamban hogy nem ugyanazzal a játékkal játszunk. Túl sok a rinyagép itt. A játékok hőskorában olyan szarokkal toltuk hogy hihetetlen és élveztük. A játék hangulata szerintem remek a város kissé üres. Remek szerepjáték ötletes történettel. Aki meg méltatlankodik azt pisiltesse meg anyu és fujkálja meg a kakaóját.
162.
Jinbobo
Nem írok neveket, de néhány embernek itt nagyon lassú a felfogása. Az hogy tényeket is ellenérvnek vesznek, pedig külön nevetségessé is teszi őket.
161.
 Anemjóját
#155: Ilyen kvázi senki nem írt maximum ha a látványról van szó mert abban bizony az.
160.
Neotechtr
#148: Ez egy nehéz téma, mert utólag mindenki nagyon okos. Persze ne vedd magadra, mert nem sértésnek szántam, de a dolgokat csak előre lehet elcseszni és utólag megjavítani - de akkor már mindenki tudja, hogy mi kellett volna.

Szerintem tudod mi kellett volna? (Már-már azt mondom:) Úgy csinálni a CD-nek, mint az EA, Ubi, stb, hogy semmit nem beismerni, semmit nem bocsánatot kérni, pénzt abszolút nem visszaadni, hanem kibaszni a bugtenger tetejére a DLC-ket meg a roadmap-et, hogy mi lesz 5 év múlva. Azt akkor nem zokog senki, meg nem teszi gallyra a céget a saját befektetője, mert lesz lóvé = lesz legközelebb is ilyen játék.
158.
Neotechtr
#155: Ebben speciel teljesen egyetértek, hogy ez nem next generation of the open world games (hacsak nem azért, ami a Witcher 3 is volt, hogy jó is volt meg ow is egyszerre). Ezt én sem szeretném megmagyarázni és amúgy sem lenne semmi hasznom ebből.

Viszont azt is meg kell érteni (és ez nem megmagyarázás, hanem tények felsorolása), amikor többek veszik a fáradtságot és blog méretben szépen kifejtik az esetleg kevesebb rálátással rendelkezőknek, hogy hogyan és miért futhat jobban PS4-en pl a RDR2, mint a CP2077. De a tények magas dolgok manapság (bárcsak ennyi baj lenne a világgal). Elég csak az igazat írnom, hogy nekem egész frankón bejön a játék és tanácsolni, hogy mindenki próbálja vagy most, vagy később erősebb konzolon nyomni: máris védem a gonoszt, a jókat meg fikázom. Nekem sem kell több ilyenkor, direkt úgy írok, hogy a tompáknak ennyi jöjjön le, az értelmesebb meg úgyis érti, hogy pl egy ilyen kommentben ikább ezen az egy mondaton kívül minden más 95% volt a lényeg.
155.
_Rej
#154: a tény az, hogy ez a játék messze elmarad a "next generaton of the open world games" szinttől. Ez a tény, amit sokan megpróbálnak magyarázni, hogy hát ez így is van, mert nekik tetszik.
153.
 Anemjóját
#150: Nem tudom most volt-e nem lepődnék meg lévén csak az utóbbi csúsztatásnál is eljutottak páran erre a szintre...Elhiszem hogy van akinek csalódás ha nem jó amire várt, vagy tovább kell várni. De idáig süllyedni ez már nagyon a legalját kapargatja, jó hogy nem mennek tettlegességig egyesek.
152.
 Anemjóját
#149: Remélem. Erre a genre sajnos jellemző volt a gélgen gépeknél hogy az MS gépen a magasabb felbontásra törekvés miatt valami szarabbul futott mint a gyengébb Pro-n.
A két nextgen gép RT nélkül 1440p-ben ultrát tudná nagyjából 60 fps-el.
151.
delphijos
#147: Hát az alap verziónál csak jobb a látvány azt tudom mondani. Tök őszintén, ps4-en láttam az “eredetit” is annál 1000x szebb a mostani is. Még ha “butitva” is van. Úgysem látszottak a részletek, szóval itt nem bukik senki a látványon. 100x inkább ilyen legyen.
150.
Marcus88
Amúgy most értünk abba a stádiumba,hogy a csírák halálos fenyegetéseket küldenek a vezetőknek és a dolgozóknak.
Vagy lemaradtam már volt?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...