2013 tavaszi PlayIT beszámoló

  • Írta: fojesz
  • 2013. április 16.
  • beszámoló, mobil, pc, playit, ps3, vita, wii, x360
Link másolása
Múlt szombaton is gamer rendezvényen voltunk, ezúttal a tavaszi PlayIT volt a program. A show nem volt tökéletes, és az is bebizonyosodott, hogy a stábból még mindig a sales csapat érti a dolgát leginkább.

A PlayIT-tel és elődjeivel sosem volt igazán nagy baj, inkább úgy tűnik, mintha építkezés közben csúsznának szét a dolgok. Az április 13-án tartott buli a tavaly őszivel szemben éles kontrasztot mutatott, és míg novemberben kifejezetten jól éreztem magam, most egyáltalán nem tudtam lelkesedni. A tartalom viszonylag sovány és üres volt, bent alig lehetett levegőt kapni - viszont mindent meg lehetett venni, és még a díszletet is elajándékozták.

Mielőtt életunt cinikusnak tűnnék, szabadkoznom kell: egyáltalán nincs bajom a tömeggel, az állandó promó pedig nem zavar, egy ilyen kiállításnak ez a lényege ugye, és ezen a téren a PlayIT kétségkívül jól teljesít. Jóformán, ami fontos lesz játékfronton a tavaszi szezonban, az itt szerepelt, ki lehetett próbálni, meg lehetett ismerni, ráadásul jól látszik (és jó látni is), hogy óriási az érdeklődés egy ehhez hasonló showra Magyarországon, nem véletlen, hogy több ízben is reinkarnálódott a rendezvény, és évente kétszer is megtartják. Kell is!

Ezúttal viszont csöppet rányomta a bélyegét a bulira, hogy a HoldfényCON csak májusban lesz, így nem is volt a PlayIT része. Ennek és a karcsúbb programnak betudhatóan a rendezvény csak egynapos volt, erre az egy napra viszont érzésem szerint több ember jutott, így nem volt rossz ötlet a szervezőktől, hogy már reggel kilenc órakor kinyitották a kapukat, és csak este kilenckor zárták be őket. Hatalmas tömeg volt, a Jövő Háza B csarnoka teljesen megtelt, jóformán az oxigén után is kapkodni kellett. Kint óriási sort kellett kivárni a jegyekért, bent pedig igyekezhettél elevickélni a többiek között, hogy hozzáférj valamihez.

Játékkonzolból és számítógépből természetesen rengeteget állítottak ki, és mindegyiket sokan állták körül, könnyebben megközelíteni csak a kevésbé érdekes címeket lehetett. A játékfelhozatal bőséges volt, a paletta az új megjelenéseket és a már jól bejáratott klasszikusokat egyaránt lefedte. Premier előtt lehetett kipróbálni az új Dead Islandet, és kint volt az Injustice is, egyébként - hadd soroljam fel őket bárminemű rendszer nélkül - a StarCraft II: Heart of the Swarm, a Gears of War: Judgment, a FIFA 13, a Forza Horizon, a Dance Central 3, a Nike+ Kinect Training, a Crysis 3, a Halo 4, a Battlefield 3, a God of War: Ascension, a BioShock: Infinite és a Just Dance 4 várta tárt karokkal az érdeklődőket többek között.

A már szokott módon a csarnokban felállított színpadon egész nap pörögtek az előadások, külön örültem, hogy ezúttal a program nem szorítkozott a mezei játékbemutatókra, más témában is igyekeztek okítani a jónépet. Így ha a God of War-, a Tomb Raider-, a Gears of War- vagy a Dead Island-bemutató valamilyen rejtélyes okból nem is érdekelt, a kickstarteres kalandjátékokról vagy a LucasArtsról szóló előadást neked találták ki. Emellett némileg visszafogottabb módon, de volt cosplay show, táncbemutató, és megint felvonult az 501-es légió, miközben a versenyek is folyamatosan pörögtek. Aki odatette magát, alighanem nyert valamit, volt például FIFA-, StarCraft II- és League of Legends-megmérettetés, de a vállalkozó kedvűek zombi-szépségversenyen is részt vehettek. A standokon szerzett matricákkal tombolára lehetett gyűjteni, a srácok tényleg irgalmatlan mennyiségű ajándékot szórtak szét.

Meg persze vásárolni is lehetett. A különböző relikviák, akciófigurák és hardverek mellett nyilván játékokat is, az 576 akcióit pedig most is óriási érdeklődés övezte. Nem lepett meg, hogy a 6 ezer forintos SimCityért vagy az 5 ezer forintos Assassin’s Creed III-ért elképesztő sor kígyózott, mondhatni embertelen tömeg állta körbe a játékbolt standját. Néhány elcsípett beszélgetés alapján írhatom, hogy sokan 2-3 órát (!) is sorban álltak, tehát a bejutással együtt kalkulálva valakinek az egész napi programját is elvihette a várakozás. A szervezők mentségére legyen mondva, hogy az őszi PlayIT-hez képest sokkal inkább kordában tudták tartani a tömeget, és már jó előre felhívták a figyelmet, hogy mire kell számítani. Persze jó kérdés, hogy ezen a szinten hogyan lehetne csökkenteni a várakozási időt, de van egy olyan érzésem, hogy erre egy esetleges helyszínváltásig nem kapunk választ. Minden bizonnyal az egynapos sűrítés miatt tűnt így, de a PlayIT erősen kezdi feszegetni a Jövő Háza falait, és ez szerintem most vált igazán feltűnővé - kíváncsi vagyok, költözik-e ősszel a show...

Részben ez is közrejátszott abban, hogy mezei nézelődőként nem tetszett a kiállítás, amihez a minden frissítés ellenére is soványka program csakugyan asszisztált. Valószínűleg nem voltam egyedül, aki vásárolni és játszani sem akart, csupán érdeklődőként szombati elfoglaltságot próbált magának találni. Ebből a szempontból a PlayIT még magához sem ért fel, ami kapcsán csakugyan meg lehet említeni a HoldfényCON hiányát. A játékbemutatók sok extrát nem tartogattak (meggyőződésem, hogy a tömeget csak a rendszeres ajándékosztás tartotta a színpad közelében), és az ősszel érdekességekkel zsúfolásig telt emelet jóformán teljesen üres volt, csupán a tömegtől elszakadni kívánók próbáltak egy talpalatnyi szabad helyhez jutni - persze hiába.

A PlayIT jó expó módjára elképesztő mennyiségű promóval árasztotta el a látogatókat, a sales csapat kétségkívül jól vizsgázott. A szokásos támogatói kör bedobta magát, amit nem lehetett megnyerni, azt ki lehetett próbálni, de érdekességként volt előadás az április végén megjelenő Samsung Galaxy S4-ről, és meg lehetett kóstolni a Monster új ízét is. Természetesen ezzel semmi gond nincsen, az ilyen kiállítások - még az E3 is - tankönyvszerűen ezért születnek meg, viszont azt gondolom, semmiképpen nem szerencsés, ha a reklámot nem éri utol a tartalom színvonala, és ezt bizony most lehetett érezni.

A remekül sikerült őszi PlayIT után tehát némileg visszalépésnek tűnik a legutóbbi show. Játékból és konzolból megint rengeteg volt, az akciók nagyon jók voltak, és a színpadon is akadt egy-két meglepetés. A program mégis vérszegényre sikerült, a tömeg pedig nehezen fért el a csarnokban, így összességében kifelé jövet inkább csalódottság töltött el. Már azután, hogy végre kaptam levegőt.

A galériánkban még több képet találtok a showról - tudjuk, a minőség...

Kapcsolódó cikk

19.
19.
aordog
Idén mär nem voltam, mivel szerintem ez a dolog egyre nevetségesebb! Elötte minden évben kimentem, de amiota Play It azota egy nem éppen szinvonalas rendezvény!
Mi az ami zavart? A beöltözött idiotäk, mivel a tesom gyerekeit vittem ki, akik még csak 13 és 15 évesek voltak és ezek ott ugrältak beöltözve, mint az idiotäk. A farsangot szeretem, de a gyerekeknek a nemi hovatartozäst megzavarhatja, mivel az öltözékek finoman szolva nem gyerek szemeknek valo. Szerintem egy szociologus ennek utänanézhetne. Komolyan mondom, hogy olyan volt, mint egy ku.vatelep!
A mäsik: majd a belépöjegyek leväsärolhatok. Persze. 576 stand, a belêpöjegy lejön, de még így is 3- 4 ezer különbség van mondjuk a konzolszervíz, konzolviläg, platinumshop äraitol. Persze hozzäteszem nem az 576 javära!
És igen, tényleg igénytelen emberek tömkelege, akik büdösek, részegek, lökdösödnek, ordítanak, a WC- ben vedelnek és a sorbol bas.nak kiällni, pedig még mögötte van vagy 20 ember, aki jätszani szeretne!
18.
18.
Bl4nco
#15: ja és akkor nem Magyarországon lennénk
17.
17.
47sirhc2
16.
16.
rics92
15.
15.
Szerintem programfrissítésként a játékokat kiadó cégeknek kellene szervezkedniük, rendes standokkal és a játékokhoz kapcsolódó eseményekkel, például valami szórakoztató céllövölde versennyel zombi babákra (Dead Island) vagy mit tudom én, de szerintem akkor lenne értelme az egésznek. Valamint ha az 576 kimenne 10 kasszával és egy ember maximum 10 perc alatt megkapná amit akar...
14.
14.
Quent1n
Jobb helyeken ahol nem komcsi rendszer szerint (sógor-koma elven) osztanak állásokat elzavarják a francba a szervező gárda nagy részét ilyenkor. Még hogy nem lehetett tudni, hogy ekkora tömeg lesz nagy hagyjukmár.. Egy napos rendezvény jó akciók, jó játékok, kellemes idő és ugye ősszel se voltak kevesen.. Akkor meg mit nem lehetett tudni? .. Persze nálunk majd azt mondják "jó majd legközelebb ügyesebbek lesznek" mintha az elsőt szervezték volna..

Az 576-ot meg egy azaz 1 darab kasszával (HA tényleg ennyi volt) ugyanúgy el kell hajtani a francba ennyi. Ha ilyen akcióik vannak akkor a minimum, hogy számítva a nagy érdeklődésre 2-3 szálon folyjon egyszerre a kiszolgálás.

Szerintem nem nőtte ki magát a téma csak nem 1 naposra kéne szervezni és nem minden akciót arra nyomni. Legyenek jó programok mindkét (vagy mindhárom) nap és kész. Csak sajnos a nagy igazság az, hogy anyagilag így jönnek ki a legjobban és ez a lényeg. Konkurencia híján akit a téma érdekel az legközelebb is csak ide tud kimenni.

Még annyit, hogy egy PlayIT-et nem egy Holdfénycon kell, hogy megmentsen programügyileg szerintem.
13.
13.
bcrics
A beszámolók alapján elég Proli volt a rendezés.
De írjuk fel annak a számlájára hogy a szervezőknek a legvadabb elképzeléseiket is felülmúlta a látogatók száma, ami örvendetes, és örülünk hogy nem lett a tömegnyomorból tragédia.


12.
12.
NinjaNorb
#5: Igen ott legalább nem volt ilyen hely probléma mondjuk nekem az volt az utolsó amire el is mentem
11.
11.
Zombiekiller6
biztos jó annak aki szereti az ilyet én utálom a tömeget meg tudatos vásárló vagyok nem fogok ott körbenézni hogyha már tudom mit veszek idén, szépen megjelenik egy játék, nyugodtan elmegyek egy 576kbyte-ba ahol alig vannak amikor én megyek, megveszem, hazamegyek és kijátszom
10.
10.
marcello.
A lányokkal jobban elvoltam mint a játékokkal.:D:D:D Sokat beszélgettem velük és mondták nekem hogy nem értik minek álljanak ki kiöltözve 12 éveseknek. Igen sok volt nagyon az igénytelen. Izzadtság szag volt mindenhol. Igazából meg is értem mivel olyan fülledt meleg volt bent hogy még én aki nem izzadós azért éreztem hogy izzadok picit.
8.
8.
Necreon
#7: Ne is mondd. Visító 12 évesekből és kövér (nem, nincs bajom a "terebélyesebb" emberekkel, olvassa tovább kedves olvasó) vállig érő zsíros hajú igénytelen izzadt, büdös emberekből nem volt hiány, annyi szent.
7.
7.
Gotham123
Sok ember,kicsi hely,kevés gép,és büdös volt,nagyon sok volt az ígénytelen...
6.
6.
Siegmeyer of Catarina
#1: ez kb hány óra körül volt ( tehát az uccsó hots elfogyása) csak statisztikai okból érdekel
5.
5.
GegeWarrior
Ahogy egy videóban láttam az Otherworldös Zolynak van igaza, hogy ez a hely kinőtte magát. Szerintem vigyék jövőre a arénába(azt hiszem volt már ott egyszer, ott kinn is voltam, Gameshow néven futott!)
4.
4.
Kougat
#2: Hál istennek mi előre megvettük a jegyet, és bejutás után rohantunk is az 576-hoz, de így is több mint 1 órát álltunk sorban. És ezzel igazából tök jól megúsztuk. :)
3.
3.
Kougat
Én sajnos az teljesen úgy éreztem magam ez után mint a cikkíró, tehát maximálisan egyetértek :(
2.
2.
GMatyi
Jómagam is részt vettem a rendezvényen barátaimmal, 10kor már bent voltunk, a társaságunkból ketten be is álltak a 576 sorába, ha azt sornak lehetett nevezni, még egyikük kijött a sorból 4 óra...ismétlem 4 óra várakozás után játékkal, a másik 3 óra várakozással üres kézzel jött ki, mert amit szeretett volna az addigra elfogyott, és ahogy mesélték, elvileg egy kassza volt csak, illetve kiderült, hogy rossz sorban álltak, szóval ezen is lehetne javítani...a színpadi programok tetszettek, bár inkább fent voltam nagy részt, vicces volt, hogy a LoL versenyt nem tudták elkezdeni rendesen az egyik gép miatt, igyekeztem minél több ajándéktárgyat szerezni, azt bántam, hogy nem vettem meg előbb előre a jegyet, de ez ősszel nem lesz így :) a HoldfényCon hiányzott is, de ekkora tömeg mellett, lehet csúnya lesz, amit mondok de az már csak púp lett volna a rendezvény hátára...remélem igyekeznek minél többet kihozni legközelebb :)
1.
1.
marcello.
Az 576k-nál csupán 3 órát álltam egy pénztár volt a dolgozók pedig nevetgéltek meg szórakoztak mi meg nyomorogtunk a "sorban". Hihetetlen mennyire nem voltak felkészülve ennyi emberre. Én vittem el az utolsó StarCraft 2 Hots-ot mögöttem egy srácnak meg mondták hogy elfogyott. Szegény csak 3 órát várt velem. Egyébként jó volt szerintem ettől eltekintve.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...