2023 legjobb játékai - szerintetek

  • Írta: szlav
  • 2024. január 8.
Link másolása
Párját ritkítóan izgalmas volt a 2023-as év a játékrajongók számára, rengeteg fantasztikus címmel hódolhattunk a kedvenc hobbinknak. Az év végén arra kértünk titeket, hogy nevezzétek meg a kedvenceiteket - lássuk a szavazás eredményeit!

Eszméletlen év volt 2023, ha játékmegjelenésekről volt szó. A pandémia után magához tért ipar futószalagon szállította a jobbnál jobb címeket, szinte minden hónapban érkezett legalább egy-két olyan cím, amelyek egy kevésbé sűrű évben maguk is esélyesek lehettek volna az év játéka címre. Decemberben szavazásra bocsátottuk az elmúlt 12 hónap legnagyobb dobásait, ti pedig leadtátok a voksokat. Lássuk, mik voltak 2023 legjobb játékai - szerintetek! 

Az év akciójátéka

A legnépszerűbb zsáner mindig dugig van kivételesen nagyszerű címekkel, ez pedig tavaly sem volt másként. Az aranyérmet azonban csak egyetlen alkotás viheti el, amely ezúttal nem más, mint az Alan Wake II. A zseblámpás regényíró eredeti története méltán vált kultjátékká, a folytatás azonban minden szempontból emelte a tétet. A régóta várt második rész egy jóval összetettebb, hátborzongató történetet mesélt el, amely ontotta magából a Remedy védjegyszerű őrült stílusát. Minden elismerés Sam Lake-nek és csapatának! A játékuk a szavazataitok 28,3%-át nyerte el.

Ahogy említettük, az akciójátékok kategóriájában mindig erős a felhozatal, ez pedig most sem alakult másképp, a döntés pedig láthatóan nektek sem ment egykönnyen. Olyannyira kiélezett volt a verseny, hogy két ezüstérmest kell hirdetnünk, a szavazatok 20,9%-át kapta ugyanis mind a Marvel’s Spider-Man 2, mind pedig a Star Wars Jedi: Survivor. Közeli harmadikként, a szavazatok 20%-ával a Hogwarts Legacy zsebelheti be a képzeletbeli bronzot. 

Az év lövöldéje

Van, amikor nem elég az ellenfél fejére kattintgani ahhoz, hogy jó érezzük magunkat egy lövöldözős játékban. Fontos adalékot jelent az erős worldbuilding, a váratlan fordulatokat tartogató történet és a rendhagyó mechanikák is, az Atomic Heart pedig semmiképp nem mondható egy szokványos lövöldének. Az alternatív Szovjetunió gépesített utópiája hamar egy földi pokollá vált, mi pedig nagyon élveztük a vérengző robotok irtását. És láthatóan ti is, hiszen a szavazatok 29,7 százalékával a Mundfish alkotása ért fel az első helyre.

A második helyet Detroit kiborg igazságosztója nyerte el a RoboCop: Rogue City-ben. A szavazatok 16,7%-át küldtétek a bádogseriff meglepően remekül sikerült kalandjára, ami egyben azt is jelentette, hogy a 13,4%-ot elnyerő Remnant II “csak” a harmadik helyet érhette el. Úgy tűnik, ez a relatíve kisebb címek éve volt a műfajban, hiszen az olyan, más évben fixen sikervárományos címek alul maradtak, mint a Call of Duty: Modern Warfare III vagy a Counter-Strike 2. 

Az év szerepjátéka

Ezt a kategóriát gyakorlatilag csak a teljesség kedvéért bocsátottuk szavazásra, hiszen mindnyájan (bizonyára ti is) tudtuk, hogy mi lesz itt a toronymagas nyertes. Igen, a Larian utánozhatatlan D&D-játéka, a Baldur’s Gate III vitte a prímet, mégpedig a szavazatok 60,9%-át elnyerve. A Divinity 2 után már biztosak voltunk benne, hogy a belga brigád érti a dolgát, így klasszikus, asztali szerepjátékot azonban ilyen gondossággal még soha senki nem ültetett a virtuális térbe. Abszolút megérdemelt a győzelem.

Volt azonban élet a Baldur’s Gate III-on túl is a szerepjátékok kategóriájában, nem is akármilyen! A Cyberpunk 2077: Phantom Liberty egy lehengerlően káprázatos kémtörténettel tette egésszé a Cyberpunk 2077 rögösen induló, mára azonban kihagyhatatlan mesterművé vált disztópiáját. Amíg a jókora expanzióra a szavazatok 25,8%-át dobtátok, a harmadik helyezettünk, a Hogwarts Legacy 16,3%-ot zsebelt be. Bizony, a Starfield a szavazataitok szerint nem fért be a top 3-ba sem. 

Az év platformere és ügyességi játéka

Tudjuk jól, hogy ha a Nintendo odateszi magát, akkor mind a platformerek, mind a tágabb értelemben vett ügyességi játékok közt verhetetlent tud alkotni. Így történt ez 2023-ban is, hiszen miután bedobták a Super Mario Bros. Wondert, esélye sem maradt a többi kihívónak. Mario 2D-s, sok szempontból régivonalas új kalandja annyi őrült, fantáziadús ötletet tartogatott, hogy nem is lehetett csoda, hogy a voksok 40,8%-ával ő állhat majd a dobogó tetejére.

Márpedig egy kevésbé erős évben a második befutónk, a Hi-Fi Rush is megérdemelte volna a győzelmet! A Tango Gameworks kilépett a saját komfortzónájából, hogy egy őrült zenés kalanddal örvendeztessen meg minket, a szavazatok 25%-a pedig arra mutat, hogy ti is értékeltétek ezt a rendhagyó alkotást. A harmadik befutónk a szintén abszolút egyedi élményt kínáló Ghostrunner 2 lett, a szavazatok 11,7%-ával. 

Az év kaland- és puzzle-játéka

Csavaros történetek, homlok-ráncolós fejtörők és a lépésről-lépésre feltáruló misztikum jellemzi a kategória sikercímeit, a The Talos Principle 2 pedig a nagyszerű első rész után sem okozott csalódást. A Croteam mély filozófiai kérdéseket boncolgató, a látványvilágával pedig önmagában is nemes műalkotásnak számító játéka a szavazatok 22,5%-át nyerte el, a verseny azonban szörnyen kiélezett volt.

Alámerült ugyanis Dave the Diver, a vízfelszínre visszatérve pedig egy ezüsttrófeával a kézben tért vissza. Az év egyik legérdekesebb indie játéka jóval többet rejtegetett annál, mint amit elsőre gondolhattunk volna róla, így öröm látni, hogy a voksok 20,9%-át ti is neki szavaztátok meg. A harmadik befutónk a remekül felújított Sherlock Holmes: The Awakened lett, összesen 17,8%-ot érő szavazatmennyiséggel. 

Az év stratégiai játéka 

Az izgalmas RTS-ek, nehéz döntésekre kényszerítő taktikai címek és a relaxáló menedzsmentjátékok kategóriájában is meglepően kiélezett volt a tavalyi verseny. Egy gőztest azonban ki kell hirdetnünk, ez pedig nem más, mint a Cities: Skylines 2. Habár kissé döcögős volt a rajt, minden idők egyik legnagyszerűbb városépítője egy hasonlóan fantasztikus folytatást kapott, ti pedig a szavazatok 25,6%-ával jutalmaztátok ezt.

Szoros másodikként lett befutó a Company of Heroes 3. A makulátlan második rész régóta várt folytatása sokak számára megosztó volt, de valljuk be: egy jól összerakott második világháborús RTS-sel rengeteg fotelgenerálist le lehet kenyerezni - legalábbis ezt mutatja a szavazatok egynegyede. Kissé lemaradva, a voksok 14,2 százalékát megszerezve a Pikmin 4 lett a harmadik helyezettünk. Örülünk neki, hogy mellettetek sem suhant el Nintendo Switch imádnivaló exluzívja. 

Az év sportjátéka 

Igen, ez a FIFA kategóriája, 2023-ban pedig még a FIFA elnevezés nélkül is aranyat vitt az Electronic Arts futballjátéka. Az EA Sports FC 24 ugyan nem hozta el azokat a radikális reformokat, amire időnként szüksége van az egy húrt pengető sportjátékoknak (az Ultimate Team pedig továbbra is egy rablás), de tény, ami tény: az EA Sports FC 24 továbbra is egy kiváló, végtelen szórakozást nyújtó alkotás a zsáner szerelmeseinek, amely mellett más cím labdába sem rúghat a pályán. A szavazatok 27,8%-át küldtétek rá.

Akadtak a listán jóval szokatlanabb címek is: ilyen volt a Blood Bowl 3, ami a maga Warhammer-őrületével (és a szavazatok 17,3%-ával) vitte az ezüstöt. Igen, amerikai focit gyakorlatilag csak nyomokban tartalmaz ez a véres taktikai cím, de az összesítés alapján még így is népszerűbb volt, mint a legutóbb szintén rendkívül jól szereplő Football Manager 2024. A pályaszéli menedzsmentjáték a voksok 14,8%-át, vele pedig a harmadik helyért járó díjat vihette haza. 

Az év versenyjátéka/szimulátora 

Két vagy négy keréken, de rajtrácsra álltak az év versenyjátékai is, de az eredményeket látva nem vitás, hogy melyik cím hagyta maga mögött a vetélytársait. A Forza Motorsport beletaposott a gázba, a szavazatok 51,9%-ával pedig mind az aranytrófeát, mind a győztesnek járó pezsgőt kiérdemelte. 2022-ben a Polyphony Digital, 2023-ban pedig a Turn 10 örvendeztette meg a szimulátorosabb versenyjátékok szerelmeseit – nem is lehet túl sok okunk a panaszra.

Az él- és középmezőny ugyan messze lemaradt a Forza Motorsport mögött, ám az F1 23 (14,6%) és a The Crew Motorfest (11,9%) így is megérdemlik a nekik járó elismerést. A Codemasters évente visszatérő Forma-1 szimulátora egy kiváló sztorimóddal és minden egyéb földi jóval tette boldoggá a száguldó cirkusz szerelmeseit, a The Crew Motorfest pedig egy kisebb, de jóval fókuszáltabb összeállításban vitte tovább a The Crew hagyatékát. 

Az év verekedős játéka

Idejét sem tudjuk, hogy mikor volt ilyen erős éve utoljára a bunyós játékoknak. Volt miből választanunk, ha pofonokat szerettünk volna osztani, ám világos, hogy közületek a Mortal Kombat 1-et választották a legtöbben. A hosszú múltra visszatekintő frencsájz ügyesen prezentált rebootja a védjegyszerű brutalitásával és a jól megszokott harcrendszer kibővítésével nyerte el a szavazataitok 52,6%-át.

Ha azonban egy széria grandiózus visszatéréséről, a kifinomult online játékról és egy igazán “teljes csomagról” beszélünk, akkor bizony eszünkbe kell jusson a Street Fighter 6. Mi egyszerűen imádtuk a stílusos új látványvilágot és a kevésbé hardcore játékosok számára is kedvező irányítási módokat, és akkor még szó sem esett a jókora sztorimódról. Tőletek a szavazatok 29,5%-át kapta a játék. Szintén jól teljesített a fentieknél jóval családbarátabb Party Animals - a pofozkodó szőrmókok 10,5%-nyi szavazattal zártak. 

Az év legjobb folyamatosan fejlesztett játéka 

Habár nem feltétlenül elegáns egy félkészen kiadott, majd csak utólag gatyába rázott játékot ilyen elismeréssel díjazni, számunkra és láthatóan számotokra is világos volt, hogy nem semmi, amit a CD Projekt Red a Cyberpunk 2077-tel művelt. A kiábrándító rajtot valószínűleg sosem fogjuk elfelejteni, a 2.0-ás óriásfrissítés és a Phantom Liberty azonban olyan állapotba hozták a futurisztikus szerepjátékot, hogy azt már bátran sorolnánk minden idők legnagyszerűbb címei közé. Tőletek a szavazatok 59,8%-át kapta a játék.

Hasonlóan gyönyörű volt a No Man’s Sky megváltássztorija is – tavaly ugyanebben a kategóriában már megszavaztátok győztesnek a Hello Games játékát, de a maga 16,4%-ával most is sikerült elnyernie az ezüstérmet. A brit stúdió közben már a következő nagy dobásán dolgozik, de továbbra is várhatók még újdonságok a No Man’s Sky egén. Ahogy a harmadik helyet elérő Fortnite sem mostanában fogja abbahagyni az őrületes sikerszériáját. A szezonális frissítések és kiváló kollabok mellett olyan őrült mellékprojektek is elstartoltak a játékban, mint a LEGO Fortnite, a Rocket Racing és a Fortnite Festival, nekünk pedig van egy olyan érzésünk, hogy ez még mindig csak a jéghegy csúcsa. Ti a szavazatok 12,8%-ával jutalmaztátok az Epic sikercímét. 

Az év indie játéka 

Őrülten szoros volt a verseny kisebb, független fejlesztésű játékok kategóriájában, ami nem is csoda, hiszen a tripla-A kategóriás óriások mellett csak úgy záporoztak az indie mesterművek is. Kénytelenek vagyunk azonban köztük is győztest hirdetni, ez pedig nem más, mint a Dave the Diver! A pocakos búvár olykor relaxáló, olykor egészen meghökkentő kalandjainak a szavazatok 15,8%-át ajándékoztátok.

Csupán egy maroknyi szavazattal maradt le az év legcsodálatosabb JRPG-je, a Sea of Stars, mely a voksok 14,7%-át nyerte el magának. A közeli harmadik befutó 12,1%-kal a Darkest Dungeon 2 lett, ami méltó folytatása lett a legendásan kegyetlen taktikai dungeon crawlernek. Ahogy említettük, sűrű volt az indie felhozatal, számos olyan cím akadt még a listán, amelyek csupán néhány százalékkal maradtak le a dobogósoktól, így csupán egy említés erejéig mindenképp ki szeretnénk az olyan címeket is emelni, mint a Viewfinder, a Cocoon, a Blaspehmous 2, a Dredge a Jusant vagy az American Arcadia. 

Az év multiplayere

Minden játék jobb, ha azokat a barátainkkal játszhatjuk, legyen szó akár a mókás kooperatív élményekról vagy az izzasztó kompetitív meccsekről. Győztes azonban itt is csak egy lehet, a szavazatok pedig abszolút egyértelművé tették, hogy a Baldur’s Gate III volt a kedvencetek ezen a listán is. A többieket elsöpörve, a szavazatok 41,7%-át begyűjtve győzött a fantasztikus cRPG kooperatív módja. Mi lesz még itt, ha végre megérkezik a cross-play támogatás is!

A második helyen a Diablo IV végzett 20,9%-kal, ezen pedig aligha lepődhetünk meg, hiszen a legendás aRPG közös online világba helyezett új epizódja remekül oltotta magába az MMO-k stílusjegyeivel járó előnyöket. A listánk harmadik helyén teljes holtverseny alakult ki két veterán militarista frencsájz új felvonása közt. A Call of Duty: Modern Warfare III és a Counter-Strike 2 fejenként 10,2%-kal tehetik fel egy-egy lábukat a dobogó harmadik fokára. 

Az év fejlesztője 

Az év kiváló játékai mögött kiváló stúdiók állnak, akik vért és verítéket nem sajnálva hosszú éveken át dolgoztak azért, hogy örömet szerezzenek nekünk. Ezért csakis hálásak lehetünk, főképp az első helyezettünknek, amely nem más, mint a Larian Studios. Magas előnnyel, a szavazatok 42,4%-ával nyert a Baldur’s Gate III fejlesztőcsapata, ez pedig minden író, művész, rendező, programozó, animátor, szinkronszínész és más egyéb fejlesztő érdeme. Köszönjük nekik ezt a remek alkotást!

A második helyen a finn sztárstúdió, a Remedy Entertainment végzett, mégpedig 21,4%-nyi szavazattal. Sam Lake és a finn fejlesztőbrigád elképesztő kreativitással, kompromisszumokat nem ismerve hívta életre az Alan Wake II-t, az pedig már csak a hab volt a tortán, amikor a The Game Awards műsorán még egy zenés-táncos előadással is megleptek minket. A harmadik helyen a Marvel’s Spider-Man 2 stúdiója, az Insomniac Games végzett (14,7%-kal), akik sajnos az év végén hatalmas hackertámadás és szivárogtatás áldozatául estek. Reméljük, hogy az incidens nem szegi nagyon kedvét a dolgozóknak, hiszen világos, hogy a játékipar egyik legsikeresebb stúdiójaként hatalmas dolgokra képesek. 

Az év csalódása 

Rengeteg kiváló játékkal játszottunk az idén, de sajnos akadtak olyanok is, amelyekben nagyot kellett csalódnunk. A listánkon szerepeltek szimplán pocsék játékok, de bőven akadtak olyanok is, amelyek egyszerűen kiábrándítóak voltak valamilyen szempontból. A 27,5%-nyi szavazatot kiérdemelt “győztesünk”, a Call of Duty: Modern Warfare III is inkább az utóbbiakhoz sorolható, hiszen az alig párórás kampányával és a régről újrahasznosított pályafelhozatalával ez valóban érződött inkább egy nagyobb DLC-nek, mintsem egy teljes játéknak. Csak ugyebár az árazása egészen mást mutat.

Nem maradt le azonban sokkal a Starfield sem a voksaitok 27,1%-ával. Todd Howard megint óriásit ígért, a marketinggépezet maximumon pörgött, végül azonban szembesülnünk kellett vele, hogy a Starfield az évtized csodája helyett egy Bethesda-játék, annál nem több, nem kevesebb. A kiábrándító címek harmadik befutója a The Lord of the Rings: Gollum lett, azt pedig valószínűleg nem kell sokat magyaráznunk, hogy miért. Csúnya meggyalázása volt ez egy nagyszerű és közkedvelt IP-nak, így érthető, hogy a szavazatok 26,6%-át ide küldtétek. 

Az év platformja 

Habár nagy konzolmegjelenések hiányában ez a kategória általában csak arról szól, hogy kinek melyik tábor felé húz a szíve, számunkra mindig érdekes látni, hogy arányaiban milyen a megoszlás a Gamekapocs olvasói közt. Nos, nem is kérdés, hogy a PC-s tábor áll magas fölényben, a jó öreg számítógép ugyanis a cudar portok és a méregdrága hardverek ellenére is elnyerte a szavazatok 55,1%-át.

A második helyen egyértelmű befutóként a PlayStation 5 végzett. Habár a 2023-as év viszonylag kevés nagyot robbanó exkluzív címet hozott, a japán nagykonzol így is kényelmesen vitte a szavazatok 33,3%-át. A harmadik helyen fejenként 12%-os holtverseny alakult ki az Xbox Series X/S és a Nintendo Switch között, ami egyben azt is jelenti, hogy a handheld PC-k, a VR headsetek és a felhős platformok mainstreambe törése még továbbra is várat magára. 

2024 legjobban várt játéka

Mielőtt kihirdetnénk az év játékát, tekintsünk a jövőbe, a következő 12 hónapban ugyanis bőven érkeznek majd finomságok. Húsz címet jelöltünk meg 2024 sikervárományosai közt, ezek közül pedig a messzi-messzi galaxis legújabb izgalmas kalandja, a Star Wars Outlaws tűnik számotokra a legizgalmasabbnak. A Ubisoft egyelőre csak egy igen tartalmas bemutatót szentelt a remélhetőleg még idén megjelenő címnek, ez azonban láthatóan eléggé felcsigázott titeket ahhoz, hogy megelőlegezzétek neki a szavazataitok 28,1%-át.

Régóta készül és több csúszás áldozatává vált, a reményeink szerint azonban idén végre megjelenik a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl is. Világos, hogy legalább az olvasóink negyede már alig várja, hogy felfedezhesse a Zóna rejtélyeit, hiszen a szavazatok 24,2%-át kapta a GSC Game World készülő alkotása. A harmadik befutó pedig egy klasszikus horrorjáték újrázása: a Silent Hill 2 2001-ben a zsáner megkerülhetetlen mesterműveként jelent meg, így mi is reménykedünk benne, hogy a Bloober Team teljes alázattal és gondossággal készíti el a remake-et. Hasonlóképp gondolkodik a szavazóink 16,5%-a is. 

Az év játéka 

Most pedig jöjjön az a kategória, amire mindannyian vártunk: az év játéka! Egy ilyen sűrű, tartalmas és a videojátékosok számára szinte minden szempontból nagyszerű évben kisebb csoda, hogy határozott győztest tudunk találni, ám a szavazataitok alapján igazából két fantasztikus cím között zajlott igazán a verseny. Az év legjobb játéka azonban így is magasan kiemelkedett a tömegből: természetesen a Baldur’s Gate 3-ról van szó, amelyre a voksok 41,1%-a futott be. Mit is mondhatnánk egy ilyen páratlanul fantasztikus szerepjátékról, ami nem hangzott még el az elmúlt hónapok során? Akit csak egy hajszálnyit is érdekelnek az RPG-k, a D&D, a fantasy körítés vagy akár csupán a jól megírt történetek, azok feltétlenül pótolják a Larian mesterművét, ha még nem tették!

Szintén rengeteg szavazattal, a voksok 26,6%-ával lett második befutó az Alan Wake II. A Remedy csapata minden szempontból rálicitált a 2010-es első részre, zsánereket, médiumokat és a történetmesélés megszokott dogmáit felforgatva. Biztos, hogy sokáig fogjuk még emlegetni és boncolgatni Alan Wake és Saga Anderson hátborzongató történetét. Ahogy bizonyára a Marvel’s Spider-Man 2 sem fog egy darabig kiveszni a köztudatból. Az év legsikeresebb PlayStation 5 exkluzívja, melyre a szavazatok 12%-át adtátok, gyakorlatilag az eddig készült legnagyszerűbb szuperhősös játék, ami bizony nem kis szó, hiszen már az Insomniac korábbi Pókember-játékai is a tökéletesség határát súrolták.

Ezzel pedig a 2023-as olvasói összesítésünk végére értünk. Nagyon köszönjük, hogy a szavazataitokkal segítettetek kiemelni az elmúlt 12 hónap legnagyszerűbb alkotásait, ezzel azonban még ért véget számunkra az év búcsúztatása. Ahogy a korábbi években, úgy idén is összecsődítettük a szerkesztőségünk tagjait, hogy megnevezzük a saját, személyes kedvenceinket az idei felhozatalból. Ezzel a válogatással hamarosan jelentkezünk, addig is pedig boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek

28.
28.
csoki0619
#23: "a "mennyire igénytelenek" vagyunk megjegyzésedet kicsit elitistának érzem.Ez egy hobbi. Mindnki azal szórakozik ami leköti, szórakoztatja, stb... Nincs olyan hogy xy játékkal játszani "igényesség" ha meg egy másik köt le akkor ősbunkó vagy"

Azért ezt te se gondolod komolyan.

De! Bizony, sokat elmond egy emberről az a fajta igényesség, vagy adott esetben igénytelenség, ahogy egy adott témához viszonyul. Nem azokkal az emberekkel van bajom nekem sem,akik szeretnek Fifázni, Cod-ozni, hanem akik csak fifázni meg Cod-ozni szeretnek.

Akinek minden evben

27.
27.
delphijos
#25: Kérdés az hogy a feldolgozás során hogy kezelik ezt. Ha megfelelően -súlyozottan- akkor a végeredmény jobb lehet. Azzal valóban nem lehet mit kezdeni ha valaki tényleges ismert nélkül szavaz, vagy ne adj isten kamuzik. Ez minden statisztikában benne van ahol manuális adatszolgáltatás van.
26.
26.
Kamukaze
#22: Értem a problémádat és egyett is értek vele.
25.
25.
Doomsayer
#23: "megoldás, hogy nem kötelező szavazni, csak amire akarsz"

Évek óta így nyomom és ahogy a hazai, úgy a külföldi oldalak szavazásain is rég óta le lehet adni úgy az űrlapot, hogy üresen hagyod azt, amire nem akarsz szavazni. Én az ilyen legjobb multiplayer, legjobb indie és legjobb sportjáték kategóriákat alapból üresen szoktam hagyni akkor, ha nincsen egy szem darab játék sem közöttük, amikkel valaha is egy percig játszottam volna.

Szóval ez a megoldás már évek óta adott, de egyénfüggő, hogy az egyes szavazó kihagyja-e a számára irreleváns kategóriákat és/vagy pedig úgy tudja, hogy kötelező és ezért mindenhol kötelezőnek érzi, hogy jelölnie kell valamit ... vagy esetleg észreveszi, hogy nem kell mindenre pöttyöt rakni, de a COD-ra azért rányom, hogy csalódás...

Így hát mi emberek az eredményekben nem is tudunk abszolút objektív igazságot tenni, minthogy nincsen saját univerzális igazságunk semmiben és a mivoltunk miatt közösségi mércével értékelhető általános igazságunk sincsen olyan, ami nem fertőzött. Az egyetlen, ami nekünk van az az, hogy ha nekem tetszik az Alan Wake 2, akkor örülök neki, hogy megnyeri a legjobb akciójáték kategóriát... és van egy rövid időm gondolkodni azon, hogy mekkora elit akciójáték is az Alan Wake 2 lol
24.
24.
delphijos
#21: Van baloldalt egy laptop is ( az lehet Macbook ) Lehet KVM-es rendszer, és épp az aktív. De persze simán lehet egy sz*rul editált kép is.
23.
23.
delphijos
#12: Erre az lehetne a megoldás, hogy nem kötelező szavazni , csak amire akarsz és úgy érzed hogy "alkalmas" vagy szavazni rá. Ha mindenre KELL, az valóvan torzító hatású. Ugyanakkor a "mennyire igénytelenek" vagyunk megjegyzésedet kicsit elitistának érzem.Ez egy hobbi. Mindnki azal szórakozik ami leköti, szórakoztatja, stb... Nincs olyan hogy xy játékkal játszani "igényesség" ha meg egy másik köt le akkor ősbunkó vagy. Ha valaki szeret olvasni, az se igénytelen ha ponyvát vagy krimit olvas a Sorstalanság helyett. Szerintem ezt nem szabad így nézni. Sok vita is ezen van. Lehúzás a Fifa ? Az. De van akit egész évben szórakoztat. Tehát mégsem.
22.
22.
csoki0619
#16: "Igazából szerintem annyit tudunk ebből meg, hogy azokból a szavazókból akik megtették a voksukat, mikkel szeretnek többségében játszani, mikkel nem..."

Pont erről beszélek, h megtudtuk és nem lettünk boldogabbak. Egy valamire jók ezek a közösségi listák amúgy. Tökéletes képet kapunk arról, h mire tart igényt a gamer társadalom. A sajtó (jobbik esetben) szakmai alapon állítja össze a listát, van mögötte rutin és tapasztalat. Arra lehet legyinte, mondván sok vizet nem zavar, legfeljebb nem ért vele egyet az ember.

Ez a lista eggyel rosszabb, mert az itt résztvevők a pénztárcàjukkal szavaztak ezekre a játékokra. Csak akk meg ne csodálkozzunk, h mennyire eltorzult a játékipar, csak végig kell nézni a fentebb dobogós helyezést elért címeket. A FIFA az év sport játéka, jövőre is az lesz, az év lövöldéje az Atomic hearts(de itt bár nem a COD vitte az első helyet), a legjobb verseny játék meg a Forza.

Félreértés ne essék, az idei szavazás még aránylag normális eredményeket hozott, jó látni a sok díjat, amit a BG3 kapott itt. Viszont van egy pár kategória, ahol évről évre ugyanazok viszik az aranyat, és ez így is fog maradni, erre van igény. És a legtöbb pénz is ezekben a címekben van.
21.
21.
MikeHock
#20: Teljesen mindegy, az a hardver biztos nem Apple, így fixen fszság a kép.
20.
20.
Doomsayer
#19: Melyikre gondolsz, a Dell-re, vagy az LG-re?

szerk
Ja, leesett, a MacOS desktop-ra értetted. Hát biztos photoshop a kép. De egyébként akkor is PC, mert az is PC.
19.
19.
MikeHock
És akkor a mai találós kérdésünk:

Az "év platformja" képén vajon miért egy Apple-képernyő van egy PC-n?

:DDD
18.
18.
crytek
2 game pass cím nyámi :)

Mondjuk a Forzával nem értek egyet. Ubinak jobban odaadtam volna az első helyet mert ott látom a fejlődést a crewnál..
17.
17.
hedzsooo
Kb. ami varhato volt, korrekt eredmeny minden teren. Mondjuk platformoknal korabban volt hogy itt az olvasoknal konzol vitte az elso helyet (azt hiszem a Sony PS 4 vagy 5) de mivel jomagam PC-s vok, teljesen megvok elgedve annak az idei eredmenyevel is. :)
16.
16.
Kamukaze
#12: Igazából szerintem annyit tudunk ebből meg, hogy azokból a szavazókból akik megtették a voksukat, mikkel szeretnek többségében játszani, mikkel nem és biztosan vannak olyanok akik "csak úgy" klikkelgetnek. Szóval kb az ég világon semmit. Én azért becsülettel végigolvastam a listát és azokra a játékokra voksoltam, amikkel szeretek játszani és ismerem is őket. Volt a listában egy csomó olyan game, amikből lehet még egy képet sem láttam. De ez ilyen. Szavazni lehetett és szavaztam. De nem savaztam.. hehehe

Én szeretem a Starfieldet, itt meg kapit egy év csalódása díjat. Nem fogok ezért hőbörögni. Én szeretem, sok embernek pedig csalódást okozott. Majd játszanak valami mással.
15.
15.
Anti crytek
Szerintem korrekt lett a szavazás, nem látok itt ilyen bénaságokat mint pl a Peppa malac.
Mindent mégis hogy próbáljunk ki? Ki tudná megfizetni azt a rengeteg játékot egyesével?
14.
14.
Doomsayer
#11: Ezt nem értem.

Persze, hogy nincs baj a véleményeddel és az ajánlásoddal sem, csak úgy kezdted, hogy nem említik a Zeldát meg a Lies of P-t. És hát azért nem említik, mert 6-os komment.
13.
13.
zoli12i
#10: Én sem követem őket, csak érdekelt ez a szavazás. Ott is teljesen korrekt helyezések voltak, egyedül ez az indie volt vicces. Hogy jó helyen végzet az inkább a közösség erejét mutatja, mert a többség poénból szavazott rá.
12.
12.
csoki0619
#3: Jó, oké, értelek, csak akk ez így mennyire releváns? Mit tudunk meg ez a lista alapján? H mennyire igénytelenek vagyunk maximum. Arról nem is beszélve, h a szavazotok közt, és a kategóriákon belül is biztos vagyok benne, h ment a vakon szavazás ezerrel, mert hát valamire nyomni kell, ha már rászánta magát az ember, h részt vesz benne.
11.
11.
Helldiver
#6: Ezzel tisztában voltam és semmi probléma nincs azzal, hogy többségnek más a véleménye. Gondoltam azzal sincs baj hogy kommentben leírom a sajátjaimat mert elsősorban az Against the Storm-mal kapcsolatban azt látom nagyon kevesen ismerik egyáltalán.
10.
10.
Doomsayer
#8: A Viewfinder elég híresen jó játék és egy percig sem szűnik meg nagyszerűnek lenni azzal a megoldással, ami benne van. A többit, hogy VR, meg azok az emberek, meg akik azokat nézik, meg ilyesmik, inkább nem kommentálnám, mert közöm sincs hozzájuk. De nyilván az is egy olyan saját közösségbeli szavazás volt, mint ez a GK-s és ezt a cikket pont ezért nagyon vártam. Minden esetre a timestamp alapján belekattintottam a VR műsorába is, hogy mi lett az első és örülök, hogy az Alan Wake 2-t láttam ott.
9.
9.
MikeHock
Milyen "érdekes" eredmények születtek itt?
8.
8.
zoli12i
#7: Nem nyomtam rá, mivel nem szavaztam. Eleve a TOP2-vel sem toltam, így minek? Annyira nem zavar, hogy van közösségi szavazás, mert igazából jópofa, csak nem veszem komolyan őket, mert nem komolyan vehető. Max arra jó, hogy (valamennyire) leszűrhető a casual playerek ízlése.
Gyanúsítgatás meg tök felesleges, pláne tőled, aki acsarkodott a Spider-man 2 teszt alatt.
*amúgy elég megnézni a VR saját szavazását. Ott volt poénból berakva egy noname játék, ami végül top 6-ban végzett.
7.
7.
Doomsayer
#5: Ennyi erőből senkinek nem kéne szavaznia, aki nem játszotta végig a 2023-ban megjelent összes videojátékot minden platformon. Most tedd a szívedre a kezed és mondd ki, hogy úgy kritizálod a Starfield-et, hogy végigtoltad és véletlenül sem nyomtál rá ezen a szavazáson, hogy az év csalódása :) Azt pedig, hogy ez mi, az 5-ös kommentben olvashatod.
6.
6.
Doomsayer
#4: Ezek a mi szavazataink összeszámolása által elért eredmények. Ha valami nincs említve, vagy ha valami említve van, akkor az azért van, mert a gamekapocs olvasói ezekre szavaztak.
5.
5.
zoli12i
#3: De ez így nem teljesen releváns, hisz a legtöbb címre rá sem látsz. Amolyan vakon szavazás.
4.
4.
Helldiver
A személyes top 3-mam említésre sem került :'(

Lies of Pit, Zeldát több más helyen említik, ami viszont méltatlan, hogy az Against the Storm-ról senki sem beszél aminek oka decemberi megjelenése lehet. Settlers-szerű rougelite, nagyon ajánlós a műfaj kedvelőinek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...