Road Kill Bemutató

Link másolása
We dont need another heeeroooo tödödööm (dobok egymásutánja... hangzik fel a fejemben a régi nóta, amit a jó öreg popnagymama, Tina Turner recsegett rekettyés hangján a megboldogult 80-as évek vége felé...

... Ki ne ismerné ezt a nótát és nem hiszem, hogy él olyan kölök a földön, aki ne tudná, hogy ez a Mad Max 3-nak volt a betétdala, (ha betét nem is, de azért a főcimnél ez ment). Korszakalkotó trilógia volt, sokan emlékeznek rá és kevesen vannak, akiket nem borzongatott meg ez a utópisztikusnak nem igazán nevezhető vízió, egy lehetséges jövőről. (Csak így zárójelben jegyezném meg, hogy 2004 végén jön a 4. rész, Mad Max: Road Fury cimen… jipíííííííííííííí…örvendezzünk vala…) Szóval ennyi rizsa után rátérnék a lényegre, ami nem más, mint hogy a mi kis céljátékunk is egy ehhez hasonló történetet dolgoz fel, csak éppenséggel nem az atom, hanem (manapság igen közkedvelt téma ez is), egy ismeretlen vírus százalékolta le az embereket, mind számtanilag, mind pedig átlagintelligenciailag… Hogy ez mit takar magában? Erre a kérdésre igen egyszerű a válasz. Nincsenek törvények, a civilizáció is csak morzsáiban létezik már, csak egy szabály van, aki hamarabb öl, az marad életben, amiben ugyebár nagy nagy szerepe van annak is, hogy kinek van ütősebb, gyorsabb és szívósabb verdája, a fegyverekről ne is beszéljünk, mert anélkül még a budira sem éri meg elmenni. Röviden ennyi lehetne a lényege ennek a remek kis gaménak: gyakgyakgyakgyak…

 

A készítők furfangos módon és rendkívüli egyszerűséggel rejtették el a címben az egész játék lényegét és sava-borsát, Road vagyis út és Kill vagyis ölni. Röviden ennyit is kell majd csinálni a játékban, de igazából hosszabban sem nagyon lehetne megfogalmazni a játék lényegét, mert a kettő az ugyanaz. Aki esetleg mély mondanivalóval rendelkező Zen-Budhista lelkületű játékra számított, az valószínűleg nem tud angolul vagy borzalmasan nagyot fog csalódni! Aki viszont azért rakta be a korongot a fekete dobozba, hogy a hosszú fárasztó nap után végre egy kicsit irthassa az emberi fajt, annak igen kellemes órákat fog okozni eme remekbe szabott játék. Miután komolyabban nekiültünk a Midway legújabb művének, észre fogjuk venni, hogy azért lehet, hogy mégsem olyan egyszerű ez az egész, hiszen a folyamatos gyilkolásba előbb-utóbb bele fogunk unni, bármennyire is az utcákra, meg a legyilkolandó kocsikba képzeltük egész életünk során összegyűjtött ellenségeinket. Rá fogunk jönni, hogy a Road Kill méltó elődjei: Crazy Taxi, Carmageddon, G.T.A. minden jó oldalát megtalálhatjuk majd itt is, kisebb nagyobb változtatásokkal. Miután bejött a játék és vörös fejjel konstatáltuk azt a tényt, hogy a százmillió controller beállítás közül egyik sem esik kézre (sajnos), ennek következtében rövid időn belül kénytelenek leszünk új irányítót venni, mert szegénykém, akárcsak a pc-s billenytyüzet, nem viseli valami jól, ha a földhöz vágjuk őt, ahogy azt sem, ha bakkanccsal rátaposunk párszor. Szóval a lényeg az az, hogy hiába szoktuk már meg, hogy a bal ravasz a fék, a jobb ravasz pedig a gáz… a Midway-nél úgy döntöttek, hogy forradalmasítani fogják eme hagyományt, és a jobb ravaszra a tüzelést fogják rakni! Nem kell aggódni, pár óra és kontroller csere után már talán hozzá fogunk szokni! Szóval, sok a rizsa már látom Myko arcát, ahogy mondja nekem. Úgyhogy akár bele is csaphatunk a takonyba…elnézést, a málnába…

 

A játék nem ajánl fel túl sok opciót, de nem gond, mert nem is kell ennél több. Van Single Playa, meg a Multiplaya, úgy gondolom, nem kell a Multiplayert részleteznem, csak a szokásos, osztott képernyő, társasági gyakás és kollektív káromkodás, ami igen hasznos tud lenni, mondjuk egy junyoszty-tv nagyságú képernyőn tuti...ehhe..

 

 

Szóval akkor vegyük egy kicsit nagyító alá a Single Playert. Szerencsére a játékon belül igen nagy szabadsággal rendelkezünk, ugyanúgy, mint a nagy elődökben is. Eldönthetjük, hogy a mániákus gyilkolást választjuk vagy inkább követjük azt az irányt, amit a készítők olyan nagy odaadással megterveztek nekünk. Ezek a következők lehetnek:

 

Mission (Térképen „M”): Végrehajtásuk eleinte gyermeteg könnyűséggel mennek, de a közepe felé már több alsónadrágot is kell majd cserélni az elkerülhetetlen izzadásnak köszönhetően. Lesz itt minden, ami szem szájnak ingere, aki kíváncsi rá, az próbálja ki!

 

Package Delivery: Pár küldetés megoldása után, fellelhetünk a pályán egy sárgás fényben úszó dobozocskát, ami minket hívogatva sejteti, hogy fel kéne mán’ venni! Ha felvesszük, akkor megindul a Crazy Taxihoz fogható őrült célhoz érés. Persze időn belül, de ha sikerül eljutni a megadott helyre, nincsen megállás, rögtön fel kell venni a következő csomagot és megint vinni a célirányba. Ez addig megy, amíg el nem fogynak a csomagok (szerényen jelzem, hogy nekem nem volt türelmem ezt végig csinálni), vagy ha elbukunk, akkor a gép megjegyzi az időnket, amit később igény szerint majd meg is dönthetünk akár! Mindegy, a lényeg az az, hogy minden teljesített csomag után kapunk egy kis zsetont, amiből majd jó nagyokat tudunk vásárolni, de erről majd később.

 

Race: Ugyancsak az első pár küldetés teljesítése után megjelenik a térképünkön egy leginkább BatMan jelre emlékeztető valami, amit ha megtalálunk és belehajtunk akkor részt vehetünk egy kis versenyben! Ajánlatos az elején még várni ezzel, mert az első tetü módon zakatoló vasunkkal halvány fingnyi esélyünk sincsen a győzelemre. Később persze menni fog, a jutalmunk pedig egy tehetősebb pénzmag lesz. Kellemetlen dolog, ezért megemlíteném, hogy a géppuskánkat nem tudjuk itt használni, a nitrót és az aknáinkat viszont igen, ami elég jól tud jönni néha.

 

Suicide: Az első teljesített Race után ugyancsak BatMan jelként van jelölve a térképen, lehetőségünk nyílik az én kis szívemhez igen közel álló játékot játszani. Ennek kérem szépen rendkívül egyszerű szabályai vannak. A verda egyhelyben áll, mi a hátsó gépfegyvernél állva, mindent megteszünk azért, hogy a felénk rohanó időzítetten robbanó, elmebeteg állatokat még időben szétlőjjük. Ha ezt nem sikerül megtennünk, akkor annak a páncélunk látja a kárát, de igen csúnyán. Ha teljesítettük az első szintet, akkor még több másik szint követi azt, ahol már robbanó kocsik is azon igyekeznek, hogy az angyalokhoz (vagy inkább ördögökhöz?) küldjenek minket. Eleinte az összes megmaradt hajunkat ki fogjuk tépni, de idővel, ha ráérzünk a játék lényegére, akkor már nagyon fogjuk élvezni a dolgot, ha másért nem is, akkor a rengeteg pénzért és ajándék kocsikért biztosan…

 

Killing Spree: Elszórva találhatunk a városban ilyeneket, amiket ha felveszünk a már jól bevált „időreirtsukamegfelelőmennyiségűésfajtájúellent” játékmódba léphetünk, amit persze jutalom követ sikeres teljesítés után.

 

Survivor Mode: Amennyiben túl gyorsan túl sok mindenkit irtunk ki egy helyen, megjelenik a térkép felett egy „R” betű, ami a további írtások után „RIOTS”-á fejlődi ki magát. Ha ezt összegyűjtjük, akkor indul meg a Survivor Mode, nem nem az RTL-s fajta, bár nem lenne rossz, ha ezt mutatnak a tv-ben…na jó csak vicc volt…szóval ha ebben a módban vagyunk, akkor a város összes zsaruja, kocsija, embere, mindenkije minket akar majd kiirtani. Ha már unjuk a gyakást, vagy esetleg már ég a kocsink, akkor érdemes vagy „Peace” jeleket keresni, amik visszavesznek a riots-ból, vagy pedig a garázsunkba menekülni, vagy válaszhtatjuk a csúfos halált is, aminek a végén a gép elkönyveli az időt, amíg életben voltunk, amit később ugyancsak megdönthetünk majd, ha akarunk.

 

  Itt szeretnék kiteérni pár fontos dologra még a játékkal kapcsolatban. Az egyik az az, hogy ha kilövünk egy ellenséges verdát, akkor az heveny üvöltözés mellett szétpukkanva bizonyos alkatrészeket hagy maga után. Ekkor lép működésbe, a kocsinkba épített láthatatlan, virtuális gyorsanalkatrésztpénzreváltóautómata, ami ezeket pénzzé varázsolja. A bárhonnan megszerzett pénzünket, a térképünkön „S” betüvel jelzett Shopban tudjuk elkölteni. Itt igen kellemes upgrade-eket lehet venni, érdemes mindent kipipálni, ha eredményesek akarunk lenni! A másik fontos dolog az a garázsunk, amit a térkép „G” betűvel jelez, ennek azért van nagy szerepe a játék során, mert csak itt tudjuk az állást kimenteni, ezenkívül csak itt tudunk átváltani másik vasra és ami a legfontosabb, itt dolgoznak a sok magyar autószerelő által megcsodálható szerelőink, akik kb. egy tized másodperc alatt rendbe hozzák kocsinkat, mindegy, hogy milyen állapotban volt…ja és még új polírt is raknak rá ezalatt az igen hosszú idő alatt. Végül de nem utolsó sorban, meg kell hogy említsem a pályán elszórva található upgrade darabkákat, amiket ha összeszedünk és még az elkészítéséhez szükséges „Blueprint”-eket is megtaláljuk, akkor fáradozásunk nem lesz hiábavaló…

 

Nu! Hát körübelül ennyit tudtam most hirtelen összehordani a játékról. A véleményem róla az, hogy bár semmi újdonságot nem tud mutatni, azért mindenképpen egy színes foltnak (vérfoltnak…) számít a játékaink között. Hangulata az nagyon jó, a rádióadások, amiket egyébként magunk válthatunk a játék során (na ez vajon honnan lett lenyúlva), nagyon jópofák, bár egy kicsit azért durvák is szerintem, amiket itt beszélni szoktak! Az animációk nem valami nagy számok, de azért sörrel +vodkával már elmennek, összességében viszont szerintem egy erős hármas a játék, határeset, még érdemes beszerezni!

 

A cikket Ca$h barátom követte el... :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...