Shogun 2 - Fall of the Samurai bétateszt

  • Írta: InGen
  • 2012. február 29.
  • bétateszt, fall of the samura, pc, total war: shogun 2
Link másolása
Tavaly megjelent a Total War: Shogun 2, és mi láttuk, hogy ez jó. Sőt, ti is láttátok, mert a Gamekapocs szavazásán elnyerte 2011 legjobb stratégiai játékának címét. Azt mondjuk csak zárójelben említjük, hogy konkurencia nem nagyon volt, s valószínűleg idén sem lesz, amikor jön az első kiegészítő.

A shogun és az ő hű szamurájainak ideje lassan lejár. Japán kezdi felfedezni, hogy kapcsolatba kerülhet a nyugattal, kereskedhetnek velük, új tudást és új technológiákat szerezhetnek meg. Egyik pillanatról a másikra a romantikus kép, miszerint kard csap össze karddal, a szamurájok az ősi tradíciók szerint megvívnak egymással, eltűnik. Japán elindul az iparosodás útján, aminek következtében már a kardok találják szembe magukat a puskákkal és a gépágyúkkal. Szomorú, és egyben végletekig érdekes időszaka ez a szigetországnak, a Shogun 2 új kiegészítője pedig méltó módon dolgozza fel mindezt.


Igen, jól olvastátok, kiegészítő. Akadnak még olyan klasszikus gondolkodású fejlesztők, akik továbbra is hisznek abban, hogy nem DLC-ket kell kiadni, minimáls tartalommal, hanem egy teljes, korrekt lemezt, mindenféle jósággal megtömve. A Blizzard is ezt az utat választotta a Starcraft II-vel, és a Creative Assembly is ilyen módon jár el a Fall of the Samurai-jal. Mik a legfontosabb változások? Nos, mivel a nyugatról behozott technológia miatt Japán rohamléptekben fejlődik, s mivel a kampány rövidebb lesz, mint teljes játékban, a korábbi egy évszak, egy kör rendszer megszűnt, s a dolgok gyorsabban zajlanak. A körök most már 2 hetet jelképeznek, ami egyben azt is jelenti, hogy a mindenki számára rémisztő tél 6 teljes körig tart.


A térkép látványa ismerős lesz mindenkinek, ugyanakkor teljesen friss dolgok kezdenek el megjelenni rajta. Az egyik ilyen például a vonatsínek megjelenése, ami nem épülhet szabadon bárhová, így a sínek melletti provinciák elfoglalása különösen fontos lesz. A vonat segítségével aztán villámgyorsan szállíthatjuk csapatainkat ide-oda, így talán még az sem olyan vészes, ha mégis rosszkor kap el a tél. Arra is készüljünk fel azonban, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, puffogó, füstölgő gépszörnyek szelik át a korábban békés farmokat és vidékeket. A konzervatív japán lakosság nem fogadja szívesen a hirtelen jött újdonságokat, így ha ezeket forszírozzuk, könnyen elfordulhatnak tőlünk, és akár lázadások is kitörhetnek.


Azonban a modernizálódásnak köszönhetően gyarapszik egy-két ütős dologgal az arzenálunk, melyek közül rögtön ki kell emelni az új, ágyús hajókat. A Fall of the Samurai-ban a tengeri hadviselés minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír, ugyanis a partok közelében részt vállalhatnak a szárazföldi ütközetekben is. Ez azt jelenti, hogy távolról lövöldözhetnek városokat, s bár sajnos a pontos célpontot nem határozhatjuk meg, azért így is nagy segítséget nyújtanak ostromkor. Talán ennél is fontosabb, hogy sima csaták közben is kérhetjük a közelben állomásozó flottánkat, hogy vonja tűz alá az ellenfél seregét.


A java azonban még csak most jön! Több nehézfegyveres egységet, például gattling gépágyúval felszerelteket mi magunk is irányíthatjuk FPS módból! Habár valószínűleg sok Total War-rajongónak ez nem fog kifejezetten tetszeni, esetleg néhány Call of Duty fanatikust meggyőzhet, hogy átnyergeljenek egy stratégiai játékra. Ez azt jelenti, hogy miután pozícióba tettük az egységeket, bemehetünk FPS-nézetbe, és ott rendesen, célkereszttel kezdhetjük el kaszálni a felénk rohamozó szamurájokat. Persze azt hozzá kell tenni, hogy amíg ezzel törődünk, addig nem igazán tudjuk átlátni a harcteret, s persze a többé egységünket sem tudjuk irányítani, így érdemes csak módjával szórakozni.


300 évvel a Shogun 2 kampánya után a Fall of the Samurai, ha lehet, még nehezebb döntések elé állít majd minket. Kihez leszünk hűek, a régi rendszerhez, vagy inkább segítünk felépíteni egy újat? Lepaktálunk a nyugattal, kereskedünk velük, megszerezzük a technológiájukat? A Creative Assembly egy nagyon érdekes és nagyon tartalmas kiegészítőt kalapál nekünk, ami ráadásul önmagában játszható lesz, így nincs szükség hozzá az alap Shogun 2-re sem. A megjelenés március végén várható, és valószínűleg még az idén kapunk egy újabb kiegészítőt.

1.
1.
JoHnNiEE
mindig is oda voltam a Total War sorozatért, és ha így folytatják tovább a srácok ez ezután sem fog változni :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...