FPS-ek, fegyverek, valóság

  • Írta: InGen
  • 2012. december 12.
  • vélemény
Link másolása
Az FPS-ek egyre valóságosabban adják vissza a valódi fegyverek viselkedését, egyre élethűbben másolják a gyilkos fémet. Amikor azonban már a játék alapján készült fegyvereket lehet megvenni a valóságban, az felvet néhány kérdést. Veszélyes vizekre evezünk? Mi egyáltalán ez a hatalmas fegyvermizéria?

Vannak hírek, melyekről mindenki értesül, még az is, aki normális esetben maximum a Gamekapocs oldalait olvassa. Ilyen volt a Sötét Lovag: Felemelkedés coloradoi premierjén történt brutális gyilkosság, ahol egy James Holmes néven futó, éppen az egyetemi doktoriját csináló fiatalember az egyik reggel úgy ébredt fel, hogy Jokernek képzelte magát. Ez alapvetően még nem is lett volna akkora probléma, néha másnaposan én is hajlamos vagyok azt hinni reggel, hogy valójában inkább hagyma vagyok, és hagyma pozícióban szeretnék feküdni a nap további részében. A fő különbség azonban az, hogy Holmes – amerikai lévén – rendelkezett fegyverekkel. És – szintén amerikai lévén – nem a nagypapi légpuskájára kell gondolni, hanem némileg durvább arzenálra. Egészen konkrétan egy AR-15 félautomata géppuskára, ami gyakorlatilag az M-16-os civileknek szánt változata, de még így is képes több száz töltényt kipumpálni egy perc alatt. Ha ez nem lett volna elég, a biztonság kedvéért Holmes hozott még magával egy Remington 870-es shotgunt, valamint egy .45-ös Glock pisztolyt is. A szomorú végeredményt mindenki ismeri: 12 halott és 59 sebesült.

Az amerikai társadalom az ilyen esetekben kétféle módon reagál, és most sem történt ez másként: az egyik felük a fegyvertartással kapcsolatos törvények szigorítását kéri, a másik felük pedig azonnal elment fegyvert vásárolni, elvégre meg kell védeniük magukat a Holmeshoz hasonló ámokfutók ellen. Az adott héten 43%-kal több fegyverviselési engedélyre szóló kérelmet nyújtottak be Coloradóban, mint az azt megelőző héten. 

Ez tehát nem éppen a legjobb időszak arra, hogy pár héttel később az Electronic Arts büszkén bejelentse, új partneri kapcsolatokat hozott létre a Medal of Honor: Warfighter kapcsán. A sajtóközlemény szerint ezek a bizonyos partnerek különböző merchandise-termékeket gyártanak majd, melyekből a bevételt jótékonysági célokra fordítják.

És ha már háborús játékról van szó, a jótékonyság is ebbe az irányba megy: többek között a Navy SEAL Foundation és a Special Operations Warrior Foundation felé, melyek célja, hogy segítsék azokat a családokat, ahol a családfő nyilvánvalóan nem tért haza az utolsó küldetéséből. Vagy hazatért, de az Egyesült Államok zászlójával letakarva.

Alapvetően ez így korrekten hangzik, ugye? Egészen addig, amíg, ki nem derül, kik az Electronic Arts új partnerei, és milyen jellegű merchandise-ról van is szó. Nos, amikor játékokkal kapcsolatos merchandise-ról beszélünk, valószínűleg mindannyiunknak valami olyasmi ugrik be, hogy esetleg lehet venni egy műanyag rohamsisakot, amit kirakhatunk otthon a polcra, netán egy nyakba akasztható dögcédulát, vagy egy 10 centi magas szobrocskát is el tudunk még elképzelni.

A Medal of Honor: Warfighter új partnerei nem ilyen termékeket gyártanak. Vegyük például a McMillan Groupot, melynek jelmondata: „Shoot to Win”. A honlapjukra ellátogatva megtudhatjuk, hogy a cég igazi katonai és civil felhasználásra szánt géppuskákat és vadászpuskákat gyárt. Tudtátok például, hogy a TAC-300-as snipert különböző extra felszereléseket tartalmazó csomaggal 7999 dollárért hazavihetjük, ami 610 dollárnyi megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha külön vennénk meg az extrákat? És azt, hogy éjjellátó irányzékot is lehet rá vásárolni 859 dollárért? Vagy, hogy a spéci késeket és eszközöket gyártó SOG készít egy teljesen fém, egyenes pengével rendelkező tomahawkot, mely a játék megjelenésével egy időben jön ki? Ezeknek az együttműködéseknek a lényege tulajdonképpen az, hogy a Medal of Honorba a valóságnak megfelelő fegyverek kerülhessenek, ugyanakkor a másik fele némileg durvább: a gyártók olyan kiegészítőket árusítanak majd a fegyverekhez, melyeket a játékban láthatunk.

Az Egyesült Államok különböző szervezeteinél, és persze főként az interneten mindez kivágta a biztosítékot, s a legtöbben komolyan felháborítónak tartják a dolgot. Feltehetjük persze a kérdést, hogy miért? A dolog eleve tárgytalan itt Európában, a civilizált világban, hiszen Amerikával ellentétben nálunk sosem fordulhat elő olyan, hogy valaki legálisan egy M4A1-et tarthasson a hálószobájában. Odaát pedig amúgy is vehet mindenki fegyvert, függetlenül a játéktól – az, hogy a játék direktben ráirányít ezeknek a gyártóknak a honlapjára, már nem tűnik túl nagy dolognak. Viszont a hatásai súlyosak lehetnek. A játékokat egyébként is folyamatosan támadják különböző idióták, és lassan már minden fegyveres bűncselekmény kapcsán felmerül, hogy az elkövető a GTA / Call of Duty / Hitman / Counter-Strike (a nem kívánt törlendő) valamelyikével edzett a dologra. Ha pedig a jövőben valamikor előkerül még egy félkegyelmű, aki magát Bane-nek képzelve fegyverekkel kezd el öldökölni, és utólag kiderül, hogy a gépágyúit a Medal of Honoron keresztül rendelte, azt hiszem, mindannyian el tudjuk képzelni, hova fajulnának a dolgok. Márpedig erre elég nagy esély van, az Egyesült Államokban ugyanis évente körülbelül 10 ezren halnak meg különböző fegyveres bűncselekmények következtében.

Az ördögi körnek tehát legfeljebb az vethetne véget, ha Obama elnök tényleg megszorítaná a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket. Ami persze sosem fog megtörténni, hiszen akkor az alabamai bőrnyakú egyrészt úgy érezné, hogy 20 centivel rövidebb a pénisze, másrészt pedig valószínűleg megőrülne, amikor a lánya egy olyan fiút hoz haza, aki nem szereti a Credence Clearwater Revivalt, és nem lenne otthon egy shotgun, amivel elkergethetné. Ez pedig sok szavazót terelne az ellentáborhoz. Ráadásul még mindig érvelhetnek azzal, hogy amikor olyan mészárlások történnek, mint a Batman vetítésen, akkor nekik is szükségük van fegyverre, hogy meg tudják védeni magukat. Ami persze hatalmas baromság, hiszen bárki, aki amatőrként használt már komoly stukkert, el tudja mondani, mennyire nehéz dolog rendesen bánni ezekkel. Én ugyan csak egyszer lőttem egy pisztollyal, aminek az lett az eredménye, hogy a célpont helyett háromszáz méterrel odébb található fa szenvedett sérülést, és közben megsüketültem, egy barátom próbálkozott géppuskával is. Elmondása szerint ugyan hosszas célzás után az első lövés nagyjából (értsd, szív helyett a jobb felső váll) célba talált, a továbbiak azonban mindenhova mentek, csak a bábu közelébe nem.

Egy igazi fegyvert elsütni brutális élmény, amire hosszú gyakorlással lehet csak igazán felkészülni, de még akkor is elég valószínű, hogy egy hozzád, vagy hozzám hasonló arc, aki nem katonai edzéssel tölti az életét, inkább csak magában tesz kárt a folyamat során. Éppen ezért teljesen kizárt, hogy a mozis vetítésen, amikor egy felkészült támadó előrántja a karabélyát, te időben elő tudod húzni a kabátod alól a Desert Eagle-t, célozni vele, majd lőni úgy, hogy eltaláld azt, aki éppen géppuskatűz alá vette az ordítva pánikban mindenfelé menekülő tömeget. Valószínűleg lőnél egyet valahova az égbe, esetleg ledurrantanád a csillárt, majd megsüketülve, szétrázott végtagokkal állnál.

De nem menekülhetünk a valóság elől. A valóság pedig az, hogy a férfiak, legalábbis azok, akik a lábuk között még működő szerszámmal rendelkeznek, vonzódnak a fegyverekhez, és az erőhöz, amit ezek képviselnek. Ha látunk egy pisztolyt, azonnal kézbe akarjuk venni, megfogdosni, ha pedig kiderül, hogy töltény is van hozzá, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy találjunk egy olyan helyet, ahol veszélyek nélkül elsüthetjük párszor. Ha pedig ebből a szemszögből nézzük a dolgokat, nem lehet hibáztatni sem az Electronic Artsot, sem a fegyvergyártókat. Elvégre, eleve azért játszunk ezekkel az FPS-ekkel, hogy legalább virtuálisan megtapasztalhassuk, milyen érzés egy hosszú sorozattal három rosszfiút lekaszálni a terepről. Ezzel pedig semmi probléma nincs, amíg megmarad ezen a szinten. Ha pedig nem marad meg, ott nem a játék, nem a gyártók, és nem is a törvények a hibásak.

72.
72.
Kárpáti Zsolt
És miben látok egy igazságtalanul sam fisherrel összekevert rendőr és mentősüldözöttet?Erre adjatok tippet,mert nekem nem segít senki?Nekem elromlik minden?Miért?Miért rontjátok el a gépemet és a játékomat,az nem arra való,hogy elrontsák.ZoneAlarmm-el windows alatt,és linux-xal is fel lehet törni a gépet.Nekem volt egy Mester házy Attila nevű barátom,aki lopta fémdobozzal a netet,és egyszer feltörte a gépemet.Azóta is elrontja.És miért a játékipar konzoljai a felelősek,nem a pc,aki az emberi kapcsolat amerikai szenátora,mert az a féreg komcsi is szenátor.
71.
71.
Hungary86
Nekem peldaul van egy 9mm-es fel autamata gaz pisztolyom, önvedelemre. De megse fordul a fejemben az hogy valahova elmenjek es lemeszaroljak valakit. Azt eleg sok idöt töltök különbözö shooter-kel.
70.
70.
Kratos76
Ez az irás már volt régebben nem?!
Hogyan került megint elő?!
69.
69.
chepunk
Én meg csak azt nem értem, hogy valaki mért osztja az észt arról amiről saját bevallása szerint sincs fingja se...

Az még hagyján, hogy nem tudja mi is az a géppuska, de azért azt nem kéne képzelni, hogy fegyver kezelést csak és kizárólag a fegyveres testületek tagjai gyakorolhatnak, fegyvertartásival rendelkező polgárok (pl. vadász, sportlövő) nem! Magyarországon ez inkább épp fordítva van... Az, hogy ő láma meg béna hozzá nem jelenti azt, hogy más is, de azért rátesz még egy lapáttal Desert Eagle mint önvédelmi fegyver. Mert az pont az egyik legalkalmatlanabb rá! Jobb ha távol tarja magát a fegyverektől, ez igaz! De ne akarja másnak is megtiltani!

A másik nagy tévedése, hogy azt hiszi a polgári fegyvertartás csak Amerikában létezik: "A dolog eleve tárgytalan itt Európában, a civilizált világban, hiszen Amerikával ellentétben nálunk sosem fordulhat elő olyan, hogy valaki legálisan egy M4A1-et tarthasson a hálószobájában.". Hát akkor jobb lesz barátom ha elkerülöd Szlovákiát, Csehországot ahol nagyon könnyű fegyvertartásihoz jutni és máris vehetsz egyet és akár a hálószobádban is tarthatod! Aztán kerüld el Svájcot és Finnországot is, ahol nagyon sok háztartásban van katonai automata fegyver! Aztán jobb lesz Ausztriát is, mert bárki vehet sörétes vagy 22-es puskát, de a régi hadi puskákat (pl Mauser 98k, Mosin-Nagant stb. "Ordonanzwaffen") is csak úgy adják-veszik. Mégsem ölik halomra egymást...

A másik, hogy nem biztos, hogy csak bűnözők elleni önvédelemre jó a polgári fegyvertartás. Tudom, hogy te is azok közé tartozol akik azt hiszik, hogy a híradóban látott rémségek a kis akváriumod falán nem jöhetnek át. De! Nem a sötét középkorban és nem valahol a messzi Afrikában, hanem határunktól pár kilóméterre délre, 17-21 éve emberek ezreit nyúzták meg elevenen! Ráadásul a "saját" katonaságuk. Az JNA (Jugoszláv Néphadsreg szerb vezetéssel), a horvátok és bosnyákok ellen! Akkor ott nagyon örültek volna a szélesebb körű polgári fegyvertartásnak, ugyanis a konfliktus kezdetén csak pár vadászpuskával vehették fel a harcot saját védelmükben, nem sok sikerrel, sok ember kínhalála jelezte a könnyelműséget! De a leírtak alapján te feudalista vagy! Fegyvere csak a bárónak és hűbéri bandériumaiknak lehet, a parasztok meg csak ne mászkáljanak kiegyenesített kaszákkal, különben tüzes trónuson megsüttetnek...

Végére pedig egy közmondás ami a demokrácia alapja is egyben:

"An armed man is a citizen. An unarmed man is a subject."

nagyjából:

„A fegyveres ember a polgár. A fegyvertelen csak alattvaló. ”
68.
68.
WEBESBALI
#67: Csak az a probléma, hogy a fegyvereket nem a bűnözőktől vennék el hanem a tisztességes emberektől akik azt önvédelemre használnák. Ha be is zárják a fegyverboltokat a bűnöző ugyanúgy fog fegyvert szerezni. (azt hiszed most legálisan teszik?)
67.
67.
NoRush
Pff? Nem akarnak több gyilkosságot? Akkor fogják magukat, húzzanak ki terepre, házról házra járjanak és mindenkitől vegyék el (jaaaaj a pénz amiért vettem!! kit érdekel??!), a fegyverre szakosodott üzleteket zárassák be mint a sz*rt (a faszomat sem érdekli, hogy nagy bizniszekbe nyúlnának bele, bezárni és kész). Vajon mennyivel lenne kisebb az értelmetlen gyilkosságok aránya? :D Fúú, sokkal, elhihetitek.

Persze amit irtam lehetetlen :)
66.
66.
Jinbobo
#64: nem azt mondom hogy akinek van fegyvere szabadon lövőldözhet kedve szerint:) de némi megnyugtatást azért jelent ha van mivel fellépned, ha eldurvulnak a dolgok. Nem azt mondom hogy ilyen helyzetben használni is kell, de sokat számít a fellépés. Egy hatásos fellépés (fegyver előrántás, földrekényszerítés) komoly veszélyeket előzhet meg.
64.
64.
catilina
#62: „…Amerikában, ahol nap mint nap történik fegyveres gyilkolás, nem árt ha mindenkinél ott van egy Beretta a kabátja belső zsebében…”

Egy pillanatra itt megállnék átgondolni. Ha nincs nálad fegyver, elbújsz, elfutsz, ha gyanús helyzetbe kerülsz. Ha van nálad fegyver (és feltételezzük, hogy tudod is használni), akkor hajlamos lehetsz nem elfutni, elbújni, hanem használni. Ez akkor nem baj, ha valóban veszélyes a helyzet. Ám mi van akkor, ha csak az idegeid fáradtabbak aznap? Nem egy ilyen eset történt már.
62.
62.
Jinbobo
Jó, szerintem Amerikában, ahol nap mint nap történik fegyveres gyilkolás, nem árt ha mindenkinél ott van egy Beretta a kabátja belső zsebében. Teljesen más világ mint Magyarország, ahol az átlagembernek nincs pénze önvédelmi fegyverre. Amerikában lassan már golyóálló mellényeket osztogatnak a moziban, a jegy mellé.
Az, hogy a Medal of Honor megjelenési időpontjában jelennek meg a játékban használt speciális fegyverek, szerintem már nem is meglepő.
59.
59.
markoci555
hát van itt komment de a 400 azért nem jött össze:)
58.
58.
gorezalan
"Ami persze sosem fog megtörténni, hiszen akkor az alabamai bőrnyakú egyrészt úgy érezné, hogy 20 centivel rövidebb a pénisze, másrészt pedig valószínűleg megőrülne, amikor a lánya egy olyan fiút hoz haza, aki nem szereti a Credence Clearwater Revivalt, és nem lenne otthon egy shotgun, amivel elkergethetné." hat ez mekkora XDDDDDDDDDD
57.
57.
zadori75
Szerintem ez felesleges felhajtás. Akinek nem kellene, hogy fegyvere legyen úgyis, lesz vagy van, ha tiltja ha engedi a törvény.
56.
56.
hedzsooo
Hűű, jó sokat kezdtem írni, de inkább csak ennyi lenne:

Fegyvertartás megfelelő, kellő szigor mellett szerintem OK, de csakis azért, mert ha valamit tiltanak, akkor az tapasztalataim szerint még édesebb, még inkább és mégtöbben vágynak rá. Szóval csak a csempész üzleteknek kedvezne, a fekete piacnak, ha megtiltanák a tartását és így a legális vásárlását is működő fegyvereknek. Egy szükséges rossznak tekintem a fegyvertartási engedélyt, ha úgy tetszik, de én sem vagyok a fegyvertartás híva. Viszont ha valaki márt tart, akkor az legalább legyen nyílvántartva, legyen törvény adta keretek között (amit nem ártana szigorítani).

Fegyver használata nyílván gyakorlatot követel, ebben egyetértek én is természetesen.
Pláne ha nem vaktában akarunk vele lövöldözni, másokat és magunkat megsebesíteni vele, hanem pusztán önvédelemre használni, a legvégső esetben.

A cikk amúgy érdekes volt, de a vége nekem nem jött be, olyan volt a záró, utolsó bekezdése, mintha erőltetni szeretne valami nézetet az emberre, de ez persze csak az én véleményem. ;) És nem azért lövöldözök én legalábbis az akció játékokban mert tök jó hogy lövöldözhetek, hanem mert ez az egyetlen eszköz többnyire, amivel ártalmatlaníthatom az ellenfelet és így folytathatom a történetet. Én ahol tehetem sokszor kikerülöm ellenfeleket, vagy csak elszaladok előlük, ha nincsen semmi célobjektum a közelükben aztán forogjanak maguknak azok a buta NPC-k. :)
55.
55.
Extol
Az meg egyből ugrik a Steamról.
54.
54.
Extol
Nah ezér kellene lövöldőzés helyet inkább softpornós játék.
53.
53.
norbie1128
Ezek szerint a Medal of Honor egy fegyverreklám...vicc...azt is el tudom képzelni, hogy a bevételük jelentős része inkább a fegyver eladásból való részesedésből folyik be, mintsem játékeladásból...Enyhe túlzással persze.
51.
51.
drat576
amikor rákattintottam a cikkre már tudtam hogy Ingen a hunyó :))
50.
50.
MadDragon
Hülyék mindig lesznek és ahhoz nem kell lőfegyver, hogy gyilkolhasson az ember.
Ha amerikai fegyver tartóról beszélnek az emberek, miért mindig a redneck-ekre gondolnak? Nagyon sok normális ember tart ott fegyvert és sokszor mentette már meg az életüket. A lőfegyver is egy eszköz, ami a felhasználótól függ, hogy mit végez.
A lőfegyverek meg úgyse lesznek betiltva Amerikában, mert egyrészt a fegyver viselés alkotmányos jog(amit ha valaki meg akarna változtatni az kétlem, hogy hosszú politikai karriert fog futni). Másrészt nagyon sok pénz van Amerikának a fegyver gyártásban/eladásban. Az meg, hogy fegyvereket, meg fegyver kiegészítőket reklámoznak egy lövöldözős játéknál, meg kb. olyan mintha a Nike cipőt reklámozna a FIFA-ban, mivel ezek a cégek se ingyen csinálják a cuccokat.
A baj az, hogy sok emberből hiányzik a felelősség érzet. A columbiai lövöldözéskor, mikor a két srác volt az elkövető kit hibáztattak? A videó játékokat. Pedig, mint kiderült mindkét gyerek pszichológiai kezelés alatt volt előtte(magyarul be voltak gyógyszerezve). A szülőket se vonták felelősségre, pedig ha figyeltek volna a gyerekekre talán nem történt volna meg az egész. Más kérdés persze, hogy ki adott el fegyvert a srácoknak.
Finnországban szintén lehet tartani fegyvert ott is volt balhé belőle, amik persze nagy visszhangot kaptak, mert a média szívesebben csámcsog egy hülye ámokfutásán, minthogy valaki elzavarta a rablót a pisztolyával. De ez nem egy állandó jellegű probléma, amiért be kéne tiltani a fegyvereket.
Sőt itthon is hozzá lehet jutni lőfegyverhez(ha tudod, hol kell keresni >_>), nem pár napja volt, hogy valakire rálőttek?
Na eléggé fegyver pártira(és hosszúra) sikeredett a hozzászólásom, de a lényeg: felelősség gyerekek!
49.
49.
shatterhand
A legtöbb ilyen fegyvermániás, meg masírozó keménylegény még futni se tud. El vannak hízva ,katonaságra fel se vennék (nem mintha jelentkeznének oda:), de ehhez van eszük.
A játékokban levő fegyverek hangjai meg legtöbbször köszönőviszonyban sincsenek.
48.
48.
Necreon
#36: Az emberek hülyék, és kapzsik. Egyik kihasználja a másikat, a következményekkel nem törődve. Pár ezer évre visszamenőleg a történelem bizonyítja, és a mai napig így működik. Van persze kivétel szép számmal, de nem is a normális ember megy és lő agyon másik tizenkettőt, hanem a kevésbé értelmes fajtája. Igen is a törvényhozás és a gyártó felelőssége lenne, hogy ezeket az embereket finoman korlátozzák, hogy ilyesmi ne történhessen meg. De persze az USA-ról beszélünk, ahol olyan törvények vannak hogy aki egy kényelmesebb székben ül, az bármit megtehet. Persze erős sarkítással.
47.
47.
Mortis
Ma is tanultunk valamit, gyerekek. A kis kaliber szerencsésebb, mint a nagy.

Már az is butaság volt, hogy valaha megengedték a lőfegyver tartását magánembereknek. Tudom, Amerikában a földek betörése miatt hatalmas a hagyománya, de nem volt kötelező az indiánokat kiszorítani az életterükből...
46.
46.
Cooper911
#28: Sorkatonaságom alatt ellőhettem 9db éles lőszert. Nagy értelme volt. Ennél az is több lenne ha kimennék a lőtérre egy napra.
45.
45.
Cooper911
#11: Szóval azért mert te képtelen voltál eltalálni a célt már senki sem képes rá?
Én amikor elöször lőttem éles fegyverrel (a légpuskát ne számitsuk), egyeslövéssel eltaláltam a céltáblát. Rövidsorozatnál már más volt a helyzet.
Aki szeret lövöldözni az meg menjen paintballozni/airsiftozni abban még izgalom is van.
44.
44.
alexcargooo
ja és mellesleg valaki be tudná linkelni a főoldalon a poszt képét a csajról?:D xD
43.
43.
l.rics16
mindig a szokásos idióra amerikaiak szöveg komolyan fogadok a 90% azoknak akik ezt mondák sose voltak ott max néztek egy filmet vagy egy videot a youtube n ahol hülye amerikaiakat mutatnak azt azt gondoljátok hogy az egész ország full hülye és pont emiatt ti se vagytok okosabbak mint ők és azért mert fegyvert tarthatnak nem lesznek sík hülyék sőt ha valaki az utcán leszolitana egy késsel a kezében hogy pakolj ki kö**ög ide a pénzt akk nem azt gondolnád hogy mien idioták az amerikaik a fegyvereikkel hanem azt hinnéd meg lettek halgatva imáid ha a sebedben találnál egy fegyot de ehelyet lószart se találsz a sebedben vagy leszurnak vagy ha mákos vagy csak a lovédat veszik el
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...