Merc Elite bétateszt

  • Írta: barackostej
  • 2014. január 19.
  • merc elite, MOBA
Link másolása
Az online játékokra szakosodott német Bigpoint Games a Merc Elite-tel próbál betörni a MOBA piacra. Fantasy helyett sci-fi, varázslatok helyett lőfegyverek és gránátok várják az érdeklődőket.

A MOBA (Multiplayer online battle arena) talán korunk egyik leggyorsabban terebélyesedő játékműfaja, mely népszerűsége mellett nehéz szó nélkül elmenni. A műfaj két zászlóshajója, a Dota 2 és League of Legends óriási rajongótáborral rendelkeznek és a Free to Play modell ellenére - vagy talán pont amiatt - szép összegeket húznak ki a játékosok pénztárcáiból. Nem csoda tehát, hogy szinte minden kiadó próbál magának is vágni egy-egy szeletet a MOBA tortájából és elkészíteni a saját címét. Az online játékokra szakosodott Bigpoint Games is megérezte a torta (vagy éppen a pénz) illatát, így ők is belekezdtek a saját produktumukba. Ez tehát a Merc Elite, egy böngészőben futtatható Free to Play sci-fi MOBA.

A Merc Elite fejlesztése jelenleg a nyílt béta fázisnál tart, így bárki kipróbálhatja, aki kedvet kap hozzá, ráadásul ehhez semmiféle kliensre nincs szükség, a játék teljes egészében a böngészőből futtatható. A megjelenítésért az Unity Engine felel, melyet több indie játékból is ismerhetünk már, mindössze a grafikai motor kliensére lesz szükségünk, melyet az első indításkor azonnal le is tölthetünk. Ha már így kitértem a technikai oldalra, ejtenék pár szót a látványról. A MOBA képviselői sosem a gépzabáló grafikájukról voltak híresek és ez alól a Merc Elite sem kivétel. Rondának viszont nem mondanám, sőt a játékra egyszerűen jó ránézni, minden pályának megvan a hangulata, az animációk tükörsimák, és ami talán a legfontosabb, sosem találkoztam laggal vagy szaggatásokkal.

A Merc Elite nem nevezhető klasszikus MOBÁnak, elfelejthetjük a tornyokat, a creepeket és a stílusra jellemző pályákat. A készítők nem titkolt célja, hogy megszerezzék a stratégiázásra kevésbé fogékony játékosokat is, emiatt a játékmenet sokkal akciódúsabb, izgalmasabb. A cikk írásának időpontjában egyetlen játékmód volt elérhető a bétában, mely a League of Legends Dominion vagy a Battlefield 4 Conquest módjára emlékeztet a legjobban, mindkét csapat egyenlő számú jegyekkel kezd, melyek a meccs során folyamatosan fogynak. A csapatok 5 főből állnak, céljuk pedig a pályákon lévő pontok elfoglalása és megvédése, minél több helyet birtokolnak, annál gyorsabban fogynak az ellenség tiketjei. A játék végén az veszít, akinek hamarabb merülnek ki a jegyei, s ahogy a fent említett címekben, itt is jól működik a játékmód. Ebben segítségre vannak a remekül megtervezett a pályák is, a pontok jól el vannak helyezve, sok a fedezék, a meccsek pedig kiegyensúlyozottak és izgalmasak. 


Nem véletlenül említettem a fedezékeket, hisz a játék során sokszor fogjuk őket használni. Mivel sci-firől beszélünk, itt nem varázslatokat, hanem főleg lőfegyvereket használunk. Emiatt a játékba bekerült egy egyszerűbb fedezékrendszer: elég csak a pályán lévő tárgyak mögé ballagnunk és máris élvezhetjük a védelmi bónuszokat. Az irányítás egyébként nagyon hasonlít a LoL-ra, jobb gombbal mozoghatunk a „QWER” segítségével pedig ellőhetjük képességeinket. Ezek kasztonként változnak, a gránátos rakétavetőjét használhatja, a támadó kaszt pedig helikopteres segítséget kérhet. A bal egérgomb segítségével lőhetünk, nincs automata célzás, így kell hozzá egy kis ügyesség, töltényünk végtelen, viszont az újratöltésre figyelni kell. A fejlesztők szerint a Merc Elite olyan, mint egy valós időben zajló XCOM, ami azért túlságosan is hízelgő, de nem áll messze a valóságtól. A harcok pörgősek, de mégis taktikusak, nem csap át esztelen lövöldözésbe, a meccsek pedig 10-15 perc alatt lerendezhetőek, így nem kell órákat ülni a gép előtt, mint a konkurensekben.

Fejleszteni a meccsek alatt nem lehet, ezt csak a menüben tehetjük meg. A játék során krediteket kapunk, melyekből zsoldosainkat fejleszthetjük, vagy akár újabb katonákat és fegyvereket vehetünk. Krediteket aranyért is vásárolhatunk, aranyat pedig valódi pénzen, viszont vannak dolgok, amiket csak és kizárólag pénztárcánk kinyitásával érthetünk el. Ilyen a karakterek cicomázása és az úgynevezett prémium zsoldosok vétele. Sajnos ez utóbbiakat nem volt lehetőségem kipróbálni, de amíg játszottam, egyszer sem találkoztam olyan játékossal, aki rendelkezett volna egy ilyen szuperkatonával. Hogy ezek az egységek hogyan befolyásolják a játék balanszát, az egyelőre homályos, de remélem, nem ezen fog elhasalni a játék.

Ígéretes címnek tűnik a Merc Elite, megvan minden ahhoz, hogy egy jó játék szülessen. Egyelőre a balanszolás kérdéses, és szükség lenne több játékmódra is, de amit eddig láttam, minden esély megvan arra, hogy a végleges verzióban ezek teljesülni fognak. Egy „MOBA light” találó elnevezés lehetne a játék stílusára, de épp ezért bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, még a stílus harcore játékosai is elszórakozhatnak vele pár órát. A Merc Elite magyar nyelven kipróbálható a játék hivatalos oldalán.

6.
6.
mephi
Bigpoint? Kösssz kihagyom! Értem én, hogy a mikrotranzakció király dolog, de még nem alkottak olyan játékot, amiben ne kellene egyfolytában fizetni. A szomorú az, hogy olyan szinten a zsebedbe kellene nyúlni, hogy abból havi szinten több teljes játékot meg tudnál engedni magadnak.
5.
5.
grawee
nekem akkora pingem van hogy 3mp mire reagál.. más is tapasztalta?
4.
4.
markoci555
felkeltette az érdeklődésemet, meg fogom nézni
3.
3.
eszem
Hát alapjáraton nem vagyok nagy mobás de ki szoktam őket próbálni. Ezzel is megtettem és őszintén nem tetszik. Számomra lassú volt és a kamerakezelés se tetszett, úgy lőttek le, hogy nem láttam a képernyőn ki és merre... Remélem az ilyen betegségeit kinövi és más örömét leli benne :)
2.
2.
randall13
Kipróbáltam, a mikrotranzakciók tönkreteszik.
1.
1.
giga321
12 egy tucat de egy próbát megér.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...