Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy Bemutató

Link másolása
A feltámasztott császár és Thrawn admirális legyőzése után az Új köztársaság végre megértette, hogy nagy szükség van a szövetséget támogató világok politikai kapcsolatainak megtartására.

Felismerve az összetartás szükségét Luke Skywalker, még mielőtt Mon Mothma és a szenátus szóhoz jutott volna az egykori Birodalom Palotájának szószékén, hangot adott álmának megvalósításáról, arról, hogy újjá szeretné éleszteni a Jedi lovagok rendjét, amit Palpatine szenátor mészárszéke elpusztított. Habár Yoda és Obi-Wan Kenobi nem fejezte be tanítását, Skywalker az államfő hozzájárulását kérte, hogy Jedi lovagokat képezhessen ki...

 

...például Jadent, azaz minket, hisz a Mester bennünk is felfedezni véli az Erőt, melyet nem lehet csak úgy elpazarolni. Ennek következtében máris az Akadémián találjuk magunkat, ahol nem kisebb személyektől tanulhatjuk meg az Erő használatát, mint magától Luke Skywalker Mestertől,  a már mindenkinek ismerős Kyle Katarntól, aki csempészből lett Jedi Lovag, vagy Mara Jade, aki a Császár jobb keze volt. Ha így belegondolunk, eléggé impozáns kis társaság.

 

Első lépések

 

Nem tudom, hogy a teljes játékban mennyi választható faj lesz, de most csak a következőkre nyílt lehetőség: Ember (férfi/nő), Kel Dor (férfi), Rodian (férfi), Twi´lek (nő) és Zabrak (nő). Miután a faj kiválasztódott, meghatározhatjuk a ruhánkon lévő igen elhanyagolható csíkok színét (pff...), majd jöhet a hősünk fej/test/láb beállítása, ami az igazat megvallva elsőre igencsak elszomorított, ugyanis fejből 3, azaz HÁROM választási lehetőség van (szerintem mindegyik borzalmas), testből 7 vagy 4 darab (biz. fajoknál), lábból pediglen 4 darab. Hogy ebből nem hozol össze magadnak egy igazán egyedi karaktert, az tuti L. No mindegy, ezen továbblépve eljutunk a fegyver beállítási képre, ahol is a fénykardunkat állíthatjuk be. Először is: Sabre Type (kard típus), ahol csak Standard (alap) kard áll rendelkezésre (szóval sehol egy kétpengéjű kard), ezután jöhet a Sabre Hilts (kardmarkolat) opció, ahol is a Jedik típusának megfelelő markolatot választhatunk, úgymint Consul (tanácsadó), Adept (szakértő), Praetor (testőr), Sentinel (őrszem), Adjudicator (döntőbíró), Defender (védelmező), Firebrand (???), Arbiter (bíró), Retaliator (megtorló/bosszúálló). Ezek közül három típussal (Defender – mint Obi-Van Kenobi, kék pengéjük van; Consular – mint Luke Skywalker, zöld pengéjük van; Sentinel – Bastila Shan, sárga pengéjük van) már találkozhattunk a Knights of the Old Republic játékban, ahol kicsit többet is megtudhatunk róluk. A többi típus kilétét még homály fedi, de remélem nemsokára eme információ is eljut hozzám. Utolsó előtti opcióban, a Blade Color-ban színt adhatunk sugárpallosunknak, méghozzá lehet kék, zöld, piros, lila és sárga. Végül pedig a Combat Style opció marad, ahol először csak a medium opció választható, de a későbbiek folyamán ahogy megcsináltuk az első küldetéseket és a fő storyline-ban is előbbre haladunk, lehet majd választani fast és heavy opciókat is (amíg én eljutottam, csak ezt a kettőt adta ki). Ha ezzel az egész konfigurációval megvagyunk, már indulhat is a játék...

 

A játék

 

Épp hogy megérkezünk a Yavin 4 bolygóra, űrhajónk lezuhan (csúnya rossz bácsik miatt), s egy társunkat megmentve kell megtalálni az Akadémiát. Kisebb ugrabugra rész után - mikor már rendberaktuk a dzsungelben szaladgáló visítozó kis szörnyeket – rábukkanunk végre a keresett épületre, de arra leszünk figyelmesek, hogy három fószer nagyon dolgozik egy világító fénycsóva segítségével az Akadémia épületén. Nah...mondanom sem kell, hogy azonnal közelebbről is megnézzük az eseményt. Miközben skubizzuk az akciót, egyszer csak egy nagy villanásra eszmélünk...aztán mindent beborít a sötétség. Nemsokára magunkhoz térünk, méghozzá Kyle Katarn az, aki ebben segít nekünk, majd mikor már beszélni is tudunk, megjelenik maga Luke Skywalker. Amire emklékszünk, azt elmondjuk nekik, s ezek után Kyle vezetésével elkezdődik a kiképzésünk. Semmi extra nem történik, csak a Force Pull (húzás), a Force Push (tolás) és a Force Speed (sebesség) képességeinket tesztelhetjük le, de ami furcsamód a célkereszt nem váltott át világítóvá, amikor olyan helyre értél, ahol az erőt kellett használnod. Hogy ez csak ennek a verziónak  a hiányossága-e vagy csak direkte szívatnak minket a kiképzés ideje alatt, nem tudom. No mindegy, a lényeg az, hogy már a próbák alatt felhívja a figyelmünket neves oktatónk arra, hogy csakis rajtunk áll, melyik oldalhoz csatlakozunk...hisz mindenkiben szunnyad a Sötét Erő, csak nem mindenki enged a csábításának. Pff... Miután vége az edzésnek, Luke megjelenik, s közli velünk, hogy egy ötezer éve meghalt Sötét Jedi jeleit viselték magukon a rossz fiúk, kik meglátogatták őket. A nyomozás elkezdődik, mi meg továbbléphetünk egy szintet és kipróbálhatjuk magunkat éles küldetésben.

 

Amelyből összesen öt állt rendelkezésre.

 

  • Mercenary Activity – TATOOINE
  • Droid Recovery – TATOOINE
  • Emergency Assistance – BAKURA
  • Merchant Rescue – BLENJEEL
  • Cult Investigation – CORELLIA
  • Tanakodtam, vajh’ melyik bolygóra menjek, aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy talán a Bakura bolygón (már szerepelt a Star Wars irodalomban, Kathy Tyers: Truce at Bakura, itthon Különbéke cimmel jelent meg) igen nagy bajok lehetnek, ha „imördzsenszi” segítséget kérnek. Nyomban ki is választottam a küldetést, miután jött egy képernyő, ahol is Jedi képességeimet fejleszthettem egy ponttal. Mondanom sem kell, jó és rossz oldalbeli képességek vannak. Én választottam (lévén „chaotic good” beállítottságú vagyok) egy gyógyítást, oszt hadd szóljon. Majd kiválasztjuk a szükséges fegyvereket, gránátokat, aknákat, kinek mi kell, és már mehet is az akció.  Rögvest el is repülünk hát Bakurára, ahol azzal találjuk magunkat szembe, hogy 5 db bombával fel akarják robbantani az egész épületkomplexumot ahová leszálltunk. Feladat: semlegesítsd a bombákat...és itt elkezdődik az igazi játék.

    Pontosabban csak a tréning, hiszen ahogy elnéztem, a játéknak van egy olyan felépítése, hogy a fő cselekmény történése közé beillesztettek ötösével kisebb-nagyobb küldetéseket, amelyek arra szolgálnak, hogy teljesítésükkel egyre jobb Jedikké válhassunk, így az ezen küldetések alatt szerzett tapasztalatokat a főstoryban kamatoztathassuk.

     

    Grafika és játékélmény

     

    Mint azt már eddig is tudtuk, a Jedi Academy ismét a Quake 3 felturbósított verzióját használja, így ne várjon senki hatalmas látványbéli változásokat. Ami viszont feltűnt azonnal, az az, hogy bár szegény karakterek kicsit csúnyácskák az engine-nel készült átvezetőkben, viszont magában a játékban nagyon odafigyeltek arra, hogy jól nézzen ki minden egyes részlet. A számítógépek és terminálok, azok képernyői, a nagyobb méretű termek berendezései, a fények, a külső nagyobb területeken az épületek külseje, a falak, a dobozok és konténerek, egyszóval majdhogynem minden. Már a Jedi Outcast is jól nézett ki, de mostanra már valószínűleg annyira kitapasztalták a Ravenes srácok a Q3 motort, hogy végre megcsinálhatták az apróbb részleteket is olyanra, mint amilyenre eddig is kellett volna! Ami ismét elsőre feltűnt, hogy a fénykardunknak olyan erős fénye van, hogy körülöttünk még a padlót is megvilágítja, nem beszélve sötétebb helyeken, ahol majdhogynem ez az egyetlen fényforrás. Ilyenkor a legjobb egy tök sötét szobában játszani, max hangerővel, így aztán lehet „feelingelni”.

     

    A játékélmény szerintem nagyon rendben van. A Star Wars hangulat teljes mértékben átjön, amit csak fokoz az új, részletes grafika és a sokak által kedvelt fénykardok színes választéka. Jómagam az Outcastet sokáig blasterekkel és egyébb lőfegyverekkel nyomtam, ám ez most valahogy eszembe se jutott. Amint „eksön” van, azonnal kard elő és mehet a hent. Maximum amikor messzebb, távolabb van egy-egy polgár, akkor jön elő a tokból a jau öreg blaster rifle. Meg kell még említenem, hogy a helyszínek is sokat dobnak, hiszen az eddig már látott bolygókon kívül ki ne szeretné látni Corelliát (Han Solo otthona) vagy a Khassyyyk bolygót (Chewbacca otthona) avagy csak visszamenni a régi jó homokos és kanyonos Tatooinera, a Köztársaság fővárosába, Corruscantra, az Anoat rendszerbéli Bespinre, ahol a Cloud City van, és még sorolhatnám az ismertebb helyeket. Kalandjaink alatt nem kisebb egyének segítenek mint Chewbacca, R2D2, C3PO, Wedge Antilles Tábornok (kicsit upgradelték az ipsét), s remélem a játék későbbi szakaszában találkozhatunk magával Han Soloval és Leia Organa Soloval is (csak még nem tartok ott). Híres szörnyekkel is találkozhatunk, amik igencsak emelik a játékélményt. Ilyen például a Hoth bolygón, az Echo Bázisnál kóválygó Wampa lény, aki anno szegény Luke-ot szerette volna, most meg minket vacsorára elfogyasztani...no de Luke-nak is volt fénykardja, nekünk is van, így a megoldás kézenfekvő. Mármint csak nekünk, mert a találkozásunk után a hószörnynek (akárcsak a filmben) nem marad karja :D.  A másik nagy találkozás a Rancor szörnnyel volt egy börtönben. Sőt! Nem is egy darabbal, hanem rögtön néggyel. Megmondom az őszintét, nagyon jól nézett ki őcsúfsága, és nagyon becsináltam tőle. Amikor összetaliztunk, hirtelen felkapott (mint Luke-ot a Jediben) és a szája általi bekebelezésre ítélt. A kis csacsi! Nem látta, hogy kard van nálam?! Ehh...szépen lekaszaboltam és mentem a dolgomra.

     

    Konklúzió

     

    A fentebb említett apróságok és nem apróságok miatt valahogy úgy érzem, igenis megéri majd a pénzét a Jedi Academy, hisz nagyon jól átüt az egész alkotáson, hogy egy jól átgondolt, szépen kivitelezett, izgalmas játékot kapunk, ahol nem kisebb szervezetnek lehetünk tagjai, mint az Új Jedi Rend-nek. Arról nem is beszélve, hogy az egész játék alatt a Star Wars film EREDETI aláfestő zenéit hallhatjuk, ami szerintem messzemenően a legszebb filmzenék közé tartozik.

    Kapcsolódó cikk

    3.
    3.
    Optimus Prime
    #3: nincs telepítve vagy a videókártyád nem támogatja az OpenGL-t.
    2.
    2.
    zsoke12
    Sziasztok.Mikor inditom a játékot a single player-t akkor ezt irja ki: JA: v1.0.1.0 win-x86 Oct 24 2003

    Initialising zone memory .....

    ----- FS_Startup -----

    Current search path:

    D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameDataaseassets3.pk3 (16 files)

    D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameDataaseassets2.pk3 (62 files)

    D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameDataaseassets1.pk3 (8320 files)

    D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameDataaseassets0.pk3 (15346 files)

    D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameData/base



    ----------------------

    23744 files in pk3 files

    execing default.cfg

    couldn't exec jaconfig.cfg

    couldn't exec autoexec.cfg

    ...detecting CPU, found Intel Pentium IV



    ------- Input Initialization -------

    Skipping check for DirectInput

    Joystick is not active.

    ------------------------------------

    ----- Client Initialization -----

    ----- Initializing Renderer ----

    -------------------------------

    ----- Client Initialization Complete -----

    --- Common Initialization Complete ---

    Working directory: D:Program FilesLucasArtsStar Wars Jedi Knight Jedi AcademyGameData

    Initializing OpenGL subsystem

    ...initializing QGL

    succeeded

    ...setting mode 4: 800 600 FS

    ...using desktop display depth of 32

    ...calling CDS: ok

    ...registered window class

    ...created window@0,0 (800x600)

    Initializing OpenGL driver

    ...getting DC: succeeded

    ...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 8 )

    ...35 PFDs found

    ...GLW_ChoosePFD failed

    ...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 0 )

    ...35 PFDs found

    ...GLW_ChoosePFD failed

    ...failed to find an appropriate PIXELFORMAT

    ...restoring display settings

    ...WARNING: could not set the given mode (4)

    ...setting mode 3: 640 480 FS

    ...using colorsbits of 16

    ...calling CDS: ok

    ...created window@0,0 (640x480)

    Initializing OpenGL driver

    ...getting DC: succeeded

    ...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )

    ...35 PFDs found

    ...GLW_ChoosePFD failed

    ...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )

    ...35 PFDs found

    ...GLW_ChoosePFD failed

    ...failed to find an appropriate PIXELFORMAT

    ...restoring display settings

    ...WARNING: could not set the given mode (3)

    ...shutting down QGL

    ...unloading OpenGL DLL

    ----- CL_Shutdown -----

    -----------------------

    GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem



    és nem indul el vki lécci segitsen
    Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
    Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
    Egy kis türelmet kérünk...