PowerWash Simulator teszt

Link másolása
Egyévnyi korai hozzáférést követően megjelent a PowerWash Simulator, ami pontosan azt nyújtja, amit a címe sugall, azaz piszkosul koszos helyszíneket, amiket aztán nekünk kell fényesre pucolni - szerencsére nem egyedül.

Ugyan a többjátékos lehetőségnek hála akár egyszerre hatan is suvickolhatjuk a mocskot, de ezúttal nem rájuk, hanem sokkal inkább a nagynyomású tisztítógépre gondoltam, amit mindenhova magunkkal hurcolunk, hogy aztán bekapcsolva játszi könnyedséggel tüntessük el a legkülönfélébb szennyeződéseket. Bármilyen makacs is legyen a kosz, a pisztolyunkból áradó vízsugárnak semmi sem tud ellenállni, ha pedig mégis meggyűlne a bajunk egy-egy komolyabb feladattal, akkor irány a bolt, ahol megannyi extra kiegészítővel vértezhetjük fel fegyverünket.

A szokásos szórófejek (és a számos skin, valamint egyedi kesztyű) mellett akár különféle adalékként használható mosószereket is találhatunk itt, amiket borsos áron mérnek, de a megfelelőt kiválasztva könnyedén léphetünk túl a legkomolyabb mocskon is. Szerencsére ezek nem kötelező tartozékok, hiszen kellő időráfordítással bármit kipucolhatunk az alapból elérhető négyféle szórási beállításunkkal is, de ha nem szeretnénk órákat szenvedni a kertünk újjávarázsolásával, akkor bizony költenünk kell. Ahol viszont nem lesz választási lehetőségünk, azok a komolyabb pisztolyok, amikre idővel muszáj lesz beneveznünk, hiszen a kezdeti alapfegyverzetünk nemcsak gyengébb minőségű a többi társánál, de akadnak olyan szennyeződések, amiket csak nagyon gyengén, vagy egyáltalán nem tüntet el.

Természetesen mindehhez pénzre is szükségünk lesz, ami elég szépen fog csordogálni a különféle munkák elvállalása után. Hol egy sáros járgányt kell tisztára pucolnunk, hol pedig egy elhagyatott szellemház vár arra, hogy ismét régi fényében tündököljön, de később ennél jóval elborultabb és bonyolultabb munkákat is elfogadhatunk. Ezek árszabása egész kellemes, ráadásul nem kell a végére érnünk, hogy pénzt kapjunk, mivel az egyes elemek után is jár némi dollár, amit akár már az aktuális feladatunk közben elkölthetünk. Ez persze leginkább a karriermódra lesz jellemző, de aki nem szeretne egy tisztítóvállalkozás pénzügyeivel foglalkozni, annak irány a Free Play, ahol kedvére csutakolhat, vagy akár a Challenge mód, ahol különféle kihívásokkal szórakoztathatja magát.

A kellemes, már-már nyugtató játékmenet könnyedén rabul ejti az embert, ehhez pedig egy egész korrekt kis látványvilág társul, ami kellően színes, és bár nem váltja meg a világot, a feladatát bőven ellátja. Ugyan kidolgozott vízeffekteket nem igazán kapunk, a koszos dolgok megtisztítása még így is maga a gyönyör, ahogy a kilövellt sugarak lemossák a felületről a mocskot, és csak csillogást hagynak maguk után, ha pedig végzünk egy adott pályával, akkor felgyorsítva csodálhatjuk meg a munkánk gyümölcsét. A remek összképbe egyedül talán csak a meglehetősen monoton hangszekció zavarhat be, mivel környezeti hangok nem igazán vannak, így egyedül csak a gépünk búgását és a víz keltette zajokat hallhatjuk munka közben, de ezt könnyen orvosolhatjuk a kedvenc zenéinkkel, vagy akár egy podcasttel. 

Amire azonban nem fogunk gyógymódot találni, az a karakterünk mozgása, ami minden, csak nem éppen kellemes, és ezen a célzást segítő lehetőség, valamint a kontrolleres támogatás sem fog igazán segíteni. Hősünk a sima felületeken még egész jól irányítható, de amint valamilyen tárgyba botlunk, megakad, és sajnos a különböző megdőlt elemeket is furán kezeli a rendszer. Ez azért gond, mert a későbbiekben megannyi háztetőn kell majd egyensúlyoznunk mosás közben, ami eléggé idegesítő lehet, viszont legalább meghalni nem tudunk. Ha véletlenül mégis lezuhannánk a magasból, karcolások nélkül folytathatjuk ott, ahol a gravitáció félbeszakított minket, feltéve, ha nem hagytuk a magasban a létránkat, mert akkor bizony kezdhetünk mindent elölről.

A későbbiekben viszont már nemcsak a magaslatokba való feljutást kell kilogisztikáznunk, mivel a kezdeti egyszerűbb pályákat követően elég gyorsan bekeményít a játék, és sokszor olyan valódi épületkomplexumokat kell tisztára mosnunk, amik nemcsak négy oldalból és egy tetőből állnak. Ugyan a képernyőn kapunk némi visszajelzést, hogy melyik terület hány százalékos mosásnál tart, illetve, hogy az adott felület milyen anyagból készült, sajnos ez sem ment meg minket a pályák végi futkározástól, mikor már csak egyetlen lépés választ el a sikeres teljesítéstől. Az utolsó hátrahagyott foltok megtalálása igazi kínszenvedés, és bár lesz segítségünk a Tabbal behozható egyedi nézettel, ami sárgára színezi a koszt, ez csak akkor működik, ha pont ránézünk az adott területre, azaz a másik oldaláról már nem kapunk róla infót. Valamicskét könnyítheti a helyzetünket a menüből elérhető lista, ahol felsorolva láthatjuk, hogy miket kell lemosnunk, és azok hány százalékosak, de sokszor ezzel is csak többen vagyunk, és nem jobban.

Ilyenkor jön jól, ha nem egyedül próbálkozunk, hanem barátokkal együtt, hiszen több szem, az jóval több koszt lát. Erre pedig lesz is lehetőségünk bőven, hiszen míg a kampányt akár kooperatív módban, ketten is végigmoshatjuk, addig Free Playben egészen hat főig emelhetjük fel a mosócégünk létszámát. Bár ez csak opcionális, igencsak megkönnyítheti a munkát, főleg mivel sok pálya első ránézésre már direkt több játékosra lett tervezve, és az egyedüli suvickolás amúgy sem akkora móka, mint a csapatos vízveretés.

A PowerWash Simulator első pillantásra simán beleillik a mostanság oly divatos szimulátoros őrületek közé, de miután játszottunk vele, rájövünk, hogy bőven kiemelkedik az átlagból, sőt, egy igencsak szórakoztató játékkal van dolgunk. Ugyan akad pár kisebb hibája, de ezek egyike sem olyan, ami csorbítana az élményen, ráadásul a többjátékos módnak hála akár haverokkal együtt is nekieshetünk a rengeteg mocsoknak, ami vár majd ránk. Igazi bűnös élvezet ez, amit jó elindítani egy-egy fárasztó nap után, hogy aztán csak hátradőlve gyönyörködjünk abban, ahogy a megannyi koszréteg alól előtűnik valami csodaszép. A PowerWash Simulator nem váltja meg a világot, nem reformálja meg a műfajt, de amennyit ígér, azt maradéktalanul betartja: végtelen vizet és nagynyomású tisztítást, amit garantáltan élvezni fogunk.

A PowerWash Simulator Xbox One-ra, Xbox Series X-re, valamint PC-re jelent meg. Mi utóbbin teszteltük.

Kapcsolódó cikk

6.
6.
crytek
Ej de kegyetlen ez már a "vége" felé....Rettentő sok időt vesznek már el a tisztítandó pályák.Sok játéknál szoktam kamillázni hogy a "vidd végig a játékot acsi" miért csak pár %-os. Nos itt amikor néztem 1.33%-on állt ,de ezt most tökéletesen megértem. Aki ezt végig tudja szenvedni az elmondhatja hogy kitartó és monotonitás tűrő.

Na ez volt az utolsó pálya...csak lepergett.
5.
5.
crytek
#4: A felsorolás helytelen a House Flipper meg a Gas Station egyáltalán nem unalmas (számomra), de ez hogy nem történik semmi csak mosod a sok szart.. végigszenvedem majd szó se róla ,de nem mosollyal az is biztos
4.
4.
Ooorky
#2: PC building Simulator, House flipper, Gas station simulator...
Világkorukat élik ezek a dögunalmas casual vackok.
3.
3.
crytek
#1: Ej ez nagyon unalmas. As Dusk Falls kimaxolás után elkezdtem. 3 pályát toltam le eddig de nagyon de nagyon unalmas. És sok pálya rohadt nagy ehhez a mosáshoz és ahhoz hogy 50 percig spriccelgessünk egyfolytában totál unalmas.
1-2 acsival szemezgettem na azok meg kb totál baromságok voltak és atom nehezek.Ez az a game ha fizetnének se törném magam amiatt hogy maxos legyen
2.
2.
Aborg
Ez egy jo kiegeszito gameplay otlet lehetne peldaul a Mudrunner-ben a garazsnal, de hogy ebbol egy onallo jatekot csinalni...
1.
1.
crytek
A következő hónapban végigjátszom. Most mások élveznek előnyt
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...