A 40 éves szűz (The 40 Year-Old Virgin)

  • Írta: Szabee
  • 2005. október 26.
Valami megváltozott Hollywoodban. Míg néhány évvel ezelőtt a több száz milliós szuperprodukciókra harapott a nép, addig 2005-ben azok a filmek aratnak óriási sikereket, melyeket nem egy ismert sztár vagy a látványbeli finomságok tettek naggyá, hanem az egyedi ötletek és aránylag ismeretlen színészek tökéletes játéka.

A mostani év egyik kasszasikere az ismeretlenből tűnt fel és jött, látott, győzött. A 40 éves szűz az olcsósági toplistán igen előkelő helyen szerepelne a maga mindössze 25 millió dollárjával. A film ennek ellenére csak az USA-ban már több mint 100 milliós bevételt hozott.

 

A filmnek két nevesebb szereplője van. Az egyik, Steve Carell az agg szűz a másik pedig a Jóbarátok sorozatból jól ismert fickó, Paul Ruud, Fibi barátja majd férje. A többiek is szerepeltek itt-ott, de nevük a közvéleménynek nem mond sokat.

A film címe már mindent elárul. A rendezők fogtak egy örökzöld témát: keverték egy kis erotikával, szexxel, esetlenséggel, blőd humorral…és így lett a chocapic helyett a 40 éves szűz.

 

Andy Stitzer életénél egy tengeri korall mindennapjai is változatosabbak. Andy mindennap ugyanabban az időben magára ölti a ruháját és elindul abba az áruházba, ahol az elmúlt 20 évben dolgozott. A munka befejeztével hazaindul, időben ágyba bújik és kezdődik az egész elölről. Ám élete teljesen felfordul mikor kiderül, hogy ő bizony még nem esett át bizonyos férfiúi örömökön. Nincs mese Andynek le kell feküdnie egy nővel. A munkatársak eszementebbnél- eszementebb ötletekkel próbálják hozzásegíteni főszereplőnket a várva várt boldog beteljesüléshez. Ám a végén kiderül, hogy a mindentudó barátok a legnagyobb lúzerek az egész történetben. A filmben természetesen feltűnik a nagy Ő, akit most Catherine Keener személyesít meg. A mozi végén a jó elnyeri jutalmát és Andy végre kieresztheti a világra oly régóta magában tartott magvait… Hölgyek…rettegjetek :D


A film hemzseg a helyzetkomikumoktól. A rendező valamint a forgatókönyv írója azonban elkövet néhány hibát. Ebből a legsúlyosabb, hogy a realitást teljesen nélkülözve formálják meg Steve Carell karakterét. Valaki aki retteg a női nemtől, azt se tudja, hogyan szólítsa meg a gyengébbik emberfajt, az egyik pillanatról a másikra nem képes önmagából teljesen kivetkőzni és olyan lazán, már-már macsó módon beszélni egy csibével, mint mondjuk azt Bruce Willis fénykorában tette. Az alkotás fényét a főszereplő szerintem nem emeli nagy magasságokba. A mellékszereplőknek szinte mindig nagyobb szerepük van a komikus jelenetekben mint Andynak. Ennek ellenére a színészi alakítása Carellnek és Ruudnak a legjobb. A többiek is jók, de érezni, hogy fényévekre vannak a párostól. Az, aki Amerikai Pite szintű malacságokra vágyik, az felejtse el ezt a filmet. A kottonos jeleneten kívül ez a film nem arról szól. Ha mindenképp kategóriába kéne gyömöszölni a produkciót, akkor gondolkodás nélkül a Romantikus vígjáték mellé tenném le a voksomat. A film romantikus eseményszála sokkal markánsabb mint egy pite-muffvadász amerikai, tinédzsereknek szóló tömegfilmnek. Mindnyájatoknak szívből ajánlom. Kinek ezért, kinek azért..Most pedig mindenki döntse el, hogy miért..:)

 

Műfaj: színes amerikai romantikus vígjáték
Szereplők: Steve Carell (Andy Stitzer),  Catherine Keener (Trish),  Paul Rudd (David), Romany Malco (Jay), Seth Rogen (Cal), Elizabeth Banks (Beth), Leslie Mann (Nicky), Jane Lynch (Paula), Gerry Bednob (Mooj), Shelley Malil (Haziz), Kat Dennings (Marla), Chelsea Smith (Julia)
Rendező: Judd Apatow
Forgatókönyvíró: Judd Apatow, Steve Carell
Operatőr: Jack Green
Vágó: Brent White
Zene: Lyle Workman
Producer: Judd Apatow, Clayton Townsend

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...