A legsötétebb óra - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. február 7.
  • a legsötétebb óra, darkest hour, mozi
Sean (Emile Hirsch) és Ben (Max Minghella) két fiatal, ambiciózus, programfejlesztő zseni éppen Moszkva felé tart, hogy életük legnagyobb üzletét megkötve prezentálják legújabb fejlesztésüket. Oroszország fővárosa hideg szépségével teljesen leveszi őket a lábukról, eleinte jónak ígérkezik a napjuk...

... De aztán orosz üzlettársuk átveri őket, és szó nélkül lenyúlja a fejlesztést, lévén az semmilyen módon nem volt levédve. A srácok hoppon maradnak, de nem csüggednek sokáig, rögtön az első este bulizni indulnak, ahol megismerkednek két amerikai lánnyal Natalie-val (Olivia Thirlby) és Anne-nel (Rachael Taylor). Nem kell túl sokat inniuk ahhoz, hogy fergetegessé váljon a buli, már éppen kezdenének belemelegedni egymásba, mikor hirtelen mindenhol kialszik a fény, sőt, mi több, a mobiltelefonok is süketek lesznek. Mikor kimennek a szórakozóhely elé, hirtelen egy rossz sci-fi filmben érzik magukat. Fura narancsos energiafelhőket látnak hullani az égből, melyek alighogy földet érnek, véresnek éppen nem nevezhető mészárlásba kezdenek.


Az eddig legfőképpen art directori munkásságáról elhíresült Chris Gorak olyan filmek készítése után, mint a Harcosok klubja, a Különvélemény, vagy éppenséggel a Félelem és reszketés Las Vegasban, úgy döntött, maga is megpróbálkozik a rendezői pályával. Mint ahogy a legtöbb kezdő a szakmában, természetesen ő is a thriller és horror műfajában próbált érvényesülni, első filmje az "Otthon biztonságban" egy közepesen jó alkotásra sikeredett, de igazából semmi különösebbet nem lehet elmondani róla. A „Darkest Hour” avagy a Legsötétebb óra a bemutatók alapján igencsak megtekintésre méltónak bizonyult, bár sejteni lehetett, hogy nem a történettel, hanem legfőképpen a látvánnyal fog ütni. Lássuk hát, milyen eredménnyel teszi ezt.


Első körben mindenképpen nagy pozitívuma a filmnek, hogy végre valahára nem az USA-ban játszódik, nem az unalomig agyonalázott New Yorkban vagy Washingtonban, Fehér Házat és Empire State Buildinget itt nem fogtok látni. Végre valahára megtudhatják a tahó amerikaiak, hogy létezik eme földön más nagyváros is, ahol éppenséggel majdnem minden olyan, mint náluk. Moszkva városa gyönyörű, forgalmas, tele van élettel és a fejlettségi szintje is sokkal magasabb, mint ahogyan azt akár mi magyarok gondolnánk. Kifejezetten frissítően hat az emberre eme számunkra is új környezet. Sajnálatos módon azonban más pozitívumot már nem nagyon tudnék a film melletti voksolásra összegyűjteni. Mert bárhonnan is nézzük, csak egy középszerű alkotás lett, szinte minden szempontból.


Középszerű, mert stílusát tekintve abszolúte lehetetlen besorolni. Sci-finek nem nevezhető, mert attól függetlenül, hogy a fantasztikum valóban tudományos benne, hiszen fura energialényeket fogunk látni, meg EMP puskákat, nem eléggé futurisztikusak a történések, hogy megérdemelje ezt a jelzőt. Horrornak ugyancsak nem nevezhető, hiszen félni vagy rettegni csak azok fognak, akiknek rettenetes állapotban van az idegrendszere, vagy éppenséggel paranoiásak, esetlegesen átéltek már ehhez fogható borzalmakat – ami ugye nem valószínű.


Középszerű lett, mert a karakterek teljesen sablonosak, lesz benne csúnya gonosz üzletember, aki természetesen a legfontosabb pillanatban hőssé válik – most komolyan, miért tenné ezt? Lesznek benne aranyos és gizda csinibabák is, akik nagyon jól tudják produkálni a kötelező sikoltozást, de ezen kívül az alakításuk rettenetes. Végül pedig ott van a szebb időket is megélt Emile Hirsch, akiről valami miatt mindig Jack Black jut az eszembe. Namost, ezúttal sikerült tényleg olyan Fekete Jakósra venni a karaktert, jól is áll neki, és szerethető a figura, de lássuk be, nem egy Oscar-díjas teljesítmény ez se. A párbeszédek borzalmasak, a történések nagyon nehezen hihetők, a később megjelenő orosz karakterek meg egyenesen pocsékak, úgy ahogy van ki kellett volna hagyni őket, mert a már eleve alacsony színvonalat is csak lejjebb csökkentik.


Sajnálatos módon olyan nagyon látványosnak se mondható, hiszen azt a pár jó kis jelenetet, ami említésre méltó lenne, sikerült belerakni a bemutatóba, szóval újakkal már nem nagyon fogunk találkozni. A Legsötétebb óra tulajdonképpen egy tinifilm, abszolúte besorolhatatlan kategóriát képvisel, az egyetlen igazi pozitívum benne, amit már korábban is írtam; az orosz környezet, hangulat, atmoszféra, ami nézhetővé teszi, ami miatt érdemes beülni rá. Vasárnapi popcorn filmek elmegy, egyszer érdemes megnézni, de olyan túl sokra ne számítson senki, mikor beül rá.


Rendezte: Chris Gorak
Forgatókönyv: Jon Spaihts, Leslie Brown
Zene: Tyler Bates
Szereplők: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella, Rachael Taylor
Játékidő: 89perc
IMDB: 5.1
Metascore: 16/100

Saját vélemény: 5.0

11.
King Ragnar
Gyerekeeeeeeek..... gyerekeeeeek :DDDD hát ez kurvaszaaaaaaaar! :DDD

Ez a film még a kicseszett Boni kutyámat sem érdekli.

Ráadásul még a csaj is ronda.
Chris Gorak bújjon el, mert egy kutyaszar filmet hozott össze.
10.
adriano28
mért kell szarokat ajánlani?:D bár ízlések és pofonok kinek mi..
hát moziba tuti nem dobok rá ki pénzt, sőt még itthon se akarok rá áramot, de idehaza rekord tartó vagyok a hülyeségek megnézésével emberi százlábú 1-2, jack froster 2 stb..:D
9.
drakecsaj
#8: Az amerika verzió egy rakás fos. A legnagyobb bibi benne hogy Lisbeth Salander szerepére Rooney Marat rakták...semmi bajom Rooneyval, csak egyáltalán nem passzol hozzá Lisbeth erőteljes egyénisége. Azt viszont aláírom hogy Mikaelhez Daniel Craig tökéletes választás volt.
8.
giga321
Pedig megakartam nézni moziban a tetovált lány helyett. De osztálytársaim azt akarták Sherlock Holmes 2 után ( mivel 2 filmet néztünk meg egymás után ). Mivel én láttam az eredeti sárkánytetkós csajszit újat nem tudott mutatni a film és végig szenvedtem ,untam , és már majdnem aludtam rajta.
6.
Lordnekroseth
Elég durván éles a kép. Lehet új technológiával csinálták. A képek alapján érdekesnek tűnik. De azért a trailer alapján gáz.
5.
kharami
Én asszonnyal néztem! Egy nachos mellett egész elviselhető, röhögni jó!;)
4.
Yanez
Ez még ingyen sem kell!
3.
Ca$h
Moziban, másodiknak, ingyen belopózva ... ;)
2.
drakecsaj
Már bemutató alapján sem volt egy nagy durranás. Azt hiszem nem fogok vele sokat veszíteni ha nem nézem meg :D
1.
Hubert Cumberdale
Te jó ég :D Köszi ezt kihagyom..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...