The Walking Dead 2. évad - sorozatajánló

  • Írta: zoenn
  • 2012. április 4.
  • cooltúra, the walking dead
Habár kisebb büdzséből készült, mint az első évad, és a zseniális Frank Darabont keze sem ért el mindenhova, pazar fináléval zárult a The Walking Dead második szériája. A kezdeti lassú tempó a végére el is tűnt, radikális változásokat okozva a túlélők apró társadalmában. Továbbra sem egy megszokott zombis cím.

Aki még nem ismerné az AMC sorozatát, netán hírből sem hallott az azonos címen futó képregényről, az egyfelől hihetetlen módon le van maradva, másfelől irigyeljük őket, hiszen csak most lesznek túl azon a roppant élményen, aminek visszatérésére egészen őszig várnunk kell. Frank Darabont nem egy termékeny rendező, mégis szembe megy a trendekkel, számos elismeréssel és a rajongók szeretetével felvértezve szokatlan módját választotta másfél éve a visszatérésre: egy Amerikában igen népszerű képregényt ültetett a kábeltévékre, mely dacára annak, hogy élőholtak vannak benne, mégis inkább a szereplők karaktereinek jellemfejlődésére, belső harcaira és a közösség fenntartására (vagy éppen feloszlatására) helyezi a hangsúly. A lényeg a részletekben van: a mély ábrázolásban, az emberi kapcsolatokban és abban, hogy egy zombi-apokalipszis után vajon képesek vagyunk-e érző lényként viselkedni. Hiszen a körülmények radikális változáson mentek át, az élet törvényei mit sem változtak. Aki a trancsírt szereti, menjen vissza kifulladt Romero-filmeket nézni. Figyelem, részben karcolgatjuk a spoiler fogalmat, szóval, ha tervezed a megtekintését, ennek tudatában olvass tovább!


Darabont mester a második évadra csupán producerként vette ki a részét a munkálatokban, a rendezői széket sok más trónkövetelőnek adva át. Ennek meg is lett az ára: nem mindig volt kiszámítható az adott epizód tempója, húzták-halasztották a fonalat, de egyszer sem hagyták elszakadni. Az újbóli nekifutás voltaképpen egyetlen helyszínen játszódik, függetlenül attól, hogy hőseink gyakorta tettek pár kilométeres kitérőt a közeli városba, gyártelepekre, erdőbe és autópályára. A csapat elhagyta a Járványügyi Intézetet, majd az autópályán ragadva, jelentősen megfogyatkozva újabb nehézségekbe botlottak: elsőként Sophia tűnt el a járkálókkal folytatott kergetőzés folyamán, majd több részen tartó keresgéléssel múlatta az időt Rick kompániája. Ezt követően sheriff-helyettesünk és Lori közös gyermeke terült el a porban egy vadász ártó szándék nélkül eleresztett kósza golyójától. Így jutnak el Hershel farmjára, az egyik utolsó, biztonságosnak mondható helyre. A menedék voltaképpen egy szimbólum: az utolsó mentsvár, ahol az újrakezdés gondolata megfogalmazódik bennük. Természetesen, az apró titkok és a belső feszültségek hatására, semmi nem történik úgy, ahogy azt mindannyian eltervezték.


A kötelező rosszfiú szerepében tetszelgő Shane már így is tovább próbált feszültséget teremteni, mint azt a képregényben engedte Robert Kirkman. Az érme mindig kétoldalú: motivációi érhetőek, nem rohan nyíltan Rick torkának, még akkor sem, amikor Lorihoz fűződő gyengéd érzelmei süket fülekre és zárt szívekbe botlanak. Rick visszatérése tehát abszolút nem tett jót céljainak. Érveléseit néha még jogosnak is éreztük – lehetséges, hogy az ő drasztikus módszerei vezettek volna az életben maradáshoz? Egykori legjobb barátja viszont próbált mindvégig határozottnak tűnni, sok esetben a körülmények áldozata lett, vezetői szerepkörét mások és saját maga is megkérdőjelezte. A teendői pedig bokrosak: meg akarta győzni Hershelt, hogy igenis van maradásuk a farmon, együtt élhető környezetet teremthetnek, ugyanakkor apaként is meg kellett állnia a helyét Carl mellett. Jó hír, hogy minden szereplő eltérő világnézettel és gondolkodással rendelkezett, jó táptalajt adva az ellentéteknek. A múlt szelleme folyton kísért, lehet-e úgy tekinteni a holtakra, mint egyszerű beteg emberekre, akiket a jövőben meg lehet gyógyítani? A világ túl elkorcsosult ahhoz, hogy ez a tézis életképes maradjon. Csak egy drámai jelenet billenthet vissza egy hívő embert, Hershelt a valóságba.


A lassú tempó mégis partot mos. S ehhez mindenki hozzájárul: Lori terhessége (és a magzat apjának kiléte), a koreai félénk jóarc és a farmos lányának kapcsolata, egy gyermekét elvesztő anya, és a sorozatos tragédiáktól megedződött Andrea más és más emberek lettek a 13 rész alatt. Az íjas nyomolvasó, Daryl is könnyebben megemésztette bátyja rejtélyes eltűnését, mint Sophiáét. Se veled se nélküled kapcsolata a lány anyjával, Carollal kissé sekélyesnek hatott Dale atyai tanácsaival talán legközelebb áll Hershelhez, egyedül T-Dog szerepét nem tudjuk hova tenni, hiszen különösebben nem befolyásolja az eseményeket, simán meghúzódik a háttérben. A széria nem volt mentes a csöpögős jenki giccstől, mely részben a farm urának kisebbik lányától ered. Ez nem feltétlenül a készítők hibája, nem mindenkire jut elég idő, s habár úgy tűnik, hogy mutattak volna több akciót, mintsem családon belüli beszélgetéseket, tudjuk, hogy minden elhangzott szónak célja van. Hiányoltuk a farmon élő bennszülöttek teljes bemutatását, így mikor eljön a halál pillanata, nem morzsolunk el értük egy könnycseppet sem. Tény, vegyük figyelembe, hogy a társaság honnan indult és hova jutott az évad végére.


Egy új jövevény kálváriája és bomlasztó szélmalomharc után hirtelen üt be a katarzis az utolsó részben. A stáb hiába is próbálná kimagyarázni a menthetetlent: nem csak az utolsó részben kell feltenni mindent egy lapra. Kétségtelenül hatásvadász megoldás ez, ám az nem, hogy alig 20 perc alatt elintézték a dolgok érdemi és véres részét. Nem okozhat meglepetést, hogy a béke illúziója katarzisszerűen semmibe réved, a csapat szétszóródik, hogy aztán újra összeálljon, marad persze olyan is, aki lemarad a többiektől. Egy biztos: semmi nem lesz olyan, mint régen, erre Rick halálpontosan rávilágít, ahogyan arra is, hogy nem szükséges a holtak harapása ahhoz, hogy fertőzöttek legyünk. A demokráciának annyi, viszont az ideiglenes tanácstalansággal szembe mennek a harmadik évad történéseire utaló jelek: egy zombikat sétáltató, titokzatos kámzsás idegen és a madártávlatból látható védett erődítmény.


Kisebb logikai bakik nélkül meg sem úszhattuk volna az évadot: A pajtában rejtőző holtak talán megnémultak, amikor nap, mint nap előttük grasszáltak hőseink? Most komolyan, milyen szülő az, aki a sorozatosan elkóborolt kisfiát nem tudja éjjel maradásra bírni? Ennek ellenére a felépítés dicsérendő, s az elsőre üresjáratoknak tűnő epizódok is kihagyhatatlanok. Tény, hogy akinek az első eresztés tetszett, az nem tudja hová tenni a folytatást: lassabb, megfontoltabb, de annál nagyobbat üt, amikor megjelennek a járkálók. Ez a feszültség pedig minden pénzt megér, és feledtet minden ásítozós percet. A színészek teljesítményével komolyabb gondunk nem volt, s néhányuk igencsak hullámzó produkciót mutat be (Lori idegesítő, „nem tudom, most mi van” pislogását már a Szökésben sem tudtuk hova tenni), a főbb karakterek – Rick, Shane, Hershel – játékát egy pillanatra sem untuk meg. Technológiai oldalról nézve a fényképezés, a vágás, a zene és a CGI külön dicséretet érdemel, de még mindig a járkálók sminkje az, amitől letesszük a hajunkat.


Jó hír, hogy a The Walking Dead továbbra is szembemegy a zsánerrel, s más oldalról mutatja be a túlélők életét. Gyakran előfordult néhány epizódban, hogy csak egyetlen árva zombi kószált benne – jól példázza, hogy mivel is állunk szemben. Már nem az, amit korábban láttunk, az egyetlen helyszínből kihozták a maximumot, nem is sírjuk vissza úgy, ahogy a tulajdonosa. Olvasva a képregényt és felfogva a finálé utalásait, a folytatás biztosnak tekinthető, s az élmények fokozódnak, ezt megígérhetjük. Reméljük, hogy a tempón is sikerül némileg gyorsítani, az új belépők pedig jót tesznek a zihált kompániának. Folytatás októberben, de addig még megkapjuk a Telltale-féle videojátékot is. Rajongók továbbra sem unatkoznak majd, bármilyen kíméletlen is a várakozás.


Szereplők: Andrew Lincoln, Sarah Wayne Callies, Jon Bernthal, Laurie Holden, Steven Yeun, Chandler Rigs, Scott Wilson, Norman Reedus
Rendezte: Ernest R. Dickerson, Guy Ferland, Bill Gierhart
Író: Frank Darabont, Robert Kirkman és sokan mások
Producer: Frank Darabont, Robert Kirkman, Gale Ann Hurd, David Alpert
Vágó: Julius Ramsay, Hunter M. Via, Nathan Gunn
Zene: Bear McCreary

IMDB értékelés: 8.7
Gamekapocs értékelés: 8.5

36.
Kriszg
A bírálatok az elvarratlan szálakról értelmetlenek, ha elkezdtek egy-egy dolgot mint például a néger család vagy Dixon hidjétek el hogy befejezik majd.
35.
dav2879
Mit vártok egy sorozattól, ez nem 1,5-2 órás mozi film amit 2 évig készítenek csiszolgatnak és pörgős klassz valami lesz belőle hanem egy sorozat ahol fillérekből kell összedodni egy részt és méghozzá úgy hogy közben el ne aludjunk a TV előtt! Mondjuk a terra novát ott ba**ták el hogy avatár-jurassic park beharangozást kapott azt lett belőle csöpögős családi sorozat 10 éveseknek és a hülye FOX ezért nem akarja folytatni. Az tény hogy a császkáló zombiknak az első része volt a legjobb de a startra mindig nagyobb összegeket költenek, a többi része inkább ásításra alkalmas, a drámázást meg túlzásba viszi főhősünk erőltetett halk magyarázó beszédstílusa...
31.
Hanoi
#27: Én is ezen akadtam fenn, ezen agyalok, hogy végig félt shane-től. (persze volt egy pont, hogy rájött, hogy shane meg tudna változni) akkor mondta el neki, de engem is bosszant, hogy a végén rick ellen fordult.
Amúgy jó sorozat, ezt vártam, hogy Janne mit súgott rick fülébe az első szériánál, illetve, végre elhúztak a nyamvadt tanyáról!
A négert aki az első részben volt, már nem hívja Rick? Még arra vagyok kíváncsi mikor bukkan fel.
30.
gamerplayer
Nagyon jó sorozat, a szerepekről meg annyit, hogy ribi nőhöz idióta gyerek dukál..
Ricken nagyon látszik a jellemfejlődés, Daryl viszont a kedvenc karakterem, nagyobb szerepet érdemelne, bár lesz is szerintem, a testvére még nem halt meg, ne feledjük. ;D
29.
NemTudomMiLegyen
#24: BS playert töltsön, az automatikusan keres feliratot a filmhez, kiemelve az adott verzióval kompatibiliseket. Én így néztem végig mindkét évadot, a piratebay-ről töltve.
28.
SLi
#20: Egyetértek, bár szeretem a sorozatot de ha őszinte akarok akkor ő volt az egyetlen igazán érdekes és összetett karakter meg talán Daryl. Nekem tetszett, hogy kicsit a dráma irányába fordultak eléggé érdekes kérdéseket feszegettek, Dale kampánya a halála előtt és moralizálása is jó volt, maga a szavazásos jelenet elég erős volt.

Nekem bejött ez az irány, ostoba,hentelős zombi filmből már annyi van, hogy nem igaz.
27.
Mupett
Én nem értettem az utolsó részt teljesen. Nyilván majd megmagyarázzák.
Amit furcsáltam, hogy Lori végig oltotta Ricket Shane ellen, aztán mikor meg megtörtént ami megtörtént, ő volt a legjobban kiakadva.. Miért? Miért fordult az utolsó 10 percben mindenki Rick ellen?
26.
SpilerOne
Nekem csak az a bajom vele, hogy ha ennyire rá akarnak menni a drámára akkor miért nem néznek körül milyen sorozatokkal kell versenyezniük az USA-ban?
Szerintem inkább itt is az a probléma, hogy sok pénz kellene a durva hentelés és pörgés megvalósítására és az amc-nek nem abból van épp a legtöbb.
Egyébként csak találgatok. A második évadot a 2. részig néztem aztán bevártam a finálét szóval majd most kezdem el.
25.
GGP85
Én is csak azt tudom mondani, hogy aki folyamatos vért, beleket meg hentelést akar, az nézzen vmi olcsó gore filmet, ez a sorozat inkább dráma, mint horror, bár a zombis részek szerintem minden igényt kielégítenek. A második évad tényleg egy kicsit lassú lett, de a karakterfejlődés nagyon jól kitalált, és életszerű is. Megjegyzem a '68-as élőhalottak éjszakája is jobban koncentrált a bent lévő emberekre, és az ő szenvedéseikre/kapcsolatukra, mintsem a zombikra meg a vérre. Összességében én csak ajánlani tudom a képregénnyel együtt.
24.
Tyrker
@krisztian666666
Szedd le piratebay-ről (vagy akárhonnan, de ott fent van az összes, és mire megnézel egy részt, már le is jött a következő), feliratot pedig itt találsz: http://hosszupuskasub.com/
Remélem segítettem
Ps.: a felirat és a viedó címe ugyanaz legyen, és tölts le hozzá egy lejátszót, ami felismeri (Én a KM Playert ajánlom)
23.
krisztian66666
Jónak hangzik, az első évadot én végig néztem :D Egyébként, nem tudjátok, hogy hol lehet megnézni?... Mert youtube-n nem nagyon láttam....
22.
rasztaman
Csaaak ajánlani tudom, én már kivégeztem ezt az évadot is, nagyon jóra sikeredett!
Peace.
20.
adikas
Shane kiiktatása rossz húzás volt még ha a képregénybe is megtörtént.
Kedvenc karakterem volt, örültem volna ha Ricket megöli.
Szerencsére viszont szerepet kap a készülő LA Noire filmben.(Remélem főszerepe lesz).
19.
Hubert Cumberdale
#18: SPOILER:
Nem tom, szerintem shane egy irritáló gyík volt. Már régóta vártam ezt a pillanatot :D
Az meg, hogy még a kis kölök is ajándékozott egy skúlót a kobakjára, az külön öröm volt xD
SPOILER/:
18.
McDuff
Nekem attól függetlenül,hogy tudtam,végig csak a farmon fog játszódni,és hogy átmegy ilyen Barátok Közt-be,ezektől függetlenül tetszett ez az évad is,mert tudtam,hogy nem maradhatnak ott örökké és az utolsó részben olyan hordát kapnak,hogy fejvesztve menekülnek majd és így is lett:)Várom a börtönös évadot!
Viszont amire nem számítottam,az az hogy Shane karakterét kiírták a sorozatból:(Kár,mert ő volt ott a legjobb arc és a legjobb színész is,bár azért mondhatni elegánsan távozott,én meg voltam elégedve a szituációval,szépen lassan felépítették a teljes bekattanását!:P
17.
giga321
Èn vártam vele mint 1. Évadnál hogy ki jöjjön összes rész , szal elkezdem Èn is.
16.
altF4
Végig néztem ezt az évadot is, nekem tetszett, csak szerencsétlen Ricket sajnálom. Mindenki szarozik vele, ő megpróbál diplomatikus lenni, a felesége egy buta ribanc, a fia annyira értelmes mint egy rothadt tök, a legjobb barátja ellene fordul, ő meg mivel jóarc megpróbál mindenkit életben tartani. Az évad végén a kitörését értettem is... De egyébként már várom a harmadik évadot :)
15.
zoenn
Aki nem bír várni októberig, azoknak jó hír, hogy létezik egy hivatalos, webes mellékág: http://www.youtube.com/show?p=_--YtM8FWRk&tracker=show3
9.
Papus
#2: Engem inkább Carl dühít!Kicsit túl komoly dolgokat akar csinálni,aztán meg csak a sz.r marad utána...zombik elé vetni a kis pöcsöt!
8.
Hubert Cumberdale
Egyetértek a fikázókkal is, mert tényleg mocskosul elhúzták. Ettől függetlenül még mindig a legjobb sorozatok közt szerepel nálam :) Azért remélem a harmadik évadra elmúlik ez az egy rész=másfél párbeszéd+két csúnyán nézés szindróma.
7.
Yanez
Az első évad eleje indult a legfasszábbul,azután kicsit unalmas lett egészen a második évad közepéig,de én mindvégig élveztem minden egyes részt és frászt kapok,hogy októberig kell várni!Mellesleg az az erőditmény egy börtön,ahol szintúgy megakadnak,mint a farmon.Legalábbis ezt irta egy képregény rajongó.Az a csuklyás csaj a zombikkal a második évad végén,lehet hogy Mila Jovovich.:) Azzal persze tönkre vágnának a sorozatot.De érdekes elmélet.
6.
Kreto
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nekem ott ment el a kedvem az egésztől amikor a srácot el akarták vinni és otthagyni egyedül. Erre visszaviszik. Utána elkezdem olvasni a képregényt mert nem hittem el hogy abban is így van. De a képregény kb. 1000* jobb. Ajánlom mindenkinek aki szereti a sorozatot. Az a baj hogy ennél is azt látom hogy csak húzzák meg kb tele van filerrel. Ráadásul már adaptáció is készül. Dehát tudjuk hogy szőrén kell megülni a lovat. Az én szeretett sorozataimat meg nem folytatják (my name is Earl, hősök stb...)
4.
Daks
#3: Nem hiszem, egyetértek. Nagyon fasza kis zombik ezek.
3.
wildláma
"de még mindig a járkálók sminkje az, amitől letesszük a hajunkat."
szarkazmus?
2.
Daks
Lori egy idióta, reménykedtem, hogy zabálják meg.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...