Vaják - 2. évad sorozatkritika

  • Írta: Baloo
  • 2022. január 24.
Második évadjához érkezett a Netflix égisze alatt fogant Vaják-sorozat, amely minden eddiginél jobban elrugaszkodik az alapművektől, és tisztán jelzi a rajongók felé, hogy Lauren S. Hissrichék a saját útjukat szeretnék járni a feldolgozás helyett.

A netflixes Vaják első évada sikeresnek bizonyult a streamingszolgáltató műsorában, ennek tükrében pedig az sem meglepő, hogy miközben a második etap épphogy napvilágot látott, a cég már a harmadik szezont is berendelte. A folytatás showrunneri székében ismét Lauren Schmidt Hissrich csücsülhetett, akinek ezúttal jóval nagyobb malacpersely állt a rendelkezésére, hogy kiküszöbölje az előző részek gyermekbetegségeit. Amikből akadt bőven, többek között pont a limitált büdzsének köszönhetően.

A “grafikai tuning” pedig azonnal szembeötlő a második évadban: a szörnyek megvalósítása mérföldekre van az előző részek gyenge minőségétől, a világítás és a díszlet is rengeteget fejlődött, illetve végre a nilfgaardi “gyűrött herezacskó” páncéloknak is búcsút mondhatunk. A zene sajnos viszont stagnálás áldozata lett, és rengeteg dallam lett reciklálva, valamint hiába költött Kökörcsin ezúttal is egy dedikált muzsikát, sajnos az nem lett olyan fülbemászó dal, mint a Toss a Coin to Your Witcher - habár a készítők elmondása szerint nem is ez volt vele a céljuk.

Szóval látvány terén - a Melitele templomában lezajló horribilis akciójelenetet leszámítva - abszolút előrelépés állapítható meg a Vaják-sorozat második évadánál. Viszont az írást illetően ezzel a lendülettel rögtön kettőt hátra is lépett a stáb. Henry Cavill a forgatások alatt alaposan leamortizálta a lábát, ami tökéletes allegória az új részekre, amik minden eddiginél messzebbre elrugaszkodtak a könyvektől, és ezzel többnyire fel is sértették a bokájukat.

Ezzel a mutatvánnyal kapcsolatban persze érdemes megemlíteni, hogy Sapkowski írását már az első szezonnál is sikerült tökéletesen fapadosan adaptálni, ami nagy részben a rohanásnak volt köszönhető, és nem ártott, ha volt valaki mellettünk, aki olvasta a könyveket, és el tudta rendesen magyarázni, hogy például Renfri meggyilkolása miért is a kisebbik rossz. És akkor a három idősíkon futó cselekményről, ami sokaknak megülte a gyomrát, még nem is beszéltünk! Akit zavart a Westworldből kölcsönzött történetmesélés, az viszont most fellélegezhet: a Vaják második évada jóval lineárisabb lett az elődjénél.

Cserébe viszont jóval butább is, az egészen jól startoló első rész után ugyanis zuhanórepülésbe kezd, és a nyolcadik részig tartja is ezt a színvonalat. Nehéz spoilermentesen írni arról, hogy mennyi butaságot követtek el az írók a közkedvelt karakterek ZS-kategóriás zombis filmek csavarjait idéző likvidálásától, egészen "az ősi démon purgálása a szeretet erejével" szintű Disney-sablon elsütéséig, de higgyétek el, hogy nagyon sűrűn köszönőviszonyban sem leszünk a The Witcher-univerzumának zord hangulatával és szabályrendszerével.

A karakterek szintén messze kerültek - mind külsőleg és belsőleg - a könyvbéli énüktől, ami alól egyedül Ciri, Geralt és Jaskier triója a kivétel. Az utóbbi kettő viszont már most kezd átcsúszni a másodhegedűs szerepébe, ami nem meglepő, hiszen az alapműben is átveszi idővel a cintrai oroszlánfiók és a világpolitika a főszerepet a vajáktól. Ellenben jó kérdés, vajon hogyan fogja majd Hissrich és csapata áthidalni a szárazabb részeket, mert a saját ötleteik idáig nem igazán illeszkedtek ebbe a világba, a színészgárda pedig nem annyira impozáns, mint mondjuk a Trónok harca esetében.

Innentől pedig úgy érzem, hogy a készítők zsákutcába fogják magukat kergetni, ugyanis egyes karakterek - Vesemir, Cahir, de még Dijkstra is - olyan messze kerültek az alteregójuktól, hogy lehetetlen (de legalábbis nagyon furcsa) lesz a könyvbéli személyiségükhöz visszatérni. Ha pedig ezen az úton haladnak tovább, akkor nem csak a szimpátiánkat vesztik el, de erősen megkérdőjelezhető a stáb többszöri kijelentése, miszerint ők teljesen hűek szeretnének lenni Sapkowski könyveihez. Mint említettem, könnyen lehet, hogy az elrugaszkodás a csapat valódi célja, és akkor az olyan easter eggek, mint a The Witcher 3-ban látott vajákkardok, a játékokban szereplő farkasfej-medallionok, vagy Henry Cavill Doug Cockle orgánumát idéző hanghordozása máris egy tudatosabb döntésnek tűnik, mintsem egyszerű fan service-alapanyagnak.

A középszerűség iskolapéldája lett tehát a Vaják második évada, ami bár egyáltalán nem nézhetetlen, de nem is fogunk beleőrülni a várakozásba a harmadik felvonásig utána - főleg az értelmetlenül hamar és egyben harmatgyengén elsütött zárójelenet csavarja után. A könyv rajongói pedig gyorsan engedjék el az elvárásaikat, mert különben csak maguknak okoznak vele extra sebeket. Szomorú vagyok, mert a szintén a Netflix gondozásában készült Nightmare of the Wolf kifejezetten jól sikerült, de ezek után nem csak a fővonal következő évadát, de Blood Origin című előzménysorozatot is erős fenntartásokkal várom már csak.

 

Gamekapocs értékelés: 5.0

Showrunner: Lauren S. Hissrich
Szereplők: Henry Cavill, Freya Allan, Eamon Farren, Anya Chalotra, Joey Batey, Mimi Ndiweni, MyAnna Buring, Anna Shaffer, Paul Bullion, Kim Bodnia
Zene: Joseph Trapanese
Fényképezte: Romain Lacourbas
Évadok száma: 2
Epizódok száma: 8

29.
29.
DragonBleacPiece
#27: Alapítvány nagy csalódás, mikor láttam az afrikai származású nőcit meg indiai gyereket az első pár percben, rosszul lettem az egésztől és altf4. Nightmare of the wolfot mindenki zseniálisnak tartja, nekem nagyon nem tetszett és nem passzolt szerintem a látvány a vaják világhoz, inkább a régi berserk anime stílusában tudtam volna elképzelni, ez a felzselézett hajú vesemir nem jött be. Viszont a sorozat második évada sokkal-sokkal jobb lett mint az 1., első évadból csak a meztelen csajokra emlékszem valamilyen varázsló tornyában. Ez a 2. évad mind akcióban mind sztoriban, színészi alakításban sokkal jobb volt mint az elődje, végignéztem fél nap alatt mert fenn tudta tartani az érdeklődésem. Utoljára ilyen az invincible c. rajzfilmmel volt hogy ledaráltam egyben és nem untam. Ami zavart az max hogy elég gülüszemű volt pár szereplő a kontaktlencsék miatt.
28.
28.
taktaharkányi
#27: Azt hiszem az Alapívány olyan lesz nekem mint a Warcraft film, hogy sejtésem szerint szebben zárul majd az életem és a lelkivilágom ha nem nézem meg. Egyszerűen túl fontos az alapmű...
27.
27.
Ooorky
#26: Én közben belenéztem az Alapítványba és ahhoz képest ez egy mestermű.
Na az egy igazi woke trágyalé lett.
Nagy agymosás közben elfelejtették, hogy egy nézhető sorozatot kellene produkálniuk...
26.
26.
kopic
HA nem olvasom a konyveket akkor lehet vegigezem, de igy csak az elso 2 reszet voltam kepes befejezni utana hagytam a fenebe az egeszet. Nagyon nem jott be. Untam mint a xar.
24.
24.
zakkantlaci
#4: Tényleg semmibe vették őket? Olvastad a könyveket? Az összeset? Én igen, és képzeld, voltak ismerős részek és képzeld, nem zavartak a változtatások.

Csak megjegyezném, hogy a sorozat történetvezetése (értsd nem az akcióra való koncentrálás) egy az egyben a könyvhöz hasonló. A regényekben (nem a novellákban) Geralt bátyó összesen hány szörnnyel is végzett? A szörny gyilokon volt a hangsúly? Nem, hanem micsodán is? Hát Cirin és a politikán. Inkább örülni kellene annak, hogy Geralt jóval több szerepet kapott a sorozatban, mint a regényekben, mert valljuk be, mindenki őt kedvelte meg a legjobban.
20.
20.
NemecsekErno
#16: Nem is lenne baj vele, ha pl. olyan cimen adják ki, mint pl. "Vaják - Irány a Vajákverzum." Mert akkor mindenki tudja, hogy nem szabad az eredetihez hasonlitani, hiszen itt egy újragondolot vajákról van szó, ahol a rendező megengedte a művészi szabadságot maga számára.

A gond sokaknak itt az, hogy Vaják cimen adják ki, amit pedig az eredetivel összehasonlitva csak egy szegényes, eltorzitott, a könyvekkel vagy a játékokkal köszőviszonyban sem lévő TV sorozat lett.

Aki nem olvasta, vagy játszott a játékokkal, azok számára persze ez lényegtelen, de érthető az is, ha a másik oldal meg képtelen elfogadni a woke sorozatot, ami még ráadásul szembe is köpi az eredeti történetet.
19.
19.
Ooorky
#18: Jó, én abbahagytam mikor John Snow-t felélesztették onnantól látszott, hogy nincs tétje a cuccnak, a fontos szereplők úgyis túlélnek mindent.
18.
18.
Mortis
#17: Kis korrekció: már az ötödik évad is ilyen volt. Amit Sansa sztorijával csináltak pl. egy alapszakos esszében nem állná meg a helyét, nemhogy egy többmilliós produkcióban.
17.
17.
Ooorky
Ha már Trónok Harcához hasonlítjuk:
Netflix-nek sikerült elérnie a 2. évadra, amit a HBO-nak a 8.-ra.

Teljesen szemenfosta a könyvek történetvezetését és szellemiségét, ráadásul a logikát is kibaszta az ablakon.
12.
12.
LCoder
#8: Még CGI szörny leöés sem nagyon volt benne.
11.
11.
LCoder
#1: Nem lett rosszabb mint az elsõ sorozat, ahol az agyhalott történetvezetés miatt elég nehezen jött le hogy mi mikor van. De annyiban igaza van a kritikának, hogy igazából csak az elsõ rész volt ebbõl jó.
10.
10.
NECROSMOKE
Nekem meg kurvára bejön. Ráadásul ez az évad (2-ik évad ) jobb volt, mint az első. Csak kár, hogy ennyire rövid. Megint várni szinte 1 évet.
9.
9.
Wolverine
Röviden egy vontatott sz*r az egész évad.
Az ember minden résznél várta, hogy majd lesz valami nagy dolog benne, de a cgi szőrnyek megölésén kívül semmi érdemleges nem történt.
A sztori egy katyvasz és nem is tudja rendesen fenntartani a figyelmet a sok vontatott és felesleges monológjaival.
Összeségében annyi pozitívuma van, hogy nagyon jókat aludtam rajta párszor. :)
7.
7.
taktaharkányi
#6: Én emelném a tétet azzal, hogy szerintem az első évad is már büdös gyenge volt.
6.
6.
Ooorky
Azt hittem egyedül leszek az utálatával, erre kiderül mi egy kis család vagyunk itten, ugyanolyan förtelmes ízléssel.
5.
5.
NemecsekErno
Jól van akkor, ezt sem fogom megnézni.

Csak végig kellene csinálni a Witcher 3 GOTY után a Witcher 2-őt, de XB-on nagyon gáz az irányitás.
4.
4.
Kamukaze
#1: Igazán remek iskolapéldája annak, hogyan kell a Witcher rajongókak semmibe venni. Legyen szó akár a játékokról(csak az 1. évadban), de most még a könyvekről is.
3.
3.
A Fénybenjáró
#1: Minden kritika egy magánvélemény.
2.
2.
_Rej
#1: Olvass több véleményt, kritikát és rájössz.
1.
1.
zakkantlaci
Tényleg ennyire rossz lett, vagy csak egy magánvéleményt tettek közzé?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...