HWSW: Itt a szuper-3G, a Telenor Hipernet

  • Írta: fojesz
  • 2011. augusztus 30.
  • Hardver
Link másolása
Aki a Telenort idő előtt elkönyvelte vesztes cégnek, amely bármihez nyúlhat, semmi sem jön össze neki, súlyosan tévedett. A szolgáltató augusztus közepén olyant mutatott, amire eddig egyik vetélytársa sem volt képes: a cég gyakorlatilag egész Budapesten többszörösére gyorsította a 3G-s adathálózatát, írja a HWSW.

A mobilszolgáltatók sebességhajhászása nem új keletű jelenség - amellett, hogy az adathálózatok kapacitását törvényszerűen növelni kell időnként, újabban a PR és a marketing is egyre több lehetőséget lát a műszaki fejlesztések fennkölt hirdetésében. Az év első fele a Magyar Telekom (T-Mobile) és a Vodafone csatározásáról szólt sávszélesség-fronton, egészen addig, amíg mindenki meglepetésére a sokak által lesajnált Telenor hirtelen bejelentette, 42 Mbps elméleti sávszélességet kínáló 3G-s hálózatot épített ki Budapesten és környékén.

A hirtelen fordulat azért nem minden előzmény nélküli, és semmiképpen sem egyik napról a másikra történő eseményekre vezethető vissza: A norvég tulajdonú mobilcég pont egy éve közölte, hogy teljes hálózatmodernizációba kezd, melyhez egy addig itthon jobbára ismeretlen kínai gyártót, a ZTE-t választotta partneréül. A hálózati komponensek cseréje idén év elején kezdődött, és bár eleinte egyáltalán nem volt zökkenőmentes, ma már nagyobb fennakadások nélkül halad. A Telenor SDR-kompatibilis, vagyis szoftveresen konfigurálható rádiós berendezéseket rendelt a ZTE-től, majd a szerelési munkálatokat, illetve az átviteltechnika bővítését követően egy verőfényes augusztusi napon, jól megkoreografált marketingkampány kíséretében csaknem 600 bázisállomásnál bekapcsolta a legmodernebb HSPA+ rádiós adatátviteli technológiát.

A HWSW több helyen is tesztelte a Hipernet sebességét - a teljes cikket náluk olvashatjátok el!

4.
4.
Quent1n
#3: Kapitalizmus rulz .. :S

Nálunk se mérik olcsón de hát mit lehet tenni ez egy ilyen ország.

Egyébként ez arra volt jó kb., hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy "jé a Telenornak is van mobilnete" :)
3.
3.
felegyi
Itt kb 5k a 2Mbps-os net... pofátlanság hogy ilyen még létezik, és nesze neked fogd meg jól!
2.
2.
Ooorky
Októberben lejár náluk a hűségidőm, azonnal váltok T-re.
1.
1.
pucu9011
Hát számomra az a kérdés, hogy ez mikor jut el vidékre is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...