Miért voltak borzalmasak Uwe Boll filmjei?

  • Írta: InGen
  • 2011. október 27.
  • Érdekesség
Link másolása
Ugye emlékszünk még a világ egyik legrosszabb rendezőjére, a játékokból horribilis filmeket készítő német Uwe Bollra? Ha igen, valószínűleg gondolkoztál már azon, hogy mégis mitől ilyen rosszak a filmjei. Nos, a választ most részben megkapjuk a Bloodrayne forgatókönyv-írójától.

Uwe Boll filmjei borzalmasak - ez elsőre meglepő volt, később azonban már gyakorlatilag természetessé vált. Ami ennél is meglepőbb, és számomra érthetetlen, hogy olyan nézhetetlen borzalmak után, mint a House of the Dead és az Alone in the Dark, mégis mi vette rá a különböző játékkiadókat, hogy olyan, elég sikeres és népszerű címek megfilmesítési jogait adják a germán destruktor kezébe, mint a Far Cry, a Bloodrayne vagy éppen a Dungeon Siege.

Nos, utóbbi kérdésre nem kapjuk meg a választ, arra viszont nagyjából igen, hogyan zajlott Uwe mester alkotói folyamata. Az alábbi videóban a Bloodrayne forgatókönyv-írója beszél a meghökkentő procedúráról. Ha esetleg problémáid lennének az angollal, nagyjából a következőről van szó: a szkript két hetet késett, mire Boll felhívta és leordította a lány fejét. A forgatókönyv első vázlata nagyjából egy hét múlva elkészült, ilyenkor szokott a rendező és a filmen dolgozó többi kreatív is becsatlakozni a folyamatba, hogy ezután együtt alakítsák a könyvet, amíg az elnyeri végső formáját. Boll erre nem tartott igényt, az első vázlatra azt mondta, hogy imádja, s az alapján másnap rögtön el is kezdte a forgatást. Végül aztán a megírt anyag 80 százalékát kidobta, és azt mondta a színészeknek, hogy improvizáljanak.

A mester egyébként még ma is alkot: a következő Dungeon Siege, vagyis In the Name of the King-filmben például egy modernkori kommandós katona kerül vissza a középkorba, hogy beteljesítsen egy ősi próféciát. Főszerepben: Dolph Lundgren. Külön köszönet Hancunak és az IDDQD-nek.

37.
37.
#36: Oké.Ejtsük is. A politika mocskos dolog.

Nem szerettelek volna megtámadni, vagy megsérteni, de ez a véleményem filmről és politikáról, gondoltam leírom neked.

Az utóbbiról kialakult nézeteim sem feltétlenül helyesek, előbbi írásommal senki érzéseit nem akartam megbántani, nem érzem magamat tévedhetetlennek, a leírtak többsége szimbolikus jellegű volt, nem is csak a nemzetiszocializmus felé célozva, lehetett volna ez egy eszmefuttatás a kommunisták filmekhez való viszonyulásáról is. (Ugyanaz a torzított szemlélet figyelhető meg náluk is, csak ők a ruszki filmeket nyomatták, és a rejtett/kevésbé rejtett propaganda elemekkel tarkított, elfogult, kétes igazságtartalmú történelmi filmeket.)

Pl. kevesen tudják, de nálunk a Star Trek súlyos tabu volt, a cenzorok nem engedték át, valószínűleg azért, mert már a 60-as években mert egy politikailag globalizált, előítéletektől mentes világot ábrázolni a jövőben, ahol amerikai és orosz űrhajósok is együtt munkálkodhattak egy szebb világért. Szerintem szánalmas, ugyanakkor tökéletes példája ez is annak, mit tesz a politika a filmvilággal.

Hogy lássátok nem vagyok elfogult, másik oldalon ott vannak Michael Bay filmjei.
Az ő tucatfilmjei mögött álló üzleti/politikai filozófiáról regél nekünk ez a nagyon jól összeszedett kis kritika:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_--tx9Ot4Mo


UI: Ha az összes remek színészt összeírnánk, nem maradna hely az oldalon :)

A hegylakó első részét én is nagyon szeretem, meg is vásároltam DVD-n, büszkén tartom a polcomon. :)

Sir Sean Connery legkellemesebb alakítását számomra a 2. James Bond filmben nyújtotta mint a 007-es, valamint a 3. Indiana Jones filmben, mint az idősebbik Jones :) A Hegylakóban, bár szintén remekül játszott, látszott rajta, hogy neki ez nem kihívás, egész egyszerűen isten az öreg. :) Ami mégis csodás az ottani alakításában, hogy segített a fiatalabb Lambert-nek is kibontakozni, együtt különösen nagyszerűek voltak!
36.
36.
hedzsooo
#31: Hat engem a faji, meg politikai dolgok sosem erdekeltek igazan, plane egy jatekokkal foglalkozo oldalon. :D

Szoval ezt a kerdest most inkabb passzolom, mert nem szeretnek ilyen temat itt tovabb ragozni, meg ha igazad is van, bocsi! ;)
35.
35.
hedzsooo
"Al Pacino, Robert De Niro, John Hurt, Sir Anthony Hopkins és Dustin Hoffman, Diane Keaton vagy Michelle Pfeiffer környékén kezdődik, de folytathanám még a sort Patrick Stewart-al, vagy a fiatalabb nemzedékből Natalie Portman, Edward Norton, Christian Bale és egy újabb generációváltás után Tom Hanks felsorolásával, "

- Igen, ez szerintem is igaz, ok a komolyabb szineszek, ok alakitottak mar tobbfele szerepet is nagyon jol. Irhattad volna meg pl. a Hegylako sztarjait is, Cristopher Lambert-et, meg Sir Sean Connery-t. Nekem a Hegylako elso resze mellett talan a Gyilkossag lolepesben c. film tetszett anno legjobban C. Lambert-tol, de meg a Fortress elso resze is jo volt egynek.

Azert nem kell fikazni az akcio sztarokat sem, mert mogottuk is volt melo kemenyen es a rairt szerepet korrektul jatszottak igenis el. Persze, sokat szamit naluk a megjelenes is.

Kb. mint Jim Carrey vigjatekban ott van, de meg dramaban is. A hihetetlen mimikaja sokat segitette, de errol jut eszembe, pl. Rowan Atkinson is ha ugy vesszuk akkor egy jelenseg. :)
34.
34.
hedzsooo
#30: OK, akkor ezek szerint te mar nalam jobban ismerheted Adikast! :)

Uwe nem vitas, bena szegeny, de kegyetlenul. Legalabbis amit en lattam tole, azok is mind-mind megkinoztak rendesen, eppen, hogy sikerul vegigneznem oket, csak a cim kedveert. Mondjuk a Bloodrayne meg tenyleg a turhetobb kategoria, a tobbi filmjehez kepest. Dungeon Siege volt azt hiszem tole, amitol a legjobban irtoztam.

Dolph Lundgren viszont nemzetisegtol fuggetlenul jo szinesz, akciofilmekben persze. Adikas lehet, hogy masra celzott, de ha te nem hozod fel, nekem objektive eszembe sem jutott volna semmi abbol, amit te leirtal.

33.
33.
ReNegAdE
#30: Elgondolkodtató az írásod!
32.
32.
Optimus Prime
#30: Látom van pár közös kedvencünk és hasonló mód nézzük a filmeket. :)
Egyébként Uwe Boll hiszi és tudja, hogy ő jó rendező és amit csinált az művészet. Ha láttál róla videót tudhatod. De el is felejtettem írni, a legutóbbi készülő Auswitz (jól írtam?) című filmje után reméltem egy élet után eltiltják, hogy bármi módon is köze legyen a filmművészethez.
31.
31.
Szerinted ha Boll orosz lenne, és Lundgren is, akkor szerinted hozzászólt volna a témához? Ugyan.

Ha Boll ruszki lenne, már csak elvi okokból is itt szidná a filmjeit. Valószínűleg emlegetné őket mint a kultúra elpusztítására tett aljas kísérlet eredményeit. :)


Vagy mindkettőt, vagy az egyiket biztosan. :)
30.
30.
#28: Maradjunk annyiban hogy már volt vele dolgom, meg a neonáci fajtájával is. Pontosan tudom mit milyen indíttatásból tesznek, náluk minden csak propaganda, hittérítés, meg az eltorzult faji/nemzeti öntudatuknak a világba kiabálása. Mint ez a hozzászólása is. Szerinted ha Boll orosz lenne, és Lundgren is (mivel az oroszban is akad "árjaféle" nem is kevés, nem hiába volt remek választás a Rocky IV.-ben a tökéletes szovjet sportoló megtestesítőjének szerepére) - akkor szerinted hozzászólt volna a témához? Ugyan. Boll pedig szánalmas rendező, még csak nem is gamer sértettségből írom, mert valamelyik kedvencemből pocsék filmet merészelt rendezni - hanem objektíven szemlélve is ez lenne róla a véleményem. Aki szerint a filmjei olyan irtózatosan jók, annak vagy fogalma sincs róla hogy mi az a filmművészet, vagy pedig süket és vak egyszerre!

Persze lehet azt mondani, hogy mindenkinek joga van szemetet rendezni, és szemetet nézni, azonban biztos lehetsz benne, hogy még pont hogy adikas nem ez a fajta romantikus demokrata :)

Ha Boll ruszki lenne, már csak elvi okokból is itt szidná a filmjeit. Valószínűleg emlegetné őket mint a kultúra elpusztítására tett aljas kísérlet eredményeit. :)

Lundgren egyébként sem színész. Egy jelenség. Tipikus 80-as évek akció fenegyerek, tisztelem, mert voltak erős pillanatai, de a színész az nálam valahol Al Pacino, Robert De Niro, John Hurt, Sir Anthony Hopkins és Dustin Hoffman, Diane Keaton vagy Michelle Pfeiffer környékén kezdődik, de folytathanám még a sort Patrick Stewart-al, vagy a fiatalabb nemzedékből Natalie Portman, Edward Norton, Christian Bale és egy újabb generációváltás után Tom Hanks felsorolásával, akik az évek során megtanították arra a világot, hogy mi is az a színészet.

Nekem is vannak persze egyéb kedvenceim, de ha művészetről van szó, én bármire tudom azt mondani hogy pocsék. Az én elmémet nem korlátozza semmilyen téves eszme, de az alkohol sem amire utaltál :D

Szóval egyszerűen csak van ami rossz és kész, pl. megértem hogy a Baljós Árnyakat a régi Star Wars fanok szidják, mikor a film alatt bemutatják nekünk a bélgázokra építő és egyéb válogatott paraszt poénok végtelen tárházát. Persze ott a fogatverseny, ott van a félelmetesen jól megkoreografált végső párbaj, ott van az ismét zseniális zene, de az összképbe elég hogy belerondítanak a fent említettek, és kész a baj. Sosem védem meg a filmet, pedig mint írtam voltak benne kedvenc részeim. Nem méltó az elődeihez.

Ha viszont filmek sorozata folytatólagosan szörnyű, mint Uwe Boll esetében, arra már egyszerűen nem lehet mást mondani, csak hogy fogja már fel hogy nem ért ehhez és kész. Vannak azok a jólelkű emberek, akik a szar filmeket is elkezdik kivédeni, mert attól művészet mert rejtett értékei vannak, meg a kevés jót is meg kell látni... stb.

Én viszont azt mondom, legyünk kicsit igényesebbek rá, hogy milyen filmeket nézünk. Én pl. most a Vissza a jövőbe trilógiát nézem Blu-ray változatban. Életemben kb. 30x láttam már a trilógiát, de még mindig nem érzem időpocsékolásnak. Kérdés fel se merülhet jó film-e vagy sem, mibe kötnél bele? A tökéletes zenébe? A fantasztikusan eltalált színészválasztásba? A sziporkázó, finom poénokba? Az intelligens, szórakoztató, és kicsit talán még el is gondolkodtató sztoriba? Ilyen egy tökéletes film! :) Ilyennek KELL(ene) LENNI(e) egy filmnek, ami nem akarja megváltani a világot, csak szórakoztatni szeretne, de azt viszont igényesen. :) Mikor a filmtörténelem azon szakaszát sírják egyesek vissza, amikor még ilyen filmeket nyomtak a mozik, azok gondolkozzanak el rajta, nem-e nekünk, nézőknek kellett volna vigyáznunk rá, hogy kritikus hozzáállással megbuktassunk filmeket amelyek nem méltóak a mozikba-tévébe kerülésre. Az igazi igénytelen szutykokat. Akkor talán most Michael Madsen is hozzá méltó szerepeket vállalhatna, nem pedig ilyen förtelmeket!

Őrizzük meg a minőséget! Irtsuk ki a gyengét (a piacról)! Csak a legjobb maradhat!
:) Érdekes, hogy adikas hasonló véleménnyel csak egyes emberekről van, a német filmipar ezen szégyenfoltjairól azonban már nem így vélekedik...

28.
28.
hedzsooo
#27: ...??? Te meg mennyit ittal??? LOL! XD :D

Ugy ertem #11-es, azaz Adikas csak mindossze annyit szeretett volna megjegyezni szerintem, hogy egyik kedvenc szinesze Dolph Lundgren. Fuggetlenul attol, h milyen nemzetisegu, mivel o azt nem is emelete ki, meg csak nem is emlitette. Most akkor ki keverte ossze a politikat a muveszettel?

#24: Nagyon el van szerintem tajolodva az, aki azt hiszi, hogy minden testepitokent kezdo szinesz egy agyatlan tusko. Stallone is kivalo muvesz. Szines es rendezo... Sot, tudtad, h meg fest is, egeszen turhetoen?
Persze mindenkinek vannak gyengei. Konnyu is pl. mindenkit fikazni.

http://newamericanpaintings.files.wordpress.com/2011/01/stallone.jpg

http://newamericanpaintings.wordpress.com/2011/01/28/the-gem-to-end-all-gems-on-eddie-martinezs-studio-wall/
27.
27.
#11: -Mily' csodás mikor a politikát és a művészetet összekeverik :) Aki német, az máris tehetséges? Sajnos nem. Ahogyan egy magyar véleménye sem feltétlenül hasznos, csak azért mert magyar, úgy egy "felsőbbrendű" németet is simán "lerendez" a zsidó Spielberg. :) Fájó, de ez van. Szokj hozzá a gondolathoz, hogy az előbb emlegetett kisebbség (? :) ) az utóbbi időben többet tett le ezen modern művészet terén, mint mi. Pedig én sem vagyok metélt. De azért német bérenc sem leszek :)

#24:

Michael Bay-t még megértem, no de Stallone?! Rocky 6?! :S


26.
26.
ReNegAdE
Hát szerintem Uwe mester már annyira rossz hogy az már jó!Lehet hogy szarok a filmjei de én iszonyatosan sokat röhögtem pld a Hause of Dead-en!Kis kínai kiscsaj végig rinyálja a filmet,esik-kell,de ahogy a desert eagle-kel akimbozik az felejthetetlen!
23.
23.
DollSyndrome
Egy két bélyeg után, annyira tökmind1. Nekem pölö a Postal kifejezetten tetszett, többször is megnéztem. Szerintem kell az ilyen is. Jó kis House of the Dead. Hmmm....
22.
22.
Mortis
Rengeteg embernek nem a filmes iparban kellene dolgoznia. Boll bácsinak sokáig elhúzódtak a tanulóévei s azon korszakban forgatott alkotások a játékos-nevek miatt égtek bele a köztudatba. Manapság, az utolsó 2-3 mozgókép, amikhez köze volt, egyáltalán nem lettek olyan rakás sz*rok, mint anno a Holtak háza, meg az Egyedül a sötétben. Én ebben az új Dungeon Siege moziban is bízom. Bár biztosan nem nézem meg, de egy könnyen feledhető limonádé simán kisülhet az ötletből s akik szeretik az olyasmit, azoknak akár pihenést is jelenthet s nem agyérgörcsöt. :)
21.
21.
Thane
#20: Hát* egy szerk gombot mááá na
20.
20.
Thane
#14: hét ez a megapirannya ez nagyon kemény. Az egész ugynevezett "trailer"-t végig röhögtem :D.

BTW még egy filmet se láttam ettől az embertől...
19.
19.
brummi
#8: így van, a Rampage teljesen fasza, a játékadaptációk pedig azért olyanok, amilyenek, mert a magas elvárásoknak úgy sem felelne meg, de tudja, hogy mindenki saját szemével akarja látni, és eldönteni, hogy jó-e vagy sem. Ebből van bevétele neki is
18.
18.
shatterhand
#10: "Hát, ha neked B-, meg C-kategória az, hogy egy filmben játékból vannak kivágott jelenetek"
Mutasd meg hol írtam ezt az állítást. Amit láttam tőle filmet azokban egy olyan se volt. Akkor meg nyugodtan hívhatom b vagy c kategóriának. De ha ismersz olyat ahol viszont van ilyen azt meg tedd a zs-be, ha ettől jobban alszol.
17.
17.
shatterhand
#10: ki mondta ,hogy szeretni kéne
Azért szidja mindenki (ez nem azt jelenti,hogy én dícsérem vagy szeretem hálló) mert közismert "rendező". Ettől még a tény tény marad,hogy vannak nála sokkal rosszabbak.
16.
16.
#15: Szerintem semmivel sem rontotta el, mindenki lefossa magasról a filmjeit, csak pár hülyülni vágyó söröző társaság szokta nézegetni hogy tudjanak min ökörködni...tőlem nyomathatja amúgy, nem zavar, csak nem kell nézni. De mint mondottam, előbb lessétek meg a Rampage-et és csodálkozni fogtok hogy ez ugyanaz az elmbeteg?? Ugyanaz a barom rendezte???
15.
15.
Raam989
Az AoitD még az elmegy kategória legalja volt, de a többi filmje tényleg oktaZS (a tripla ZS gyenge kifejezés lenne) kategória. Én már rég kivégeztettem volna ezt az embert, mert kevés olyan gyökér van, aki ennyire el tudja rontani egy játék hírnevét...
14.
14.
#13: Sorry, nincs még mindig szerkesztés gomb, a fenne :D

Ez az, ezt mindenképp nézzétek meg :

http://port.hu/megapiranha_mega_piranha/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=114655&i_city_id=3372&i_county_id=1

http://www.youtube.com/watch?v=pFhSogGnu4I
13.
13.
Bloodrayne bugyuta volt, dramaturgiailag nulla, szövegek idegesítően kínosak, pocsék / amatőr színészi játékkal (főleg a harc jelenetek és "rayne" kisasszony mozgáskultúrája hagyott némi kivetnivalót), de mindenképp nézhető. Nem jó, de távol nem egy rakás szar.

Zs kategóriáról meg annyit, hogy a minap néztem a movies24-en egy filmet, amiben "ólyás piránnyák" támadtak, na az iszonyat nagy rakás szar volt ! :D Fogták az amerikai csatarombolót vagy cirkálót és addig rágták amíg el nem süllyedt. Meg kiugráltak az 50 méter magas házba becsapódva ahol aztán fel is robbantak, helikoptereket ettek, nem hatott rájuk az atombomba és még sorolhatnám... A színészek meg olyan nullák voltak, hogy Benkő egy szál pöcsben lanttal kisebb trauma :(((( A Boll féle BR, AAA+ -os hozzá képest :D

ui.: mielőtt valaki megkérdezné, igen mazochista vagyok de legalább végig röhögtem a filmet a földön (ágyon) fetrengve, és 5 percenként könnyeztem meg :)
12.
12.
Lordnekroseth
A bloodrayne szerintem sem volt annyira rossz. De azért jobban örültem volnam, ha pl a játék utáni cselekményt mutatja be, vagy magát a játékot öleli fel....
11.
11.
adikas
Szerintem a Bloodrayne és a Király nevében messze nem volt szarnak nevezhető.
Ez ez új film pedig kíváncsivá tett mivel Lundgren filmjeit szeretem.
10.
10.
InGen
#5: Hát, ha neked B-, meg C-kategória az, hogy egy filmben játékból vannak kivágott jelenetek, akkor gratulálok.

Azért meg hadd ne szeressük már, mert jól tud magának pénzt csinálni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...