Az Activision és az EA is pályázott a Mojangre

  • Írta: fojesz
  • 2015. március 4.
  • Biznisz
Link másolása
A Forbes készített egy interjút a Minecraft és a Mojang atyjával, amiben Notch egy sor érdekességet megosztott a Microsoft-felvásárlás hátteréről. Kiderült például, hogy nemcsak a redmondiak pályáztak a cégre.

A Microsoft tavaly szeptemberben vásárolta fel a Mojanget és vele együtt a Minecraftet, méghozzá potom 2,5 milliárd dollárért, amiből az alapító és a cégben 71 százalékos részesedéssel bíró Markus "Notch" Perssonnak 1,78 milliárd dollár jutott - ebből vette meg aztán Beverly Hills legdrágább házát.

Ennek ellenére Notch mindig is azt hangoztatta, hogy ez az egész nem a pénzről, hanem az "épelméjűségről" szólt számára, ezt támasztják alá a Forbesnak elárult háttérrészletek is. Notch szerint a felvásárlás története tavaly júniusban indult, a Mojang ekkor jelentette be, hogy aki Minecraft-szervert üzemeltet, bizonyos megkötésekkel, de pénzt kérhet más játékosoktól. Az üzemeltetők nagy szabadságot kaptak, fizetőssé tehetik a belépést, reklámért cserébe elfogadhatnak adományokat, és különböző kozmetikai kiegészítőket is árulhatnak, viszont a játékmenetet semmilyen módon nem korlátozhatják. És ez volt a gáz.

Ez annak idején óriási felháborodást váltott ki a közösség köreiben, és Notchnál itt szakadt el a cérna: egy Twitter-üzenetében bedobta, hogy valaki megvehetné tőle a céget, hogy "ő továbbléphessen", mert "unja, hogy azért szólnak be neki, mert a helyes dolgot akarja csinálni".

A Mojang akkori vezérigazgatója, Carl Manneh azt mondta, 30 másodperc múlva csörgött a telefonja, és egy microsoftos vezető érdeklődött nála arról, hogy Notch komolyan gondolta-e azt, amit a tweetjében állított. Érdekesség, hogy nem sokkal később az Activision és az EA is bejelentkezett a csapatnál - mint a mellékelt ábra mutatja, hiába.

Habár a Windows Phone és a HoloLens miatt is érdemes volt ráúsznia a Microsoftnak a cégre, állítólag volt ennek még egy sokkal prózaibb oka is: adót optimalizált. A Microsoftnak akkor 93 milliárd dolláros külföldön, vagyis az USA-n kívül parkoltatott készpénzállománya volt, ezt viszont csak úgy tudta volna hazavinni, ha az államnak is fizet. Úgyhogy inkább költött belőle.

Notch azt is elmondta az interjúban, hogy bár korábban azt mondta, sosem adná el a Mojanget egy Microsoft-kaliberű cégnek, egyáltalán nem bánta meg a döntését. Egész egyszerűen meggondolta magát.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...