Malware-rel védekeztek a kalózok ellen

  • Írta: fojesz
  • 2018. február 21.
  • Hír
Link másolása
Áll a bál a Flight Sim Labs körül, miután kiderült, hogy a fejlesztőcsapat malware-t tett a Flight Simulator X-hez fejlesztett kiegészítőjébe. A cég azzal védekezik, hogy pusztán a kalózok ellen védekezett a szoftverrel.

Ahogy azt a csapat neve is sejteti, a Flight Sim Labs repülőszimulátorokban utazik, több kiegészítőt is készítettek már a Microsoft Flight Simulator-sorozatához, és professzionális oktatószoftvereket is fejlesztettek. A cég kellemetlen sztoriba keveredett a minap, az egyik kiegészítőjükben malware-t találtak ugyanis.

A Reddit egyik felhasználója szerint az Airbus A320-as kiegészítő egy Chrome Password Dump nevű szoftvert is rejtett magában, amely képes arra, hogy a júzerek Chrome böngészőjében tárolt jelszavakat, számlázási infókat és más személyes adatokat továbbítsa a malware tulajdonosa, jelen esetben a Flight Sim Labs felé. 

A hírek csak az A320-as kiegészítőjéről szólnak, azt nem tudni, hogy a Flight Sim Labs további fejlesztéseinél mi a helyzet, mindenesetre a csapat már elismerte a malware létezését. Állításuk szerint nem rossz szándékkal helyezték el a programot a játékban, az volt a céljuk mindössze, hogy a kalózok ellen védekezzenek vele, az ugyanis lehetővé tette, hogy a szériakódok alapján beazonosítsák a letöltött példányokat.

Lefteris Kalamaras, a csapat vezetője szerint a módszer bevált, olyan bizonyítékokat tudtak vele gyűjteni, amit a bíróságon is fel tudnak használni a kalózokkal szemben, ugyanakkor leszögezte, tudomásul vették, hogy "néhány" játékos nincs kibékülve ezzel a módszerrel - amely kijelentés természetesen csak olaj volt a tűzre. A Redditen egy biztonsági szakértő azt írta, a módszer aggasztó és illegális, és hiába próbálja a cég visszanyerni a felhasználók bizalmát ilyen-olyan érvekkel, ha azt már porig rombolták azzal, hogy malware-t telepítettek a gépükre.

Fontos megjegyezni, hogy a történet nem előzmény nélküli. Novemberben már született egy bejegyzés a Redditen, ahol arról panaszkodott az egyik játékos, hogy kis híján bankkártya-csalás áldozata lett, a bankja értesítette róla, hogy ellopták az adatait. Az előző bankkártyás vásárlása épp az Airbus A320-as kiegészítő volt, ezért intett óvatosságra másokat, hozzátéve persze, hogy az egész lehet véletlen is. Az továbbra sem egyértelmű, hogy az esetnek és a mostani hírnek van köze egymáshoz, a gyanú viszont egyre erősebb.

Kalamaras a közleményében végül elismerte, hogy átléptek egy határt. A vásárlók pénzét visszatérítik, és a DLC-ből is kiadnak egy frissített verziót.

5.
5.
Hanselbeck
A gyűjtött adatok valóban felhasználhatók a bíróságon, csak éppen pont a fejlesztők ellen. Aki ezt kitalálta örülhet ha nem kerül börtönbe.
4.
4.
dareal
javaslom hogy repüljetek inkább X-Plane-nel és a hozzá készülő hazai, ingyenes kiegészítőnkkel, nincs jelszólopás :D

https://www.youtube.com/watch?v=92kdoxFkhEs
2.
2.
user101
1. Az illegális úton szerzett bizonyíték nem bizonyíték és egy kezdő zugügyvéd is kipereli a a szart is belőlük.

2. Börtönben fogják végezni, bizonyított, több rendbeli, szándékos kiberbűnözésért, személyes adatok lopásáért és MEG IS ÉRDEMLIK.


...
1.
1.
vabe
Nagyon remelem hogy szetperelik oket. Ahelyett, hogy a penzt visszafizetnek, a csapat a sajat Chrome jelszavaikat es bankkartya adataikat kene hogy kuldjek a vasarloknak. Termeszetesen a felhasznalok nem fognak rossz szandekkal visszaelni az adataikkal, mindossze az lesz a celjuk, hogy a termek arat visszautaljak maguknak, igy vedekezve a ceg altali utalas ellen, az ugyanis lehetove tenne, hogy veletlen rossz helyre teritik vissza a vasarlo penzet.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...