HWSW: Ez lesz az Intel válasza az új Ryzenekre?

  • Írta: Shifty
  • 2019. július 11.
  • Hardver
Link másolása
Kiszivárogtak az Intel következő asztali processzorcsaládjának specifikációi. A táblázatban a Comet Lake kódnevű központi egységek paraméterei szerepelnek, amelyekből már lehet következtetni a jövőbeli termékek képességeire.

A számok alapján nem lapul csodaprocesszor az Intel fiókjában, a 2020 első felére datált termékektől várhatóan nem áll majd a feje tetejére a piac, beleértve az AMD-t is. A Comet Lake legnagyobb fejlesztése ugyanis a még tovább növelt magszám lesz, a lapka már legfeljebb 10 darab magot kínál majd, változatlan, Skylake mikroarchitektúra mellett. Ezt a továbbfinomított 14 nanométeres gyártástechnológiának hála az eddigieknél is magasabb, 5 GHz feletti turbóval fejelheti meg a chipgyártó. A pletykával szinte párhuzamosan legújabb fejlesztésű tokozási technológiáiról beszélt az Intel, melyek a következő évtized konkurenciaharcaiban kerülhetnek csatasorba.

A Comet Lake-től tehát nem érdemes csodát várni, a processzorok ugyanis több éves alapokra épülhetnek. A 10 nanométeres csíkszélességhez tervezett Sunny Cove magokat egyelőre nem akarja asztali kliensprocesszoroknál bevetni az Intel, a hányattatott sorsú gyártástechnológiával ugyanis továbbra sem lehet megközelíteni a 14 nanométeren elért rendkívül magas órajeleket. Hiába a lényegesen erősebb, átlagosan 18 százalékkal magasabb IPC, ha a 10 nanométer korlátai miatt  a jelenleginél magasabb számítási teljesítményt egyszerűen elérhetetlen. Mindezek miatt az Intel kénytelen továbbra is a 2015-ben bemutatott Skylake-re építkezni, amely ezzel történelmének egyik, ha nem a legtovább alkalmazott processzormagja lehet.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

27.
27.
#26: Ja, mert ugye két forgatókönyv lehet hamarosan kártya téren. Megjönnek az új konzolok, mindegyik tud ugye RTX-et majd. Egyik eset, hogy ezek a mostani új kártyák röhögve viszik az ottani játékokat. Na akkor, majd jó olcsón veszek egyet. Második forgatókönyv, hogy Xbox 24 Tflops? Vagy mennyi? Csak mert az 1070-esem itt max 7, vagy mi? Na de ezek a mostani újak is, mondjuk 2070S 9,1 Tflops... És akkor most nem veszek egy 20%-al gyorsabb kártyát, mert lehet a mostaniak sem lesznek elegek, ha kijönnek a konzolok, meg hozzá a játékok.

Annyira nem értek ehhez, meg jedi sem vagyok, de addig meg ez a kártya tök jó lesz, szerintem.
20.
20.
#18: Ez így teljesen érthető. (y)
18.
18.
Heldengeist
#16: Azt nem mondanám, hogy rosszul öregedtek. Amire az FX jó, arra azok is jók, plusz 6-7 éves procikról beszélünk. Ennyi időbe telt, hogy az FX-nek kedvező sokszálúsítás kiegyenlítse a megjelenéskori legfőbb hátrányát. Ennyit ért el. Egy ponton javította az erőviszonyokat akkor, amikor már amúgy is tök mindegy, mert mindkettő megérett a cserére. Ezt mondtam egyébként már akkor is. Az AMD előre rohant, és mire számítani fog, már kurva mindegy lesz, mert amúgy is mindkettő elavul. Az FX-8350 beérte, vagy talán valamennyire el is hagyta az i5-3570-et, csak mára már a Pentiumokkal és Ryzen 3-akkal vannak egy szinten, vagy még azokkal sem.

Plusz mégis csak 6-7 éves procikról beszélünk. Az is csoda, hogy még mindig használhatók. Egy Ahtlon XP 3200+ ami 2003-ban fossá vert mindent vagy egy 3,2GHz-es Pentium 4, 2009-ben már már kb. Youtube-on videót nézni volt elég.

Ennyit arról, hogy mi öregedett szépen vagy rondán.
16.
16.
#15: Na igen, a sok FX legyőző, mind sajnos rosszul öregedett a Mantle meg az ebből kialakult DX12 mellett. Azt mondom, hogy ebbe most az intel nagyon belenézett, de nem csak ők, hanem részben az nvidia is. És igazából már nem is csak most, hanem nagyon régen lett volna alkalmuk reagálni erre. Már a második generációs, ez előtti Ryzen is 12 nm volt az óta is, amióta létezik. Most az intel nem tud lemenni 14-ről és nem tud gyorsítani azon, amije van.
15.
15.
Heldengeist
#7: Nekem Phenom X6-om volt, amikor az FX megjelent és sok téren még az FX8000 is visszalépés lett volna akkor, miközben egy i5 hasonló áron elég komoly előrelépés. Időtállóságban, mivel idővel a több processzormag kihasználtsága miatt lehet, hogy nem végül nem lett köztük nagy különbség, de amíg az FX élettartama nagy részében rosszabb minőségű termék volt, ami szebben öregedett, az i5-nél ez fordítva történt. Vagyis az FX régen azért volt rossz, mert a kor programjaiban hasonló áron jóval magasabb hőterhelés mellett rosszabbul teljesített, mint a konkurencia, most pedig azért rossz, mert már öreg. Ezzel szemben, amikor a Sandy/Ivy Bridge megjelent, kiváló termékek voltak, csak mostanra már rosszak, mert elavultak.

A Ryzen részben ezt fordította meg. Mivel manapság általában már kevésbé fontos az egyszálú teljesítmény, de a programok profitálnak a több magból, miközben az Intel erre nem készült fel megfelelően, az AMD jó helyzetbe került.
14.
14.
Az egészből az a tanulság, amit viszont tapasztalt inteles és AMD-s is egyaránt tudhat.

Érdemes tudni, hogy az ember mit vesz és mire veszi. Érdemes annak tisztában lenni a gyengeségeivel. Ha pl az AMD hűtő vállalhatatlan egy FX idején, akkor kell hozzá egy rendes, márkás hűtő, ami halk és hideg. Ilyen hő + hang dolog újabb intelekkel is van/volt, ugyan az a megoldás, ezen tehát nem kell spórolni. Valamint, hogy lehetőleg mindig felső, vagy felsőbb kategóriából vásároljunk.

Legalábbis, ha azt akarjuk, hogy a géphez 5-7 évig ne kelljen nyúlni. Videokari ez alól kivétel, logikus okokból. Ahogy egy FX8 elment az óta is, úgy a harmadik generációs jó kis i7-es sem kell, hogy elsüllyedjen szégyenében a mai napig. Mert ezek felső kategóriás cuccok voltak. Amit ezek tudtak 6-7 éve, már tudja minden, most viszont megint lehet választani. Én csak azt tudom ajánlani, hogy intelből i7-est és AMD-ből Ryzen 7-est kell venni. Vagy ha szarod a pénzt, akkor 9-eseket.

Alaplapot meg csakis olyat, amin 4 RAM hely van. Most raksz bele egy pár modult, lehet 4 év múlva raknál mellé még kettőt. És akkor sem bontani, sem cserélni nem kell, csak mellérakni.

Videokártyából meg mindig erős kell, nem lehet kompromisszum benne. Inkább sokáig egy régi és egy tényleg jóra gyűjteni ... mert ezt utána fent lehet tartani. Amire cserés lesz, még mindig annyit kapsz érte, mint az új kártyának a fele. Valamint, ha a gyártók kitalálnak holnap megint valamit meg nagy az árverseny, akkor meg simán ki lehet várni egy ilyennel. Ezek alsó hangon elmennek kompromisszum nélkül vagy 3 évet. De tényleg minden fullon. Így 3 évente annyit kell költened egy tényleg jó kártyára, mint másfél-két évente kellene egy közepesre. Futsz így egy 6 éves kört és nem jössz ki drágábbra, mintha két közepes gépet építettél volna. És emellett egyszer sem úgy néztél a gépre, hogy bármit is megbántál volna.

Tehát, ha újat vesztek, akkor érdemes egyszer rálocsolni a pénzt, de akkor szép meg jó lesz minden hosszú távon. Ha meg használtat kell, akkor meg pláne i7-esek csak meg ryzen 7 2000-ek az elmúlt időkből, mert még azok is minimum 3 évet elmennek gond nélkül.

Én az éppen fejlesztani vágyó AMD-seknek azt mondanám most, hogy akik még FX, vagy kisebb procit használnak, hogy itt az idő egy 3. gen Ryzen-re, vagy esetleg egy felháborítóan olcsó, készletkisöprős Ryzen 7 2700X-re. Meg a nagyon régi i3- i5 felhasználóknak is ezt mondom.

Akiknek jó intelük van azok helyében meg nem vennék most abszolút semmit sem. Egy mostani jó intel is még vígan, röhögve elmegy annyit, hogy lássuk mi lesz a közel/közép jövőben CPU fronton.
11.
11.
#7: Azok teljesen jók voltak és a mai napig is még azok. Egy jó kártyával a mai napig megfelel 1080p-ben. Ezekről a procikról mindig azok meséltek a legtöbbet, akiknek nem volt olyan. Szerintem az összes FX 8-as egy nagyon jól időálló dolog volt, amit simán megérte megvenni.

A 8350-esemet 2013 nyarán vettem és idén kellett csak lecserélnem. De azt sem azért, mert bármi ne futott volna jól. 1440p-ben csak a Shadow of the TR esett be 60 alá vele Paititi közepén (48-ra egy helyen), de rotty grafikán. Az összes többi, amivel az utolsó időkben 1440p-ben toltam, mint rendesen futott kimaxolva, azért mondom, hogy 1080p-re a mai napig jók ezek. Azért cseréltem le, mert szerintem az ilyenek, mint Cyberpunk már nagyobbat fognak kérni jövőre.

36999 Ft volt anno és röhögve hozott nekem 6 évet úgy, hogy egyetlen egyszer sem kellett gépigényt néznem, vagy aggódnom rajta, csak egyszerűen gond nélkül játszani. Naponta 16.89 Ft volt a proci. Sok jó inteles ember sok mindent megmondott közben, az i7 jobb, az i5 jobb, még az i3 is jobb, de még a Commodore 64 is jobb. Én mindezt mindig is elhittem, csak nem kellett éppen háromszor alaplap+procicserével foglalkoznom 6 éven keresztül, mint nekik.

Amit meg most vettem ... gondolhatod, hogy nem intel lett. De persze mindenki azt vesz, amit akar én annyit tudok, hogy nekem bevált.
7.
7.
GAMEROD
#3: Nekem is elment az FX8150 6 évig, most ősszel tervezem cserélni, hozzáteszem semmi egetrengető probléma nem volt vele, még most sem kell izgulni hogy normálisan fussanak a játékok, persze nem 4K/120 fps-ről beszélek, de ultrán normál teljesítménnyel viszonylag még jó. Hab a tortán hogy akkoriban sem került 40 ezernél többe, és a hetedik évét tapossa, pedig kb. 2 évvel számoltam annyi fikázást kapott megjelenése után.
5.
5.
batnor
Közben már meg is jött a válasz a képre hogy hamis:
https://prohardver.hu/hir/kiszivargott_asztali_comet_lake_felhozatal.html
4.
4.
lesik20
Most elnevettem magam a 14+++ láttán.
3.
3.
Heldengeist
#2: Nem volt az annyira rossz. Egy Sandy/Ivy Bridge elvitt mindent 6 évig, addig meg ki lehetett húzni egy Core2 Quaddal a korábbi 6 évet. Kétlem, hogy bárki évente lecserélte volna a porciját +10%-ért. Elkényelmesedtek és a fejükre nőtt az AMD. Ugyanazt a hibát követték el, mint a Pentium 4 korszakban.
2.
2.
joshfeed
Az utóbbi idők tesztjeit ha elvégeznék Linuxon akkor 30-50%-os Ryzen többlet jönne ki. Perpill a Win10 még nem támogatja az AMD architektúráját. Nincs miről beszélni max arról, hogy az Intel semmi innovációt nem hozott az utóbbi években viszont jól csapolta az Intel Fanboyokat :) Most időállóságban, árban, fogyasztásban és ezeket figyelembe véve, valamint a majdan érkező támogatásokat sebességben is, a Ryzen a jobb vétel. Azt még nem is említve, hogy a fejlesztők se használják még ki rendesen, mert az Intel-Nvidia párosan topogtak évekig.
1.
1.
crytek
Intel basszus... ez egy kb adjunk ki valamit széria. Erre új alaplap is kell neki. Bravó
Mondjuk mindegy úgyis lesznek akik venni fogják.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...