The Witcher-franchise - 50 millió eladott példány

  • Írta: gorien
  • 2020. május 29.
  • Biznisz
2007-ben valószínűleg még a CD Projekt RED sem gondolta, hogy a The Witcher-sorozat ekkora jelenséggé növi ki magát. Ami egy jól összerakott szerepjátékként kezdte, mára a videojáték-ipar sokak által imádott szupersztárja lett.

A The Witcher-franchise több mint tíz éve van a piacon, és valószínűleg keveseknek kell bemutatni. 2007 óta trilógiává bővült az alapjáték, a Gwent önálló kártyajátékká vált, aztán jött a Netflix Vajákja, és újra fellángolt az egyébként sem sokat lankadó érdeklődés a játékok (meg persze a könyvek) iránt. A The Witcher 3 nemrég ünnepelte az ötödik évfordulóját, így a hír nem is jöhetett volna jobbkor: a franchise túl van az 50 milliomodik eladott példányon.

Ennek a gyönyörű számnak több mint felét a The Witcher 3: Wild Hunt szállította, a maga 28 millió értékesített kópiájával. A trilógia harmadik része óriásit kaszált tavaly (ami a második legerősebb éve volt 2015 után), részben a sorozat népszerűségének, részben a Nintendo Switchre kiadott változatnak köszönhetően.

Habár most minden szem a szeptemberre várható Cyberpunk 2077-re szegeződik, hiszen ez lesz a CD Projekt RED első komolyabb elkalandozása a franchise-tól, de a sikerekre való tekintettel valószínűleg a The Witcher világához is visszatérnek utána a lengyel fejlesztők.

40.
godach
#39: Végül is jogos. Valóban én is több játékot vettem használtan dobozosan Ps4-re és Xo-ra.
39.
Kawada
#37: Ennyi erővel mindent meg lehet magyarázni. :) A konzol eladások sem valós adatok, mert van aki 3-at vesz, van aki vesz alap modellt és Pro-t/X-et is, slimet, stb. Remélem az oldalon ez a faszság, hogy végigjátszás %-a alapján próbálunk megítélni egy játékot, csírájában fog elhalni, mert ennél nagyobb kreténség nagyon kevés van.
38.
godach
#37: Ez a rohadt autocorrect
37.
godach
#36: Ez nem teljesen valós adat, illetve nem mérvadó. Én is megvettem gog-rá támogatás céljából, de rá se néztem. Sőt az első részt is év elején nyomtam végig, steamen. A második is oda is megvan, ott is fogom végigjátszás pedig ezeket is megvettem gog-ra a fentebb említett okokból.
36.
Ooorky
#35: Mikor én befejeztem anno a W3-at (alig 1 év alatt), gog-on 4%-nak volt meg a befejezésért járó achievement.
35.
Nyarlako
#34: Az átlag paraszt akkora casual hogy a legtöbb játék minden platformon úgy nez ki ha 10-20% fejezi be őket.
34.
Ps fanboy
#33: Az átlagot tekintve? Akkor az azt jelenti, hogy a többi félbehagyott ps4 ex cím esete sem egy kirívó dolog ugyebár...
33.
Nyarlako
#32: PS4en 30% vitte végig ami egyáltalán nem rossz arány az átlagot tekintve.
32.
Ps fanboy
#14: Viszont meg merem kockáztatni, hogy a listából, amit felsoroltál, a Witcher 3 az a játék, amit a legtöbben félbe hagytak a picsába...
31.
Korio
Amiről megjelenés után még 5 évvel is beszélnek /ok a sorozat dobott rajta/ az azért kiemelkedő.Pláne, ha műfajában senki nem nem tudott ezen idő alatt felmutatni, még megközelítőt sem.Read Deaded ne vegyétek ide , ég és föld.Próbál hasonlítani, de .... ... .Igaz ízlések és pofonok.
Más nincs.
28.
CitromH
#21: Lehet meglesem majd egyszer ismét, modokkal is. Köszi a tippet.
27.
Ooorky
#26: Nem tudom mi bajuk van a harcrendszerrel, én mindent felrobbantottam a g*cibe (extra critical-os cuccok + olyan ruha amitől a bombákra is hatnak a buff-ok).
26.
manderel
#23: Azért ne csináljunk úgy, mintha az a harcrendszer rontott volna a játék élvezhetőségén. Van nála jobb ezen a téren? Igen. Ettől még nem volt rossz, és a játékélményből semmit sem vett el.
24.
MűszálasLőrinc
#10.
Ja es ehhez kepest a sajtotol ami egy diletansgyulekezet kapott atlag 95%-ot.
Kapjunk mar az agyunkhoz.
85 felett mar olyan jatekrol kene beszeljunk aminel nincs olyan, hogy "nem tul jo a harcrendszer"(egy olyan jateknal plane ami a 3. Reszet tapossa) es kicsit uncsik a melkekkuldetesek.
90% felett meg szinte tokeletes jatekrol kene beszeljunk tokeletes animacios rendszerrel.
Na az se volt tultolva.
23.
MűszálasLőrinc
#10: Da ha egy meele attack kaszabolos jatekban a harcrendszer gyenge akkor ugyan mi a tokomtol jo is az a jatek?
Erted? A jatek.
Nem atmoszfera.
Egy jateknal a jetekelmeny legyen az elsodleges ne az hogy irodalmi nobelt kap a sztori iro. (Meg csak az sem tul acelos benne amugy).
Egyezunk ki abban hogy mint jatek! 65%.
Es akkor rendben vagyunk.
21.
Criminalheadz
#19: A Fallout 4-edet annyiban kiegészíteném, hogy: A Vanilla önmagában tényleg egy trágyadomb, de +250 moddal azért viszonylag már eléggé fel lehetett annyira pimpelni, hogy jóval jobb érzés legyen vele játszani. Én legalább is bele tudtam így pakolni vagy 300 órát egy végigjátszásba még tavaly. Azóta nem piszkáltam meg, de aki teheti és van gépe alá és szereti is a sorozatot mindenkép modolja meg totálisan más élményt fog kapni. Hiába vagy ugyanazon a térképen.
20.
DragonBleacPiece
#15: a disgaea 5-öt nem próbálod majd ki valamikor?
19.
CitromH
#3: A mellék küldetések szerintem egyáltalán nem ilyen egyszerűek, bár minden játékra el lehetne mondani, hogy ilyen egyszerűek lennének. A witcher érzék nem azért volt jó, mert kihívás volt benne, hanem mert érdekes volt ahogy megtalálja és levonja a következtetéseket. A harcrendszer valóban nem volt túl nehéz, és én normál szinten játszva sosem használtam semmilyen olajat italt stb, így körülményes sem volt, de nem az egyszerű harc miatt játszott vele ennyi ember.

A világ. A karakterek. A sztori. A zene. A grafika. A szinkron színészek. Mind kiemelkedő. Vegyük például a Fallout4et: szar érdektelen sztori és karakter, semmilyen szinten nem élvezhető mellékküldetések, trágya grafika, valami lapos szinkron is volt benne. A világ jó, a lövölde is, a kraftolás is. Mégsem tudom végigvinni annyira unalmas. Pedig nagy rajongója voltam az előző 3 résznek. Egy rpgt sosem a mechanika miatt viszel végig, hanem minden más miatt.

Szóval a Witcher3 nem tökéletes? Nyilván, hiszen emberek alkotják. Nem mindenkinek való? Nyilván, hiszen ilyen nem létezik. Összességében mégis messze felülteljesít, mint a legtöbb konkurense, mert nagyon sok mindent eltaláltak benne. A kategóriát szerető emberek így rajonganak érte, és nem véletlenül hidd el. Legalábbis én így gondolom, és a fogyás alapján igazoltnak is érzem az állításomat :)

Nekem is van egy ismerősöm, sokat játszik, lenne is ideje a játékra, de sajnos leragadt régebben a focis témánál, most meg a shootereknél. Kipróbálta, játszott vele fél órát, nem tetszett neki. Én meg sosem fociznék gépen. Ennyi. :)
18.
Cloudbreaker
#17: Én pont hogy szeretem a rétegjáték kifejezést, mert szembe megy a pejoratív felhanggal és a az számadatokkal, eladási statisztikákkal.
Mert benne van az a jelentése hogy "azért mert kevesen játszották ez nem szar játék, csak olyan célcsoportnak szól akiknek más az ízlése". Tehát pont hogy nem egy negatív felhang, hanem csak hogy eltér a mainstream-től.
Pl szerintem a Ps4 legjobb rpg-je a Tales of Berseria, valszeg rohadtul nincs rajta semmilyen listán de ez nem a minőségének szól hanem mert tényleg egy rétegnek készült.
Ez persze csak saját meglátás, én gyakran használom ezt a szót.
17.
Neotechtr
#15: Én nem szeretem ezt a rétegjáték fordulatot. Attól, hogy egy játék kevés embernek tetszik és logikailag az egy rétege a játékosoknak, attól az adott cím nem rétegjáték lesz, hanem csak egy játék, ami nem sok embernek tetszik. Ez nem feltétlenül egy pozitív dolog és pláne nem magyaráz meg semmit.
16.
A Jeti
#14
Ennek a játéknak max csak a világa fogott meg és az, hogy a főszereplő nők milyen jól voltak megcsinálva. A történet szempontjából a lápi fúriákra emlékszem bár azt sem tudtam végig csinálni mert amikor a báró elhívott megölni őket akkor rosszat válaszoltam és elúszott a küldi. Az elejére emlékszem még a főnix vadászatra, meg a végére a kaer moreni csatára. Nekem ez a game ennyit adott, de ízlések és pofonok. Meg volt valami kecske...ó öreg... onnan küldtem a játékot már az elején hosszabb pihenőre....
15.
Nyarlako
#14: Utóbbi kettő rétegjáték aki nem a széles tömegeknek szól.
14.
Neotechtr
#10: Az a baj, hogy tényleg nem mindenki szereti a hasonló játékokat, mint a W3 és láthatóan vannak emberek, akik úgy akarnak rá emlékezni, hogy szar volt, meg biztos csak divatjáték. Ezt a megjelenés után 5 évvel az 50 milliomodik eladott játék után, nem tudom, hirdetni. Szerintem felesleges külön védeni a játékot a hasonló vélemények ellen, mert kvázi mindenki tudja, hogy milyen volt a játék. Ha egy semmi lett volna, nem várnánk a mai napig, hogy valami megugorja és senki nem beszélne róla.

Egyébként a mai napig (wikipedia alapján) a wicser 3 a harmadik legtöbbet eladott játék PS4 konzolra 11 millióval. Az UC4 16M és a Marvel Spider-Man 13.2 van előtte, utána jön a Dad of War, Horizon és a Remastered of Us 10-10-10 millióval. A geraltharcfikázók által kurva jónak tartott harcrendszerű Bloodborne 2 millió és érdekességképp a Persona 5 3.2 millió példányban ment el ezen lista szerint.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...