Elégedetlenek a fizetésükkel a Blizzard dolgozói

  • Írta: szlav
  • 2020. augusztus 4.
  • Biznisz
Link másolása
Egy tavalyi felmérés kiábrándító eredményeit követően az Activision Blizzard a múlt hónapban megnövelte számos alkalmazott fizetését, néhányan azonban így is minimálbérért dolgoznak. A vállalat dolgozói versenyszerű fizetésért kiáltanak.

A Bloomberg jelentése szerint igen komoly lázongások folynak a Blizzard Entertainment berkein belül. Az Activision Blizzard egyik fő alappillére a hírek szerint jelentősen alulfizeti számos munkatársát, míg a stúdió vezető pozícióit elfoglalók komoly emeléseket kaptak a közelmúltban.

A sztori egy tavalyi felméréssel kezdődött, amelyben a Blizzard házon belül érdeklődött az alkalmazottak elégedettségéről a fizetésükkel kapcsolatban - mindezt azután, hogy az anyavállalat ezt megelőzően komoly leépítéseket hajtott végre, ezzel visszaszorítva a költségeket, de fokozottan leterhelve a megmaradt alkalmazottakat. A dolgozók fele azt válaszolta, hogy kifejezetten elégedetlen a fizetésével, így a nyilvánvalóan kiábrándító eredményeket számba véve a vállalat a múlt hónapban életbe léptetett egy kompenzációs tervet. Az ezzel eszközölt elhanyagolható emelések azonban csak olajként szolgáltak a tűzre.

A Bloomberg egy veterán munkatárs órabérét hozza fel példának. A szóban forgó alkalmazott 50 centtel többet keres óránként, a hónap végén azonban így is kevesebb pénzt visz haza, mint ugyanitt tíz évvel ezelőtt, hiszen az utóbbi időben kevesebb lehetősége van a túlórázásra. A legrosszabb helyzetben azonban a játéktesztelők és a közösségi menedzserek állnak, az ő fizetésük ugyanis gyakran csupán a helyi minimálbérnek felel meg. Több olyan beszámoló is napvilágot látott, amelyek szerint a hasonló pozícióban lévő alkalmazottak közül vannak, aki gyakran kihagyják napközben az étkezést, az ingyenes irodai kávéval elnyomva az éhségérzetüket. Egy másik dolgozó arról számolt be, hogy a partnerével már tejesen lemondott a gyermeknevelésről, pusztán anyagi okok miatt.

Az említett problémák és a vállalat lépésképtelensége nyomán az alkalmazottak összefogtak. Egy közösen szerkesztett, nyilvános táblázatot hoztak létre, melyben felsorakoztatták a korábbi, valamint az új fizetésüket, ezzel egyértelművé téve, hogy nem csak egy-két dolgozó izolált esetéről van szó. Csupán a keserédes poén kedvéért hozzáadták a dokumentumhoz a vállalat elnök-vezérigazgatójának fizetését is, hiszen nem mai téma már, hogy Bobby Kotick a szórakoztatóipar egyik leginkább túlfizetett CEO-ja - csak az elmúlt egy évben több mint 30 millió dollárt tehetett zsebre.

Az események kapcsán a Blizzard képviselője annyit válaszolt, hogy a vállalat törekszik arra, hogy méltányos, versenyszerű fizetést biztosítson a dolgozói számára. Ennek jegyében igyekeznek folyamatosan felülvizsgálni a dolgozók bérezését, az irányelvük pedig az, hogy fokozottan díjazzák a vállalat kiemelten teljesítő dolgozóit, akiknek köszönhetően továbbra is piacvezető szerepben maradhatnak.

37.
37.
hedzsooo
Tolják magukból a mobilos szutykokat mostanában, mit vártak??? :D

Ez a Blizzard sem a régi már, ahogyan pl. a BioWare is csak a nevében ugyanaz...
36.
36.
adamsfamily
#23: Azért ez ma már nem minden szakmánál van így.
Eddig akárhol dolgoztam,ha szar volt a lóvé,akkor néztem egy másik melót.Odaadtam a búcsúlevelet a főnöknek,aztán vagy ajánlott több pénzt,vagy nem.Háromból két helyen álltak neki alkudozni.Egyiket se fogadtam el.
Néhány tulaj szeret dobálózni azzal,hogy "20-an állnak sorba valamelyik pozícióért",de ez gyakorlatban ritkán van így.A legutolsó melóhelyemet 2,5-3 éve hagytam ott és még mindig nem találtak senkit a helyemre.
35.
35.
user101
#33,34: Üdv a való világban! :)

Valamit magára adó mérnök, szakmai tapasztalattal nem marad nálunk sem 3-5 évnél tovább mert beleütközik a bértáblába, ahol az ügyvezető igazgató és az irodavezető között bruttó 75k huf és a sima mérnök és irodavezető között is 75k huf van.

Pályakezdő az jön, használhatatlan mind és amúgy is csak dobbantónak tekinti a céget ( 10-ből 11 lép le pár éven belül ). Ellenben normális embert meg nem lehet fogni ennyi pénzért... Csak mi balekok tartunk ki a fene tudja miért ?! :)))

A tisztességes adózásról meg annyit, hogy sok a kiskapu... De mi azokkal nem igazán találkozunk, valahol mindig elpárolog a lóvé... :)
34.
34.
Turley
#33: Ugyanott dolgozunk? Nálunk ugyanez van, az előző 4 hónapos projekten napi 14 órát kellett dolgozzak, ugyanebből az okból.
33.
33.
Sandic1994
#32: Hát felénk bizony nem így megy. Egy 7 éve nálunk dolgozó, és ez idő alatt aránylag egész korrekt tudást felhalmozó csávó, ment be fizetésemelést kérni, mondván, hogy családot készül alapítani. Ha jól tudom, nagyjából 10%-os fizuemelést szeretett volna elérni. Erre közölték vele, hogy ez nem így működik, bérkategóriák vannak, egy adott beosztáson belül mindenkinek ugyanannyi az alapbére, így nem emelik meg neki külön (hűségprémium címén a régebbi dolgozóknak kicsit magasabb, mint az újaknak, de nevetséges pár ezer forinttal több csak, per hónap).
A faszi be is adta a felmondását, amit simán el is fogadtak. És bár való igaz, hogy nem 5 percenként akasztanak le másik embert, de idővel mindig találnak valakit, addig meg túlórázik a többi. Az a gond, hogy mivel drasztikusan nem emelik a fizetésünket, így jó szakemberek már kevésbé jönnek, egyre hülyébbeket vesznek fel, akikkel meg mi küzdünk folyamatosan.
Júliusban ketten adták be a felmondásukat, már látom előre, ahogy búcsút inthetek néhány hétköznap estémnek, esetenként szombatjaimnak, amint lejár a felmondási idejük.
Nem feltétlenül a túlórával van bajom, hanem azzal, hogy mivel az alapbérünk sem túl magas, ebből következik, hogy a túlórapótlék sem dobja meg annyival a fizetést, amiért azt mondanám, na ezért megérte 12 órázni, vagy szombaton bemenni.
Be vagyok jelentve, a túlórákat is kifizetik, sokan azt mondják, örüljek neki, hogy van egy biztos munkahelyem, főleg ezekben a vírusos időkben.
Oké.

http://fallontonight.tumblr.com/post/97318640507/justin-long-is-on-the-show-tonight-via
32.
32.
patka21991
#23: Nem tudom máshol hogyan megy, de felénk már nem dívik az, hogy 5 perc alatt a főni le akaszt egy másik szakembert a fogasról. Inkább bele megy abba, hogy elégedettlenkedéskor meg emeli a fizut a piaci szintre, minthogy hónapokig keressen meg bizható embert.
25.
25.
Ooorky
#24: Persze, mert ott nagyban csalják az adót :D

Ismerősök ugyanúgy feketéztek németben, angolban is, mint idehaza.
De volt aki minőségellenőrként szembesült vele, hogy az erőmű által frissen felvett hegesztők papírja alapján az egész csapat fél óra alatt tett le egy komplex vizsgát ami 1-1,5 óra/per fő...
24.
24.
semike
#23: Pontosan!
Irországban meg sem fordul senki fejében, hogy ne jelentsen be.Nem is tudsz úgy dolgozni , hogy ezt zsebbe kapod a másik felét meg hivatalosan.Nincs ilyen!
Itthon meg ami folyik az egy vicc....
23.
23.
delphijos
#16: Ne foglalkozz az okoskodó kommentekkel. Nálunk az a fő baj, hogy TE EGYEDÜL hiába vered az asztalt. Ha a tulaj öt perc alatt talál 20 másikat ugyanezzel a feltétellel. Sajnos ez ördögi kör. Ha egy teszem azt kőműves szaki full fehéren dolgozik - számla, bejelentett melós - de persze ehhez klappoló ár , akkor 10-ből 11 ember a “számla nélkül féláron” dolgozóval fog melóztatni, a másik meg el lesz könyvelve “lehúzósnak”. A számla nélkül dolgozó meg bejelenti a melóst ? Hogy tenné. Elvinné az összes hasznát. De senki se ezt nézi, csak hogy “olcsóbb”. Moroghatunk itt mindenkire, de amíg nálunk “menő duma” hogy sikerült adót csalni, vagy “ocsóért számla nélkül” venni valamit, egy német teszem azt meg se merné említeni....
18.
18.
DragonBleacPiece
#16: nem vagy szolgalelkű,felejtsd el azt a kommentet, te egy igazi szakember vagy és becsületes dolgozó a szar körülmények ellenére is, ami ritkaság a mai világban, és sajna nem becsülnek meg..nem vagy szolgalelkű és ne vegyél magadra ideböfögött szavakat egy ismeretlentől
17.
17.
#16: Egész Bajorország csak szakácsot meg targoncást keres. 4 szobás kertes kéglik 900-1000 körül mennek melegen.
16.
16.
semike
Szolgalelkűségről annyit: nem tudom mit lehetne csinálni, nagyrészt minden tulajdonos ilyen. Tök mindegy, hogy nívós hely vagy egy kifőzde. Tisztelet a kivételnek, ami kb 5% de lehet jóindulatú vagyok. Ugathatok én, ha nem tetszik el lehet menni ez a válasz.
40 éves vagyok, képeztem magam szakmunkás után lett egy üzletvezetőim, cirka húsz éve főzök, nem én vagyok Gordon Ramsey de azért lepörgök két huszonéves gyereket. 16évvel ezelőtt 2006-ban egy szaros Don Pepe-ben, ami nem gasztrócsúcs, volt ezer forintos órabérünk kezdőként két évvel később 1200.....Most tudod mi van?!?
Sajnos nem csak ebben a szakmában van ez.Ez az egész szar úgy ahogy van!Szóval nem vagyok szolgalelkű!!!!
Dolgoztam külföldön. Irországban meg se fordul a munkáltató fejében, hogy ne jelentsen be, hétvége dupla pénz.Tudom éltem kint két évig.Görögben 2004-ben hat óra melóért 60eurot kaptunk,Magyarország ebben az évben lett Úniós tag, még meg se szavazták a belépésünket már kint voltam a helyi irodában és kértem a munkavállalásit. Spanyolban-bár egy magyar gyökérnek dolgoztunk-de meg voltunk fizetve és az sem volt egy hátrány, hogy milyen körülmények közt élsz....Szar dolog reggel meló előtt úszni a medencédben vagy ha egy limonádét innál a saját citromodat leszedni a kertedből....
Szóval Nem, Nem vagyok szolgalelkű, csak már negyven vagyok van családom nem ugorhatok ki két évre haverokkal Dublinba dolgozni, hogy tisztességesen megéljek!
Élelmes vagyok, megoldok mindent.
Két évvel ezelőtt elvégeztem egy targoncás tanfolyamot mondván elég volt a vendéglatóiparból.
Pátria nyomda: bejelentve mindenkori minimálbér egész nap pakoltam, kaptam 180.000ft-ot. :)))))))) pótlék, kafeteria felejtős...
Mondom, ez van itt is akkor köszönöm visszamegyek főzni ott napi 25000-ret kapok, igaz sok a meló de hol nem?!
Szóval nem vagyok szolgalelkű!
Lehet többet letettem az asztalra mint te barátom.
Örülök, hogy Neked minden szép és jó ebben az országban csak gratulálni tudok!
Tiszta szívből kívánok sok jót ,egészséget!
De azért MÁV-os sem leszek...:)
15.
15.
kanguru
14.
14.
kamgecam
#13: Így van, élelmesnek kell lenni! Néma gyereknek anyja sem érti a szavát.
13.
13.
Ooorky
#12: Még ha csak morognának...
Engem is rühellnek a kollégák, mert nem a seggemet vakartam amikor a vasútra kerültem, hanem ideiglenesen eladósodtam és letoltam egy közlekedésmérnökit.
Utána bementem a főnökhöz és felvázoltam a szituációt.

Ami azt jelentette, hogy a műszakpótlékkal emelt béremet bruttósítva átraktak mérnök helyettes pozícióba, majd önként vállaltam, hogy ellátom a korábbi munkakörömet amíg nem tudnak pótolni (kb. soha), így az új béremre rájött a műszakpótlék és még extra 10% mert másik munkakört helyettesítek...

Több a nettóm, mint az ő bruttójuk :D
12.
12.
kamgecam
#10: Egyetértek. Amíg csak morog valaki semmi sem fog változni! Amíg pincérként dolgoztam, ha nem voltam elégedett egy hellyel, léptem és mindig jobban jártam. Akkor is furcsállottam már hogy nagyon sok kollegám fél a változástól. Pedig egy pincérnek tudni kéne alkalmazkodnia. Pár kollega volt akik szintén kimentek, világot láttak és szarrá keresték magukat, kemény munkával. Igaz ez 15-20 évvel ezelőtt volt, amikor hajón is dolgoztam usa-ban( carnival fun ship). Most nem vagyok annyira tisztában az aktuális helyzettel a vendéglátásban. Az biztos hogy akkor is volt túlóra és meló. Aki akarja és megállja a helyét az megtalálja a lehetőséget.
11.
11.
kamgecam
#6: Ezért lettem anno pincér! Kemény meló az is de legalább jobb a kereset! Főleg külföldön...
10.
10.
ÉnVok
#6: Nem csak az országgal és a tulajdonossal van gond hanem a munkavállalóval is. Szolgalelkű emberrel szolgaként bánnak.
9.
9.
#6: A 4 órás bejelentések margójára:

https://www.youtube.com/watch?v=ZLJwa3oUm3Y
8.
8.
GAMEROD
#4: Miért vicc? Egyáltalán nem normális dolog, ha csak aludni jár haza az ember. Elindul az ember hajnali ötkor, hazaér este fél nyolcra. Nem maga a túlóra a gond, hanem hogy már rendszert csinálnak belőle. Lenne azért az embernek más dolga is.
7.
7.
Tokodboy
Ha minden szakács beintene a bérére és ne lenne hajlandó elmenni dolgozni annyi pénzért akkor a sok sutyerak tulajdonos kénytelen lenne normális bért fizetni. Persze ők degeszre keresik magukat az étteremmel.
6.
6.
semike
Mindenki azt szokta mondani amikor mesélem, hogy mi a szakmám” “jaaaaj, az milyen szép szakma” :))))
Én meg nem győzök röhögni, mert “jaaaj de még milyen szép”, 44fokban állni 10-12-13 órát, leülni nem tudsz, zabálni se mert mire ennél elmegy az étvágyad a sok szartol, már mindenki evett( felszolgálo,kisegitő személyzet) csak te nem, leülni nem tudsz mert a beteg épp akkor esik be egy sztrapacskára, nyakig egy merő zsír vagy és büdös, de annyira, hogy a metrón elülnek mellőled...:)))
sorolhatnám.....jaaaa és persze négy 4!!! Órás minimálbér bejelentés, semmi táppénz, de elvárás az van.
Magyarország én így szeretlek (??)
5.
5.
#3: A szakácsokat sajnálom én is. Pár ismerősöm volt, egy nálam idősebb és három fiatalabb, de mindegyik látástól mikulásig melózott. Az idősebb annyit dolgozott, hogy nyáron a hétvégéken kívül kvázi haza sem jött a helyből, de akkoriban jól keresett vele. De a többiek sem látták sokat a bolygónkat, csak azt a konyhát, amiben voltak. Nyilvánvalóan soha sem 8 órákat tologattak, hanem végtelent és volt olyan nyomi órabérük, hogy a seggem partjaiig felszaladt a szemöldököm, amikor meghallottam. Így a sok órából valamivel több pénz jött össze nekik, mint pl nekem, de abszolút nem érte meg. Pedig én úgy tisztelem a jó szakács embert, mint amennyire szeretem a jó kajákat.
4.
4.
xSHx
#3: A vicc mikor a túlórák miatt sírnak. Volt egy időszak mikor nagyon felkapott volt ez a téma. Azért más szegmens is tudna erről beszélni. Pl a gastro. :/
3.
3.
semike
Én korrekt bejelentést és rendes szakács bért kérnék. Fizetett szabadságot, ne ‘adj isten betegállományt....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...