A Microsoft is a metaverzummal kacérkodik

  • Írta: szlav
  • 2021. november 3.
  • Hír
Link másolása
Nem Mark Zuckerberg az egyetlen, aki a közeljövőben egybehálózná a digitális világot a valósággal. A Microsoft Ignite bemutatóján a redmondiak is elárultak egyet, s mást a metaverzummal kapcsolatos terveikről.

A Bloomberg publikációjának nyitánya olyan frappáns volt, hogy kénytelenek vagyunk egy az egyben elcsenni azt: "Ha attól tartottál, hogy a metaverzum csupa móka és kacagás lesz, egyet se félj: a Microsoft is megkörnyékezi az ötletet, és biztos lehetsz abban, hogy lesz benne PowerPoint és Excel is."

Bizony, Mark Zuckerberg Metája után a redmondiak is a metaverzumban látják a jövőt - bármennyire üresnek és buzzword-szerűnek is hangozzon jelenleg a koncepció. A minap lezajlott a Microsoft Ignite konferenciája, mellyel szorosan egybecseng a Bloomberg korábban említett interjúja, amely során a techóriás vezérigazgatóját, Satya Nadellát faggatták a digitális valóságról. Igen, a Microsoft is komoly potenciált lát metaverzumban, így fel is vázolták annak a széleskörű alkalmazási lehetőségeit.


Amíg Zuckerbergék elsőkörben a közösségépítésre és a szórakoztatásra helyezték a hangsúlyt, a Microsoft a produktivitást célozta meg, és bemutatta a Mesh és a Dynamics 365 Connected Spaces kezdeményezéseit. A Mesh a Microsoft Teams platformjára és a mixed reality koncepciójára építve vegyíti a valóságot a digitális jelenléttel, ezzel elérhetővé téve a távoli munkavégzést. A Connected Spaces hasonló elv alapján könnyítheti meg például a vásárlást a fogyasztói oldalon. 

Satya Nadella beismerte, hogy jelenleg nagyon sci-fi szaga van a dolognak, de elárulta, hogy a rendszer nagyon is valós, ő pedig személyesen is használta azt. Az úriember elmondása szerint ilyenmódon megjárt egy COVID-osztályt az Egyesült Királyság egyik kórházában, a Toyota egyik gyártósorát, de még a Nemzetközi Űrállomást is. Habár Nadella belátása szerint sokan még rémisztőnek tartják az ilyesmit, szerinte semmi rémisztő nincs abban, amikor egy orvos akár távolról is tud segíteni a betegein.

A Microsoft-féle metaverzumnak természetesen videojátékos vonatkozásai is vannak, sőt Nadella szerint bizonyos szempontból sok játék már ma is a metaverzumot képsiveli. " A Halo, a Minecraft és a Microsoft Flight Simulator is metaverzumok" - magyarázta Nadella. "Jelenleg mind kétdimenziós élmények, a kérdés viszont csupán az, hogy később átültetjük-e ezek a teljes, háromdimenziós világba. És igen, pontosan ezek a terveink."

1.
1.
Raam989
Végre virtuális valóságban is átélhetjük a kékhalált!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...