Microsoft-szabadalom szól arról, hogyan digitalizálhatjuk a lemezes játékainkat

  • Írta: fojesz
  • 2022. május 11.
  • Pletyka
Link másolása
Napvilágot látott egy Microsoft-szabadalom, amely azt mutatja be, hogyan digitalizálhatnánk a lemezes játékainkat. A nagy kérdés az, hogy kezdenek-e vele valamit a redmondiak.

A GameRant bukkant rá arra a Microsoft-szabadalomra, amely azt írja le, hogyan digitalizálhatnánk a lemezes játékainkat. A dokumentumok szerint mindössze egy külső lemezmeghajtó (aminek a szerepét a leírásban egy Xbox One tölti be) szükséges ahhoz, hogy hitelesítsük a redmondiaknál a lemezen megvásárolt játékunkat, és így azt digitális formában használhassuk tovább.

A híreket a Microsoft-fronton általában jól értesült Brad Sams is kommentálta, aki még 2018-ban írta meg az értesüléseit arról, hogy belevágott egy ilyen projektbe cég - Sams szerint most kaphatták meg erre a szabadalmat. A négy évvel ezelőtt sztori alapján az lett volna az elképzelés, hogy a játékosok a partnerüzletekben, például a Microsoft márkaboltjaiban "konvertálhatták" volna digitálissá a lemezes játékaikat, de arról nincs hír, hogy mi lett ezekkel a tervekkel - természetesen könnyen lehet, hogy elkaszálták őket, és a szabadalom is a fiókban fog pihenni. Ti mit szólnátok hozzá?

35.
35.
delphijos
#30: Amiről itt beszélsz, az már nem a lemezes / digitális téma. Hosszú távon én is látok benne komoly veszélyt az ilyen előfizetéses rendszerekben. Ott a minél nagyobb választék, minél olcsóbban lesz a központi tényező. Nem fognak nagy költségvetésű játékot csinálni hogy egy legyen a másik X között, inkább lesz 5-10 “silányabb” helyette. De az hogy egy Elden Ringet mondjuk digitálisan veszel meg ehhez nincs köze.
34.
34.
crytek
#32: Sosem értettem minek vesz valaki játékot ha nem is érdekli az... Végülis mire megjelenik game kb a cég takarítojának a lányának a fia nevét nem tudjuk csak...
Ilyet kár leírnod erre a vitára mert ez a felelötlen költekezésről szól csak nem másról :) Az előfizetés meg arról szól nagyon kevésért sokkal többet játszhatsz
33.
33.
Aanash
#18: Az én lelkemmel semmi nem lesz, ugyanis nem vagyok a digitális játékok ellen és tudom hogy egyre nagyobb piacuk van.
Csak amíg megtehetem maradok a lemezesnél.
32.
32.
Aanash
#17: Van a ps profilomon jópár digitális játék, meg a steam könyvtáramban is, de kb semmit sem csinálok velük.
Akkoriban ész nélkül vettem az akciós játékokat, aztán van amelyikkel talán 15 percet ha játszottam.
Aztán gondoltam majd valamikor folytatom, aztán évek óta csak ott vannak.
Se eladni, se semmit nem tudok velük csinálni.
Mai fejjel már tudom milyen játékok érdekelnek, aztán nekem így belefér hogy lemezesen meglegyenek.
31.
31.
crytek
#29: A ps is ráerősít majd erre nyugi. Amiket felsoroltál az mind benne lesz, pár már most is benne van :)
A játékok pedig nem fognak feledésbe merülni mert aki akarja ugyanúgy tolja majd őket évek múlva is.

Fétised nagyon ez a nem birtoklunk semmit sem...moziba se birtoklod a filmet megnézed 2 ezerért a 2 órát az takarodhatsz haza lehet 3 hét múlva nem is tudod mit néztél.. Ez a szórakoztató ipar ennek az ez a célja ideig óráig fenntartsa a figyelmed aztán vége..

Senki se kényszerít senkit sem ,hogy vegyen meg bármit 0 nulla day vagy 50%-os leértékelésben vagy bárhogy. Ahogy arra sem kötelez senki,hogy te előfizess 2 liter tej áráért 400+ játékos könyvtárra... Aki amit akar azt csinálja. Én abban biztos vagyok, hogy aki az előfizetést választja megvan az oka + annak az amúgy feleslegesen elbaszott 70 euronak a rendes helye..

(amúgy van végtelen szerkesztés már nem kell külön posztokba írni)
30.
30.
dcba
#28: Abban amugy igazat adok neked, hogy sajnos ez a jovo, a PC-t mar megoltek ezzel, en mint PC gamer (90es evek legelejetol fogva) a PC-met mar abszolut nem hasznalom semmire, pedig regen a PC volt a mindenem. Imadtam az Original Xboxot es a 360at, de a ONE es kulonsen ez a hanyas Series X mar egy live service doboz nem tobb. Az utolso kicsi remenysugar nekem meg a PS, a Sony meg hellyel kozzel hajlando arra, hogy kiadjnak ertelmes fizikai kiadasokat, de ott is kerdes meddig meg, igy mivel ez a jovo en ennek a jovonek tuti nem leszek resze, nekem ez a Gamepass liveservice jovo rohadtul nem kell.

Max abban remenykedem, hogy cegek mint pl a Limited Run Games meg fogjak ezt lovagolni es csinalni fogjak a limitalt kiadasu fizikai jatekokat, engem nem erdekel ha egy isten jo jatek 200 euro, letojom, ha jo es ertelmes a jatek en fizetek szivesen, a gamepass szart meg meghagyom azoknak akiknek a jatekok egyszerhasznalatos eldobhato mekis kaja.

Reszemrol ennyi, jol megbeszeltuk es legyen szep napod, ez a vita innentol ugyis csak meddo oda-vissza adok kapok lenne.
29.
29.
dcba
#28: Pontosan ezzel van a gond amit irsz, hogy ott volt gamepassban, gyorsan letoltad es ennyi, a jatekok ma mar egy mekis kaja szintjere vannak degradalva es gyorsan letolod es elfelejted. Persze vannak ilyen jatekok es megertem, hogy ezekert nem akarsz fizetni, en is egyszer befizettem a gamepass-ra £1-t hogy kijatszuk egy barattal a Back 4 blood-t, en sem fizettem volna £1-nal tobbet azert a szennyert.

De en itt azert aggodom, mert ertekes jatekok is vegezhetik, el sem akarom kepzelni, hogy egy God of War, Resident Evil, Mortal Kombat, Doom, Last of Us, Kena, Sifu es meg sorolhatnam, ilyen szar elofizetos vackokba vegezzek es ne legyen belole fizikai kiadas es mondjuk 5 ev mulva eltunnenek a fenebe es 10 ev mulva mar senki nem emlekezne rajuk. Probald pl megszerezni az activison fele szuperhos jatekokat, eselyed sincs, ha nincs a lemez, akkor azokat legalisan te mar be nem szerzed, de gondolom ez mind rendben van igy, mert ugyis dolgozunk, jon az uj es jo az, mert a regi az mar nem meno.


En melozom es nem is keveset, itt van 2 gyerekem, van eletem, egy csomoszor nincs idom jatszani, de ezzel egyutt imadom elovenni a regi jatekokat, pl most a Mafia 2-t jatszom, nekem sokkal nagyobb orom regi jatekokkal jatszani, amikor a jatekoknak meg volt lelkuk es nem online live service felkesz szennyek voltak (jo tudom regen is voltak szar jatekok, de nem volt mindennapos, hogy egy jatek felkeszen jojjon ki es majd patcheljuk mert ugyis van internet).


Tudom, hogy sajnos manapsag mindenkinek csak az szamit, hogy olcso legyen, nem akarsz se te sem egy kozeposztaly beli angol sem 70 fontot fizetni, ha egy 10 euros gamepass-szal is meg lehet oldani, es ez szomoru, mert valoban eljutunk oda, hogy ne birtokoljunk semmit, uljunk a VR-ba, koltsuk a penzunket szar digitalis ertektelen levegore.

Es ezek a vacak elofizeteses szarok fogjak elvinni odaig a gaminget, hogy nem fogja megerni egy draga jatekot lefejleszteni mert ha elofizetesbe teszik, nem fog annyit hozni, viszont az emberek meg nem fognak fizetni 70-100 eurot, mert ott a gamepass 10 euro es jo az, akkor majd nem jatszik a last of us 3-mal, hanem jatszik valami lelketlen gamepass szornyuseggel mert az van ingyen/olcson. Ezzel total ranevelik az embereket arra, hogy ne koltsenek jatekokra, mert majd ugyis jon gamepass-ba.

Olvasom a forumokat es emberek irjak, hogy ne vedd meg a jatekot 70 dollarert, mert ugyis jon gamepass-ba felev mulva. Egy online szarert nem kar, legyen veszteseges, nem kell megorizni a jovonek, vesszenek nyugodtan, de pl egy Resident Evil village ami baromi jo volt, igenis ne legyen gamepass toltelek, de pl pont annal lattam, hogy emberek egymast gyozkodtek, hogy ne vegyek meg, mert ugyis jon a szar gamepass-ba.


Egyelore nem banod se te, se mas a gamepass-t, mert orulsz neki, hogy fillerekert jatszol, de hidd el a gaming jovojet cseszitek el azzal, hogy a gamepass-t tamogatjatok, de gondolom az is mindegy, legyen olcso, legyen konnyen elerheto es azon kivul minden mindegy.
28.
28.
crytek
#26: "szerinted az Epic store azert ad ingyen jatekokat mert annyira aranyos Tim bacsi?"

Epicet utálom mint a szart. Pont emiatt. Többszázmilliókat dobál ki az ablakon cserébe azért hogy legyen többmillió nulla perces accountjuk. Egyedül ebben tudják felvenni a versenyt a steamel eladásokban nem.
Értem én hogy sokak szemében nagykirály az epic meg 1 perc alatt annyi keres a cég mint én soha nem fogok ,de fogalmatlanok abban a tekintetben hogy mi kell egy pcsnek.. Lehet itt kapálozni az éves közzétett store eladásiakon látszik a kutya se vásárol ott csak minimálisan.

Engem nem zavar az elfizetés. És hidd el egyre kevesebb ember lesz aki 80-120 eurokat fog majd fizetni/játékért amikor havi 15$-ért (vagy mokolva 1.5$-ért) tonnányit kap... Mantrázhatod a magadét hogy de neked kell a polcra..mégis egyre több előfizető lesz majd.. Ebben van a jövő..nem véletlen jött létre az ea play az uplay+ a game pass és a ps now sem...

Az előfizetéses szolgáltatásokba pedig eddig is csak azok adták bele a játékaikat akiknek valamilyen szempontból megéri. Ha xy cég nem lát benne lehetőséget nem rakatja be a játékait egyik előfizetéses szolgáltatásba se.

Mindenki el tudja dönteni mi miért és mennyire éri meg neki. Egy mai dolgozo embernek már nem igen adatik meg hogy minden kedvencét állandóan újrajátssza. Ezért bőven elég a game pass letolod azt szevasz jöhet egy másik és nem kellett 10K-t fizetned úgy hogy soha elő se veszed. Itt van pl a friss Trek To Yomi game 4-5 órás csupán és ~ 7700ft.. Letoltam egy fél délután alatt a game passban. Egynek jó volt de ennyi pénzt nem fizettem volna akkor sem ha 10 évente jelenik meg egy db game és ez egy lenne abból...A 0 day nagy címeket nem is említem amik később jönnek majd 70 euros árcédulával..
27.
27.
delphijos
#25: Ez oké, csak nézd meg mire válaszoltam. Ennyi lett volna részemről.
26.
26.
dcba
#18: "Mivel hiába papolsz nekem bármiről egyelőre minden a digitális dolgokat igazolja,mert mióta store-ok léteznek"

Mert szepen ranevelik az embereket erre, ugy, hogy sok mindent adnak ingyen meg olcson es ezert a hozzadhasonlok meg imadjak, szerinted az Epic store azert ad ingyen jatekokat mert annyira aranyos Tim bacsi? Egyszeruen oda akarnak szoktatni, hogy teljes kontrolt elvezzenek afelett, hogy mid lehet es mi nem, de tudom neked az a fontos, hogy olcso legyen, es ezt te meg is kapod, egyelore en meg vehetem a jatekokat Limited Run-tol meg neha vannak mondjuk Azsiaban fizikai kiadasok amiket megvehetek, aztan ha csak a Gamepass vilag lesz, akkor nem fogok jatszani, addigra amugy is csak hulye online jatekok lesznek, megjeleneskor kapsz egy menut, aztan majd hetek honapok alatt kapod a patcheket amivel kb 1-2 ev alatt lesz egy talan kesz jatek.

#9 A helyzet lemezekkel igen erdekes, mert maga a lemez a tok fiziaki valoja a te tulajdonod, csak a tartalom a lemezen nem, nem tudnak vele mit csinalni mert maga a tartalom a lemezen valoban csak licenselt, de magat az adathordozot viszont megvetted, igy max azt tudnak megcsinalni, hogy az accountodat letiltjak, de a lemezt es annak tartalmat jogi uton sem tudnak elvenni, max ha lenne valami gep ami letorolne a lemezt de sertetlen maradna, de akkor meg ott van az, hogy a hazadba nem vagy koteles egy kiadot beengedni, igy a lemezes jatek azert biztonsagosabb.
25.
25.
Heldengeist
#24: Én meg arról beszélek, hogy egy játéktól és annak EULA-jától alapvetően független dolog miatt is elveszítheted a használati képességet annak ellenére, hogy jogod még volna.
24.
24.
delphijos
#23: Én nem a FIZIKAI LEHETŐSÉGRŐL beszéltem. A lemezen levő szoftverhez, meg a GOG-ról letöltött szoftverhez se szerzel tulajdonjogot. Használati jogot kapsz. Ha megsérted az EULA-t, akkor ez megszűnik. Az más kérdés hogy ettől még ezeket tudod használni, de jogilag nem vagy rá jogosult.
23.
23.
Heldengeist
#20: Nem egészen. Azzal egy másolatot kapsz a szoftverről, ami akkor is a tiéd marad, ha valami miatt kizárnak az accountodból. Ennek evolúciója a GoG, ahol letöltheted a szoftvert további account használati kötelezettség nélkül. Ha megsérted a GoG ÁSZF-jét és kitiltanak, az archivált telepítővel még mindig telepítheted a játékot, elfogadhatod a játék ÁSZF-jét külön és játszhatod.

Így működik az a Prey is, amiről a 19-es kommentemben beszéltem. Megvettem, aktiváltam steamen, letölthetem, játszhatom, de ha kitiltanak Steam-ről, a lemezest még mindig telepíthetem és játszhatom.
22.
22.
crytek
#21: Lehet rosszul tudom, de eddig nem az volt hogy sok helyen máig olyan ótvar a net hogy nem merik ezt meglépni? Mert azért nem mindegy hogy 1000MBites nettel kell leszedned a játékokat vagy a 2-3 Mbites fossal.. Még itt Magyarban is sok helyen térerő is alig van nem hogy bármilyen net...

De előbb utóbb szerintem is elengedik ezeket a lemezeket mert a használt csere bere miatt nagyon sokat buknak + előállítás/szállítás stb..
21.
21.
delphijos
Ja, és a témához. Az MS-nek nagy vesszőfutása volt majdnem ugyanezzel ( gyakorlatilag a lemezek is úgy “viselkedtek” volna mint egy digitális ) de igazából “csak” az volt a baj, hogy túl korán, és kicsit “erőszakosan” próbálkozott. A Sony meg felült gyorsan a vonatra. Pedig igazából minden szoftver kiadónak ez a célja. És ha konzolon lassabb is a dolog, ezt semmi sem fogja megállítani. Simán benne van a pakliban hogy ez is annak az előszele hogy a kövi konzol generáció már kizárólag meghajtó nélkül jön. Szépen lassan mindenki beáll a sorba, már most a vásárlások túlnyomó része digitális. Hogy ez jó vagy sem, azon lehet agyalni, de ez megváltozni nem fog.
20.
20.
delphijos
#9: “A masik, hogy a digitalis jatekod nem a te tulajdonod”

Persze értem mit akarsz mondani, de a tényszerűség kedvéért, a lemezes ugyanilyen. Azzal is csak használati jogot kapsz.
19.
19.
Heldengeist
#8: Sok játék támogatta és sok játékot a mai napig lehet is aktiválni. Tavaly vettem Ebay-en egy dobozos Prey-t (2006) és simán tudtam aktiválni a kódját Steamen. Ráadásul ez egy olyan játék, amit már nem árusítanak sehol. A Fallout: New Vegas kódok is működnek (ami még nincs felhasználva). Valahol létezik is egy lista a Steamen aktiválható játékokról.

Ha olyan játékot veszek, ami elérhető vagy valamikor elérhető volt Steamen, mindig kipróbálom, aktiválható-e a kulcsa.
18.
18.
crytek
#17: Jaj előre sajnállak amikor végleg dobják majd a lemezek. Mi lesz a kis lelketekkel...

"Jo naivnak kell lenni ehhez a kommenthez ha valoban elhiszed."

Mivel hiába papolsz nekem bármiről egyelőre minden a digitális dolgokat igazolja,mert mióta store-ok léteznek (halnak mondom egyik se tegnap indult) nem igen látom a tömeges "törölték a népek játékait a kiadók mert csak" userek vonulásait netszerte...
17.
17.
dcba
#14: Ez az en emberek, orulok, hogy meg vannak akiknek szamit az, hogy egy jo jatek igenis legyen ott a polcon, akar egy jo klasszikus konyvnek is a polcon a helye, hiaba az Amazon csoda Kindle olvasoja, az nem ugyanaz, kell az igazi a polcra. :)

Ehhez nem kell 2030ig menni, az emberek mar most igy vannak, beregizgetik az ingyen jatekaik Epic Store-n, fizetik a PS Plus-t meg a Gamepass-t es ugy hivatkoznak a jatekaikra mintha birtokolnak azokat. A nagy cegek mar ugyesen beidomitottak az emberek nagy reszet es sajnos a kissebbseg az aki kozepso ujjat mutat a digitalis szemet store-oknak.
16.
16.
dcba
#15: Jo naivnak kell lenni ehhez a kommenthez ha valoban elhiszed.

Azzal, hogy regisztralsz elfogadod az EULA-t azaz egyetertesz vele, ergo azt csinalnak amit akartak mert elfogadtad, tehat perelhetsz te amennyit akarsz, a birosagig nem jut el egy ilyen ugy, mert ott a szerzodes es elfogadtad a felteteleket, de latom nem akarod nekem elhinni, nem is baj, gondolom jobb tudatlansagban elni tobb ezer digitalis jatekkal, ne aggodj nekem is van vagy 1000 jatek Steamen, de mar nem veszek uj jatekot ra, ha nincs lemez PS-re, akkor keresek mas jatekot, a PC-t meg lealacsonyitottam Netflix machine-nek.
15.
15.
crytek
#12: Felesleges mutogatni ezt az eulat...mert 1 a kutya se olvassa el kettő attól hogy bármikor szó nélkül akár csak viccből törölhetnek mindent nem fognak. Ez nem így működik...Ezeknél sokkal nagyobb cégek seggberakják őket. Tudod ez egy olyan világ ahol a paraszt nyeri a pert aki a mikróba szárította az állatát mert há nem volt ráírva...
14.
14.
Aanash
Lehet régimódi vagyok, de nyugodtan pihenjen csak a polcomon az a lemezes játék.
Nem kell nekem digitális.
13.
13.
xanatos0911
“By 2030, you will own nothing and you’ll be happy about it.”
12.
12.
dcba
#10: https://store.steampowered.com/eula/39140_eula


The Software Product is licensed, not sold. Ez minden digitalis store EULA-ban benne van es amit licens-elsz az nem a tied es barmikor elvehetik toled.

Ezt is erdemes megnezni

https://earlygame.com/gaming/agony-unrated-removed-from-steam

Tudom erre az lesz a reakcio, hogy nem kar az Agony-ert, de siman elvettek a konyvtarabol annak is aki megvette.


GTA5-be, Max Payne 3-ba, Mafia Remake-be utolag iktattak be a 3rd party launchert, hiaba vettem en meg 10 evvel ezelott oket, jott az update es csinalni kell egy regisztraciot, es fel kell installalni egy uj software-t ahhoz, hogy ezekkel a jatekokkal tudjal jatszani.

Rocket League is ment eveken keresztul aztan jott Tim bacsi, megvette a fejlesztoket es mostmar Epic account nelkul nem megy a jatek.

Mondhatod, hogy ez nem nagy dolog, regisztralj es installj 2 perc es jatszol tovabb, de ez annak a jele, hogy barmit kedvukre belerakhatnak illetve kivehetnek a jatekodbol es te az egvilagon semmit nem tehetsz ellen, ellenben a GTA 5 lemezem, a Max Payne 3 lemezem, a Mafia remake lemezem, a Rocket League lemezem csak berakom a PS-be, offline az egesz gep, installalom es mukodnek gond nelkul, se account, se regisztracio semmi nem szukseges es ez igy marad, nem tudjak updatelni a lemezem ha en nem kapcsolodom netre.
11.
11.
dcba
#10: Olvasd el az EULA-t es lehet sirni fogsz, tisztan es erhetoen benne van, hogy semmilyen jatekot nem birtokolsz, a vasarlasoddal egy licens-ert fizettel amit a kiadonak, storenak fejlesztonek barmikor van joga visszavonni toled barmifele kerdes nelkul, ergo egyetlen gombnyomas es oda van mindened. Lehet nem hiszel nekem, mert jobb nem bele gondolni ebbe, de hidd el, egyetlen gombnyomas es oda van 15-20 ev gyujtogetese, minden jatekod, eredmenyed, DLC, season pass, mikrotranzakcio minden amiert valaha fizettel.

Igen a masik, hogy hatalmas birka turelem es kitartas kell ilyenkor, hogy visszaszerezd az accountod, nekem is orakig tartott es ha nem megyek utana nagyon kitartoan akkor soha nem kapom vissza. Annyira nem erdeklne az accountom, csak fajt az igazsag erzetemnek, hogy hamisan vadoltak meg, ok kovettek el hibat es en vagyok megbuntetve, amugy hagytam volna az accountom, mert ugysem veszek semmit digitalisan es nem hasznalok semmilyen online funkciot.

A masik, hogy tegyuk fel van 1000 lemezed, mennyi az esely arra, hogy mind az 1000 tonkremegy? Mig az accountod elvesztesevel minden odalesz egyben.

Plusz ha valaki nem poharalatetnek hasznalja a lemezeit, hanem mindig visszarakja a tokba es neha letorli a lemezt ovatosan, akkor hidd el nem lesz semmi bajuk, ahogy irtam nekem vannak 30 eves CD-m hibatlanul mukodnek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...